Ban Huay Xai (of Ban Houayxay geschreven) is maar een kleine plaats in Laos maar wordt veel aangedaan door backpackers die in Laos gaan backpacken. In elke goede reisgids zal je ook Ban Huay Xai reistips terugvinden aangezien de plaats aan de oever ligt van de Mekong rivier en aan de overkant van de Thaise grensplaats Chiang Khong. Ban Huay Xai is dan ook de perfecte plaats om vanuit Thailand naar Laos te reizen en de grens over te steken bij de Mekong rivier. Vaak komen backpackers pas laat aan in Chiang Khong en overnachten ze ook in Chiang Khong voordat ze de volgende ochtend hun reis vervolgen naar de grensstad Ban Huay Xai om daar hun tocht door Laos te beginnen.

Over Ban Huay Xai

Als plaats stelt Ban Huay Xai maar weinig voor. Ban Huay Xai heeft enkele duizenden inwoners. De plaats heeft echter een belangrijke functie als meest noordelijke grensovergang tussen Thailand en Laos. Jaarlijks maken tienduizenden backpackers en andere reizigers de oversteek van Chiang Khong naar Ban Huay Xai om daar hun reis te beginnen door Laos. Reizigers vertrekken vanuit Ban Huay Xai voornamelijk richting Luang Namtha en Luang Prabang. Ban Huay Xai heeft voornamelijk een functie als hub vanwaar toeristen maar ook veel goederen van Thailand naar Laos maar vooral ook naar China worden vervoerd. De plaats grensovergang wordt niet voor niets de poort naar Indo-China genoemd.

Uitzicht op Ban Huay Xai
Uitzicht op Ban Huay Xai
Ban Huay Xai Mekong rivier oversteken
Mekong rivier oversteken
Backpacken in Ban Huay Xai Thaise immigratie Chiang Khong
Grensovergang Chiang Khong, Laos
Backpacken in Ban Huay Xai vertrek met busje
Vertrek met busje

Al enige jaren is China bezig met de aanleg van een weg van Ban Huay Xai naar Boten, de grens van Laos met China. De weg gaat door ruig gebied met veel jungle en bergen. De weg is ondertussen af. In 2013 is ook de laatste hand gelegd aan de 4e Thais/Laotiaanse “friendship bridge” over de Mekong rivier.

Chiang Khong hotel uitzicht op Ban Huay Xai
Uitzicht op Ban Huay Xai
Ban Huay Xai Thais Laotiaanse grens
Thais-Laotiaanse grens
Ban Huay Xai immigratie
Ban Huay Xai immigratie

Te zien en doen in Ban Huay Xai

Hoewel Ban Huay Xai voornamelijk als passage gebruikt wordt zijn er toch nog wel wat leuke dingen te doen. Één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Ban Huay Xai is Fort Carnot, een Frans fort dat bovenop een berg ligt. Je hebt vanaf het onlangs gerenoveerde fort een prachtig uitzicht over de omgeving van Ban Huay Xai. De meeste bekende attractie in Ban Huay Xai is echter de The Gibbon Experience. Een stuk buiten het dorp kan je de zeldzame Laotiaanse gibbon met zwarte kuif (ooit werd gedacht dat hij was uitgestorven) bekijken. Door middel van een zip-line (kabelbaan) wordt je door de boomtoppen van het Bokeo Nature Reserve verplaats op hoogte tot wel 40 meter boven de grond. Tijdens deze 2 a 3-daagse excursies kan je regelmatig de zeldzame aapjes tegen.

Overnachten in Ban Huay Xai

Veel backpackers die vanuit Nederland komen en door Laos en Cambodja of Laos, Vietnam en Cambodja gaan reizen passeren de grens van Ban Huay Xai. Ze vliegen meestal vanuit Nederland naar Bangkok en nemen een aansluitende binnenlandse vlucht naar Chiang Mai of Chiang Rai om van daaruit nog een songthaew of bus naar Chiang Khong te nemen. De meester reizigers arriveren te laat in Chiang Khong om de grens over te gaan (sluit 17:00) en boeken een hotel of guesthouses in Chiang Khong. Het aanbod is niet gigantisch maar er zijn diverse leuke hotels en guesthouses in Chiang Khong te vinden voor niet al te veel geld.

Het voordelige maar zeer mooi gelegen Baantammila is een echte aanrader. De kamers hebben elk een eigen balkon met uitzicht op de Mekong rivier. Het busstation en de pier liggen op loopafstand. Ook heeft de accommodatie een prachtige tuin. Indien je het wel diezelfde dag nog redt om de grens te passeren, kan je een overnachting in Ban Huay Xai boeken. Er zijn enkele hotels en guesthouses in het plaatsje waar je goed kunt overnachten. Vanaf Ban Huay Xai is het vrij lang rijden naar steden als Luang Nahmta, Pak Beng of Luang Prabang. Als je laat aankomt in Ban Huay Xai, boek dan een overnachting. Ga je toch verder reizen, dan is de kans groot dat je onderweg in een klein primitief dorp de nacht moet doorbrengen bij locals thuis.

