Myanmar is een prachtige land om doorheen te reizen. Het is echter ook een enorm groot land waarbij de afstanden tussen bepaalde steden of bezienswaardigheden vaak erg lang zijn. Veel backpackers die door Myanmar reizen volgen een bepaalde route. Er zijn een aantal reisroutes door Myanmar die veel door backpackers gebruikt worden. Je komt langs de top bestemmingen van Myanmar en de reismogelijkheden zijn optimaal (voor zover mogelijk in Myanmar). Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van één van de meest gebruikte reisroutes door Myanmar.

Ideale reisduur voor een reis door Myanmar

Omdat Myanmar vrij groot is, de afstanden tussen plaatsen groot zijn en de vervoermiddelen vrij traag zijn, is de ideale duur voor een reis door Myanmar vier weken. Er is zo voldoende tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden van Myanmar te bezoeken en je hebt nog voldoende tijd over om naast het reizen te genieten van de omgeving. Uiteraard kan je ook korter gaan reizen maar dan zal je wel bepaalde keuzen moeten maken en kan je niet alle hoogtepunten bekijken.

Langer door Myanmar reizen is natuurlijk ook een optie. Je kunt dan nog extra plaatsen en gebieden bezoeken in bijvoorbeeld zuidelijk Myanmar en de minder toeristische gebieden in de bergen.

Factoren die van invloed zijn op je reisroute door Myanmar

Uiteraard bepaal je helemaal zelf je reisroute door Myanmar. Je reisroute bepaal je vaak voorafgaand aan je reis. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op je reisroute door Myanmar. Zo wordt een groot deel bepaalt door de tijd die je te besteden hebt, de bezienswaardigheden die je wil zien, de toegankelijkheid van bepaalde plaatsen en het geld dat je te besteden hebt. Uiteraard zijn ook de vervoermiddelen die voorhanden zijn en het netwerk van (spoor/water)wegen er bepalend.

Ook zijn er nog kleinere factoren die een rol spelen bij het plannen van een reisroute. Denk aan de veiligheid van een bepaald vervoermiddel of de veiligheid van een bepaald gebied. Als je al deze factoren op een rijtje hebt gezet kan je beginnen met het plannen van je reisroute door Myanmar.

Als je alle tijd van de wereld hebt kan je uiteraard nog maar plaatsen bezoeken dan in deze reisroute aangeven. In grote lijnen zijn de meeste reisroutes door Myanmar het zelfde. Je volgt vaak de zelfde logische route. Je begin vaak in Yangon om via een cirkel uiteindelijk weer bij je beginpunt aan te komen.

Steden als Bago, Kyaiktiyo, Pindaya en Ngapali beach kan je ook laten vallen als je weinig tijd hebt of je budget is niet toereikend. Als je de lange busritten zat bent kan je ze ook overslaan. De grote vier, Yangon, Inle Lake, Mandalay en Bagan zijn echter een must en het is doodzonde als je één van deze indrukwekkende top bestemmingen overslaat.

Reisroute door Myanmar 4 weken

Reisroute door Myanmar 4 weken

Veruit de meeste reizigers die Myanmar bezoeken vliegen via Bangkok naar Yangoon (Rangoon). Het vliegveld van de voormalige hoofdstad van Myanmar is nog altijd veruit het grootste en belangrijkste vliegveld van het land. Een vliegticket van Bangkok naar Yangoon boek je al vanaf €33 per enkele reis. Bekijk prijzen en tijden. Handig als je met KLM, Eva Air, China Airlines of een andere vliegtuigmaatschappij rechtstreeks op Bangkok vliegt.

Ook is het mogelijk om met Qatar Airways vanaf Amsterdam met één overstap in Doha naar Yangoon te vliegen. Je vliegt dan met een 5-sterren maatschappij en vaak voor weinig geld.

Vanaf Singapore zijn er ook rechtstreekse vluchten naar Yangoon vanaf €60.

Ook vanuit Noord-Thailand kan je rechtstreeks op Yangoon vliegen. Vanaf Chiang Mai zijn er dagelijks vluchten naar Mingladon International Airport. Je boekt al een ticket vanaf €57.

