Er zijn een aantal leuke evenementen en feestdagen in Myanmar(Burma / Birma) die zeker de moeite waard zijn om bij te wonen als je de kans krijgt. Aangezien Myanmar een boeddhistisch land is, hebben de feestdagen in Myanmar ook overwegend met het boeddhisme te maken. Veel van de boeddhistische feestdagen verschillenden dan ook jaarlijks van datum waarop ze worden gehouden omdat de boeddhistische kalender afhangt van de stand van de maan. Naast deze belangrijkste feestdagen in Myanmar kent het land ook nog een aantal feestdagen die overkwamen uit de westerse landen. Kerst is daar een voorbeeld van. Alleen eerste kerstdag wordt gevierd. Veel restaurants en bars spelen in op de westerse feestdagen om wat extra te kunnen verdienen.

Hieronder kan je een overzicht vinden van alle feestdagen in Myanmar. Het meemaken van een van de feestdagen in Myanmar tijdens je reis kan erg leuk en interessant zijn. Let er wel op dat het rond en tijdens sommige feestdagen in Myanmar erg druk is. Vooral in de grote steden wordt dan volop feest gevierd. Boek je hotel of guesthouse vooruit als je tijdens een feestdag in een bepaalde stad wil verblijven want het zal niet meevallen om ter plaatse een geschikte kamer te vinden.

 

Feestdagen in Myanmar in 2015

Datum Feest Omschrijving
4 januari Onafhankelijkheidsdag Viering dat Myanmar in 1948 onafhankelijk werd van het Britse rijk.
7 januari Dag van de eenheid Herdenking van de Panglong conferentie die in 1947 tot de unie van Burma leidde toen veel bevolkingsgroepen en etnische minderheden in Myanmar besloten zich te verenigen .
3 maart Volle maan van Tabaung Pwè Tabaung Pwè Pagoda festival waarbij boeddhisten spirituele ceremonies houden.
8 maart Internationale Vrouwendag Herdenken van vrouwen met moed en bijzondere prestaties over de hele wereld.
27 maart Verzetsdag Dag waarop de strijd tegen de Japanse indringers in de tweede wereldoorlog wordt herdacht.
13 – 16 april Maha Thingyan Maha Thingyan of het waterfestival is een 4-daags festival waarbij het einde van het jaar wordt gevierd. Na de vierde dag van het festival begint het nieuwe jaar. Tijdens het festival besproeit iedereen elkaar met water. Het waterfestival is de belangrijkste feestdag in Myanmar. Iedereen is vrij.
17 april Nieuw jaar in Myanmar (oud en nieuw) Myanmar viert het begin van het nieuwe jaar (aansluitend op het waterfestival)
1 juni Volle maan van Kason Viering van de verjaardag van Boeddha. Een belangrijke feestdag in Myanmar. Veel mensen zijn vrij.
19 juli Dag van de martelaren Herdenking van belangrijke kabinetsleden zoals Aung San die in 1947 werden vermoord
26 november Tazaungdaing festival Op deze dag wordt het lichtfestival gehouden om het einde van het regenseizoen te vieren. Iedereen is vrij. De dag is een van de belangrijkste feestdagen in Myanmar.
08 december National day Dag waarop de studentenopstand van 1920 wordt herdacht.
25 december 1e kerstdag De christelijke gemeenschap viert kerst (alleen 1e kerstdag).

Het waterfestival in Myanmar

Het waterfestival is absoluut de belangrijkste dag (periode) onder de feestdagen in Myanmar. Tijdens deze periode van 4 tot 5 dagen worden een aantal verschillende religieuze en ceremoniële activiteiten uitgevoerd om de wisseling van het jaar te vieren (en de overgang van sterrenbeeld vissen naar ram).

Op “Thingyan Eve”, de avond voordat de 4 feestdagen beginnen, worden er aalmoezen en offers gebracht aan de boeddhistische monniken. Vooral offers als bananen, kokosnoten en rijst worden aangeboden. Daarnaast vinden ceremonies plaats bij de beelden van boeddha zoals het ceremonieel wassen. Geparfumeerd water wordt over het hoofd van de Boeddhabeelden gegoten zodat het water via het hoofd naar beneden stroomt. Aan deze eeuwenoude traditie heeft het festival zijn naam te danken.

Later op de avond zijn er grote bijeenkomsten waar iedereen erg vrolijk is en dat uit met dansen, zingen en muziekmaken. Ook zijn er parades en optochten waarin bands optreden, danseressen in kleurrijke kleding dansen en ook praalwagens met prachtige versieringen meerijden. Veel mensen, buurten en muziek-en dansgroepen kijken weken lang uit naar deze periode en bereiden zich er ook uitgebreid op voor.

Op de eerste dag van het waterfestival, genaamd “a-kya nei”, wordt er een kanon afgeschoten waarna mensen een pot met water leeggieten in de aarde en wensen doen. Met het kanonschot wordt de overgang van het sterrenbeeld vissen naar ram aangegeven.
In de straten van de grote steden wemelt het tijdens het waterfestival van de mensen die elkaar met water natgooien of natspuiten. Op symbolisch wijze worden de zondes van het afgelopen jaar van je afgespoeld en kan je met een schone lei aan het nieuwe jaar beginnen. De aanvankelijk ceremoniële traditie is op deze manier overgegaan op het natmaken van elkaar. Alle voorwerpen als emmers, pannen, tuinslangen, waterballen en jerrycans worden uit de kast gehaald om elkaar nat te maken. Er worden speciale waterstations neergezet die dienen als waterafhaalpunt maar ook als dansvloer. De waterstations hebben een officiële naam, pandals, en worden vaak gesponsord door rijke families. Tijdens het gehele festival knijpt de overheid van Myanmar een oogje dicht en is minder streng.

Ook op de andere dagen gaan de festiviteiten omtrent het water gooien en zingen en dansen op grote schaal door. Op de laatste dag van het festival, nieuwjaarsdag, bezoeken de Myanmarezen hun familie en ouders en vereren ze hun overleden grootouders.

Krijg je de kans om het waterfestival of een andere belangrijke feestdag in Myanmar mee te maken, dan moet je die kans zeker grijpen.