Yangoon (of Yangon/Yangoon geschreven) is de voormalige hoofdstad en tevens grootste stad van Myanmar. Yangoon staat bekend om zijn prachtige koloniale architectuur. Het is een van de weinige plaatsen ter wereld waar de vroegere aanwezigheid van de Britten nog erg goed zichtbaar is. Naast de Britse en Birmese invloeden die je in de stad aantreft, kan je ook duidelijke Indiase en Chinese invloeden terugvinden in de stad. De zuidelijk gelegen stad die meer den vijf miljoen inwoners telt, neemt nog altijd een belangrijke rol in. Veel instanties en organisaties bevinden zich in Yangoon. Ook is deze historische stad nog altijd de economische hoofdstad van Myanmar. Veel Yangoon reistips gaan dan ook over de prachtige koloniale gebouwen in de stad en de beroemde en eeuwenoude Shwedagon Pagoda.

Over Yangoon

Yangoon kent een bewogen geschiedenis. De stad ontstond rond het jaar 1020 als klein vissersdorp met de naam Dagon en maakte deel uit van het Zuid-Birmese rijk. De plaats telde destijds ongeveer 10.000 inwoners. Dagon werd vlak naast de uit de 6e eeuw daterende Shwedagon Pagoda gebouwd, de oudste boeddhistische tempel ter wereld. In 1824 werd de stad veroverd door de Britten tijdens de Eerste Anglo-Burmese oorlog toen de Britten hun rijk en het aantal kolonies wilden vergroten. Twee jaar later werd de stad weer teruggegeven aan het Birma (het toenmalige Myanmar). Niet lang daarna, in 1842, brandde een groot deel van de stad af. Vlak na de brand, in 1852, heroverde de Britten de stad weer tijdens de Tweede Anglo-Burmese oorlog. Nadat de Britten ook het Noord-Birmese rijk hadden veroverd tijdens de Derde Anglo-Burmese oorlog, werd Yangoon verkozen tot hoofdstad van Brits-koloniaal Birma. Na de Eerste wereldoorlog kwam er verzet tegen de Britten en werden er tot drie keer toe grote stakingen gehouden tegen de Britten die allemaal vanuit Yangoon werden bestuurd. Tijdens de Tweede wereldoorlog kwam Yangoon (en heel Myamar) onder Japans gezag te liggen. Na de bevrijding in 1945 werd de roep om onafhankelijk zo groot dat Birma (Burma) in 1948 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. De Britten hebben tijdens hun koloniale overheersing van Myanmar veel voor de stad Yangoon betekend. Na de grote brand in 1842 hebben de Britten de stad in 1852 langzaam opgebouwd volgens een rasterpatroon. De rechte straten werden zorgvuldig ontworpen evenals de planning van diverse voorzieningen als ziekenhuizen, scholen, parken en zelfs paardenracebanen. Veel van deze gebouwen kan je nog terugvinden. Het opvallende stratenpatroon in Yangoon is nog duidelijk te herkennen.

Bezienswaardigheden in Yangoon

Er zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden in Yangoon te vinden, er valt genoeg te zien en doen in Yangoon.

Overnachten in Yangoon

Jaarlijks bezoeken nog altijd vele toeristen de hoofdstad. Er zijn veel bezienswaardigheden te vinden en het is dan ook niet raar dat er een groot aanbod hotels, guesthouses en resorts in Yangoon te vinden is. Voor iedere backpacker of ander soort reiziger is er wel een accommodatie naar smaak te vinden. Veel van de hotels zijn nog altijd in handen van de corrupte overheid van Myanmar. Boek je een hotel in Myanmar dat van de overheid is, dan gaat veruit het grootste deel van het geld direct naar de junta. Let er daarom op wat voor soort hotel of guesthouse je boekt zodat het geld niet naar de overheid gaat maar naar de zachtaardige en hardwerkende bevolking van Myanmar. Prijzen van hotels liggen gemiddeld een stuk hoger dan hotels in andere Zuidoost Aziatische landen als Thailand, Vietnam, Laos of Cambodja.