Immigratieformaliteiten duren ongeveer 30 tot 60 minuten op het vliegveld van Yangoon. Vanaf het vliegveld kan je vrij snel per taxi naar je hotel het centrum van Yangoon reizen.

(1) Yangoon
3 nachten

Yangoon

Yangoon, startpunt van je reis door Myanmar

Yangoon
Voor 9 van de 10 reizigers vormt Yangoon de eerste ontmoeting met Myanmar. Bijna alle backpackers starten hier hun reis omdat dit simpelweg het meest voor de hand liggende startpunt is. Vluchten uit Bangkok, Singapore, Chiang Mai, Phnom Penh en Doha komen hier aan. Over land Myanmar binnenkomen is lang niet overal even makkelijk. De luchthaven van Yangoon dient daarom vaak als toegangspoort tot het land.

In de bruisende economische hoofdstad van Myanmar kan je met gemaakt 3 tot 5 nachten verblijven. De sfeer is erg aangenaam en er valt volop te genieten van de prachtige tempels en musea. Ook kan je genieten van de heerlijke etenswaren en gerechten op één van de vele markten die de stad rijk is. Heb je de tijd, bezoek dan ook zeker de indrukwekkende Irriwaddydelta ten zuidwesten van de stad. Je moet er wel 1 a 2 dagen voor uittrekken.

Hoteltip
Voor een goed middenklasse hotel in Yangoon is het Hotel Grand United – Ahlone Branch een goede keuze. Dit 4-sterren hotel ligt op 5 minuten afstand rijden van de Shwedagon Pagoda. Vanaf het dakterras waar ook het restaurant gevestigd is, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Shwedagon Pagoda. De kamers van het hotel zijn ruim en strak en stijlvol ingericht.

Ben je op zoek naar een budget accommodatie in Yangoon dat ook in het centrum van de stad ligt, dan is Shannkalay Hostel een absolute aanrader. Dit gezellige hostel met eigen kamers ligt op 1,1 km van de Botahtaung Pagode en niet ver van het treinstation van Yangoon. De eenvoudig maar schone en sfeervol ingerichte kamers hebben gratis WIFI. Kamers boek je hier vanaf $24 per nacht inclusief ontbijt.

Je kunt eenvoudig per trein van Yangoon naar Bago reizen. De rit duurt nog geen 2 uur en brengt je door een mooi landschap en de buitenwijken van Yangoon. Omdat het treinstation van Yangoon centraal in de stad ligt hoef je niet ver te reizen. Ook in Bago kom je op een centraal punt aan. Je treinticket van Yangoon naar Bago kan je tegenwoordig online boeken voor een paar dollar. Dagelijks rijden er ongeveer 5 treinen van Yangoon naar Bago (en ook weer terug).

(2) Bago
1 nacht

Bago

Bago, prachtige plaats net ten noorden van Yangoon

Bago
Hoewel Bago (of Pegu) maar een vrij kleine plaats is, is een bezoek aan de plaats toch zeker wel de moeite waard. In Bago vind je niet alleen het Kha Khat Wain klooster waar 1200 monniken leven en wat een van de grootste boeddhistische klooster van Myanmar is maar ook Shewthalyaung, een grote liggende Boeddha, de Maha Kalyani Sima, de tempel waar de monniken werden ingewijd, en de Shwemawdaw Paya (een grote gouden stupa). Achter de Shwemawdaw Paya vind je een heiligdom op een bergtop dat wordt bewaakt. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad Bago.

Bago is erg overzichtelijk en ligt op de route tussen Yangoon en Inle Lake, Mandalay of Kyaiktiyo en Mawlamyine.
Je kan je prima 1 a 2 dagen vermaken in Bago.

Hoteltip
Er zijn niet heel veel hotels in Bago te vinden. Het Kanbawza Hinthar Hotel is de beste keuze qua ligging en prijs. Vanaf $45 kan je hier een kamer inclusief ontbijt boeken. Het strakke hotel is schoon en heeft vrij ruime kamers. Het ligt ten westen van de Bago rivier.

