Mrauk U, het voormalige Myohaung, staat bekend om de vele tempels en pagoda’s. Mrauk U was ooit de hoofdstad van het Arakanese koninkrijk dat onder andere Rakhine State, het westelijk deel van lager-Burma en de helft van Bangladesh besloeg. Vele handelaren zochten Mrauk U op en kwamen er handel drijven. Zelfs Nederlanders, Fransen en Portugezen kwamen naar deze plek om met de Indiërs, Bengalen en de inwoners van de Rakhine State te handelen. De stad groeide uit tot een grote en machtige stad waar veel tempels en Pagoda’s werden gebouwd. Veruit het grootste deel van de prachtige tempels is bewaard gebleven. Heb je voldoende tijd, dan is een bezoek aan deze iets afgelegen stad absoluut de moeite waard. In de betere reisgidsen vind je ook diverse Mrauk U reistips.

Over Mrauk U

Mrauk U betekend letterlijk het “verre noorden”. De stad ligt wat afgelegen in het noord-westen van Myanmar (Burma) net als de stad Sittwe. Mrauk U was ooit het middelpunt van een groot rijk dat zijn hoogtij dagen kende in de 15e eeuw. Vele handelaren kwamen juist naar deze stad toe om handel te drijven omdat de stad vanuit zee via diverse kleine en grotere rivieren uitstekend te bereiken was en omdat de stad op een belangrijke handelsroute lag. De stad ontwikkelde zich in hoog tempo en de meest mooie gebouwen zoals tempels en pagoda’s schoten als paddenstoelen uit de grond. Omdat de stad niet heel veel geleden heeft onder de diverse oorlogen (zoals de tweede wereld oorlog), zijn de meeste tempels en pagoda’s in Mrauk U gelukkig in takt gebleven. Mrauk U is dan misschien geen Bagan maar de stad is absoluut een van de hoogtepunten van een bezoek aan Myanmar. Per fiets kan je vanuit het slaperige stadje eenvoudig de diverse tempels en pagode’s bezoeken en bekijken. Ook per motorbike is een bezoek aan de bezienswaardigheden van Mrauk U goed te doen. Hotels en guesthouses vragen aanzienlijk hogere prijzen voor fietsverhuur of excursies dan de reisbureautjes op straat.

Mrauk U hotel tips

Omdat het gebied rondom Mrauk U niet toegankelijk is vanwege de diverse opstootjes (vechtpartijen en moordpartijen) die er de afgelopen paar jaar plaats hadden tussen de overwegende boeddhistische inwoners en de moslim minderheden, ben je verplicht om in de stad Mrauk U zelf de overnachten. Ga je toch buiten de stad overnachten, dan kan je in de problemen komen. Er is een redelijk aanbod van goedkope hotels in Mrauk U te vinden. Ook de iets luxere middenklasse hotels zal je er eenvoudig kunnen vinden. De meeste accommodaties in Mrauk U zijn vrij eenvoudig en hebben niet allemaal warm water of airconditioning. De meeste hotels en guesthouses in Mrauk U liggen in het centrum van de stad op niet al te lange loopafstand van de markt en de rivier. Alle buitenlanders die in Mrauk U verblijven moeten een bedrag van $5 betalen. Doorgaans kan dat bij de Shittaung Pagoda maar vaak zal er een ambtenaar langskomen om de tax bij je te innen voordat je bij de pagoda bent aangekomen. We hebben een aantal leuke hotels in Mrauk U voor je uitgelicht in onderstaande Mrauk U hotel tips!

Budget hotel tips Mrauk U

Als je op zoek bent naar een leuk maar goedkoop hotel in Mrauk U, dan is het Mrauk U Palace Resort een van de beste deals in de stad. Het gezellige resort ligt in het noorden van de stad en heeft een restaurant en biedt gratis WIFI. Op de ruime kamers is ook airconditioning aanwezig. Vanaf $28 boek je hier een overnachting inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Mrauk U

Een van de leukste middenklasse hotels in Mrauk U niet je zeker bij het sfeervolle Nawarat Hotel zijn. Het hotel ligt in het zuiden van de stad vlakbij de rivier en op 10 minuten lopen van de beroemde historisch Shitt-Taung-stoepa’s. Het Nawarat Hotel ligt op 10 minuten rijden van de heuvel U Mya Wah en de tempel Andaw Thein. De kamers zijn ruim en voorzien van zithoek. Naast gratis WIFI kan je ook gebruik maken van het restaurant in het hotel. Vanaf $55 boek je hier een overnachting inclusief ontbijt.

Luxe hotel tips Mrauk U

Het aanbod luxe hotels in Mrauk U is wat beperkt. Daarvoor moet je in Sittwe zijn even verderop.

Hoe kom je in Mrauk U?

Aangezien Mrauk U (en Sittwe) redelijk ver van de andere grotere steden van Myanmar vandaan ligt, is het soms best een avontuur om er naartoe te reizen. Je kunt over land alleen vanuit Bagan, Mandalay en Yangoon per bus naar Mrauk U reizen. Als je op de luchthaven van Sittwe vliegt kan je van hieruit per bus of boot naar Mrauk U reizen. Mrauk U heeft geen treinstation.

Per bus naar Mrauk U reizen

Vanuit Bagan (Nyuang U) moet je eerst per lokale bus naar Magwe reizen (3 tot 4 uur) om daar vervolgens de bus richting Sittwe te nemen. In Magwe stap je op de bus die rechtstreeks van Mandalay naar Sittwe rijdt. Een buskaartje van Nyuang U naar Magwe kost 4000 Kyat. De bus van Nyuang U naar Magwe rijdt drie maal per dag (10:00, 12:30 en 23:00). Vanaf de rotonde bij de K.H.M Fashion Shop in Magwe vertrekt er om 23:00 een bus naar Sittwe. Via de K.H.M Fashion Shop, tel 095680758, kan je je busticket vooraf reserveren. Kosten liggen rond de 28000 Kyat. Een buskaartje van Mandalay naar Sittwe kost 32000 Kyat. De busrit van Magwe naar Sittwe duurt tussen de 14 en 20 uur, afhankelijk van het seizoen. Vanaf Mandalay ben je nog 3 uur langer onderweg.

Vanuit Yangoon per bus naar Mrauk U reizen is ook mogelijk maar wordt niet door veel reizigers (in één keer) gedaan. De rit neemt ongeveer 30 uur in beslag en kan in het regenseizoen nog langer duren. Vliegen op Sittwe en daar een bus of boot nemen is sneller en maar iets duurder. Je mist dan wel het avontuur en hier en daar een prachtig landschap.

Per boot naar Mrauk U reizen

Er varen ook diverse boot/ferrymaatschappijnen naar Mrauk U (de haven van Myaung Bway en vervolgens per bus of mini-van verder) toe maar tickets hiervoor kan je vooralsnog alleen ter plekke boeken (in de haven van vertrek).

Per vliegtuig naar Mrauk U reizen

Een vliegveld in Mrauk U is er niet. Wil je toch een stuk naar Mrauk U vliegen, dan kan je naar Sittwe vliegen om vervolgens van daaruit een bus of taxi naar Mrauk U te nemen.

Meer Mrauk u reistips

Ben je op zoek naar nog meer Mrauk U reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids van Myanmar te kopen. In de betere reisgidsen over Myanmar vind je diverse handige Mrauk U reistips en andere tips en informatie die je voorafgaand maar ook tijdens je reis naar Myanmar goed van pas zullen komen. Persoonlijk vind ik de Rough Guide, Lonely Planet en de Trotter de beste Myanmar reisgidsen.