Sittwe, het vroegere Akyab, is een charmante en rustige havenstad in het zuid-westen van Myanmar (Burma). De stad wordt vooral gebruikt als hub om naar het iets noordelijker gelegen Mrauk U door te reizen via het vliegveld van Sittwe. De stad zelf is ook zeker een bezoek waardig. Tijdens de Britse overheersing was de stad een belangrijke marinehaven en diverse koloniale gebouwen zijn nog bewaard gebleven. Ook de prachtige omgeving van de stad trekt diverse reizigers aan. In sommige reisgidsen kom je vooral Sittwe reistips tegen die betrekking hebben op de prachtige waterrijke omgeving van de stad.

Over Sittwe

Sittwe (spreek uit als Site-tway) ligt aan de kust van Myanmar en vormt de delta van de Kaladan, Myu en Lemyo rivieren die hier uitkomen in de Golf van Bengalen. Sittwe betekent letterlijk “plek waar de oorlog plaatsvindt”. Het is dan ook op deze plek waar de Burmese King Bodawpaya de oorlog van het Mrauk U koninkrijk wist te winnen in 1784.

Er wonen tegen de 200.000 inwoners in de stad die tevens de hoofdstad van de staat Rakhine is. De stad ligt niet al te ver van de grens met buurland Bangladesh. Sittwe is vooral populair vanwege de mooie stranden, de prachtige rivieren, de koloniale gebouwen die de Britten de stad nalieten en de interessante groep minderheden die in het gebied rondom de stad leeft. De grootste etnische groep die in Sittwe leeft is het Rakhine volk. Daarnaast kom je nog Birmezen uit andere delen van het land tegen. Een aanzienlijk kleinere deel van de inwoners wordt gevormd door de Rohingya moslims. Zij zijn in de afgelopen paar jaar (vooral in 2012) door de boeddhistische meerderheid in de regio uit hun huizen en leefgebied verdreven. Vaak gebeurde dit helaas op gruwelijke wijze. Er vielen veel gewonden en doden door dit etnische geweld. Vanwege deze gebeurtenissen is het ook niet toegestaan om vrijblijvend door de regio te reizen. Je mag wel in Sittwe en Mrauk U reizen maar de regio’s en gebieden om de steden heen zijn niet zomaar toegankelijk. Je moet er een speciale licentie (permit) voor aanvragen.

Wat te doen in Sittwe

Viewpoint is een begrip in Sittwe. Het is het punt aan het einde van Strand Road waar je een prachtig uitzicht op de Golf van Bengalen hebt en in de mond van de Kaladan rivier. Het Shwezedi klooster, Pyay-Lone-Chan-Thar Pharagri klooster, de Ahkyaib-daw pagoda en het Rakhine State Cultural Museum zijn zeker een bezoek waard.

Overnachten in Sittwe

Sittwe is niet een heel erg toeristische stad. Veel mensen vermijden het gebied door de incidenten die hebben plaatsgevonden en vanwege het feit dat de regio vrij afgelegen ligt ten opzichte van de meer toeristische gebieden zoals Yangoon, Bagan, Mandalay en Inle Lake. Toch zijn er wel wat leuke en goedkope hotels in Sittwe te vinden.

Budget hotel tips in Sittwe

Voor een leuk maar goedkoop hotel in Sittwe moet je absoluut bij het Motel Shwe Myint Mho. Dit hotel is vrij eenvoudig maar schoon. De accommodatie ligt op 200 meter van de zee vandaan en in het centrum van Sittwe. De meeste bezienswaardigheden in Sittwe zijn vanaf de accommodatie te voet te bereiken. Een overnachting in dit hotel boek je vanaf $25 per kamer inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips in Sittwe

Op steenworp afstand van het strand van Sittwe vind je het beste hotel in de stad, Hotel Memory Sittwe. Het hotel heeft een goed restaurant en een bar. De kamers zijn ruim en voorzien van airco en gratis Wifi.