Ben je op zoek naar een budget hotel in Bago, ofwel een goedkoop hotel, dan is het Amara Gold Hotel een goede keuze. Een overnachting in deze schone maar vrij eenvoudige accommodatie boek je vanaf $22 per kamer per nacht inclusief ontbijt. Je kan gratis fietsen lenen en gratis van WIFI gebruik maken. Het hotel ligt vrij centraal in Bago. Het is de beste deal in de stad maar zeker waar voor je geld.

Vanaf Bago rijden er dagelijks meerdere treinen naar Kyaiktiyo. Een treinkaartje kost een paar dollar en de rit duurt ongeveer 2,5 uur. Mocht je Bago overslaan als bestemming, dan kan je ook online een treinticket voor de rechtstreekse trein van Yangoon naar Kyaiktiyo boeken. Deze rit duurt 4,5 tot 5 uur en kost je ook nog geen $10

(3) Kyaiktiyo
2 nachten

Kyaiktiyo

Kyaiktiyo, de stad van de gouden rots

Kyaiktiyo
Een van Myanmar’s symbolen die je vaak terug ziet op foto’s is Mount Kyaiktiyo (of Kyaikto). Het is een erg beroemde berg waar de prachtige gouden rots (Kyaiktiyo Pagoda) op balanceert. Op een hoogte van 1100 meter balanceert de heilige gouden rots op de rand van het gebergte. De rots, met daarop ook een gouden tempel gebouwd, lijkt tegen de wetten van de natuur te veel over de rand te hangen zonder te vallen. De gouden rots behoord tot de drie meest heilige en religieuze plaatsen van Myanmar. Jaarlijks bezoeken tienduizenden boeddhisten de plaats tijdens hun bedevaart. Ze plakken bladgoud tegen de rots aan om zo geluk te vinden en gezond te blijven.

Hoteltip
De voordeligste accommodatie nabij de Golden rock Pagoda is Bawga Theiddhi Hotel (Kyike Hti Yoe) in Kinpun. Het vrij grote hotel ligt op een centraal punt op de berg waar ook bussen stoppen en waar je op een truck kunt stappen om de berg van de gouden pagoda op te rijden. De kamers zijn vrij ruim en zakelijk ingericht.

Vanuit Kyaiktiyo kan je per bus of trein naar Naypyitaw reizen. Reis je per bus, dan kan je op het busstation van Kyaiktiyo een kaartje voor de bus kopen voor enkele dollars. Reis je per trein, dan zal je ook naar het loket op het treinstation van Kyaiktiyo moeten gaan om je kaartje te kopen. Je kan momenteel niet online je treinkaartje voor dit traject boeken.

De busrit van Kyaiktiyo naar Naypyitaw duurt ongeveer 6 a 7 uur. De treinrit ongeveer 10 uur.

Reis je per bus of trein vanuit Yangoon naar Naypyitaw, dan kan je wel online je tickets boeken. Zo kust de 6 uur durende busrit ongeveer $6. Een treinkaartje is vaak iets goedkoper.

Uiteraard kan je ook vliegen van Yangoon naar Naypyitaw. De 35 minuten durende vlucht boek je al vanaf $82. Bekijk tijden en tarieven.

(4) Naypyitaw
1 nacht

Naypyitaw

Naypyitaw, de nieuwe hoofdstad van Myanmar

Naypyitaw
Midden in Myanmar ligt de nieuwe hoofdstad van het land, Naypyitaw. De nieuwe hoofdstad bestaat uit statische betonnen gebouwen. Omdat de oude hoofdstad Yangoon te kwetsbaar gelegen was en dus makkelijk kon worden aangevallen door andere landen (doelende op Amerika), werd voor een nieuwe locatie gekozen. De bescheiden plaats Naypyitaw in centraal Myanmar bleek de ideale plek.

Één nacht doorbrengen in Naypyitaw is zeker voldoende. De stad ligt gunstig op de route tussen bijvoorbeeld Yangoon en Inle Lake of Mandalay. Een paar uur door de stad struinen geeft je een indruk van de rijkdom van de militaire junta.

