Ben je van plan om door Laos heen te gaan reizen, dan is het i.v.m. je planning handig om te weten welke manieren van vervoer in Laos mogelijk zijn. Je kan je reis dan zo goed mogelijk plannen, erg handig als je maar een beperkt de tijd hebt om te gaan reizen. Als je weer op tijd thuis moet zijn om op je werk of studie te verschijnen is het soms noodzaak om een strak reisschema te hebben. Hieronder vind je een overzicht van de vervoermiddelen die je zoal tegenkomt op je reis door Laos. Je ziet zo de voordelen en nadelen van reizen met dit vervoermiddel. Zorg er wel voor dat je goed verzekerd op reis gaat. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Er zijn speciale
kortlopende reisverzekeringen voor backpackers.

Door Laos reizen

Voordat je aan je reis door Laos begint is het handig om te weten dat het reizen van de ene naar de andere plaats in Laos soms erg veel tijd in beslag kan nemen. Met een totaal landoppervlak van 236800 vierkante meter is Laos 5,7 maal groter dan Nederland. Afstanden tussen bepaalde plaatsen zijn daarom vaak groter dan je zou denken. Sommige reizigers verkijken zich hierop. Daarnaast is Laos een vrij bergachtig land met de berg Phu Bia van 2819 meter hoogte als hoogste berg. Het noorden van Laos is het bergrijkste gebied van Laos en ligt in feite in de uitlopers van het Himalayagebergte. Door de aanwezigheid van deze bergen zijn de wegen lastig aan te leggen en te onderhouden. Ook moet een weg vaak om een berg heen worden aangelegd waardoor de afstanden langer zijn dan ze (loodrecht gezien) op een kaart lijken. Je komt vaak veel (haarspeld)bochten tegen op de routes.

Vanaf de hoofdstad Vientiane tot aan Cambodja is het landschap overwegend vlak en zijn de wegen vaak wel “loodrecht”. Reistijd is daarom in het zuiden minder lang dan in het bergachtige noorden van Laos.

Een voordeel van het bergachtige landschap in combinatie met het vochtige klimaat is de aanwezigheid van de vele rivieren in Laos. Je kunt zodoende vaak per boot reizen over rivieren als de Mekong (Me Nam Kong), Nam Ou, Nam Ngun, Nam Khan en de Nam Tha.

Omdat Laos vrij bergachtig is en nog een land in is in ontwikkeling, is de gangbare manier van reizen per bus. Treinverbindingen zijn er niet. Hoewel, vanaf Nong Khai in Thailand kan je met de trein naar Laos reizen (Vientiane).

Tegenwoordig kan je online bustickets naar Laos boeken. Zo kan je online je buskaartje van
Chiang Mai naar Luang Prabang, Chiang Rai naar Luang Prabang Chiang Mai naar Luang Namtha en van Chiang Rai naar Luang Namtha boeken.

Oppervlakte Laos en Nederland

De slow boat en de fast boat in Laos

Een van de bekendste en populairste manieren van vervoer in Laos is met de slow boat. Veel backpackers en reizigers die deel uit maken van een georganiseerde rondreis door Laos, reizen per slow boat een stuk van de prachtige Mekong rivier af. Lang niet op elk punt is de Mekong rivier even goed bevaarbaar maar het stuk tussen de grensplaats Ban Huay Xai en de sfeervolle stad Luang Prabang ontleent zich vervoer per boot uitermate goed. De tocht per slow boat van Ban Huay Xai naar Luang Prabang is absoluut één van de hoogtepunten van je reis door Laos. De riante en bijna luxe slow boat brengt je in twee dagen van de ene naar de andere plaats ben tussenstop in het rustige plaatsje Pak Beng dat ongeveer halverwege de route ligt.

Vervoer in Laos fast boat
Fast boat
Vervoer in Laos slow boat
Slow boat
Vervoer in Laos slow boat binnenkant
Slow boat binnenkant

De boottocht van Ban Huay Xai naar Luang Prabang brengt je langs kleine dorpjes waar het leven lijkt stil te hebben gestaan. De enthousiaste kinderen langs de oever zwaaien vriendelijk naar je terwijl je in een ontspannen tempo langs komt varen. Hier en daar zie je volwassenen met een zeef naar goud zoeken in de rivier. De boottocht brengt je door een prachtig en vrijwel ongerept gebied in de dichte Laotiaanse jungle. Je kan hier heerlijk bijkomen van je jet lag.

