Backpacken in Cambodja

Cambodja is het land van Angkor Wat en de Rode Khmer. Angkor Wat is een absolute top bezienswaardigheid in Zuidoost Azië. Vrijwel iedereen die gaat backpacken in Cambodja brengt een bezoek aan de vele tempels van Angkor. Angkor Wat is voor velen zelfs de nummer 1 bestemming in Zuidoost Azië. En terecht. De tempels van Angkor zijn erg indrukwekkend en bijna magisch. De prachtige omgeving waarin ze staan maken de sfeer helemaal compleet. Het grootste religieuze gebouw ter wereld is absoluut een must om te bezoeken als je in de regio bent. Naast Angkor Wat is Cambodja ook bekend vanwege de tragische geschiedenis ten tijde van de Rode Khmer. Door het hele land vind je nog Killing Fields waar twee tot drie miljoen Cambodjanen de dood vonden. De Killing Fields van Choeung Ek en de S21 martelgevangenis in Phnom Penh zijn nog stille getuigen van de horror die zich zo’n dertig jaar geleden in het land afspeelde. Bekijk een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Cambodja. Vergeet ook niet een goede Cambodja reisgids mee te nemen op reis die je voorziet van handige Cambodja reistips.
 

Backpacken Zuidoost Azie 333travel
Backpacken Zuidoost Azie Koning Aap
Backpacken Zuidoost Azie Tenzingtravel
Backpacken Zuidoost Azie Sawadee
Backpacken Zuidoost Azie Shoestring
Backpacken Zuidoost Azie Fox reizen

 

Cambodja wordt steeds populairder als vakantiebestemming. Backpacken in Cambodja is weliswaar nog altijd minder populair dan backpacken in landen als Thailand of Vietnam, maar backpacken in Cambodja zit in de lift. Naast het feit dat het zeer makkelijk en laagdrempelig is om te backpacken in Cambodja, worden de mogelijkheden en voorzieningen steeds beter. Cambodja heeft de gemiddelde backpacker veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis. Het land kende ooit een hoogstaande beschaving waarbij grote delen van Zuidoost Azië veroverd werden. Het land floreerde en veel van de bouwwerken en andere restanten van dit immense Khmer-rijk zijn nog zichtbaar. De machtige tempel van Angkor Wat is hiervan het beste voorbeeld. Cambodja kende helaas ook een inktzwarte periode onder het bewind van de communistische Rode Khmer. Ook hier komen veel toeristen op af.

Bayon tempel in Siem Reap
Bayon tempel in Siem Reap
Kep strand
Kep strand

Veel reisgidsen over Cambodja bevatten Cambodja reistips die vooral gericht zijn op een bezoek aan het indrukwekkende tempelcomplex van Angkor Wat nabij Siem Reap en de Killing fields en de Tuol Sleng martelgevangenis in Phnom Penh die nog altijd stille getuigen zijn van het brute Rode Khmer regime dat in de jaren 1975 tot 1979 op gruwelijke wijze huishield in het land. Maar naast de Killing fields en het tempelcomplex van Angkor Wat zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn als je gaat backpacken in Cambodja. Zo hebben de Fransen tijdens hun bezetting van het Indo-Chinese schiereiland (Laos, Vietnam en Cambodja) Cambodja ontwikkeld. Cambodja ademt op veel plaatsen (Battambang, Kampot, Kep) nog steeds de Franse sfeer uit. Per jaar bezoeken zo’n vier miljoen toeristen Cambodja. Het grootste deel daarvan bestaat uit toeristen uit Azië zelf. Vooral Zuid-Koreanen, Vietnamezen, Japanners en Chinezen zijn goed vertegenwoordigd. Vorig jaar bezochten 23.000 Nederlanders en Belgen Cambodja. Het zijn vooral de westerlingen die backpacken in Cambodja. De Aziaten reizen voornamelijk georganiseerd en in groepen. Tijdens het backpacken in Cambodja zal je ze ongetwijfeld tegenkomen.