Hotels en guesthouses vind je door de hele stad heen. De budget accommodaties in Yangoon vind je grotendeels in de stadsdelen Pazundaung en Botataung, dus buiten het centrum. De iets duurdere hotels liggen vaak in het centrum (rondom de Sule Pagoda en ten noorden van de Shwedagon Pagoda). Hotels in het centrum van de stad hebben vaak kleinere en duurdere kamers dan de hotels of andere soorten accommodaties die je net buiten het centrum van Yangoon aantreft. Aangezien Yangoon een grote stad is moet je wel vrij ver rijden om van jet hotel buiten het centrum naar het centrum te komen. Boek je een hotel in het centrum van Yangoon, dan moet je rekening houden met geluidsoverlast. Het is erg druk in het centrum. Weinig hotels in Yangoon beschikken over een zwembad.

Het komt vaak voor dat de elektriciteit uitvalt. De wat duurdere hotels hebben vaak een eigen generator zodat je altijd stroom hebt. De kleinere budgetaccommodaties hebben dat niet. Hou daar dus rekening met het feit dat je niet altijd voorzien bent van stroom. Je kan je hotelrekening bijna altijd in Amerikaanse dollars betalen (nieuw geld).

Budget hotels tips Yangoon

Ben je op zoek naar een budget accommodatie in Yangoon dat ook in het centrum van de stad ligt, dan is Shannkalay Hostel een absolute aanrader. Dit gezellige hostel met eigen kamers ligt op 1,1 km van de Botahtaung Pagode en niet ver van het treinstation van Yangoon. De eenvoudig maar schone en sfeervol ingerichte kamers hebben gratis WIFI. Kamers boek je hier vanaf $24 per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotels tips Yangoon

Heb je een iets hoger budget en wil je overnachten in een hotel met wat meer luxe en comfort, dan is het Hotel Grand United – Ahlone Branch een goede keuze. Dit 4-sterren hotel ligt op 5 minuten afstand rijden van de Shwedagon Pagoda. Vanaf het dakterras waar ook het restaurant gevestigd is, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Shwedagon Pagoda. De kamers van het hotel zijn ruim en strak en stijlvol ingericht. Een overnachting inclusief ontbijt boek je hier vanaf $53 per kamer.

Luxe hotels tips Yangoon

Voor nog meer luxe moet je zeker bij het Hotel Esperado zijn. Dit 4-sterren verblijf biedt ruime en sfeervolle kamers aan met prachtig uitzicht op de stad. Sommige kamers hebben uitzicht op de Shwedagon Pagoda. Het hotel ligt aan een groot meer. Kamers boek je hier vanaf $83 per nacht inclusief ontbijt.

Zoek je een hotel met zwembad, dan is je keuze erg beperkt. De beste optie is dan zeker het 5-sterren Chatrium Hotel Royal Lake Yangon. Het hotel ligt aan het Kandawgyi meer. De kamers hebben een eigen balkon met prachtig uitzicht over de stad. Klanten mogen gratis gebruikmaken van pendeldienst naar de Schwedagon-pagode, de Scott-markt en het stadhuis. De elegante kamers van het hotel zijn klassiek ingericht met hardhouten meubels. Het hotel heeft een riant zwembad. Kamers boek je hier vanaf $173 per nacht, inclusief ontbijt.

Meer Yangoon reistips

Ben je op zoek naar nog meer Yangoon reistips? Vergeet dan absoluut niet om een goede reisgids van Myanmar te kopen. In de betere reisgidsen vind je tal van handige Yangoon reistips die je niet alleen tijdens je reis goed van pas zullen komen, maar die je ook voorafgaand aan je reis van handige informatie kan voorzien zodat je jouw reis naar Myanmar en Yangoon optimaal kunt plannen. De beste reisgidsen zijn de Rough Guide, Lonely Planet en de Trotter.