Backpacken in Indonesië

Indonesië is een geweldig land om doorheen te reizen. Hoewel backpacken in Indonesië minder populair is dan backpacken in bijvoorbeeld Thailand of Vietnam, des te populairder is Indonesië onder vakantiegangers die zich richten op een verblijf van een aantal weken op Bali om even lekker tot rust te komen en te genieten van al het moois dat het eiland te bieden heeft. Toch is backpacken in Indonesië heel goed mogelijk en een fantastische ervaring op zich. De hoogtepunten van Indonesië zijn absoluut de moeite waard. Vooral de Hindoeïstische borobudur tempel, koloniaal Jakarta, Indonesisch Borneo en de vele prachtige eilanden en stranden zijn de top bezienswaardigheden van Indonesië en trekken veel backpackers aan. In de meeste reisgidsen over Indonesië vind je ze terug.

Over Indonesië

Indonesië is de grootste archipel ter wereld en daarom ook vooral bekend om de vele prachtige tropische eilanden die het land rijk is. Veel mensen die gaan backpacken in Indonesië komen dan ook af op de schoonheid van het land in combinatie met het aangename klimaat. Het islamitische Indonesië heeft een indrukwekkende diversiteit aan natuur. Als je gaat backpacken in Indonesië kan je zeer drukke en dichtbevolkte gebieden zoals het eiland Java tegenkomen maar ook vrijwel onbewoonde gebieden in dichte ongerepte jungles zoals in de binnenlanden van Borneo waar ook de dierenwereld sterk vertegenwoordigd is. Voor een bezoek aan een natuurreservaat is Indonesië ook de perfecte bestemming. Het land kent een grote hoeveelheid zeldzame dieren zoals de Komodovaraan vlakbij het eiland Lombok of de Oerang oetang in Borneo. Er zijn er op bepaalde eilanden zeldzame schildpadden te vinden waar een project voor op is gestart ter bescherming van deze mooie dieren. Als vrijwilliger kan je hier ook je steentje aan bijdragen.

Het is niet alleen prachtige natuur wat Indonesië te bieden heeft. Indonesië kent ook een rijke geschiedenis. Het land heeft deels onder Portugees en later ook onder Nederlands gezag gestaan. Vooral de Nederlanders hebben een grote invloed op het land gehad. Sommige mensen spreken nog altijd een beetje Nederlands. Veel van deze invloeden zijn terug te vinden in namen van straten en gebouwen.

Overnachten in Indonesië

Indonesië is al aardig ingesteld op het toerisme. Overnachten in Indonesië is op bestemmingen als Bali of Lombok goed te doen. De eilanden zijn populair onder toeristen en een groot deel van de lokale economie is er dan ook afhankelijk van. Je kan veel hotels, resorts, guesthouses en homestays vinden in deze gebieden. Het aanbod is groot en de prijs relatief laag. Via Booking.com kan je makkelijk je hotel in Indonesië boeken en vaak ook nog kort voor aankomst gratis annuleren. Via Trivago.nl kan je vergelijken en kijken via welke aanbieder een bepaald hotel of guesthouse het voordeligste tarief aanbiedt. Uiteraard zijn er ook op andere plaatsen in Indonesie overnachtingen te regelen. De grote steden hebben ook een groot aanbod aan hotels evenals de andere meer toeristische bestemmingen. Reis je door kleinere en minder toeristische plaatsen, dan is het vinden van een hotel of guesthouse soms nog vrij lastig. Raadplaag je reisgids Indonesië in zo’n geval. Ga je backpacken in Indonesië, neem dan zeker een goede reisgids mee.

Backpacken of georganiseerd rondreizen in Indonesië?

Twijfel je er nog over of je alleen gaat backpacken in Indonesië of toch liever met een vriend? Of wil je toch liever met een groep een georganiseerde rondreis maken door dit prachtige land? Ga goed na of je het ziet zitten om alles zelf te gaan regelen voor je reis. Ga je zelf het avontuur aan om vliegtickets naar Indonesië te vergelijken en boeken, regel je zelf je hotels in Indonesië en zoek je zelf uit met welk vervoermiddel je het beste kunt reizen binnen Indonesië?

Heb je geen tijd of geen zin om zelf alles te regelen of vind je het fijner om in een groep Indonesië te ontdekken? Bekijk dan eens het aanbod rondreizen in Indonesië via organisaties als Koningaap.nl, Baobab.nl, Sawadee.nl, SNP Natuurreizen of Vanverre.nl. Je reis dan vaak in groepen variërend van 7 tot 20 personen en ontdek samen de indrukwekkende Borobudur tempel, prachtig Bali en Lombok en vele andere eilanden van de archipel.Het rondleiden en begeleiden van de groep vindt vaak plaats door een ervaren Nederlandstalige reisleider.

Ook is het mogelijk om je Indonesië reis zelf samen te stellen met de bouwsteenreizen van bijvoorbeeld Riksjatravel.nl of 333Travel.nl. Bepaal zelf welke steden je wilt bezoeken en in wat voor hotels of guesthouses je wilt verblijven. Regel zo je eigen reis maar met de expertise en betrouwbaarheid van een ervaren reisorganisatie. Je kunt op deze manier toch zelfstandig backpacken in Indonesië en bent vrij in je keuzes maar je reis is toch goed georganiseerd.

Vervoer naar Indonesië

Ga je alleen backpacken in Indonesië en niet in een ander land in Zuidoost Azië? Dan is het uiteraard logisch om te vliegen naar Indonesië. Vanaf Schiphol gaan er dagelijks rechtstreekse vluchten naar Bali en Jakarta. Vanaf €700,- kan je vaak al je retourticket boeken. Soms kan je nog voordeliger vliegen tijdens de KLM wereld-deal-weken. Ook is het mogelijk om met een stop-over in bijvoorbeeld Dubai, Kuala Lumpur, Bangkok of Singapore naar Indonesië te vliegen voor weinig geld. De vlucht neemt ongeveer 13 uur in beslag. De voordeligste vliegtickets naar Indonesië boek je via WTC.nl of Vliegwinkel.nl.

Ben je al aan het backpacken in Zuidoost Azië en moet je vanaf bijvoorbeeld Maleisië of Singapore naar Indonesië reizen, dan zijn er meer mogelijkheden dan alleen vliegen. Vanaf Maleisisch Borneo gaan er bussen en boten naar Indonesisch Borneo toe. Kosten zijn voor de bus erg laag. Voor de boot iets hoger maar nog goed betaalbaar. Ook kan je met de boot of ferry vanaf zowel Maleisië (bijvoorbeeld Malakka) en Singapore oversteken naar Indonesië. Kosten zijn gemiddeld €20,- per oversteek. Lees meer over vervoer in Indonesië.

Meer reistips over Backpacken in Indonesië?

Ben je een reis naar Indonesië aan het voorbereiden en ben je op zoek naar meer Indonesië reistips? Een goede reisgids van Indonesië brengt je een flink stuk op weg. Een goede reisgids helpt je niet alleen met je voorbereiding op je reis maar zal ook tijdens je reis goed van pas komen en je voorzien van handige tips over bestemmingen, accommodaties, eten en meer.