Mawlamyine (of Moulmein / Moulmien) is de vierde stad van Myanmar en ligt in het zuiden van het land. Mawlamyine ligt in de Delta van de Salween rivier (ookwel Thanlwin of Thanlyin genoemd). De 3km lange brug over de Salween is de langste brug in Myanmar (Burma). De stad is niet direct de meest populaire stad van het land, toeristen weten de stad maar mondjes maat te vinden door de afgelegen ligging. De stad doet denken aan een groot en slaperig dorp. De sfeer is er goed en de stad is omringt door karstgeberte. Een tocht over de Salween rivier van Mawlamyine naar het 30km noordelijker gelegen Hpa-an vormt de top-bezienswaardigheid van de stad. Veruit de meeste toeristen komen naar Mawlamyine om te genieten van de prachtige uitzichten tijdens een tocht over de rivier. De meeste Mawlamyine reistips die je in de betere reisgidsen over Myanmar vindt gaan dan ook over een tocht over de Hpa-an rivier.

Over Mawlamyine

De Britten ontwikkelden de stad vanwege de strategische ligging aan de golf van Martaban en de grote Salween rivier. Hoewel Mawlamyine vroeger grotendeels bestond uit prachtige koloniale panden die de Britten er bouwden, zie je tegenwoordig bijna alleen nog maar grote afzichtelijke Chinese panden waarbij de functionaliteit van de gebouwen tijdens de bouw belangrijker was dan het uiterlijk. Hier en daar kom je nog een koloniaal pand tegen maar ze zijn vrij zeldzaam geworden. Gelukkig fleurt de aanwezigheid van diverse prachtige tempels de stad nog wat op.

Tegenwoordig kan je op meerder plaatsen in Mawlamyine pinnen. Langs Strand Road staan meerdere pinautomaten opgesteld van de Ayerwaddy Bank en de AGD Bank waar je tegen een fee van 5000 Kyat (excl. de kosten van je eigen bank) kunt pinnen.

Overnachten in Mawlamyine & Hpa-an

Het aantal hotels en andere accommodaties in Mawlamyine is zeer beperkt. De hotels die er zijn zijn niet online te boeken met uitzondering van het mooie Cinderella Hotel. Wel is het mogelijk om in het nabijgelegen Hpa-an een hotel te boeken. Dit is het plaatsje waar je uitkomt als je per boot de Salween rivier opvaart.

Budget hotel tips Mawlamyine & Hpa-an

De voordeligste plek om de nacht door te brengen in Hpa-an is het 3-sterren Glory Hotel dat in het centrum van Hpa-an en op 300 meter van de Salween rivier ligt. Het hotel is vrij basis maar heeft schone kamers met leuk uitzicht over de stad. Een kamer boek je hier vanaf $40 per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Mawlamyine

Het sfeervolle Cinderella Hotel is het enige hotel in Mawlamyine dat online te boeken is. Ga je de stad bezoeken, boek dan je hotel vooruit want kamers in het hotels zijn erg snel uitverkocht. Het hotel heeft ruime kamers en er hangen prachtige decoraties door het hele hotel heen. Het hotel heeft een prachtige groenen binnentuin waar je ook kunt ontbijten. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier vanaf $55 per nacht.

Luxe hotel tips Mawlamyine & Hpa-an

Het meest luxe hotel van de omgeving is het Hotel Gabana (Hpa-An). Het hotel ligt iets ten oosten van het centrum van Hpa-an en is ook het grootste hotel in de omgeving. Een kamer inclusief ontbijt boek je hier vanaf $80 per nacht.

Hoe kom je in Mawlamyine?

Er zijn verschillende manieren om naar Mawlamyine te reizen. Je kunt zowel per vliegtuig als per trein, bus en boot in de hoofdstad van de Mon staat komen. Ook vanuit Thailand kan je over land naar Mawlamyine reizen.

