Leuk zeg, een reis door Zuidoost-Azië maken! Maar … waar begin je met het plannen van je reis? Boek je eerst je vlucht naar Zuidoost-Azië of bepaal je eerst je route? Of ga je eerst een reisplan opstellen om vervolgens je vlucht te boeken? Plannen is eigenlijk een kwestie van keuzes maken. Grofweg hangt het plannen van je budget, de tijd die je hebt en je interesses. Op deze pagina loodsen we je door de keuzes die je zal moeten maken heen om zo tot een goed planning te komen.

Vooraf regelen of ter plekke?

Als je van plan bent om te gaan backpacken door bepaalde landen van Zuidoost-Azië, dan kan je ervoor kiezen om zo veel mogelijk tijdens de reis zelf te gaan uitzoeken en regelen. Het voordeel hiervan is dat je flexibel bent en je dus langer op bepaalde plekken kunt blijven als je daar zin in hebt. Uiteraard doe je er wel verstandig aan om een aantal dingen voor vertrek goed na te gaan en om een minimale planning van je reis naar Zuidoost-Azië te maken. Je kunt anders voor onaangename verassingen komen te staan.

Ben je meer iemand die de dingen liever goed plant en zich vooraf goed inleest? Deze manier van plannen en regelen scheelt je vaak ter plekke een hoop tijd en ook loop je minder snel tegen onaangename verassingen op. Een goed reisplan opstellen voordat je vertrekt is erg verstandig, zeker als je niet al te veel tijd hebt (een aantal weken bijvoorbeeld).

Waar begin je met de planning van je reis naar Zuidoost-Azië?

Een goed reisplan opstellen is de helft van het werk. Het plannen van je reis kan complex zijn maar ook eenvoudig. Alle onderdelen van je planning zijn met elkaar verweven. Budget, reisduur, route, reisperiode, reisgezelschap e.d. hebben met elkaar te maken en zijn niet van elkaar los te koppelen. Een goed reisplannen opstellen voor je reis naar Zuidoost-Azië begint eigenlijk heel simpel: Stel jezelf een aantal eenvoudige vragen.

  • Hoe lang kan/wil ik gaan reizen?
  • Wat is mijn budget?
  • Wanneer wil ik gaan reizen?
  • Waar wil ik gaan reizen?
  • Ga ik alleen reizen of samen met iemand?

Hoelang wil ik gaan backpacken in Zuidoost-Azië?

Stel jezelf allereerst de vraag: Hoelang wil ik gaan backpacken? Deze eerste vraag is veel bepalend. Heb je een sabbatical van een jaar of een werkonderbreking van enkele maanden, dan ben je vrij en flexibel. Je hoeft alleen te bepalen of je een enkele vlucht heen boekt en later wel ziet wanneer je terug gaat, een retourticket op vaste data boekt of een rond-de-wereld-vliegticket boekt waarmee je tijdens je reis kunt bepalen wanneer je vliegt en van waar naar waar. Heb je aanzienlijk minder tijd te besteden, dan is het voordeliger en praktischer om gelijk een retourticket te boeken. Een enkele vlucht is vrijwel altijd duurder dan gelijk een retourvlucht boeken. Als je maar een paar weken kan gaan reizen, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie, dan is een rond-de-wereld-ticket overbodig en relatief erg duur. Je kan veel geld besparen als je op een slimme manier je vliegticket boekt. Bekijk tips over het boeken van een voordelig vliegticket

Hieronder kan je zien hoeveel tijd de gemiddelde backpacker per land doorbrengt.

Land Verblijf in weken
Weining tijd / highlights Voldoende tijd / veel zien
Thailand 3 weken 5 weken
Vietnam 3 weken 5 weken
Cambodja 1,5 – 2 weken 4 weken
Laos 1,5 – 2 weken 4 weken
Myanmar 3 weken 4 weken
Maleisie 1,5 – 2 weken 4 weken
Singapore 2 dagen 2 dagen
Indonesië 2,5 – 3 weken 5 weken
Filipijnen 2 weken 4 weken

