Vervoer per vliegtuig binnen Myanmar (Burma / Birma) is een goede optie. Er bestaat een groot aantal vliegvelden in Myanmar die goed gebruikt worden. Er zijn in totaal momenteel 28 vliegvelden in Myanmar die worden gebruikt voor personenvervoer. Aangezien Myanmar een vrij groot land is met veel rivieren, bergen en meren,  en het vervoer over land per trein of bus vaak erg lang duurt, zijn grote afstanden tussen steden in Myanmar vaak goed en snel per vliegtuig af te leggen. Veel bestemmingen binnen Myanmar kan je binnen 2 uur bereiken vanuit een andere stad. De meeste tickets kan je via Momondo.nl boeken.

Van de vele vliegvelden in Myanmar worden er drie vliegvelden op internationaal niveau gebruikt. De andere vliegvelden worden alleen op nationaal niveau, voor binnenlandse vluchten, gebruikt. Internationale vluchten naar Myanmar zijn vrij prijzig maar als je je ticket op een slimme manier boekt kan je jezelf een hoop geld besparen. Bekijk hier handige tips om veel geld op je vliegticket te besparen.

Internationale vliegvelden in Myanmar

Myanmar heeft momenteel drie internationale vliegvelden. De internationale vliegvelden van Myanmar bevinden zich in Yangon (de voormalige hoofdstad van het land), Nay Pyi Taw (de huidige hoofdstad van het land) en Mandalay. De drie vliegvelden dragen niet allemaal evenredig mee aan het toerisme. Er zijn zeer grote verschillen in de verbindingen en capaciteit van de luchthavens.

Yangon International Airport

Het belangrijkste vliegveld van Myanmar is Yangon International Airport. Veruit de meeste internationale vluchten naar Myanmar hebben de luchthaven van Yangon als bestemming. De voormalige hoofdstad van het land is nog altijd de grootste stad van het land en een erg belangrijke stad voor het toerisme. Vanuit de Zuidoost Aziatische landen Singapore, Maleisië (Kuala Lumpur, Penang), Vietnam (Hanoi, Ho Chi Minh City) en Thailand (Bangkok en Chiang Mai) kan je direct op Yangon vliegen. Vanuit Yangon kan je ook eenvoudig doorvliegen naar alle andere vliegvelden in Myanmar met uitzondering van de vliegvelden van Putao en Khamti in het uiterste noorden van het land. Deze vliegvelden zijn alleen via Mandalay te bereiken.

Mandalay International Airport

De tweede internationale luchthaven van Myanmar is de luchthaven van Mandalay. De oude koloniale stad is samen met het iets verderop gelegen Bagan een van de topattracties van Myanmar. Er vliegen dan ook vrij veel toeristen naar Mandalay om door te reizen naar Bagan (Nyaung U Airport) en tevens een bezoek aan de stad zelf te brengen. Mandalay is vanuit Bangkok en Chiang Mai in Thailand en vanuit Singapore rechtstreeks te bereiken. Vanuit Mandalay kan je weer eenvoudig doorvliegen naar 15 nationale vliegvelden in centraal en noordelijk Myanmar.

Nay Pyi Taw International Airport

De derde en minder gebruikte luchthaven is gelegen in de nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw (of Naypyitaw). Het vliegveld van de vrijwel geheel nieuw gebouwde hoofdstad van het land wordt weinig door toeristen gebruikt maar vooral door politici. Er bestaat alleen een rechtstreekse internationale vlucht tussen Nay Pyi Taw en Bangkok in Thailand.  Ook aansluitende vluchten tussen Nay Pyi Taw en het binnenland zijn er vrijwel niet. Slechts met Yangon en Mandalay, geen meerwaarde dus omdat je ook direct op deze vliegvelden kunt vliegen.

Yangoon vliegveld

  Algemene informatie
Het internationale vliegveld van Yangoon, Mingladon International Airport, is nog altijd de belangrijkste luchthaven van Myanmar (Birma/Burma). In 2019 maakte meer dan 7 miljoen reizigers gebruik van het vliegveld. Het vliegveld van Yangoon ligt 15 kilometer ten noorden van het centrum van de stad.

Vrijwel alle vliegtuigmaatschappijen in Myanmar hebben het vliegveld van Yangoon als hun thuisbasis. Sinds de renovatie die in 2016 tot een einde kwam heeft het vliegveld 3 terminals. Terminal 1 is de nieuwe internationale terminal, terminal twee is de oude internationale terminal en terminal 3 is de terminal voor binnenlandse vluchten (domestic flights). Sinds de renovatie beschikt het vliegveld over alle belangrijke voorzieningen zoals restaurants, ATMS’s (pinautomaten) en geldwisselkantoren.

