Bagan, of Pagan, is de voormalige hoofdstad van Myanmar en heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa’s ter wereld. Na Yangoon is Bagan zeker de bekendste stad van Myanmar. Vele reizigers kennen de prachtige foto’s van de vele tempels van Bagan die karakteristiek zijn voor de stad. De tempels die vaak verdwijnen in de paarsachtige mist van de Myanmarese avonden. Dit is dan ook het meest populaire moment om een aantal van de 4400 tempels die soms meer dan 800 jaar oud zijn te fotograferen. Bagan werkt als een magneet op backpackers en andere reizigers die het land bezoeken. Een bezoek aan de tempels van Bagan mag dan ook zeker niet ontbreken aan je reis door Myanmar. In alle reisgidsen over Myanmar vind je vele Bagan reistips terug.

Over Bagan

Bagan werd in 1044 gesticht door koning Anawrahta die met geweld de troon veroverde. Hij verenigde de bevolking van Myanmar en bracht het Theravada boeddhisme aan de man. Hij bouwde de eerste tempel in de stad, de Shwezignon. Na koning Anawrahta volgden in 200 jaar nog een aantal andere koningen die heersten over Bagan.


Onder koning Narathihapati raakte het rijk zwaar in verval en verloor het de strijd van Kublai Khan, Mongoolse militair leider en kleinkind van Dzjengis Khan, in 1287. De bewoners van Bagan verlieten massaal de stad uit angst voor de wrede Mongolen. Mede omdat de stad verlaten was toen de Mongolen eraan kwamen, is er door de Mongolen weinig schade toegebracht aan de stad zelf. Alleen tijdens een sterke aardbeving in 1975 raakte flink wat tempels beschadigd. Sommige daarvan konden worden hersteld maar helaas niet allemaal.

Ten zuiden van de oude stad Bagan (Old Bagan) waar alle tempels staan, is een nieuwe stad gebouwd waar toeristen kunnen verblijven wanneer ze een bezoek aan Bagan brengen. Het is de uitvalsbasis voor een bezoek een de prachtige tempels die je perfect per fiets kunt verkennen.

Tempels in Bagan

Er zijn enorm veel tempels in Bagan gebouwd. De ene is nog mooie en indrukwekkender dan de andere. Diverse koningen hebben zich bezig gehouden met het bouwen van de tempels en vaak hebben ze geprobeerd om elkaar te overtreffen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste tempels in Bagan die je eigenlijk gezien moet hebben tijdens je bezoek aan deze speciale plek.

Ananda tempel
De Ananda tempel wordt beschouwd als de heiligste tempel van Bagan en werd in 1105 gebouwd door koning Kyansittha die regeerde tussen 1084 en 1112. De tempel bestaat uit een aantal lagen of terrassen die naarmate ze hoger gebouwd zijn steeds iets kleiner zijn. Op de top van de tempel vind je een kleine stupa met daar bovenop een zogenaamde paraplu (hti) die op vrijwel alle tempels in het gebied zijn gebouwd. In de tempel vind je vier gouden Boeddhabeelden die elk maar liefst 9,5 meter hoog zijn.

Ananda tempel in Bagan

Dhamma Yangyi tempel
De grootste tempel in Bagan werd door koning Narathu gebouwd tijdens zijn korte regeerperiode van 1167 tot 1170. De bakstenen tempel was naar het evenbeeld van de Ananda tempel gebouwd maar zou volgens de verhalen niet zijn afgebouwd omdat de koning voor het afbouwen van de tempel werd vermoord. Ingang van de tempel is slechts beperkt omdat de meeste gangen zijn dichtgemetseld met bakstenen.

Dhamma Yangyi tempel in Bagan

Manuhar tempel
Één van de oudste tempels in Bagan is de Manuhar tempel die in 1067 werd gebouwd door Koning Manuha, de laatste koning van het Thaton rijk. Na een lange periode van gevangenschap besloot deze koning zijn waardevolle spullen te verkopen om deze tempel te kunnen vervaardigen. De rechthoekige tempel is twee etages hoog en herbergt 4 Boeddha’s waarvan er drie zitten en 1 ligt.

Shwezigon pagode
De prachtige Shwezigon pagode geldt als het prototype voor de meeste pagodes in Myanmar. De bouw van de pagode werd door de stichter van het Bagan rijk (Anawrahta) ingezet en na diens overlijden door zijn zoon afgerond. De pagode heeft 5 vierkante etages met daar bovenop een koepel in de vorm van een ijshoorntje. In de pagode zou een bot en tand van Boeddha liggen. De pagode wordt beschermd door grote stenen wachters en 37 nats (heilige aanbidders). De pagode is rijkelijk versierd. Meerdere malen werd de pagode door aardbevingen hevig beschadigd maar ook weer gerenoveerd.

Shwesandaw pagode in Bagan

That Byin Nyu tempel
Met een hoogte van 66 meter is de That Byin Nyu tempel de hoogste tempel in Bagan. Hij werd door koning Sithu I in 1151 gebouwd in een aanzienlijk vrijere stijl dan de wat oudere tempels. De tempel werd onder meer gebruikt als klooster en bibliotheek. In de bovenste van 5 etages werden relikwieën bewaard. Naast de tempel vind je nog een stuk van de ommuring van de stad en de hoogste pagode van Bagan, de Shwesandaw met een hoogte van 100 meter.

