Mandalay is de vroegere hoofdstad van Myanmar en na Yangoon de tweede stad van het land. De laatste koningen van het land hadden hier hun paleizen voordat de Britten het land innamen. De aparte maar sfeervolle stad is begeven met boeddhistische monniken. Meer dan de helft van het totale aantal boeddhistische monniken in Myanmar leeft tegenwoordig in deze stad. Het is vooral de aanwezigheid van de oude steden rondom Mandalay die veel toeristen naar deze plek toetrekken. In vrijwel alle reisgidsen over Myanmar vind je dan ook diverse Mandalay reistips.

Over Mandalay

Hoewel deze bruisende stad niet meer de hoofdstad is van Myanmar, speelt de stad nog een belangrijke rol. Mandalay is nog altijd het economische centrum van Boven-Myanmar. Door de ligging langs de handelsroute met India en China is de stad vrij welvarend. De stad werd in 1857 door koning Mingdon Min gesticht en is dus nog vrij jong. In 1885 veroverden de Britten Boven-Myanmar en ontwikkelden de stad verder tot een grote en belangrijke stad voor de regio. Opvallend bij de ontwikkeling was het rechte stratenpatroon dat je ook in Yangoon duidelijk herkent. In de stad trof je vroeger prachtige gebouwen en huizen aan uit de Brits-Koloniale periode. Helaas is er door de hevige bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog vrijwel niks meer van over gebleven. De stad die grotendeels van hout was gebouwd brandde bijna helemaal af. Omdat de stad op de route naar China en India ligt en bij Myanmarese staten waar minderheden leven, zie je een grote verscheidenheid in culturen in de stad. Er zijn dan ook veel Chinezen, Indiërs, moslims en minderheden uit naburige staten en regio’s.

Bezienswaardigheden in Mandalay

Bezienswaardigheden in Mandalay

Aan bezienswaardigheden in Mandalay is geen tekort. De stad heeft voldoende highlights om je een flink aantal dagen goed te kunnen vermaken. Een erg belangrijkdeel van de bezienswaardigheden in Mandalay is de vele tempels die je er vind maar daarnaast zijn er nog genoeg andere dingen om te zien en doen. We hebben de belangrijkste dingen om te zien en doen in Mandalay voor je uitgelicht:

De gouden Boeddha

De op één na meest religieuze plek in Myanmar is de Maha Myat Muni Paya in Mandalay. Het is een gouden beeld van Boeddha dat versierd is met bladgoud en edelstenen. Het beeld is 4 meter hoog en mag alleen door mannen wordt aangeraakt en benaderd. In de vroege ochtend wordt het beeld gewassen, een interessante ceremonie om te aanschouwen. Je moet er wel vroeg voor opstaan wat dit gebeurt tussen 04:30 en 05:00 uur! Het beeld ligt in het zuidoosten van de stad.

Kuthodaw Paya

Aan de voet van Mandalay Hill vind je Kuthodaw Paya, één van de belangrijkste tempelcomplexen in Mandalay. Het complex werd ongeveer 2 eeuwen geleden gebouwd door koning Mingdon. Op het complex vind je in totaal 729 witte stoepa’s maar belangrijker is dat je er ook het grootste boek ter wereld kunt vinden. Het boek bestaat uit Tripitaka, heilige teksten uit het Theravada Boeddhisme.

Kuthodaw Paya tempels in Mandalay

Sandamuni Paya

Het twee-eiige tweelingbroertje van Kuthodaw Paya ligt er pal naast en luistert naar de naam Sandamuni Paya. Ook dit is een groot complex met witte stoepa’s en heilige teksten uit het Theravada Boeddhisme maar, waarschijnlijk om de tempel ook van belang te laten zijn, ook vind je hier het grootste ijzeren Boeddhabeeld ter wereld.

U Bein Bridge

Ondertussen is de U Bein Bridge een begrip geworden in Mandalay. Het is een houten brug die op palen is gebouwd die je in het zuiden van de stad vindt. Hier krijg je een goed beeld van het dagelijks leven van de inwoners van Mandalay die het niet heel rijk hebben. Op en rondom de brug vind je verkopers van drankjes en snacks maar ook vissers en mensen die de brug gebruiken om naar de markt te gaan of thuis te komen. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang leent de brug zich uitstekend voor mooie (contrast)foto’s.

U Bein Bridge in Mandalay

Koninklijk paleis in Mandalay

Eveneens gebouwd door koning Mingdon (in 1861) is het koninklijk paleis van Mandalay. Hoewel het gebouw grotendeels verwoest werd tijdens WOII is het later gerenoveerd. Het grote complex bevat paviljoens, kroonkamers, hallen en een museum met kleding en wapens van de voormalige koning. Niet het hele paleis is toegankelijk voor toeristen. Entree bedraagt 10.000 Kyat.

