Veel backpackers die net terug van een lange reis of juist op het punt staan om een verre reis te gaan maken vinden het leuk om hun ervaringen en foto’s met andere reizigers te delen. Vaak willen ze hun enthousiasme overbrengen of hun mooie momenten delen met vrienden, familie, geïnteresseerden of andere mensen die een soortgelijke reis willen gaan ondernemen. Ze willen een eigen reisblog of reiswebsite opzetten. De kennis om dit te doen ontbreekt ze echter vaak. Je eigen reisblog maken of je eigen reiswebsite maken is makkelijker dan je misschien denkt. Als je het goed aanpakt kan je er zelfs leuk mee bijverdienen.

Een eigen reisblog of reiswebsite?

Om je idee verder te realiseren moet je een aantal keuzes maken. De eerste is eigenlijk of je een reisblog wilt gaan beginnen of juist een reiswebsite. Bij een reisblog moet je wat regelmatiger en intensiever aan de bak omdat je volgers op regelmatige basis nieuwe content van je verwachten. Vaak plaats je verhalen die je baseert op eigen ervaringen. Een reiswebsite is iets meer informatief en wat algemener. Je plaats content waarbij je minder uit eigen ervaring put maar juist wat algemener over bepaalde bestemmingen bericht.

Heb je een keuze gemaakt, dan moet je eerst een goede naam voor je website verzinnen en vervolgens kijken of de domeinnaam nog beschikbaar is. Hier kan je controleren of de naam die je voor je website of blog in gedachten hebt nog beschikbaar is. Is de naam niet vrij, kies dan een ander goed alternatief. Is de naam nog vrij, dan kan je hem gaan registreren (claimen/kopen). Naast het aanschaffen van een naam voor je website is het ook nodig om webhosting voor je website te regelen. Deze webhosting is eigenlijk ruimte om de content van je website onder te brengen. Vervolgens kan je de hosting aan je domeinnaam koppelen. Zelf gebruik ik Versio.nl. Dit bedrijf biedt voor weinig geld vrij veel hostingruimte met een domeinnaam. Ook de service is snel en goed. Een naam voor je website (domeinnaam) kan je hier al aanschaffen voor €0,99 excl. BTW per jaar. Voor nog geen €20 per jaar heb je er ook hosting ruimte bij en kan je dus je eigen reisblog hebben.

Nu je een domeinnaam en webhosting hebt moet je nog een website maken. Als je geen verstand hebt van programmeren is het gelukkig toch vrij eenvoudig om een mooie website of blog te maken. Met de kant-en-klare templates van WordPress kan je in no-time je eigen professionele site in elkaar zetten. Je zoekt eerst een standaard layout (template) uit die je vervolgens upload naar je webhosting (zie handleiding van je provider). Vervolgens kan je content invoeren en klaar is kees. Er zijn gratis WordPress templates en uitgebreidere templates waarvoor je een klein bedrag moet betalen. Als je je iets verdiept in WordPress heb je het vrij snel onder de knie. Je kunt met WordPress eenvoudig formulieren opzetten, foto’s en teksten uploaden en nieuwsbrieven versturen.

Geld verdienen met je eigen reisblog of reiswebsite

De volgende keuze waar je voor komt te staan is de vraag of je met je site ook wat zou willen bijverdienen of dat het je puur om het plezier te doen is. Als je het puur voor je plezier doet is de kwaliteit iets minder belangrijk. Wil je wat geld bijverdienen met je website, dan is de inhoud wel belangrijk. Bezoekers van je website haken snel af als de inhoud te slap is. Heb je als doel om geld te verdienen met je reisblog of reiswebsite, dan kan je je aanmelden bij de affiliate website TradeTracker.com of Booking.com. Een affiliate website geeft je de mogelijkheid om je aan te melden bij diverse aanbieders van reizen, hotels, vliegtickets, verzekeringen enz. Als je hyperlinks en banners van betreffende aanbieders op je site plaats waarna een bezoeker op de link klikt en iets boekt, ontvang je als vergoeding een kleine commissie. Als je veel bezoekers op je website kunt krijgen kan je leuk bijverdienen.
Je eigen reisblog maken is niet heel moeilijk. Je moet er wat tijd in steken en je zal ook een kleine investering moeten doen van €20 – €50 om de boel van de grond te krijgen. Het kan je een mooie en professionele website opleveren.

Meer informatie over je eigen reisblog maken?

Er zijn op internet tal van websites die je van nuttige informatie kunnen voorzien als je een eigen reisblog of reiswebsite wilt gaan maken. In grote lijnen komen ze allemaal op hetzelfde neer. Sommige zullen je ook naar gratis diensten doorverwijzen waar je zeer beperkte hostingruimte hebt en veel reclamebanners zult aantreffen. Je eigen reisblog maken is goed te realiseren met of zonder geld.