Budget voor backpacken in Zuidoost Azië

Een ander en niet onbelangrijk deel van je planning zal je budget zijn. De meeste landen in Zuidoost-Azië zijn erg voordelig. Een enigszins degelijk hotelkamer kost gemiddeld zo’n $20. Hoewel ze in Europa vaak de tarieven in Azië worden niet, zoals in Europa, per persoon per nacht weergegeven maar per kamer per nacht. Het is zodoende veel voordeliger om samen met een vriend of vriendin te backpacken en in ieder geval de kosten voor veel overnachtingen in hotels te delen. Vaak zijn kosten voor overnachtingen sowieso de grootste uitgaven op dagbasis tijdens je reis. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de voordeligere guesthouses (B&B of hostels). In guesthouses kan je soms al voor $4 per kamer overnachten. In speciale backpackers hostels kan je nog voordeliger de nacht doorbrengen op slaapzalen van 4 tot 12 personen. Exclusief ontbijt dan! Via hostelworld en hostels.nl kan je voordelige guesthouses/hostels vinden voor de planning van je reis naar Zuidoost-Azië.

De prijsverschillen van de landen in Zuidoost Azie lopen uiteen. In landen als Cambodja, Laos en Myanmar kan je al voor $20 per dag verblijven. Je kan daarvoor overnachten (guesthouse), eten en drinken en nog reizen (bus). Als je mee eet met de locals (foodstalls), dan blijf je netjes binnen dit budget. Eet je elke dag pizza, hamburgers of andere westerse gerechten, dan zal je uiteraard wel je budget overschrijden. Ook als je er in de late uurtjes flink op los feest met dure mixjes en whiskey bucket, zal je de $20 snel overschrijden. Ga er vooral niet van uit dat je die $20 per dag daadwerkelijk gaat redden. Vaak komen er nog extra uitgaven bij voor dingen als excursies, snorkelen, duiken, entreekaartjes, vervoer enz. Je gaat ook niet de hele dag niks doen op reis. Reken liever je budget te ruim, bijvoorbeeld $30 (Laos, Cambodja en Myanmar) dan te krap. Het kan dan achteraf altijd nog meevallen. In landen als Vietnam, Thailand, Maleisië en Indonesië zal je dagbudget ongeveer $10 tot $15 hoger uitkomen. De Filipijnen zweeft wat tussen de beide groepen in maar daar moet je weer met hogere vervoerskosten rekening houden. Bekijk per land het budget voor de planning van je reis naar Zuidoost-Azië.

Wanneer wil ik gaan backpacken?

Als je hebt vastgesteld hoelang je gaat backpacken komt de volgende vraag om de hoek kijken: Wanneer wil ik gaan backpacken? Het antwoord op deze vraag zal afhangen van je eigen situatie. Ben je gebonden aan de zomervakantie (schoolvakantie) indien je bijvoorbeeld nog studeert of wacht je tot de opzegtermijn van je werk voorbij is? In zo’n situatie ben je meestal gebonden aan een bepaalde periode waarin je kunt reizen. Je kunt niet in een andere periode reizen dus zal het met de omstandigheden (zoals regenseizoen in Zuidoost Azië) moeten doen. Ben je helemaal carte blanche en kan je helemaal zelf bepalen wanneer je gaat reizen, dan kan je gelang de omstandigheden zoals regenseizoen, bepaalde feesten of evenementen (Chinees nieuwjaar of waterfestival) je reisdatum bepalen. Uiteraard bepalen de omstandigheden in de landen waar je wilt gaan backpacken dan welke periode het meest geschikt is. Bekijk daarom goed per land wat de meest ideale reisperiode is en stem daar je reisroute op af.

Waar wil ik gaan backpacken?

De vraag waar je het beste kan gaan backpacken hangt weer samen met de tijd die je te besteden hebt en het klimaat. Heb je veel tijd dan kan je meerdere landen bekijken. Heb je weinig tijd, 3 a 4 weken hooguit, dan zul je een keuze moeten gaan maken. Landen als Vietnam, Thailand of Indonesië zijn ideaal om in 3 a 4 weken te verkennen. Je kan Laos en Cambodja eventueel combineren. Uiteraard zijn ook de dingen die je wil bezichtigen in een bepaald land van invloed op de duur en dus de bestemming. Je kan beter een land goed verkennen dan vluchtig door 2 landen heenreizen zonder echt goed de landen te hebben verkend.