Battambang platteland
Battambang platteland
Kampot stofweg
Kampot stofweg

Waarom backpacken in Cambodja?

Hoewel bijvoorbeeld Thailand veel meer ontwikkeld is dan Cambodja op het gebied van toerisme, is Cambodja zich in snel tempo aan het ontwikkelen en wordt backpacken in Cambodja steeds populairder en makkelijker. De plaatsen bij de belangrijkste bezienswaardigheden van het land zoal Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville huisvesten al meerdere 5 sterren hotels, grote en luxe resorts maar hebben ook een uitgebreid aanbod voor reizigers die low-budget willen backpacken in Cambodja. De vele guesthouses in het land bieden backpackers de kans om vanaf zo’n $3 al te kunnen overnachten. Soms in een bungalow aan het strand, soms in een sfeervol huis van locals in de dichte jungle. De gastvrijheid van de Cambodjanen maken het land ideaal om in te backpacken. Ook de lage tarieven en het gemak om te betalen met dollars dragen daar hun steentje aan bij. Al deze redenen maken het erg eenvoudig om te backpacken in Cambodja.

Geschiedenis van Cambodja

De geschiedenis van Cambodja is er een van hoge pieken en diepe dalen. Het land kende een periode van grote macht en bloei maar ook een periode die inkt zwart is. De hoogste piek ligt in de 13e eeuw. Het Angkor rijk bevond zich toen op zijn hoogste punt. Het rijk bestond uit Cambodja, Zuidelijk Vietnam, vrijwel geheel Thailand, ongeveer de helft van Laos en kleine delen van Myanmar en Maleisië. Het rijk was destijds groter dan Europese steden als Londen of Parijs. Tijdens deze periode die ongeveer 5 eeuwen duurde werden tal van grote tempels vervaardigd. Diverse koningen lieten imposante tempels en andere bouwwerken maken. Cambodja lag op de handelsroute tussen China en India en werd vooral door India erg beïnvloed. De tempels waren door het hindoeïstische en later ook het boeddhistische beïnvloed. Tempels als Angkor Wat, Bayon, Ta Prohm en Bapuan werden dan ook aan de goden opgedragen.

Duiken bij Koh Rong
Duiken bij Koh Rong
Phnom Penh nationaal museum
Phnom Penh nationaal museum

De hoogtepunten van Cambodja

Cambodja heeft de gemiddelde reiziger veel te bieden. De hoogtepunten van Cambodja, ofwel de top bezienswaardigheden in Cambodja, bestaan uiteraard uit de imposante tempels van Angkor. Niet alleen Angkor Wat is een absolute aanrader, ook de Bayon tempel, Ta Phrom, Preah Vihear, Angkor Thom en Banteay Srey tempel zijn absoluut de moeite waard en erg fotogeniek. Naast De tempels is het immense Tonle Sap meer, het grootste meer van Zuidoost Azie, zeker de moeite waard. In en om het meer leven tal van zeldzame vogels, vissen en andere dieren. Naast deze top bezienswaardigheden bij Siem Reap, heeft de hoofdstad van Cambodja ook nog een aantal toeristische attracties te bieden. In Phnom Penh vind je de Tuol Sleng martelgevangenis, ookwel de S21 (security 21) gevangenis genoemd. In deze voormalige school werden vermoedelijke tegenstanders van het wrede Pol Pot-regime op gruwelijke wijze ondervraagd en gemarteld. De lugubere celblokken, de indrukwekkende foto’s en de schilderijen geven een beeld van de afschuwelijke omstandigheden tijdens de machtsperiode van de Rode Khmer in Cambodja. Even buiten de stad ligt de grootste van de Killing Fields verborgen aan de rand van een rustig meer. Hier werden de gevangen naartoe afgevoerd om vervolgens op laffe wijze te worden onthoofd of doodgeschoten om uiteindelijk in een van de massagraven te worden gegooid. Naast deze twee schrikwekkende bezienswaardigheden heeft Phnom Penh ook nog wat moois te bieden. Het prachtige koninklijk paleis en het stijlvolle nationaal museum. Na Siem Reap en Phnom Penh is Sihanoukville de meest populaire bestemming van Cambodja. Aan deze sfeervolle en rustige stad vind je de meest prachtige stranden van het land. In zee kan je overnachten op de mooiste tropische eilanden in Cambodja. Naast de drie belangrijkste toeristische steden in Cambodja zijn ook Kampot, Kratie, Battambang en Kep zeker de moeite van een bezoek waard als je de tijd hebt.

Backpacken of georganiseerd rondreizen in Cambodja?

Twijfel je er nog over of je alleen gaat backpacken in Cambodja of toch liever met een vriend? Of wil je toch liever met een groep een georganiseerde rondreis maken door dit prachtige land? Ga goed na of je het ziet zitten om alles zelf te gaan regelen voor je reis. Ga je zelf het avontuur aan om vliegtickets naar Cambodja te vergelijken en boeken , regel je zelf je hotels in Cambodja en zoek je zelf uit met welk vervoermiddel je het beste kunt reizen binnen Cambodja?

Heb je geen tijd of geen zin om zelf alles te regelen of vind je het fijner om in een groep Cambodja te ontdekken? Bekijk dan eens het aanbod rondreizen in Cambodja via organisaties als Koningaap.nl, Baobab.nl, Sawadee.nl, SNP Natuurreizen of Vanverre.nl. Je reis dan vaak in groepen variërend van 7 tot 20 personen en ontdekt samen de indrukwekkende tempels van Angkor, de gruweldaden van de Rode Khmer en de prachtige stranden van Sihanoukville. Het rondleiden en begeleiden van de groep vindt vaak plaats door een ervaren Nederlandstalige reisleider.

Ook is het mogelijk om je Cambodja reis zelf samen te stellen met de bouwsteenreizen van bijvoorbeeld Riksjatravel.nl of 333Travel.nl. Bepaal zelf welke steden je wilt bezoeken en in wat voor hotels of guesthouses je wilt verblijven. Regel zo je eigen reis maar met de expertise en betrouwbaarheid van een ervaren reisorganisatie. Je kunt op deze manier toch zelfstandig backpacken in Cambodja en bent vrij in je keuzes maar je reis is toch goed georganiseerd.

Stuwdam in Battambang
Stuwdam in Battambang
Sihanoukville zonsondergang
Sihanoukville zonsondergang

Overnachten in Cambodja

In de meest populaire bestemmingen in Cambodja zijn veel hotels, guesthouses en zelfs resorts te vinden. De accommodaties in deze plaatsen variëren van eenvoudig en goedkoop tot zeer lux en duur. Zo heb je hele goedkope guesthouses waar je al voor $5 per nacht een kamer kunt boeken maar kan je ook resorts vinden waar je $1200 betaald om te overnachten op je luxe privé eiland. De makkelijkste manier om hotels en guesthouses in Cambodja te vergelijken en bekijken is via Trivago.nl. Je hotel boek je eenvoudig via Booking.com. Daar kan je vaak zonder creditcard boeken en tot kort voor aankomst nog kosteloos je hotel of guesthouse in Cambodja annuleren. Tijdens het backpacken in Cambodja kan je via deze websites eenvoudig je hotel of guesthouse in Cambodja boeken. Soms is het handig om je hotel of guesthouse in Cambodja vooruit te boeken want tijdens feestdagen zoals het waterfestival of Phnum Ban kan het erg druk zijn in sommige steden.

Cambodja reistips

Naast de vele website die je vooraf en tijdens je reis kan raadplegen voor Cambodja reistips, is het zeer aan te raden om een goede reisgids voor Cambodja aan te schaffen. Veel reisgidsen voor Cambodja staan vol met handige Cambodja reistips die het backpacken in Cambodja nog leuker en makkelijker maken. De beste reisgidsen voor Cambodja zoals Loney Planet , Capitool en Trotter zullen je erg goed van pas komen tijdens het backpacken in Cambodja. Ook kan je online diverse Cambodja reisblogs vinden die vol staan met handige reistips over Cambodja.