Hoteltip
Het Namchai Guesthouse is voor backpackers op budget een echte aanrader. Het guesthouse ligt centraal in de stad en biedt kamers aan vanaf $11 per nacht. De meeste accommodaties in de stad zijn budget hotels of guesthouses met niet al te veel sfeer, comfort en luxe.

Vanaf Naypyitaw kan je per bus doorreizen naar Inle Lake (Nyaung Shwe). De busrit duurt ongeveer 4 uur. Voor een paar dollar kan je een buskaartje naar Inle Lake kopen. Online is dat momenteel nog niet mogelijk. Wel als je van Yangoon naar Inle Lake reis. Je rit duurt dan ongeveer 12 uur. Je kaartje kan je online vanaf $15 kopen.

Je kunt vanuit Yangoon of Naypyitaw per trein naar Inle Lake reizen (station Nyaung Shwe). De rit vanaf Yangoon duurt rond de 30 uur. Vanaf Naypyitaw ongeveer 9 uur.

Vliegen van Yangoon naar Inle Lake is ook mogelijk. Er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten die je vanaf €85 boekt. Bekijk tijden en prijzen.

(5) Inle Lake
3 nachten

Inle Lake

Inle Lake, prachtig mee in centraal Myanmar

Inle Lake
Inle Lake is een van de top bestemmingen van Myanmar. De mooie contrasterende kleuren van het blauwe water, de groene bergen op de achtergrond en de groene waterplanten die in het meer drijven en de vaak kleurrijke vissers op hun boten vormen een perfect plaatje. Veel reizigers bezoeken deze regio dan ook om te genieten van de natuur en om mooie foto’s te kunnen maken. Als je Inle Lake gaat bezoeken is het handig om in Nyaung Shwe te verblijven. Dit dorp ligt net ten noorden van het Inle Lake en aan een rivier die naar het meer loopt. Vanuit Nyaung Shwe en andere kleinere dorpen aan de oevers van Inle Lake kan je eenvoudig een boot met kapitein huren om het meer te verkennen.

Van een verblijf in Inle Lake met een duur van 3 a 4 nachten moet je optimaal kunnen genieten.

Hoteltip
Een van de beste een voordeligste deals in Nyaung Shwe is het 3-sterren Teak Wood Hotel. Het sfeervolle hotel biedt kamers en bungalows. Het hotel ligt in het centrum van Nyaung Shwe en op loopafstand van restaurants en winkeltjes. Vanaf $25 kan je hier een overnachting boeken in een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Voor een iets luxere accommodatie in Nyaung Shwe is May Haw Nann Resort de perfecte keuze. Het resort heeft gezellige bungalows die in een prachtige groene omgeving liggen. Elke bungalow heeft een eigen balkon met uitzicht op de tuin. Het resort ligt op een rustige plaats tussen Nyaung Shwe en Inle Lake in. Je kunt gratis fietsen lenen om de omgeving te verkennen.

Vanuit Inle Lake kan je per bus naar Pindaya doorreizen. In nog geen 2 uur ben je er. Buskaartjes kan je op het busstation in Nyaung Shwe kopen voor een paar dollar. Er rijden geen treinen naar Pindaya.

(6) Pindaya
2 nachten

Pindaya

Pindaya, grotten vol met gouden boeddhabeelden

Pindaya
Iets ten noorden van Inle Lake ligt de sfeervolle plaats Pindaya. De plaats is vooral bekend vanwege de prachtige kalksteen grotten met daarin meer dan 6000 Boeddhabeelden die gemaakt zijn van marmer en brons. De beelden zijn bedekt met een laag bladgoud. De grotten zijn te bereiken via de Shwe U Min Pagoda. Pindaya ligt aan het prachtige Pone Taloke meer. Aan de oevers van het meer worden op diverse plaatsen kleurrijke papieren parasols gemaakt.

In Pindaya kan je zeker 2 tot 3 dagen vermaken. In de omgeving van Pindaya kan je ook mooie trekkingen maken.

