De Kyat is de officiële munteenheid van Myanmar (Burma). Bedragen en prijzen in Myanmar worden meestal getoond als bijvoorbeeld: “K1000” waarbij de K de afkorting is voor Kyat. Soms kan er ook MMK voor het bedrag staan, Myanmar Kyat. Geld in Myanmar komt alleen voor in de vorm van briefgeld. Muntgeld wordt niet gebruikt in Myanmar. Naast de Kyat kan je vaak ook in US dollars betalen. Soms is betalen in US dollars zelfs de enige mogelijke manier voor westerse toeristen. Beide valuta worden in principe door het hele land geaccepteerd.

De waarde van de Myanmar Kyat

De wisselkoers van de Myanmar Kyat is uiteraard variabel en kan per dag verschillen. Voor de actuele wisselkoers kan je kijken op oanda.com Over het algemeen kan je er wel vanuit gaan dat de waarde van de Kyat ten opzicht van de Euro en de US dollar als volgt is:

  • €1 = K1380
  • $1 = K1247
  • K10000 = €6,70
  • K10000 = $7.65

De grootste coupure van K10000 is dus nog geen €7,- waard. Is zal daarom ook niet verrassend zijn dat grotere bedragen vaak in US dollars worden afgerekend.

Briefgeld in Myanmar

Het papieren geld in Myanmar bestaat uit coupures van K50, K100, K200, K500, K1000, K5000 and K10,000. Muntgeld komt niet voor in Myanmar. De coupures zijn fraai versierd en tonen vaak afbeeldingen van de vele verschillende tempels die je in Myanmar kunt aantreffen. Ook kan je andere symbolen terugvinden op de briefjes. De coupures hebben over het algemeen vrolijke felle kleuren.

Betaal je in Myanmar met Kyat of US dollars?

De bankbiljetten van de Kyat hebben weinig waarde. Kleine bedragen die je moet afrekenen voor een blikje fris, een buskaartje, een klein souvenir of een korte rit met de taxi betaal je doorgaans in Kyat. Voor de grotere uitgaven zoals hotelovernachtingen, maaltijden in de wat grotere (geen lokale) restaurants en bijvoorbeeld vliegtickets, betaal je vrijwel altijd in US dollars. De Amerikaanse dollar wordt zelfs vaak alleen maar geaccepteerd in deze gevallen. Ook de toegang tot veel historische plekken zoals Bagan en diverse tempels in Yangon betaald je in US dollars. Zorg er daarom voor dat je voldoende kleinere US dollar biljetten meeneemt op reis ($10, $5 en $1 biljetten). Heb je echt alleen maar Kyat en wil je toch een museum binnen gaan, reken erop dat ze dan een erg ongunstige wisselkoers hanteren en je dus relatief gezien een stuk duurder uit bent dan wanneer je in US dollars betaalt. Wisselgeld zal je wel weer in Kyat ontvangen aangezien er geen kleine coupures zijn van de US dollar.

Het is aan te raden om ongeveer de helft van de US dollars die je meebrengt op je reis in Myanmar om te wisselen in Myanmar Kyat.

Geld wisselen in Myanmar

Het wisselen van geld in Myanmar is vrij eenvoudig. In het centrum van de middelgrote en grote steden vind je overal banken waar je geld kunt wisselen. Kon je vroeger alleen op de zwarte markt een gunstige wisselkoers voor je geld krijgen, tegenwoordig hanteren de banken ook goede wisselkoersen. Ook op de vliegvelden van Yangon, Mandalay, Nay Pyi Taw, Bagan en Thandwe is het mogelijk om geld te wisselen. Op de Bogyoke Aung San Markt (Scott Market) in Yangon kan je ook eenvoudig geld wisselen bij een van de vele geldwissel shops. Je kunt beter niet je geld wisselen bij een van de geldwisselaars die je op straat tegenkomt. Vaak zijn het oplichters. Ga je voor langere tijd reizen buiten de grotere steden, zorg er dan voor dat je voldoende geld wisselt omdat je buiten de grotere steden vaak geen geld kunt wisselen of erg gunstige wisselkoersen tegenkomt. Reken in de buitengebieden ook niet op ATM’s (pinautomaten).

Zorg ervoor dat je vooral grotere US dollar biljetten ($50 of $100) omwisselt omdat de wisselkoers dan gunstiger voor je zal uitvallen en je dus eigenlijk meer Kyat voor je geld ontvangt. Let er trouwens wel goed op dat je US dollar biljetten in goede staat zijn. Biljetten waarop krassen zitten, hoekjes zijn omgevouwen of verkreukeld zijn worden vaak niet geaccepteerd. Op de markt kan je ze soms wel omwisselen maar tegen een veel ongunstigere wisselkoers. Handig is ook om te weten dat de oudere US dollar biljetten (gedrukt voor 2006) helemaal niet worden geaccepteerd. Ook biljetten met de letters AB en CB aan het begin van het serienummer (links bovenin) worden niet geaccepteerd.

Ook is het mogelijk om Euro’s om te wisselen tegen Kyat (of US dollars). De eisen aan de Euro’s zijn wat minder strikt. Uiteraard moeten ze niet al te veel beschadigd zijn.

Geld pinnen in Myanmar

Sinds niet al te lange tijd is het pinnen van geld in Myanmar ook mogelijk. Er zijn tegenwoordig in Myanmar meer dan 700 ATM’s (pinautomaten) te vinden. Veruit de meeste daarvan bevinden zich in de grote steden en toeristische gebieden als Yangon, Mandalay, Bagan, Inle Lake en Nay Pyi Taw. Met je internationale pinpas/bankpas en creditcard kan je hier geld opnemen. Creditcards als Visa en Mastercard worden hier geaccepteerd. Ook in hotels, restaurants en grotere winkels kan je tegenwoordig vaak met creditcard betalen in Myanmar.

De meeste pinautomaten in Myanmar zijn van banken als CB Bank, KBZ (Kanbawza) Bank, AGD Bank, AYA Bank en United Amara Bank. Bij de meeste ATM’s kan je per transactie maximaal K300000 pinnen. Transactiekosten bedragen K5000 (+/- €3,50)per transactie. Vaak kan je meerdere malen pinnen. Uiteraard hangt het aantal pintransacties die je op een dag kunt uitvoeren af van je eigen bank en instellingen. Raadpleeg of controleer daarom vooraf je instellingen en restricties. Vergeet niet om de standaard instelling “pinnen in Europa” om te zetten naar “pinnen binnen en buiten Europa”.

Traveller’s cheques worden in Myanmar niet geaccepteerd.