De slow boat is een vrij veilig vervoermiddel dat in overzichtelijk tempo met de stroming van de Mekong rivier meevaart. De boten bieden voldoende ruimte en vaak is er een speciale ruimte om te eten. Het dak beschermt je tegen de felle zon. Vanaf $25 kan je de tocht met de slow boat al maken. In Chiang Khong en Ban Huay Xai kan je de tour met de slow boat boeken. Soms kan het erg druk zijn dus is het handig om je trip met de slow boat in Laos al tijdig te reserveren. Tickets voor de boot van Ban Huay Xai naar Luang Prabang via Pak Beng zijn niet online te boeken. Wil je op voorhand al een plek op de slow boat gereserveerd hebben, dan kan je dat regelen via het sfeervolle Baanfai Guesthouse in Chiang Khong (je dient er wel eerst een overnachting te boeken).

De overnachting in Pak Beng kan je eenvoudig zelf boeken. Doe dit wel vooruit omdat het druk kan zijn en het aanbod hotels en guesthouses beperkt is. Het Houayxai Riverside Hotel is een echte aanrader in Pak Beng. Het Sabaidee Guesthouse is een leuke en goedkope accommodatie in Ban Huay Xai. Dit centraal gelegen en sfeervolle maar kleinschalige guesthouses biedt overnachtingen vanaf $13 per kamer.

De pier waar vandaan de slow boat in Ban Huay Xai vertrekt ligt ongeveer 3 kilometer ten noorden van het centrum. Sinds een aantal jaar kan je vanaf Chiang Khong niet meer per boot naar Laos oversteken. Je moet tegenwoordig via de 10 kilometer zuidelijker gelegen friendship bridge naar de Laotiaanse immigratiedienst reizen. Daarom zal je nog een stuk met een tuk tuk of songtaew bus naar de pier moeten reizen. De immigratiedienst in Ban Huay Xai is van 06:00 tot 22:00 geopend. Na 18:00 rijden er een stuk minder (transfer)bussen. Kom je laat aan in Chiang Khong, dan kun je daar overnachten. De slow boat van Ban Huay Xai naar Luang Prabang vertrekt om 11:00. De slow boat naar Pak Beng kost ongeveer 150,000 kip. Naar Luang Prabang betaal je ongeveer 210,000 kip.

De fast boat brengt je voor 180,000 kip in 3 uur naar Pak Beng en voor 350,000 kip en 7 uur naar Luang Prabang. De pier ligt 4 kilometer ten zuiden van het centrum. Boten vertrekken zodra er 6 reizigers zijn (dus niet op tijd). Regel daarom beter je ticket op voorhand.

Plattegrond Ban Huay Xai slow boat naar Luang Prabang

Plattegrond van Ban Huay Xai met pier van de slow boat en fast boat (speedboat).

Naast een tocht met de slow boat is het (soms) ook mogelijk om de zelfde route af te leggen met de fast boat of long tale boot. Deze supersnelle maar smalle en gehorige manier van reizen scheelt je een dag ten opzichte van de reis met de slow boat. De overnachting in Pak Beng is niet nodig. De long tale boat (zo genoemd vanwege de motor die op een lange stang achter de boot vast zit) brengt je in 6 tot 8 uur van Ban Huay Xai naar Luang Prabang. Je moet er wel rekening mee houden dat het alles behalve comfortabel is aangezien je lange tijd met opgetrokken benen zit, de motor loeit als een gek zodat je niks kunt verstaan (vergeet vooral je oordoppen niet), en de tocht best gevaren met zich meebrengt zoals rotsen die net boven het water uitsteken en slecht te zien zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij fast boats zijn omgeslagen. Je draagt niet voor niets een reddingsvest en helm.

Tickets voor de slow boat en de fast boat kan je via je hotel in Chiang Khong, Ban Huay Xai of bijvoorbeeld Chiang Mai regelen.

Naast de slow-en fast boat zijn er ook nog tal van andere boten waarmee je je kunt laten vervoeren. Vaak zijn het houten boten met een flinke buitenboord motor en een dak tegen de zon en regen met capaciteit voor een man of 10. Met deze boten kan je bijvoorbeeld de mooie toch vanaf Luang Prabang naar de prachtige plaatsjes Muang Ngoi en Nong Khiaw maken via de Nam Ou rivier die bij de grotten van Pak Ou de Mekong rivier instroomt. De twee plaatjes liggen erg geïsoleerd en zijn alleen per boot te bereiken. Het zijn ware paradijsjes te midden van een indrukwekkend karstgebergte. De boottocht van Luang Prabang naar deze plaatsjes duurt 4 tot 5 uur en is een echte aanrader. De boten zitten comfortabel en voor $15 kan je al een ticket boeken.