Gawdaw Palin tempel in Bagan

Te zien en doen in Bagan

Hoewel de prachtige tempels de belangrijkste bezienswaardigheden in Bagan vormen is er daarnaast nog meer te zien en doen in Bagan en omgeving.

Ballonvaart over Bagan
De ultieme manier om de prachtige tempels van Bagan te bekijken is vanuit de lucht. Bij Bagan is het mogelijk (uiteraard mits het weer het toelaat) om een ballonvaart te maken en zo de tempels van boven te aanschouwen. Je kunt al in de vroege ochtend om vijf uur opstijgen om zo Bagan met de zonsopkomst te zien! Wel een prijzig avontuur trouwens!

Uitzicht vanaf de Bagan Nan Myint toren
Een andere manier om goede foto’s van Bagan te kunnen maken is vanaf de Bagan Nan Myint toren.

Overnachten in Bagan

Ga je een bezoek brengen aan de tempels van Bagan, dan kom je hoogstwaarschijnlijk in de nieuwe stad uit. Hier bevinden zich de meeste hotels en guesthouses. Prijzen van hotels en guesthouses liggen een stuk hoger dan gemiddeld in Myanmar. Low-budget overnachtingen beginnen ongeveer bij $18 per nacht per kamer.

Budget hotel tips in Bagan

Het Shwe Nadi Guest House is een van de goedkoopste manieren om te verblijven in Bagan. Het guesthouse lig 800 meter van de Nyaung U Market en 900 meter van de Shwezigon Pagoda. Voor $18 kan je hier je overnachting inclusief ontbijt boeken. Een aanrader voor low-budget reizigers. Voor nog voordeligere overnachtingen in Bagan kan je kijken op Trivago.nl.

Middenklasse hotel tips in Bagan

Voor een goed hotel met comfort en luxe en een groot zwembad moet je absoluut bij het Kaday Aung Hotel zijn. Het hotel ligt in het nieuwe Bagan en heeft een weelderige groene tuin. De kamers zijn sfeervol ingericht en zijn grotendeels van hout. Vanaf $55 kan je hier een overnachting boeken inclusief ontbijt.

Luxe hotel tips in Bagan

Kan je nog iets meer uitgeven? Ga absoluut naar het Bagan Thande Hotel. Het hotel ligt in de oude stad Bagan aan de rivier. Vanaf het hotel en restaurant kan je prachtig over de rivier uitkijken. Er is een groot mooi zwembad aanwezig bij het hotel. De kamers zijn ruim en gezellig ingericht. Vanaf $98 kan je een nacht in dit hotel boeken inclusief ontbijt!

Bekijk hotelaanbiedingen in Bagan!

Hoe kom je in Bagan?

Op allerlei manieren is Bagan goed te bereiken. Elke manier van vervoer naar Bagan heeft uiteraard zo z’n voordelen of nadelen. Het grootste verschil zit vaak in de prijs en reistijd. Ga je bijvoorbeeld vliegen, dan ben je sneller maar duurder uit. Reizen per trein of bus is veel goedkoper maar duurt weer veel langer.

Vliegen naar Bagan

De snelste manier om vanuit Yangoon in Bagan te komen is per vliegtuig. Kies je ervoor om te gaan vliegen naar Bagan, dan ben je wel stukken duurder uit dan wanneer je de trein of bus neemt. Er is officieel geen vliegveld in Bagan aanwezig. Wel kan je vanuit onder andere Yangoon en Mandalay naar het nabij Bagan gelegen vliegveld van Nyaung-U vliegen. Een vliegticket van Yangoon naar Bagan boek je vanaf €80 per persoon.

Bus naar Bagan

Ook de bus is een goed optie van vervoer naar Bagan. De kosten zijn beduidend lager dan wanneer je vliegt. Natuurlijk ben je wel een flink stuk langer onderweg. Reken op een reistijd van ongeveer 10 uur als je de bus van Yangoon naar Bagan neemt. Er rijden ook nachtbussen tussen de twee steden. Zo bespaar je op je overnachting en, aangezien je tijdens je reis slaap, verlies je ook geen kostbare tijd. De prijs van een busticket naar Bagan is ongeveer €20 vanaf Yangoon gezien. Bustickets voor Myanmar kan je online boeken.

Ook vanuit andere steden kan je de bus naar Bagan nemen. Zo kost een ticket voor de 6 uur durende busreis van Mandalay naar Bagan ongeveer €10 per persoon. Bekijk alle busverbindingen naar Bagan hier.

Trein naar Bagan

De voordeligste optie voor reizen naar Bagan is de trein. Vanuit diverse grotere steden rijden er dagelijks treinen naar Bagan. Zo kan je bijvoorbeeld de trein van Yangoon naar Bagan nemen. De rit duurt ongeveer 16 uur. Vanaf Yangoon kost een treinticket naar Bagan €12 per persoon. Ook je treinticket naar Bagan kan je online boeken.

Meer Bagan reistips?

Ga je backpacken in Bagan en ben je op zoek naar nog meer leuke Bagan reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Myanmar is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Bagan reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Myanmar. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Myanmar.