Budget hotel tips Ban Huay Xai

Voor een goede budget accommodatie in Ban Huay Xai moet je bij het Sabaidee Guesthouse zijn. Dit centraal gelegen en sfeervolle maar kleinschalige guesthouses biedt overnachtingen vanaf $13 per kamer. Het is zeker een van de beste deals in Ban Huay Xai en je geld zeker waard. Voor een kleine meerprijs heb je ook airco op je kamer.

Middenklasse hotel tips Ban Huay Xai

Voor een goed middenklasse hotel in Ban Huay Xai is Houayxai Riverside Hotel (Phonevichit Guesthouse) de beste keuze. Het sfeervolle guesthouses heeft kamers met uitzicht op de Mekong rivier. Ook is er een goed restaurant aanwezig waar je kunt eten na aankomst van een lange reis. Een overnachting boek je hier vanaf $35 per kamer. Een echte aanrader.

Luxe hotel tips Ban Huay Xai

Het Nakaraj Princess Hotel is het meeste luxe hotel dat je in Ban Huay Xai kunt vinden. De kamers met balkon bieden een mooi uitzicht op de bergen rondom Ban Huay Xai. Het hotel ligt vlakbij de grenspost waar je Laos binnenkomt vanuit Thailand gezien. Een overnachting inclusief ontbijt boek je hier vanaf $67,- per kamer.

Bekijk hotelaanbiedingen in Ban Huay Xai!

Vervoer naar Ban Huay Xai

Er zijn drie manieren om naar Ban Huay Xai te reizen. Het vervoer naar en van Ban Huay Xai per vliegtuig is vrij beperkt. Veruit de meeste reizigers reizen naar Ban Huay Xai per bus (. Een klein deel reist per boot.

Boot naar Ban Huay Xai

Vanaf Chiang Khong kan je eenvoudig per boot Ban Huay Xai bereiken. De oversteek duurt 3 minuten en kost 5.000KIP of 40BAHT. Er is sinds 2013 een nieuwe (4e) brug aangelegd tussen Thailand en Laos zodat je nog makkelijk de grens kunt oversteken. De charme van de oversteek is daarmee helaas wel compleet verloren.

Plattegrond Ban Huay Xai

Slowboat en fastboat naar Luang Prabang en Pak Beng
Los van de oversteek per boot naar Ban Huay Xai kan je ook vanaf Ban Huay Xai met de boot naar Pak Beng of Luang Prabang varen over de prachtige Mekong rivier. Je kunt kiezen voor de slowboat die je in 2 dagen naar Luang Prabang brengt en halverwege een overnachting in Pak Beng heeft, of je kunt voor de supersnelle fastboat kiezen die je binnen 8 uur van Ban Huay Xai naar Luang Prabang brengt. De eerste optie is zeer relax en comfortabel. Je doet er alleen 2 volle dagen over. Als je tijd hebt moet je absoluut voor de slowboat gaan. Deze lange overdekte boot heeft alles voor een fantastische reis. De tocht kost ongeveer $30 per persoon. Heb je minder tijd, overweeg dan de fastboot. Dit gevaarlijkere alternatief kost $14 en brengt je zeer vlug naar Luang Prabang. Er zijn echter wel gevaren aan verbonden. De snelle boot kan rotsen vlak onder het wateroppervlak raken waarna de boot kan omvallen. De stroming van de Mekong rivier is op dit punt erg sterk. Er zijn al tal van mensen verdronken. In het regenseizoen is het veiliger dan in het droge seizoen omdat het water dan hoger staat. De slow boat pier ligt iets ten noorden van de stad terwijl de fastboat pier ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de stad ligt. Ze zijn goed per tuk tuk te bereiken. De boten leggen tegenwoordig een paar kilometer ten noorden van het centrum van Luang Prabang aan op laste van de politie. Je moet vanaf daar nog een tuk tuk naar het centrum nemen. De toch met de slow boat is echt een aanrader en staat bovenaan de Ban Huay Xai reistips.

Ban Huay Xai fast boat
Fast boat
Fast boat
Fast boat
Ban Huay Xai slow boat
Slow boat

Bus naar Ban Huay Xai

Je kan per bus van Chiang Rai naar Ban Huay Xai reizen. In de ochtend om 06:00 rijdt er bus direct van Chiang Rai naar Chiang Kong aan de overkant van Ban Huay Xai in Thailand. Voor 65 Baht kan je de 2,5 uur lange rit maken vanaf het busstation in Chiang Rai. Let erop dat je bij de t-splitsing ongeveer 4 kilometer vóór Chiang Khong uitstapt anders moet je het stuk weer met een tuk tuk terug rijden. Vanaf de t-splitsing kan je een tuk tuk naar immigratie aan de overkant nemen. Het stuk kost je ongeveer 50 Baht en duurt 5 minuten. Na de immigratiedienst moet je nog 10km per bus of tuk tuk naar Ban Huay Xai reizen. Tuk tuk chauffeurs vragen soms aanzienlijk meer dan de 10.000 KIP die de rit eigenlijk zou moeten kosten.

