Thakhek ligt in centraal Laos en is de hoofdstad van de Khammouane provincie. Thakhek, ook wel Tha Khaek geschreven, is een kleine stad aan de Mekong rivier. Thakhek zelf is niet zo bijzonder. Vanaf het koloniale stadje kijk je over de Mekong uit over Thailand (Nakhon Phanom) dat aan de overkant ligt. In de stad zelf vind je hier en daar een tempel en wat koloniale gebouwen. Thakhek moet het niet van de stad zelf hebben maar van de prachtige omgeving. Op het nabijgelegen platteland vind je tal van heldere rivieren met prachtige grotten en een indrukwekkend kalksteengebergte. Veel toeristen kom naar Thakhek toe om “The Loop” te doen, per fiets of scooter het fabelachtige platteland ontdekken. In diverse reisgidsen vind je dan ook Thakhek reistips die over “The Loop” gaan.

Over Thakhek

De stad Thakhek telt ongeveer 85.000 inwoners. De stad werd vroeger door de Franse kolonisten gekozen als handelsstad vanwege de ligging tussen Vietnam en Thailand en aan de Mekong rivier. De stad ontwikkelde zich tot belangrijk handelsknooppunt. Vandaag de dag zie je nog tal van koloniale Franse huizen en kantoren in het centrum van de stad. Ooit was het de bedoeling om een spoorlijn aan te leggen tussen Thakhek en Tân Ấp in Vietnam, de Tan Ap railway genaamd. De spoorlijn werd deels aangelegd en loop vanuit Laos over de Mụ Giạ Pas naar Vietnam. De spoorlijn is helaas nooit afgebouwd. Rondom Thakhek kan je nog steeds delen van het spoor en het oude treinstation (het oudste treinstation in Laos) tegenkomen.

De Mu Gia Pass speelde later in de Vietnamoorlog nog een belangrijke rol. De pas werd de belangrijkste aanvoerroute van goederen en militairen vanuit Noord-Vietnam via Laos en Cambodja naar Zuid-Vietnam om daar de strijd tegen de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen te voeren. De pas die deel uitmaakte van de Ho Chi Minh trail is dan ook zwaar gebombardeerd door het Amerikaanse leger.

Wat te doen in Thakhek?

Genieten van de prachtige Mekong rivier en de prachtige koloniale panden bekijken zijn de belangrijkste bezigheden en bezienswaardigheden in Thakhek. Rondom Thakhek staat zoals eerder genoemd in het teken van “The Loop” om de prachtige omgeving van Thakhek te ontdekken. De indrukwekkende grotten van Tham Khonglor maken je bezoek aan het gebied echt uniek.

The Loop

De Thakhek Loop (Tha Khaek Loop) of ook wel de Konglor Loop genaamd, is een route van ongeveer 450 kilometer die je per scooter (of fiets voor de die-hards) kunt afleggen. De route brengt je door een fabelachtig mooi landschap van heldere rivieren, diepe grotten en een verbluffend mooi landschap met steile kalksteenrotsen die boven het groene landschap uitsteken. De route neemt 3 a 4 dagen in beslag maar zal een onuitwisbare indruk op je achterlaten. “The Loop” behoort absoluut tot de Thakhek reistips en mag je zeker niet overslaan als je de tijd hebt en in de omgeving bent.

Thakhek the loop Laos route

Overnachten in Thakhek

Er zijn genoeg leuke guesthouses en hotels in Thakhek te vinden. Veel luxe accommodaties vind je er niet meer leuke betaalbare accommodaties zijn er zeker. Er zijn een twintigtal accommodaties in Thakhek te vinden waarvan de meest luxe accommodatie drie sterren heeft. De meeste hotels en gueshouses in Thakhek liggen verspreidt over de stad. Er zijn een aantal hotel die aan de Mekong rivier liggen en een prachtig uitzicht bieden.

Budget hotel tip Thakhek

De Thakhek Travel Lodge is één van de goedkoopste hotels in Thakhek. Vanaf €9 kan je er al overnachten. de lodge ligt vlakbij het busstation van Thakhek en op loopafstand van de Mekong rivier en de markt van Thakhek. Thakhek Travel Lodge beschikt over een restaurant en gratis WiFi. Ook is er een sfeervolle gemeenschappelijke lounge.

Middenklasse hotel tip Thakhek

Le Bouton D’or Boutique Hotel is een prachtig 3-sterren hotel dat aan de Mekong rivier ligt. Het hotel is gevestigd in een oud Frans koloniaal pand en ademt een heerlijke sfeer uit. Je kan heerlijk aan de Mekong rivier genieten van je ontbijt of diner. De kamers zijn prachtig ingericht en voorzien van gratis WIFI. Een overnachting in een tweepersoonskamer boek je hier vanaf €38 inclusief ontbijt. Een echte aanrader!

Hoe kom je in Thakhek?

Thakhek ligt langs snelweg nummer 13, de belangrijkste snelweg van Laos die vanuit het Noorden langs de grootste steden van het land naar het zuiden loopt. Thakhek is daardoor goed te bereiken vanuit Vientiane in het noorden als Pakse en Savannakhet in het zuiden van Laos. Ook vanuit Thailand kan je eenvoudig naar Thakhek reizen. Via de 3e vriendschapsbrug wordt de Laotiaanse stad verbonden met de Thaise stad Nakhon Phanom. Je kunt hier zodoende de grens met Thailand oversteken. Ook loopt er vanuit Thakhek een weg (snelweg nr 12) naar Vietnam toe.

De makkelijkste manier om naar Thakhek te reizen is per bus. Je kunt online je bustickets boeken

Meer Thakhek reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Thakhek reistips? Vergeet dan vooral niet om één van de betere reisgidsen mee te nemen op reis. In deze reisgidsen vind je nog tal van bruikbare Thakhek reistips en andere tips over backpacken door Laos. Bekijk hier het aanbod reisgidsen voor Laos.