Vervoer in Laos bus
Bus
Vervoer in Laos nachtbus
Nachtbus
Vervoer in Laos nachtbus binnenkant
Nachtbus binnenkant

Bussen in Laos

Veruit de meest voorkomende, makkelijke en goedkope manier van vervoer in Laos is vervoer per bus. Tussen de grotere plaatsen en steden in Laos bestaan dagelijks vaak goede verbindingen met de bus. Met de Laotiaanse bussen kan je vaak voor weinig geld een groot traject afleggen. Voor een gemiddeld buskaartje betaal je een paar dollar. Zo reis je op populaire trajecten als Vang Vieng naar Vientiane al vanaf $4 per persoon. Reken gemiddeld op net iets meer dan $1 per uur dat je in de bus zit als je een budget voor je reis door Laos opmaakt. Bustickets in Laos kan je ook erg eenvoudig laten regelen door je hotel of guesthouse. Tegenwoordig kan je snel, goedkoop en eenvoudig je buskaartje voor de bus in Laos online boeken.

Bussen in Laos vertrekken van en komen aan op een vaste plaats, het centrale busstation. Deze stations liggen vaak aan de rand van de stad en zijn per moto of tuk tuk te bereiken. Deze lokale bussen zijn eenvoudig en goedkoop. Naast de lokale bussen heb je ook charter bussen die door bedrijven worden ingezet. Deze bussen zijn een stuk luxer maar ook duurder. Voor de vaak verstelbare stoelen, airco en een flesje water betaal je 2 tot 3 maal meer dan een buskaartje voor de lokale bus.

 

Het is ook mogelijk op sommige trajecten om gebruik te maken van de nachtbus. Zo rijden er nachtbussen tussen Vientiane en Pakse waarbij je de mogelijkheid hebt om in Savannakhet uit te stappen. De bussen zijn vrij lux en bieden dubbele bedden boven elkaar aan beide kanten van het gangpad. Ook zijn er gordijnen in de bus die je kunt sluiten voor wat privacy en tegen het licht van de buurman. Vaak is de lengte van de bedden in de nachtbus in Laos wat aan de krappe kant. Veel westerse toeristen kunnen niet languit liggen maar zullen met opgetrokken benen de nacht door moeten brengen. Een kaartje voor de nachtbus in Laos koop je voor ongeveer $16 per persoon. Deze manier van vervoer in Laos is erg aan te raden omdat je veel tijd kunt besparen.

Er rijden ook internationale bussen naar plaatsen in Laos. Voor sommige internationale bussen kan je op voorhand een online buskaartje boeken. Zo kan je voor de bus van Chiang Mai naar Luang Prabang online een buskaartje kopen. Ook de bus van Nong Khai naar Vientiane kan je online boeken. Ook de rechtstreekse bus van Bangkok naar Vientiane is tegenwoordig online te boeken.

Afstandentabel Laos

In onderstaande afstandentabel van Laos vindt je de afstanden van de ene naar de andere plaats in Laos. Houdt er rekening meer dat bussen in het noorden van Laos door de bergen niet snel kunnen rijden (Luang Prabang naar Vang Vieng bijvoorbeeld 8 uur).

Afstandentabel Laos steden

Veel van de busroutes uit bovenstaande afstandentabel Laos kan je tegenwoordig online boeken.

Ferries in Laos

Er stromen een aantal flinke rivieren door Laos. Tijdens je reis zal je in ieder geval de Mekong rivier tegenkomen maar misschien ook de Nam Ou rivier of bijvoorbeeld de Nam Khan rivier. Aangezien het aantal bruggen in Laos zeer beperkt is (vooral over de brede Mekong rivier), is er een andere manier nodig om de rivier te kunnen oversteken. Zo vaart er in Laos een groot aantal ferries van de ene naar de andere oever van de rivier. Het zijn soms vrij grote ferries waarop auto’s en zelfs bussen meekunnen. Deze ferries kom je bijvoorbeeld tegen bij Champasak en de vierduizend eilanden van Si Phan Don in zuidelijk Laos. Vervoer in Laos per ferry komt vrij veel voor.

Ook zijn er kleinere ferries over kleinere rivieren die alleen voetgangers en fietsers en brommers naar de overkant brengen.

Vervoer in Laos ferry wachtrij
Ferry wachtrij
Vervoer in Laos ferry
Ferry Champasak
Vervoer in Laos voetgangers ferry
Voetgangers ferry

Ook zijn er kleinere ferries over kleinere rivieren die alleen voetgangers en fietsers en brommers naar de overkant brengen.

Indien je per ferry gaat reizen moet je er rekening mee houden dat je soms een half uur moet wachten vanwege de drukte. Er kunnen soms flinke rijen staan. Een kaartje voor de overtocht met de ferry in Laos kost je gemiddeld een paar duizend Kip, vaak nog geen €0,50 per persoon.

De ferries zijn soms gemaakt van oude rivier patrouille boten van het Amerikaanse leger dat hier (geheim) aanwezig was tijdens de Vietnam oorlog. De ferries zijn over het algemeen betrouwbaar.

Tuk tuk’s en motorbikes in Laos

Naast het vervoer tussen grote steden dat vooral met bus, boot en vliegtuig plaatsvindt, zijn er ook goede mogelijkheden om je binnen een stad te verplaatsen. Vooral in de grotere steden als Vientiane en Luang Prabang zijn de afstanden soms best groot.

