Aan de oevers van de Mekong rivier in het zuiden van Laos ligt de grote koloniale stad Savannakhet (voorheen Kaysone Phomvihane). Groot voor Laotiaanse begrippen weliswaar. De stad telt 140.000 inwoners en was een belangrijke handelspost van de Fransen tijdens hun overheersing van Indochina. Het was de grootste Laotiaanse handelspost ten zuiden van Vientiane. De vele oude koloniale panden die je nog in het centrum van de stad tegenkomt brengen je voor even terug in de tijd. In de meeste reisgidsen over Laos vind je tal van handige Savannakhet reistips terug.

Over Savannakhet

Savannakhet ligt vlak bij de Thaise grens en wordt slechts door de Mekong rivier van Thailand gescheiden. Een aantal jaar geleden is er een derde brug over de Mekong rivier aangelegd die Laos met Thailand verbindt. De stad die voor de Franse overheersing Muang Khanthabuli word genoemd is vooral door zijn ligging uitgegroeid tot een grote stad. Savannakhet ligt aan de Mekong rivier en vlakbij Thailand. Ook ligt de stad niet heel ver van de Vietnamese grens vandaan. De stad nam een belangrijke rol in als handelscentrum in deze regio. Van zowel Thailand als Vietnam en natuurlijk Laos zelf (vooral uit Vientiane) kwamen veel handelslieden naar de stad om handel te drijven. Hoewel de stad niet in het rijtje van meest populaire Laotiaanse bestemmingen voor backpackers behoord, is de stad zeker de moeite van een bezoek waard. Heb je de tijd, boek een overnachting in de stad en leer de stad beter kennen.

Ook het achterland van Savannakhet is interessant. Er wonen verschillende stammen zoals de Lao Loum en de Katang. Je kunt hun dorpen bezoeken en meer te weten komen over hun levenswijze. Ook zijn er in het achterland tal van tempels en meren te bezichtigen die de moeite waard zijn.

Te zien en doen in Savannakhet

Hoewel Savannakhet zeker niet de eerst plek is die in je opkomt als je aan Laos denkt zijn er toch wel een aantal dingen om te zien en doen in Savannakhet. Vooral de erfenis van de Fransen en de omgeving van Savannakhet zijn hofleverancier van de highlights maar er zijn ook enkele mooie tempels in de stad te vinden.

Koloniale gebouwen in het centrum
Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Savannakhet behoort het koloniale centrum van de stad die grotendeels door de Fransen gebouwd is. Zo vind je enkele prachtige koloniale panden in de stad die ooit door de Fransen werden gebruikt voor de handel of als woning. Vooral in het gebied rondom het sfeervolle Talat Yen Plaza vind je redelijk wat koloniale gebouwen waaronder St. Teresa’s katholieke kerk.

That Ing Hang Stoepa
Zo’n 12 kilometer ten noordoosten van de stad ligt de 16e-eeuwse That Ing Hang stoepa. Deze zeer heilige stoepa is jaarlijks het decor van diverse ceremonies. In de stoepa zijn prachtige graveringen gemaakt maar vooral de deur vormt het paradepaardje van de stoepa. De hoge deur is met goud geverfd en ook prachtig gedetailleerd gegraveerd. Wil je vanuit Savannakhet de That Ing Hanh stoepa bezoeken, dan kan je het beste een motorbike huren of een tuk tuk nemen. Reken op ongeveer 70.000 KIP voor een retourtje. Huur je een motorbike, dan kan je heen via weg W9 (richting snelweg 13) rijden zodat je op de terugreis kleinere wegen kunt nemen richting het zuiden en zuidwesten zodat je ook langs het mooie Nong Bungva meer kunt rijden en de leuke tempels rond het meer kunt bekijken.

Dong Natad national forest
Als je de That Ing Hang stoepa hebt bezocht kan je even verkoeling zoeken en een drankje drinken of zelfs iets eten bij het Dong Natad national forest dat direct ten noorden van de stoepa ligt. In het beschermde bos vind je een meer met tal van vogels en andere dieren.

Wat Sainyaphum
Veruit de mooiste tempel van Savannakhet is de Wat Sainyaphum (Wat Sayaphoum). Je vind het aan de oever van de Mekong rivier in het centrum van de stad. De tempel wordt veel bezocht door de lokale bevolking en erg worden regelmatig ceremonies gehouden. Ook dient de tempel als school voor jonge monniken.