Ook kan je per directe bus van Bangkok naar Chiang Kong of van Sukhothai naar Chiang Kong reizen om daar vervolgens de grens met Laos over te steken. Je kaartje voor deze rit kan je online boeken.

Vanuit Thailand kan je tegenwoordig met de bus de brug bij Ban Huay Xai over rijden. Vanaf Chiang Khong kun je opstappen en ben je in 10 minuten bij de grens. Een ticket boek je eenvoudig via je hotel of guesthouse of op het busstation van Chiang Khong. Vanaf Ban Huay Xai kan je in 4 uur met de bus naar Luang Namtha reizen. Hier kan je zeer mooie trekkingen door de bergen van Laos maken en overnachten bij bergstammen.

Je kunt ook doorrijden naar China (grensovergang Boten). Zorg wel voor een geldig visum voor China wat die kan je niet aan de grens regelen. Er gaat dagelijks een nachtbus tussen 09:00 en 10:00 in de ochtend van Ban Huay Xai naar Kunming in China. De bus heeft ligplaatsen aangezien de rit erg lang is. Een kaartje koop je op het busstation van Ban Huay Xai. Er rijdt ook een bus naar Jinghong in China om 08:00 en kost 150,000KIP.

De bus naar Luang Namtha vertrekt twee maal per dag vanaf het Keo Champa busstation in Ban Huay Xai. De eerste vertrekt om 09:00 en de tweede om 12:30. De rit kost 60000 kip. Ook de bus naar Muang Xay komt hier aan en vertrekt hier vandaan. De 330 kilometer lange rit duurt 5 uur en kost 85000 KIP.

Er rijdt ook een bus naar Oudom Xay die om 09:30 vertrekt en 8000KIP kost.

De bus naar Luang Prabang vertrekt om 09:00, 14:00, 16:00 en een VIP bus om 17:00. en doet er tussen de 12 en 15 uur over. Kosten liggen rond de 90000KIP als je zelf je busticket regelt. De Vip bus kosten ongeveer 40000KIP extra. De bussen vertrekken vanaf verschillende stations dus let goed op.

Dagelijks rijdt er één bus om 11:30 naar Vientiane. De rit van bijna 900 kilometer duurt 18 uur en kost je 230.000KIP.

Ban Huay Xai heeft 2 zuidelijke gelegen busstations. Het Keo Champa en Pet Aloun busstation. Beide liggen ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de stad. En ritje per tuk tuk vanuit de stad naar een busstation kost 10000KIP. Laat je niet afzetten.

Trein naar Ban Huay Xai

Zuidelijker dan de Thaise stad Chiang Mai rijden er helaas geen treinen. Vanaf Chiang Mai moet je een bus of taxi nemen om in Ban Huay Xai te komen. Ook in Laos is geen spoorwegnet.

Vliegen naar Ban Huay Xai

Jazeker, Ban Huay Xai heeft een eigen vliegveld. Dagelijks zijn er vluchten Vientiane. De wekelijkse vlucht naar Luang Prabang is helaas gestopt. Voor minder dan $60 kon je al naar Luang Prabang vliegen. Voor $80 zit je al in Vientiane. Een tocht via de Mekong rivier is echter veel mooier en een leuke ervaring. Hier kan je vluchten bekijken en je vliegticket boeken.

Visum voor Laos in Ban Huay Xai regelen

Het is mogelijk om je visum voor Laos ter plekke te regelen (on arrival). Het voordeel is dat je goedkoper uit bent dan als je het in Nederland regelt (service kosten en visum is sowieso duurder). Enige kleine nadeel is dat je iets langer in de rij moet staan. Je moet je visumaanvraagformulier invullen en je arrival card. Als er veel reizigers zijn kan de wachttijd tot 45 minuten oplopen. Heb je de tijd, regel het ter plekke en spaar geld uit. Koop een goede reisgids voor nog meer handige Ban Huay Xai reistips. Lees meer over grensovergangen en visum voor Laos.

Meer Ban Huay Xai reistips

Ga je backpacken in Ban Huay Xai en door andere delen van Laos en ben je op zoek naar nog meer Ban Huay Xai reistips, dan is het erg aan te raden om een goede reisgids voor Laos mee te nemen. Naast handige Ban Huay Xai reistips die je goed op weg helpen als je gaat backpacken in Ban Huay Xai, zal de reisgids je leidraad zijn tijdens de rest van je backpack avontuur. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en vind zo nog meer handige Ban Huay Xai reistips.