De beste periode om door Myanmar (Burma) te reizen is van november tot februari. In deze periode is het overwegend droog en is de temperatuur gematigd warm. Net als in vrijwel geheel Zuidoost Azië is het ook in Myanmar het hele jaar door warm, boven de 25 graden Celsius en redelijk benauwd. Hoewel je de rest van het jaar ook redelijk goed door Myanmar kunt reizen, is de periode van november tot februari echter wel de beste reistijd voor Myanmar.

November tot februari, de beste reistijd voor Myanmar

In de maanden van november tot februari kan je erg goed door Myanmar reizen. De temperatuur is nog niet al te hoog zodat je genoeg energie hebt om lange reisdagen te kunnen maken. Ook het benauwde en drukkende weertype is afwezig omdat in de regenperiode voorafgaande aan deze periode de grootste hoeveelheid vocht al uit de lucht is komen zetten. Temperaturen liggen in Myanmar gemiddeld in deze periode rond de 28 graden waarbij logischer wijs de temperaturen in het bergachtige noorden van het land een stuk lager liggen. In het noorden komen s’nachts in steden als Kalaw, Putao en Myitkyina zelfs temperaturen voor die rond het vriespunt liggen. Ook in de wat hoger gelegen centrale gebieden als Kalaw kunnen in de nacht temperaturen rond het vriespunt voorkomen.

Naast het feit dat het weer in deze periode het meest aangenaam is, zorgt het er ook voor dat je in deze periode vaak de mooiste foto’s kunt nemen vanwege de afwezigheid van veel wolken zodat de prachtige contrasten in het land goed belicht worden.

Hete periode in Myanmar

De periode van eind februari tot Mei is de droge hete periode waarin het kwik sterk kan oplopen. temperaturen tegen de veertig graden zijn geen uitzondering. Hoewel de hoger gelegen gebieden in deze periode weer wat aangenamer zijn, kan het erg zwaar zijn om in deze periode door centraal of zuidelijk Myanmar te reizen. Wil je toch in deze periode door het land reizen, vergeet dan vooral niet op regelmatige basis te drinken zodat je niet (ongemerkt) kunt uitdrogen. Het is ook sterk aan te raden om een petje of ander hoofddeksel te dragen als je voor langere periode in de buitenlucht in de zon bent.

Regenseizoen in Myanmar

Tussen de maand mei en november valt het regenseizoen in Myanmar. Het kan flink tekeer gaan en soms vrij lang achter elkaar regenen. Ook komt het voor dat de hoeveelheid vocht in de lucht gestaag toeneemt zodat het aan het einde van de dag kort maar hevig regent. Soms duurt zo’n regenbui maar een uur maar staan de straten, waar vaak slechte riolering is, blank van het regenwater.

Hoewel deze periode niet de beste reistijd voor Myanmar is kan je toch redelijk door Myanmar reizen in de regenperiode. Je moet met de omstandigheden rekening houden. Ook hier geldt weer dat je voldoende moet drinken om niet uit te drogen. Is het niet de brandende zon die voor uitdroging zorgt, dan is het wel de grote benauwdheid die je veel zal doen zweten zodat je veel vocht verliest.