Bestemmingen in Zuidoost-Azië
Kuala Lumpur, Bangkok–Suvarnabhumi, Bangkok–Don Mueang, Chiang Mai, Phnom Penh, Singapore en Ho Chi Minh City.

Bestemmingen in Myanmar
Bagan, Dawei, Heho, Kawthaung, Kalaymyo, Kyaing Tong, Lashio, Myeik, Mandalay, Myitkyina, Naypyidaw, Pathein, Putao, Sittwe, Tachilek, Thandwe, Loikaw, Mawlamyaing, Kyaukphyu, Khamti en Nyaung U


  Afstand tot centrum
Ongeveer 15km.


  Hoe kom je van het vliegveld van Yangoon in het centrum?
Je kan op verschillende manieren van het vliegveld van Yangoon naar het centrum reizen. De snelste en makkelijkste manier is met de taxi. De rit duurt gemiddeld 30 minuten. Voor de taxirit betaal je MYK8000 ($8).

Een andere optie is de bus. Helaas stoppen er geen bussen bij het vliegveld. Je moet ongeveer een half uur lopen tot je bij de bushalte van lijn 51 bent op Se Mai. Hier neem je de bus naar het centrum van Yangoon, bushalte Sule Paya. Een buskaartje zal je nog geen MYK300 moeten kosten. Je moet wel zin hebben om zo’n eind te lopen in de zon met je bagage. Je kan eventueel ook een taxi nemen naar de bushalte voor nog geen MYK1000 (onderhandelen). Zorg er wel voor dat je eerst de straat op loopt bij het vliegveld en geen taxi neemt die voor de deur staat. Die vragen aanzienlijk hogere bedragen.

Een derde optie om naar het centrum te komen is de circular train. Een trein die in een cirkel rijd door de buitenwijken en het centrum van de stad. De trein rijdt 30 maal per dag dus om de 15 a 20 minuten en stopt op 39 stations. Kaartjes zijn heel goedkoop. Je bent nog geen MYK100 kwijt voor de 45 minuten durende reis. De dichtstbijzijnde opstaphalte bij de luchthavan van Yangoon is Pa Ywet Seik Kone. Je moet daarvoor nog wel 1,5 kilometer lopen. Je stapt uit op Yangon railway station.

Tegenwoordig kan je online je bustickets voor Myanmar boeken. Erg handig omdat je zo zeker bent van een plek.


  Hotel tip Yangoon
Ben je op zoek naar een budget accommodatie in Yangoon dat ook in het centrum van de stad ligt, dan is Shannkalay Hostel een absolute aanrader. Dit gezellige hostel met eigen kamers ligt op 1,1 km van de Botahtaung Pagode en niet ver van het treinstation van Yangoon. De eenvoudig maar schone en sfeervol ingerichte kamers hebben gratis WIFI. Kamers boek je hier vanaf $24 per nacht inclusief ontbijt.

Mandalay vliegveld

  Algemene informatie
Het internationale vliegveld van Mandalay is nadat van Yangoon het belangrijkste vliegveld van Myanmar. De oude stad heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en ook reizigers die Bagan willen zien vliegen via de luchthaven van Mandalay naar centraal Myanmar. Het zeer moderne vliegveld van de populaire stad is dan ook vrij druk. Voorzieningen zijn erg volop.

Vanuit Bangkok en Chiang Mai vlieg je het voordeligst naar Mandalay.

Bestemmingen in Zuidoost Azië
Bangkok-Suvarnabhumi, Chiang Mai, Bangkok-Don Mueang en Singapore

Bestemmingen in Myanmar
Bagan, Bhamo, Heho, Homalin, Monywa, Kalemyo, Kengtung, Lashio Myitkyina, Naypyidaw, Tachilek, Yangon, Naypyidaw, Thandwe, Khamti, Pakokku en Lashio


  Afstand tot centrum
Ongeveer 46km.


  Hoe kom je van het vliegveld van Mandalay in het centrum?
Het vliegveld van Mandalay ligt ver van het centrum van Mandalay vandaan. Een rit van 46 kilometer brengt je via een tolweg naar de stad. Taxi’s staan bij de arrival hal op je te wachten. Prijzen liggen vast. Voor de rit betaal je $10 (MYK10000).