Per vliegtuig naar Mawlamyine reizen

Mawlamyine heeft een eigen vliegveld dat alleen voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt, helaas niet voor internationale vluchten. Dagelijks is er één rechtstreekse vlucht van Yangoon, de voormalige hoofdstad van het land, naar Mawlamyine. De vlucht vertrekt om 10:15 en komt op het vliegveld van Mawlamyine aan om 10:55 in de ochtend en duurt zodoende 40 minuten. Betreffende vlucht zal na de stop in Mawlamyine doorvliegen naar het zuidelijker gelegen Kawthaung. Tijden van de vluchten worden vaak aangepast. De kosten voor de vlucht bedragen tussen de $56 en $100 per enkele reis. Ook gaan er dagelijks vluchten van Mawlamyine naar Yangoon. Vetrek is om 14:45 en aankomst om 15:15. De vluchten worden uitgevoerd door Myanmar National Airlines, de vliegtuigmaatschappij van de Myanmarese overheid. Via hun website boek je online je ticket. Een vliegticket kan je ook boeken via een van de vele reisbureaus op straat.

Het vliegveld van Mawlamyine ligt ongeveer 6 kilometer ten zuidoosten van het centrum van de stad. Per motorbike of tuktuk ben je snel en voor rond de 1000 kyat (€0,80) al in het centrum.

Ook zijn er plannen om rechtstreeks van Thailand naar Mawlamyine te vliegen (of vice versa).

Per trein naar Mawlamyine reizen

Mawlamyine heeft een eigen treinstation. Dagelijks rijden er twee treinen van Yangon naar Mawlamyine en vice versa. De eerste trein vertrekt om 07:15 en de tweede om 09:00. Een enkele reis in de first class kost je $13 terwijl de upper class $16 kost. Het verschil in comfort en ruimte is de $3 zeker waard. Het treinstation van Mawlamyine ligt op loopafstand van het centrum van Mawlamyine. Het ligt zo’n 1500 meter ten zuiden van het centrum. De trein van Yangon naar Mawlamyine zal doorrijden naar Dawei ten zuiden van Mawlamyine waar het spoor ophoud. Treinkaartjes koop je eenvoudig op het station in Yangon of het station van Mawlamyine. Vaak kan je guesthouses of hotel je ook aan een kaartje helpen maar je zal dan iets meer (servicekosten) betalen.

Per bus naar Mawlamyine reizen

Loodrecht gezien liggen Yangon en Mawlamyine maar 165 van elkaar vandaan. Omdat bussen om de Golf van Matama heen moeten rijden is de werkelijke afstand 245 kilometer en duurt de busrit ongeveer 7 uur. De beste busmaatschappijen zijn PTT en Man Dalar Minn Express. Hun bussen zijn het meest comfortabel en goed onderhouden. Er rijden zowel dagbussen als nachtbussen tussen de twee steden. Een kaartje voor de bus koop je tegenover het treinstation in Yangon op War Dan Street of op het busstation van Mawlamyine aan de Myay Ni Gone quarter. Vanaf de bushalte kan je een taxi of motorbike naar het centrum nemen. Prijzen van een buskaartje variëren per maatschappij en liggen tussen de $8 en $19 per enkele reis.

Ook is het mogelijk om per bus naar Mawlamyine te reizen (of vice versa) vanuit Myeik (15 uur), Dawei (10 uur), Ye (5 uur), Hpa An (2 uur) en Mount Kyaiktiyo (4 uur).

Per boot naar Mawlamyine reizen

Er varen geen boten of ferries tussen Yangon en Mawlamyine. Wel is het mogelijk om vanuit het plaatsje Hpa An per boot de Salween (Thanlwin) rivier af te varen tot Mawlamyine. Dit is een van de mooiste boottochten die je in Myanmar kunt maken en staat als Mawlamyine reistips vaak in reisgidsen aangegeven. De tocht brengt je langs kleine vissersdorpen, langs suikerrietplantages en langs een adembenemend mooi karstgebergte. Voor K10000 kan je een ticket voor de boot boeken bij je hotel of guesthouses in Hpa An of in Mawlamyine als je stroomopwaarts reist. Boten vertrekken vanuit Hpa An om 1 uur in de middag. De prachtige tocht duurt ongeveer 4 uur.

Meer Mawlamyine reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Mawlamyine reistips? Vergeet dan vooral niet één van de betere reisgidsen voor Myanmar te kopen. De betere reisgidsen staan vol met nuttige informatie over Myanmar, handige Mawlamyine reistips en reistips over andere steden en plaatsen in Myanmar. De reisgids zal je niet alleen voorafgaand aan je reis voorzien van nuttige informatie maar ook tijdens je reis je lijdraad zijn. Persoonlijk vind ik de Rough Guide, Lonely Planet en Trotter de beste reisgidsen.