Minivan 

Naast het gebruik van minivans als vervoer in Laos op lange afstandsreizen, worden minivans vaak ook gebruikt binnen een stad om bepaalde bezienswaardigheden te bekijken. Sommige attracties liggen net iets buiten de stad zodat een minivan soms goed van pas komt. Ook de airco is een aangename bijkomstigheid.

Tuk tuk’s 

Binnen steden als Luang Prabang, Ban Huay Xai, Pakse en Vientiane vindt je ook tal van tuk tuk’s die je voor weinig geld door de stad heen rijden. Je kan een tuk tuk delen met anderen zodat je minder kwijt bent. Je kan er voor kiezen om per rit te betalen en steeds een andere tuk tuk te nemen of een tuk tuk voor een hele dag of dagdeel te “huren”. inclusief chauffeur. Dit is relatief goedkoper. Als je een tuk tuk voor een middag huurt betaal je ongeveer $11, afhankelijk van je onderhandelingsvaardigheden uiteraard!! De tuk tuk’s in Laos zitten comfortabel, zijn snel en voorzien je van (frisse) lucht. De chauffeur zit altijd voorin op een stoel in een eigen “cabine” terwijl de passagiers achterin de tuk tuk op 2 banken kunnen zitten die in de lengte tegen de wanden zijn geplaatst zodat je ook een rugleuning hebt. Deze manier van vervoer in Laos is erg aan te raden.

Vervoer in Laos mini-van
Mini-van
Vervoer in Laos tuk tuk
Tuk tuk
Vervoer in Laos motorbike
Motorbike

Moto

Een andere fijne, goedkope en snelle manier om je binnen een stad te vervoeren is per moto. Een moto (zoals locals ze noemen) of motorbike, kost weinig. Je betaalt voor korte ritjes $1 tot $3 dollar, afhankelijk van de afstand uiteraard. Ook kan je vaak (via je guesthouse of hotel) eenvoudig een motorbike huren. vanaf $5 per dag is dat al mogelijk. Benzine kan je vinden op vrijwel elke hoek van de straat. Zorg wel voor een
goede reisverzekering!!

Misschien is het zelf huren van een motorbike in de stad niet altijd een even goed idee omdat dit de nodige risico’s met zich meebrengt. Op het platte land of in rustige plaatsen is dit handiger te doen. Je kan veel zien en stoppen waar je maar wilt. Vang Vieng is hiervoor de ideale plek.

Ook “the loop”, de tocht door het achterland van Savannakhet ontleent zich hier perfect voor net als het Bolaven Plateau.

Vervoer in Laos vliegtuig
Vliegtuig Lao Airlines
Vervoer in Laos vliegveld Pakse
Vliegveld Pakse
Vervoer in Laos vliegtuig
Vliegtuig

Vliegen in Laos

Laos is een groot en geïsoleerd land door de vele bergen en dichte jungle. Afstanden over land afleggen kost vaak veel tijd. Het is daarom soms interessant om een afstand tussen bepaalde steden per vliegtuig te overbruggen. Deze manier van vervoer in Laos kan je vaak veel tijd schelen. Je ziet uiteraard wel wat minder van het land.

De nationale luchtvaartmaatschappij van Laos is Lao Airlines. Ze hebben hun thuisbasis op Wattay Airport in Vientiane. Ze bieden directe vluchten aan vanaf  Vientiane naar Luang Namtha, Oudomxay, Luang Prabang, Xieng Khouang, Savannakhet, Pakse en Attopeu. De prijzen van de vliegtickets zijn variabel maar beginnen al bij $40 op sommige trajecten. Tickets kan je hier boeken.

Lao Airlines vliegt ook op internationale bestemmingen als Bangkok, Hanoi, Phnom Penh, Chiang Mai en wat vliegvelden in China.

 

Naast Lao Airlines is er sinds kort nog een vliegtuigmaatschappij in Laos actief, Lao Skyway. Deze chartermaatschappij biedt nog goedkopere vluchten aan en vliegt ook naar Ban Huax Xai en Pongsali in het noorden van Laos. Tickets kan je het voordeligst boeken via Skyscanner.

 

Vliegen is een relatief veilige manier van vervoer in Laos. Beide maatschappijen staan niet op de zwarte lijst en doen veel aan veiligheid. Meer informatie over vliegvelden in Laos kan je hier vinden.

Meer weten over vervoer in Laos?

Wil je nog meer informatie over het vervoer in Laos? Schaf dan een goede reisgids over Laos aan. In de betere reisgidsen vind je tal van praktische tips over vervoer in Laos en vele andere handige onderwerpen met betrekking tot het reizen door dit prachtige land. Bekijk hier een overzicht van de beste reisgidsen voor Laos!