Hoteltip
Ben je op zoek naar een leuk en comfortabel verblijf in Pindaya, dan is het sfeervolle Global Grace Pindaya Hotel een echte aanrader. Het hotel ligt aan het meer en heeft een eigen bar. In het hele hotel kan je gebruik maken van gratis WIFI.

Ook vanuit Pindaya kan je weer de bus naar Mandalay nemen. De rit duurt ongeveer 6 uur en kost nog geen $10. Ook rijden er vanuit Inle Lake rechtstreekse bussen naar Mandalay. Ze doen er 8 uur over en kosten ongeveer $12. Bustickets voor de bus van Inle Lake naar Mandalay kan je tegenwoordig online boeken.

Sla je Pindaya over, dan kan je er ook voor kiezen om van Inle Lake naar Mandalay te vliegen. Vanaf het vliegveld van Inle Lake (Heho) vlieg je in 35 minuten naar Mandalay. vliegtickets boek je voor ongeveer €70. Bekijk prijzen en tijden.

(7) Mandalay
3 nachten

Mandalay

Mandalay, oude koloniale stad langs de Irrawaddy rivier

Mandalay
Mandalay is de vroegere hoofdstad van Myanmar en na Yangoon de tweede stad van het land. Door de aanwezigheid van de vele tempels en kloosters is het niet verwonderlijk dat hier ongeveer de helft van alle monniken van Myanmar leeft. Vanaf Mandalay Hill heb je een prachtig uitzicht over de charmante stad en de Irriwaddy rivier op de achtergrond.

Naast de vele tempels en kloosters kan je jezelf ook prima vermaken met het ontdekken van deze historische stad. De vele kleine straatjes en gezellige marktjes bieden volop vertier en vermaak.

Verblijf minimaal 3 nachten (4 dagen) in Mandalay. Ook in de omgeving is veel te doen.

Hoteltip
Een goedkopere accommodatie in Mandalay dan het ET Hotel zal je niet snel vinden in de stad. Het hotel ligt vlak bij het koninklijk paleis van Mandalay, op ongeveer 100 meter van de Shwe Kyi Myint Pagoda en op ongeveer 500 meter afstand van de Zegyo-markt.

Het Emerald Land Hotel het voordeligste middenklasse hotel in Mandalay dat een zwembad heeft. Het sfeervolle hotel ligt net ten noorden van het centrum. Vanuit de kamers van het hotel heb je uitzicht op de tuin. Bij het hotel kan je fietsen huren om de stad te verkennen. Een overnachting inclusief ontbijt boek je vanaf $50 per nacht.

Vanaf Mandalay kan je op verschillende manieren naar de tempels van Bagan reizen. De bus is de snelste en goedkoopste optie. Per (mini)bus rij je in ongeveer 5 uur van Mandalay naar Bagan. Je betaalt ongeveer $12 voor de rit. Je kunt online je ticket reserveren. Handig want het kan er druk zijn op de route. Er rijden een aantal keer per dag minibussen.

De trein is ook een optie. Je bent iets langer onderweg (ongeveer 7 uur) maar bent wel iets goedkoper uit. Je betaalt voor een treinkaartje van Mandalay naar Bagan nog geen $9. Ook dit treinkaartje kan je tegenwoordig online boeken.

Een derde optie is de boot van Mandalay naar Bagan. Er varen diverse cruise schepen over de Irriwaddy rivier tussen Mandalay en Bagan. De tocht duurt bijna 3 dagen. Een tweetal overnachtingen op de boot is dus onvermijdelijk. De cruiseschepen zijn vrij lux en hebben privé hutten/hotelkamers met badkamer en douche. Ook is een riant restaurant en een zonnedek aanwezig. De bootreis is een hele beleving maar ook vrij prijzig. Je kunt online prijzen bekijken en reserveren. De reis per boot is erg de moeite waard maar ook erg populair. Reserveer daarom op tijd.