Reis je op budget en wil je zo goedkoop mogelijk naar het centrum reizen, dan kan je voor $4 (MYK4000) een plek in een mini-van regelen. Ook mini-vans staan buiten bij de arrival hal klaar.

Tegenwoordig kan je online je bustickets voor Myanmar boeken. Erg handig omdat je zo zeker bent van een plek.


  Hotel tip Mandalay
Een goedkopere accommodatie in Mandalay dan het ET Hotel zal je niet snel vinden in de stad. Het hotel ligt vlak bij het koninklijk paleis van Mandalay, op ongeveer 100 meter van de Shwe Kyi Myint Pagoda en op ongeveer 500 meter afstand van de Zegyo-markt. Het hotel biedt schone en eenvoudige kamers vanaf $17 per nacht inclusief ontbijt.

Naypyidaw vliegveld

  Algemene informatie
Het internationale vliegveld van Naypyidaw, Nay Pyi Taw International Airport, ligt 16 kilometer ten zuidoosten van de stad. Het vrij nieuwe vliegveld van de nieuwe hoofdstad van het land kan 3,5 miljoen reizigers per jaar verwerken. Daar komt het echter bij lange na niet aan. Het zijn vooral zakenreizigers en politici die van de luchthaven gebruik maken.

Bestemmingen in Zuidoost Azië
Kuala Lumpur en Bangkok-Suvarnabhumi

Bestemmingen in Myanmar
Mandalay, Yangon en Heho,


  Afstand tot centrum
Ongeveer 16km.


  Hoe kom je van het vliegveld van Naypyidaw in het centrum?
Buiten de arrival van het vliegveld van Naypyidaw staan wat mini-vans te wachten op passagiers van aankomende vluchten. Je kan voor MYK3000 een plek regelen om naar het centrum van de stad te reizen.

Omdat de stad niet erg toeristisch is (er is ook weinig te zoeken), is het aanbod vervoermiddelen erg beperkt.

Tegenwoordig kan je online je bustickets voor Myanmar boeken. Erg handig omdat je zo zeker bent van een plek.


  Hotel tip Naypyidaw
Ben je nog op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Naypyidaw? Het Myat Taw Win Hotel is een goede keuze. Dit sfeervolle hotel heeft een mooi buitenzwembad en ruime kamers. Ook is er een shuttledienst.

Nationale vliegvelden in Myanmar

Naast de drie internationale vliegvelden in Myanmar, is er ook nog een groot aantal vliegvelden die alleen op nationaal niveau gebruikt worden. Veel van de nationale vliegvelden zijn vanuit Yangon te bereiken, iets meer dan de helft vanuit Mandalay en momenteel geen een ander vliegveld binnen Myanmar is vanuit Nay Pyi Taw te bereiken (Yangon en Mandalay dus niet meegerekend).

Een aantal populaire en door toeristen redelijk vaak gebruikte nationale vliegvelden van Myanmar zijn Bagan / Nyaung-U, Heho (nabij Inle Lake), Tachilek en Thandwe . De vliegvelden zijn vanaf de drie grotere en belangrijke internationale luchthavens van Myanmar te bereiken maar er zijn ook redelijk wat verbindingen tussen deze kleinere luchthavens onderling. Vaak bestaan er ook vluchten tussen kleinere steden binnen een bepaalde regio. Zo kan je bijvoorbeeld van Myitkyina naar Putao vliegen of van Sittwe naar Kyaukpyu of Thandwe. Vooral bij de vier meest zuidelijke vliegvelden in Myanmar kan dat handig zijn omdat het aantal vluchten naar deze bestemmingen beperkt is.

Andere vliegvelden in Myanmar die alleen op nationaal (domestic flight) niveau gebruikt worden zijn Ann, Bhamo (Banmaw), Bokpyin (Bokepyin), Dawei (Tavoy), Heho, Homalin (Hommalin), Kalaymyo (Kalemyo), Kawthaung (Kawthoung), Kengtung (Kengtong, Kyaingtong), Khamti, Kyaukpyu (Kyauk Pyu), Kyauktu (Kyaukhtu),
Lanywa, Loikaw, Mawlamyine , Mong Tung (Mong-Tong), Mong Hsat (Monghsat), Monywa (Monywar), Myeik (Mergui), Namsang en Pathein (Bassein).

 

Op de kaart van Myanmar hieronder kan je eenvoudig zien waar de rechtstreekste vluchten vanuit Yangon, Mandalay of Nay Pyi Taw heen gaan. Verder vind je ook de regionale verbindingen tussen de kleinere plaatsen terug.

klik links-bovenin om een menu te openen