Als je lang of kort gaat backpacken moet je goed nadenken over de vraag: Wat neem je mee als je gaat backpacken? Belangrijk is het om te weten dat je voor weinig geld veel dingen kunt kopen in Zuidoost Azië. Het is weliswaar de andere kant van de wereld maar veel producten die wij hier kennen hebben we ook in Zuidoost-Azië. Zeker in de grotere steden als Bangkok, Hanoi, Ho Chi Minh stad, Phnom Penh, Kuala Lumpur of Jakarta.

Backpack kopen
Als je gaat reizen naar of backpacken in Cambodja of een ander land in Zuidoost-Azië, dan ben je vaak minimaal een aantal weken van huis. Je leeft die periode uit je backpack of koffer. Je backpack of koffer is je “huis” tijdens die periode en je bent er erg afhankelijk van. Zorg er daarom voor dat je een goede sterke backpack hebt die wat stootjes kan verdragen. Koop niet de eerste de beste tas in de aanbieding.

Backpack of koffer?
Het is niet altijd nodig om met een backpack te reizen. Er zitten natuurlijk voordelen aan het reizen met een backpack maar ook nadelen. Ga je veel te voet doen en trekkings doen, dan is een backpack een must. Je zal dan flinke afstanden moet afleggen door gebieden waar je niet met een koffer doorheen wil sjouwen. Een backpack (reizigers rugzak) is dan ideaal aangezien je het gewicht van je bagage op je rug en heupen draagt.

Heb je nu een semi-georganiseerde reis gepland zoals een georganiseerde groepsrondreis bij een reisorganisatie of een zelf samengestelde bouwsteenreis via bijvoorbeeld 333reizen of Riksjatravel, dan zal een koffer of grote reistas ook volstaan (sporttas) en is een backpack niet nodig. Bij dit type reis hoef je vaak aanzienlijk minder vaak je bagage te dragen aangezien je bagage zal worden vervoerd met bussen, tuktuks of een ander vervoermiddel. Als je je tas alleen uit het vliegtuig, tuktuk, bus of ander vervoermiddel moet halen dan is een degelijke koffer of sporttas voldoende. Een groot nadeel van een backpack is dat je vaak maar van 1 kant spullen uit je tas kan halen. Heb je een kledingstuk nodig dat onderin je tas zit, dan moet je alle lagen daarboven uit je tas halen voordat je er bij kunt komen. Bij een koffer heb je dit probleem niet.