Mandalay is de vroegere hoofdstad van Myanmar en na Yangoon de tweede stad van het land. De laatste koningen van het land hadden hier hun paleizen voordat de Britten het land innamen. De aparte maar sfeervolle stad is begeven met boeddhistische monniken. Meer dan de helft van het totale aantal boeddhistische monniken in Myanmar leeft tegenwoordig in deze stad. Het is vooral de aanwezigheid van de oude steden rondom Mandalay die veel toeristen naar deze plek toetrekken. In vrijwel alle reisgidsen over Myanmar vind je dan ook diverse Mandalay reistips.

Over Mandalay

Hoewel deze bruisende stad niet meer de hoofdstad is van Myanmar, speelt de stad nog een belangrijke rol. Mandalay is nog altijd het economische centrum van Boven-Myanmar. Door de ligging langs de handelsroute met India en China is de stad vrij welvarend. De stad werd in 1857 door koning Mingdon Min gesticht en is dus nog vrij jong. In 1885 veroverden de Britten Boven-Myanmar en ontwikkelden de stad verder tot een grote en belangrijke stad voor de regio. Opvallend bij de ontwikkeling was het rechte stratenpatroon dat je ook in Yangoon duidelijk herkent. In de stad trof je vroeger prachtige gebouwen en huizen aan uit de Brits-Koloniale periode. Helaas is er door de hevige bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog vrijwel niks meer van over gebleven. De stad die grotendeels van hout was gebouwd brandde bijna helemaal af. Omdat de stad op de route naar China en India ligt en bij Myanmarese staten waar minderheden leven, zie je een grote verscheidenheid in culturen in de stad. Er zijn dan ook veel Chinezen, Indiërs, moslims en minderheden uit naburige staten en regio’s.

Overnachten in Mandalay

Mandalay is de tweede stad van het land en bovendien erg toeristisch. Er zijn dan ook volop hotels, resorts en guesthouses te vinden. Hoewel de hotels over de stad verspreid liggen, bevindt een concentratie van hotels en guesthouses zich net ten zuiden van het koninklijk paleis en rondom het centrale treinstation van Mandalay. Vanaf deze locatie kan je de meeste bezienswaardigheden in Mandalay ook te voet bereiken.

Budget hotel tips Mandalay

Een goedkopere accommodatie in Mandalay dan het ET Hotel zal je niet snel vinden in de stad. Het hotel ligt vlak bij het koninklijk paleis van Mandalay, op ongeveer 100 meter van de Shwe Kyi Myint Pagoda en op ongeveer 500 meter afstand van de Zegyo-markt. Het hotel biedt schone en eenvoudige kamers vanaf $17 per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Mandalay

Het Emerald Land Hotel het voordeligste middenklasse hotel in Mandalay dat een zwembad heeft. Het sfeervolle hotel ligt net ten noorden van het centrum. Vanuit de kamers van het hotel heb je uitzicht op de tuin. De kamers zijn sfeervol ingericht en vrij ruim. Bij het hotel kan je fietsen huren om de stad te verkennen. Een overnachting inclusief ontbijt boek je vanaf $50 per nacht.

Luxe hotel tips Mandalay

Misschien wel het mooiste en meest sfeervolle hotel van Mandalay is The Hotel by the Red Canal. Dit prachtige hotel ligt ten oosten van het koninklijk paleis van Mandalay en heeft een riant zwembad dat in een mooie groene tuin ligt. De ruime kamers zijn in koloniale stijl ingericht en voorzien van wifi en airconditioning. Een overnachting in het hotel boek je vanaf $144 per kamer inclusief ontbijt. Als je eens goed wilt genieten is dit absoluut de plek!!

Hoe kom je in Mandalay?

Mandalay is de tweede stad van het land en ligt ook niet al te ver van de eeuwenoude tempels van Bagan vandaan. De stad zelf is ook erg populair en er bestaan dan ook goede verbindingen per vliegtuig, trein en bus met Mandalay. Ook per boot is Mandalay redelijk goed te bereiken. Vervoer naar de stad is redelijk frequent mogelijk vanuit andere grotere steden en in iets mindere mate met de kleinere plaatsen in de regio.

Per vliegtuig naar Mandalay reizen

In Mandalay ligt één van de drie internationale vliegvelden die Myanmar rijk is, Mandalay International Airport. Het is de grootste en modernste luchthaven van het land en heeft zelfs de langste landingsbaan van heel Zuidoost Azië. Vanuit Thailand (Bangkok en Chiang Mai) zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten naar Mandalay mogelijk met maatschappijen als Bangkok Airways, Air Asia, en Asian Wings. Ook bestaat er een verbinding met Kunming in China met China Eastern Airlines en met Singapore met Silk Wings.

Vluchten binnen Myanmar bestaan tussen Mandalay en de andere twee internationale vliegvelden van Myanmar, Yangoon en Naypyidaw, en met onderstaande kleinere luchthavens in Myanmar:

 • Bagan
 • Bhamo
 • Heho
 • Homalin
 • Kalemyo
 • Khamti
 • Kengtung
 • Lashio
 • Myitkyina
 • Monywa
 • Pakokku
 • Tachilek
 • Thandwe

Het vliegveld van Mandalay ligt 45 kilometer ten zuiden van de stad bij de plaats Tada-U. Per gedeelde taxi kom je eenvoudig in de stad en betaal je ongeveer $5 per persoon. Voor een privé taxi betaal je ongeveer $15 per taxi. Vliegtuigmaatschappijen als Air Asia en Golden Myanmar Airlines bieden meestal gratis transfers naar de stad aan.

Meer Mandalay reistips?

Ga je backpacken in Mandalay en ben je op zoek naar nog meer handige Mandalay reistips? Een goede reisgids voor Myanmar is je leidraad tijdens je reis en mag zeker niet ontbreken aan je bagage. De gids staat vol handige Mandalay reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Myanmar. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Myanmar.

Mandalay reistips
4.8 (95%) 12 vote[s]