(8) Bagan
3 nachten

Bagan

Bagan, hoogtepunt van Myanmar

Bagan
Voor veel reizigers geldt Bagan als hoogtepunt van hun reis. De vele tempels van één van de belangrijkste archeologische complexen in Azië laten bij velen een diepe indruk achter. Vooral de hoeveelheid tempels en de prachtige glooiende omgeving maken het complex tot een ware parel. Als je door Myanmar gaat reizen mag een bezoek aan Bagan absoluut niet ontbreken.

Trek minimaal 4 dagen uit voor je verblijf in Bagan zodat je de omgeving goed kunt ontdekken en kunt genieten van de schoonheid. Lees meer over Bagan.

Hoteltip
Het Shwe Nadi Guest House is een van de goedkoopste manieren om te verblijven in Bagan. Het guesthouse lig 800 meter van de Nyaung U Market en 900 meter van de Shwezigon Pagoda. Voor $18 kan je hier je overnachting inclusief ontbijt boeken. Een aanrader voor low-budget reizigers. Voor nog voordeligere overnachtingen in Bagan kan je hier kijken.

Voor een goed hotel met comfort en luxe en een groot zwembad moet je absoluut bij het Kaday Aung Hotel zijn. Het hotel ligt in het nieuwe Bagan en heeft een weelderige groene tuin. De kamers zijn sfeervol ingericht en zijn grotendeels van hout. Vanaf $55 kan je hier een overnachting boeken inclusief ontbijt.

Dagelijks rijden er meerdere bussen tussen Bagan en Ngapali Beach. De rit is ongeveer 8 uur en kost je tussen de $10 en $15. Bustickets kan je op het busstation in Bagan kopen.

Er rijden helaas geen treinen naar Ngapali Beach of naar Thandwe, een grotere stad die net iets ten noorden van Ngapali Beach ligt.

(9) Ngapali beach
3 nachten

Ngapali beach

Ngapali beach, mooiste stranden van Myanmar

Ngapali beach
Wat is er lekkerder dan om aan het einde van je lange reis nog even heerlijk te genieten van een koude cocktail aan één van de prachtige stranden van Myanmar? In Ngapali Beach krijg je die mogelijkheid. De verblindende hagelwitte zandstranden die hier en daar worden versierd met hoge groene palmbomen laten je aan het einde van je reis nog even goed genieten en bijkomen van alle indrukken die je tijdens je reis hebt opgedaan.

Twee a drie dagen zwemmen in de azuurblauwe zee van Ngapali Beach zal je zeker goed doen.

Hoteltip
Er zijn vrij veel hotels in Ngapali Beacht te vinden. Het 3-sterren River Top Lodge is een echte aanrader. Het hotel ligt vlak bij het strand, heeft een zwembad en biedt gratis WIFI. Elke kamer biedt airconditioning, uitzicht op de tuin, een flatscreen-tv met kabelzenders en een zithoek. De kamers zijn uitgerust met een kluisje.

Met de veerboot doe vlakbij het hotel vertrekt ben je in nog geen 15 minuten bij Pearl Island.

Het laatste deel van je reis kan je op twee verschillende manieren afleggen, een langzame goedkope manier of een snelle dure manier. Je kunt namelijk kiezen voor de bus of het vliegtuig. Voor de bus zal je het nodige geduld moeten opbrengen. De rit duurt ongeveer 10 uur. Je bent ongeveer $12 voor de rit kwijt.

Neem je het vliegtuig, dan ben je binnen het uur in Yangoon aangekomen. Je betaalt wel minimaal €80. Je vertrekt vanaf Thandwe airport net iets ten noorden van Ngapali Beach. Bekijk prijzen en tijden.

Nog meer reisroutes door Myanmar

Uiteraard zijn er nog meer reisroutes door Myanmar mogelijk. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Veel backpackers willen echter de belangrijkste hoogtepunten van Myanmar bekijken en hebben niet altijd evenveel tijd en geld te besteden.

In diverse reisgidsen over Myanmar zal je ook nog tal van mogelijkheden vinden. Boven getoonde route is echter de meeste gebruikte route en goed met het openbaar vervoer te bereizen. Er zijn natuurlijk naar eigen smaak nog aanpassingen te doen aan de reisroutes door Myanmar die op deze website woorden getoond.