Migun Sayadaw tempels in Mandalay

Migun Sayadaw

Als je vanuit de haven van Mandalay de boot stroomopwaarts over de Irrawaddy rivier neemt kom je na enkele kilometers de Migun Sayadaw tempel tegen. Deze Boeddhistische tempel valt gelijk op als je hem tegenkomt vanwege zijn vorm. Hij is namelijk blokvormig. Het lijkt een groot stuk rots te zijn maar blijkt toch, als je dichterbij kijkt, van losse stenen gebouwd te zijn. Op deze plek langs de Irrawaddy rivier liggen nog meer heiligdommen zoals de Sat Taw Yar Pagoda, de Mingun Pahtodawgyi, de stenen Leeuwen, de Mingun bel en de witte Hsinbyume Pagoda (Mya Thein Tan Pagoda). Je kunt de tempels ook bereiken per motorbike of tuk tuk. Steek dan eerst de brug in het zuidwesten van de stad over en volg vervolgens de weg langs de rivier in noordelijke richting. Na ongeveer 20 kilometer bereik je de tempels.

Overnachten in Mandalay

Mandalay is de tweede stad van het land en bovendien erg toeristisch. Er zijn dan ook volop hotels, resorts en guesthouses te vinden. Hoewel de hotels over de stad verspreid liggen, bevindt een concentratie van hotels en guesthouses zich net ten zuiden van het koninklijk paleis en rondom het centrale treinstation van Mandalay. Vanaf deze locatie kan je de meeste bezienswaardigheden in Mandalay ook te voet bereiken.

Budget hotel tips Mandalay

Een goedkopere accommodatie in Mandalay dan het ET Hotel zal je niet snel vinden in de stad. Het hotel ligt vlak bij het koninklijk paleis van Mandalay, op ongeveer 100 meter van de Shwe Kyi Myint Pagoda en op ongeveer 500 meter afstand van de Zegyo-markt. Het hotel biedt schone en eenvoudige kamers vanaf $17 per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Mandalay

Het Emerald Land Hotel het voordeligste middenklasse hotel in Mandalay dat een zwembad heeft. Het sfeervolle hotel ligt net ten noorden van het centrum. Vanuit de kamers van het hotel heb je uitzicht op de tuin. De kamers zijn sfeervol ingericht en vrij ruim. Bij het hotel kan je fietsen huren om de stad te verkennen. Een overnachting inclusief ontbijt boek je vanaf $50 per nacht.

Luxe hotel tips Mandalay

Misschien wel het mooiste en meest sfeervolle hotel van Mandalay is The Hotel by the Red Canal. Dit prachtige hotel ligt ten oosten van het koninklijk paleis van Mandalay en heeft een riant zwembad dat in een mooie groene tuin ligt. De ruime kamers zijn in koloniale stijl ingericht en voorzien van wifi en airconditioning. Een overnachting in het hotel boek je vanaf $144 per kamer inclusief ontbijt. Als je eens goed wilt genieten is dit absoluut de plek!!

Hoe kom je in Mandalay?

Mandalay is de tweede stad van het land en ligt ook niet al te ver van de eeuwenoude tempels van Bagan vandaan. De stad zelf is ook erg populair en er bestaan dan ook goede verbindingen per vliegtuig, trein en bus met Mandalay. Ook per boot is Mandalay redelijk goed te bereiken. Vervoer naar de stad is redelijk frequent mogelijk vanuit andere grotere steden en in iets mindere mate met de kleinere plaatsen in de regio.

Per vliegtuig naar Mandalay reizen

In Mandalay ligt één van de drie internationale vliegvelden die Myanmar rijk is, Mandalay International Airport. Het is de grootste en modernste luchthaven van het land en heeft zelfs de langste landingsbaan van heel Zuidoost Azië. Vanuit Thailand (Bangkok en Chiang Mai) zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten naar Mandalay mogelijk met maatschappijen als Bangkok Airways, Air Asia, en Asian Wings. Ook bestaat er een verbinding met Kunming in China met China Eastern Airlines en met Singapore met Silk Wings. Vanaf Bangkok boek je al een vliegticket naar Mandalay vanaf €71 per enkele reis (rechtstreekse vlucht).

Vluchten binnen Myanmar bestaan tussen Mandalay en de andere twee internationale vliegvelden van Myanmar, Yangoon en Naypyidaw, en met onderstaande kleinere luchthavens in Myanmar:

 • Bagan
 • Bhamo
 • Heho
 • Homalin
 • Kalemyo
 • Khamti
 • Kengtung
 • Lashio
 • Myitkyina
 • Monywa
 • Pakokku
 • Tachilek
 • Thandwe

Het vliegveld van Mandalay ligt 45 kilometer ten zuiden van de stad bij de plaats Tada-U. Per gedeelde taxi kom je eenvoudig in de stad en betaal je ongeveer $5 per persoon. Voor een privé taxi betaal je ongeveer $15 per taxi. Vliegtuigmaatschappijen als Air Asia en Golden Myanmar Airlines bieden meestal gratis transfers naar de stad aan.

Meer Mandalay reistips?

Ga je backpacken in Mandalay en ben je op zoek naar nog meer handige Mandalay reistips? Een goede reisgids voor Myanmar is je leidraad tijdens je reis en mag zeker niet ontbreken aan je bagage. De gids staat vol handige Mandalay reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Myanmar. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Myanmar.