Xaiyamoungkhoun tempel
Net ten zuiden van de katholieke kerk vind je de kleurrijke Xaiyamoungkhoun tempel. Het is na Wat Sainyaphum de mooiste tempel in Savannakhet en gelijk ook een flinke grote. Zowel de buiten- als binnenkant van de tempel is prachtig versierd.

Overnachten in Savannakhet

Savannakhet is een grote stad met voldoende accommodaties. Overnachten in Savannakhet is daarom geen probleem. Enkele tientallen hotels kom je zeker tegen in de stad. Reken wel op redelijk eenvoudige maar schone kamers.

Budget hotel tip in Savannakhet

Leena Guesthouse 2 is een van de voordeligste opties. Het guesthouse ligt in het centrum van Savannakhet en heeft eenvoudige maar schone kamers vanaf $15 per nacht in de aanbieding.

Middenklasse hotel tip in Savannakhet

Heb je iets meer uit te geven en wil je iets meer luxe en comfort, dan is Avalon Residence een goede optie. Het is een van de betere hotels in de stad en biedt kamers met balkon en ontbijt aan vanaf $23 per nacht. Het hotel moet het niet van de buitenkant hebben maar de kamers zijn sfeervol ingericht. Het hotel ligt mooi centraal in de stad.

Luxe hotel tip in Savannakhet

Daosavanh Resort & Spa Hotel is absoluut het beste hotel van de stad. Het resort ligt aan de oever van de Mekong rivier een heeft een groot zwembad en een riante tuin. Het resort heeft 4 sterren en biedt kamers aan vanaf $64 per nacht. Een absolute aanrader in Savannakhet.

Bekijk hotelaanbiedingen in Savannakhet!

Hoe kom je in Savannakhet?

Savannakhet is van oorsprong een echte handelsstad dus het zal je niet verbazen dat de stad goed te bereiken is. Zowel over de weg, over de Mekong rivier en door de lucht is Savannakhet goed te bereiken.

Bus naar Savannakhet
Er zijn diverse busverbindingen naar Savannakhet toe. De belangrijkste is de bus van Vientiane naar Savannakhet. Er rijden zowel reguliere bussen als nachtbussen. De reguliere bussen zijn lokale bussen met airco die onderweg regelmatig stoppen. De nachtbussen bieden wat meer comfort. Naast, uiteraard, een bed, is er ook een wc aan boord. Prijzen voor een busticket naar Savannaket variëren in prijs van KIP 80.000 tot KIP 100.000 per enkele reis. De bus stopt onderweg in Tha Khaek waar je ook kunt uitstappen (of instappen, 3 uur naar Savannakhet). Je busticket naar Savannakhet kan je tegenwoordig vaak online boeken.

Er rijden vanuit Savannakhet ook bussen naar het zuiden van Laos. Zo kan je met de bus naar Pakse en Si Phan Don (Vierduizend eilanden). Je bent dan ongeveer 5 of respectievelijk 7 uur onderweg voor KIP 40.000 tot KIP 80.000 per persoon.

Vliegen naar Savannakhet
Het vliegveld van Savannakhet ligt in het zuiden van de stad en op vrij korte afstand tot het centrum. Het is het kleinste internationale vliegveld van Laos met wekelijks een aantal vluchten naar en van Vientiane en Pakse. De internationale vluchten worden naar en vanaf Bangkok uitgevoerd op woensdagen, vrijdagen en zondagen. Een enkele reis naar Vientiane boek je vanaf $110 terwijl je vanaf €94 een vliegticket van Bangkok naar Savannakhet boekt.

Boot naar Savannakhet
Vroeger kon je ook met de boot naar Savannakhet reizen vanuit onder meer Thailand (dat aan de overkant ligt) of Thakhaek. Deze service wordt niet meer aangeboden. Misschien is het wel mogelijk om zelf iemand te benaderen voor een boottocht.

Meer Savannakhet reistips

Ga je backpacken in Savannakhet en door andere delen van Laos, dan is het erg aan te raden om een goede reisgids voor Laos mee te nemen. Naast handige Savannakhet reistips die je goed op weg helpen als je gaat backpacken in Savannakhet, zal de reisgids je leidraad zijn tijdens de rest van je backpack avontuur. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos.

By Mattana [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons