Op de route van Inle Lake naar Mandalay ligt de kleine plaats Pindaya. De plaats op zich is niet heel bijzonder en ook het landschap dat aan je voorbij gaat op de rit naar Pindaya is vrij saai, het bestaat vooral uit grote lappen grond die gebruikt worden voor landbouw. Dé reden om naar Pindaya te reizen is de indrukwekkende Shwe Oo Min pagode die in een natuurlijke grot in het prachtige kalksteengebergte pas naast Pindaya ligt. In de grotten van het gebergte staan duizenden Boeddhabeelden. In de beste reisgidsen over Myanmar vind je dan ook Pindaya reistips die voornamelijk over het bezoeken van de grotten en pagode gaan.

Over Pindaya en de Shwe Oo Min pagoda

De plaats Pindaya ligt om het Pone Taloke meer heen en heeft een vierkante vorm. In de afgelopen paar jaren is de plaats flink gegroeid. Niet alleen het aantal toeristen dat de Shwe Oo Min pagoda (Shwe U Min pagoda) komt bezoeken stijgt gestaag maar ook steeds meer boeddhistische pelgrims komen naar de grotten om te mediteren en om Boeddhabeelden in de pagoda te plaatsen. Pindaya floreert dan ook door het toenemende aantal bezoekers. Ook het aantal voorzieningen in de plaats neemt hierdoor toe. Er zijn pinautomaten, meerdere hotels en guesthouses en flink wat restaurants.

Shwe Oo Min pagoda

Om de hoofdattractie van Pindaya te bezoeken moet je een drietal kilometer lopen. Ook kan je per paardenkar of motorbike de afstand afleggen. Je zal ongeveer 500 Kyat kwijt zijn voor de rit van de markt naar de Nget Pyaw Taw pagoda aan de voet van het gebergte. Bij deze tempel betaal je K1000 voor de entree tot de grotten. Je kunt de klim naar de grotten die flinke hoogte in het gebergte liggen te voet maken of per motorbike voor K1000.

Eenmaal in de clusters van het grottenstelsel aangekomen zal je worden beloond met een prachtige uitzicht over het dorp en een verkoelende wind die ook in de grotten zelf aanwezig is. Uiteraard zijn de meer dan 8000 Boeddhabeelden die je in de grotten aantreft ook een aangename beloning. Er zijn meerdere grotten met beelden. Er zijn ook meerdere gangen met trappen om er te komen. Vergeet ook niet het grottenpaviljoen te bezoeken. Hier vind je een indrukwekkende grote zittende boeddha. Even verderop kan je een liggen boeddha vinden. Tot de Pindaya reistips behoort absoluut een bezoek aan de indrukwekkende grotten van Pindaya.

Grotten van Pindaya in Myanmar

Hotel tips Pindaya

Er is een handje vol guesthouses en hotel in Pindaya te vinden. Vooral aan de westkant van het meer kan je ze vinden. Een aantal van de hotels in Pindaya kan je online boeken. Sommige guesthouses kan je allen ter plekke boeken. Omdat het aantal accommodaties in Pindaya erg beperkt is, is het aan te raden om je hotel vooruit te boeken zodat je er zeker van bent dat je een plek hebt om de nacht door te brengen. In sommige periodes kan het namelijk erg druk zijn in Pindaya.

Budget hotel tip

De beste hotel deal in Pindaya is het Pindaya Hotel. Het hotel ligt midden in het centrum van Pindaya en pal aan het Pone Taloke meer. Alle kamers in het Pindaya Hotel zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders en sommige kamers hebben een zithoek. Ook is er gratis WiFi. Vanaf sommige kamers kijk je uit over het meer naast het hotel. Het hotel verhuurt fietsen en auto’s. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt boek je hier vanaf $27 per nacht.

Middenklasse hotel tip

Het Golden Cave Hotel ligt ten zuidwesten van het meer en op loopafstand van de grotten en Shwe Oo Min pagoda. De eenvoudige kamers zijn ruim voorzien van gratis WIFI. Het hotel heeft een mooie tuin met veel groen. Sommige kamers hebben uitzicht op de tuin. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt boek je hier vanaf $37 per nacht.

Luxe hotel tip

Veruit het beste hotel in Pindaya is het 3-sterren Pindaya Farm House. Dit hotel ligt ten zuidoosten van het Pone Taloke meer en op ongeveer 1 kilometer afstand van het centrum van Pindaya. Het hotel ligt in een weidse omgeving met prachtig uitzicht op het omringende landschap. Het hotel heeft een restaurant, een prachtige tuin waarin zelf de groenten verbouwd worden en gratis WIFI. Mooi is de het hotel in traditionele Shan stijl gebouwd is. Al vanaf $78 boek je een overnachting in een van de sfeervolle tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Hoe kom je in Pindaya?

Je kunt Pindaya bezoeken als je van Inle Lake naar Mandalay (of andersom) reist. Pindaya is een aangename stop en breekt de rit van Inle Lake naar Mandalay in tweeën. Hoewel je de bus van Inle Lake naar Mandalay tegenwoordig online kunt boeken, is vervoer van Inle Lake naar Pindaya wat lastiger. Er rijden af en toe bussen maar je kunt het beste een pick-up regelen in Nyaung Shwe (Inle Lake). Ook kan je per motorbike de 42 kilometer afstand tussen Inle Lake en Pindaya overbruggen.

Wil je met de trein naar Pindaya reizen, dan kan je tot aan Taunggyi komen. Vanuit steden als Yangoon, Mandalay en Bagan rijden er dagelijks treinen naar Taunggyi. Vanaf daar kan je per pick-up verder naar Pindaya reizen of eerst naar Nyaung Shwe. De trein van Yangoon naar Taunggyi kan je online boeken.

Meer Pindaya reistips?

Ga je backpacken in Pindaya en ben je op zoek naar nog meer leuke Pindaya reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Myanmar is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Pindaya reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Myanmar. Wij vinden zelf de Rough Guide, de Lonely Planet en de Trotter de beste reisgidsen voor Myanmar. Bekijk het complete aanbod reisgidsen voor Myanmar.