De sfeervolle stad Luang Prabang, in het hart van een bergachtig gebied in de dichte jungle van Laos aan de oevers van de Mekong rivier, wordt door vele reizigers beschouwd als de mooiste stad van Zuidoost Azië. Luang Prabang is omringt door hoge bergen waarachter je de ondergaande zon langzaam ziet wegzakken als je op de Phu Si staat, een berg met een tempel op de top die in midden van het centrum van de stad te vinden is. Vanaf de berg heb je een waanzinnig 360 graden uitzicht over heel Luang Prabang. Je kan het koninklijke paleis van de oude hoofdstad van Laos zien liggen, de loop van de Mekong rivier zien de vele mooie tempels die de oude stad rijk is. Backpacken in Luang Prabang is dan ook erg populair. Je zal gelijk verliefd worden op Luang Prabang zodra je hier aankomt. Lees de Luang Prabang reistips om de mooiste plekken te ontdekken.

Wat Xieng Thong
Wat Xieng Thong
Koloniaal pand
Koloniaal pand
Tuin koninklijk paleis
Tuin koninklijk paleis
Phu Si
Phu Si

Over Luang Prabang

Luang Prabang, ook wel Louangphrabang genoemd, is met een inwoneraantal van rond de 50.000 de 4e stad van Laos maar was vroeger de belangrijkste stad en tevens de hoofdstad van het land. In Luang Prabang had de koning zijn paleis. Later werd de huidige hoofdstad van Laos, Vientiane, tot hoofdstad gekozen. Luang Prabang ligt op een landtong op het punt waar de Nam Khan rivier in de Mekong rivier stroomt. Luang Prabang is vooral bekend vanwege de vele prachtige oude tempels zoals de Wat Xieng Thong. Elke ochtend rond 6 uur lopen monniken vanuit de vele tempels de straten op om aalmoezen in ontvangst te nemen in de vorm van rijst, fruit of ander voedsel om de dag mee door te komen.

Luang Prabang staat als stad op de UNESCO wereld erfgoedlijst. De stad is tijdens de overheersing van de Fransen verder ontwikkeld. Aan veel huizen in de stad is goed de invloed van de Fransen te herkennen. Ook de bakkertjes die verse croissants verkopen verraden de aanwezigheid van de Fransen in het verleden.

Overnachten in Luang Prabang

Luang Prabang is al vrij toeristisch en kent al vele hotels, guesthouses en resorts. De resorts liggen gelukkig voornamelijk buiten het centrum. Als je gaat overnachten in Luang Prabang moet je vooral proberen een guesthouse of hotel op de landtong te boeken. Hier zit je midden in het sfeervolle centrum op loopafstand van de gezellige nachtmarkt, de vele tempels en met een beetje geluk uitzicht op de Mekong rivier. De prijzen van de hotels en guesthouses op de landtong zijn wel iets hoger dan buiten het centrum maar absoluut een meerwaarde. Veel toeristen blijven 3 nachten en boeken soms nog wat nachten bij.

Budget hotel tips Luang Prabang

Het Vanvisa Guesthouse is een van de beste deals in de stad voor budgetreizigers. Zoek je een goedkope maar degelijke accommodatie in het centrum van de stad, dan is dit guesthouse absoluut een aanrader. Voor $15 kan je al een nacht boeken in dit sfeervolle guesthouse waar vandaan je in 5 minuten naar de avondmarkt van Luang Prabang loopt.

Middenklasse hotel tips Luang Prabang

Een absolute aanrader voor backpackers is het in het centrum en niet ver van de Mekong rivier gelegen Rattana Guesthouse. Dit kleine maar sfeervolle guesthouse dat voornamelijk uit hardhout gemaakt is ligt op nog geen 5 minuten loopafstand van het nationaal museum en de avondmarkt (nachtmarkt) van Luang Prabang. Kamers boek je hier al voor $30 per nacht.

Luxe hotel tips Luang Prabang

Ben je op zoek naar iets meer luxe en comfort, dan is het Luang Prabang Legend Hotel met kamerprijzen van $38 per nacht ideaal. Het sfeervolle en romantische hotel heeft een grote tuin, bar en restaurant en ligt erg centraal in Luang Prabang.

Bekijk hotelaanbiedingen in Luang Prabang!
Backpacken in Laos Kuang Xi watervallen
Kuang Xi watervallen
Backpacken in Laos grotten van Pak Ou
Grotten van Pak Ou
Backpacken in Laos Nam Khan rivier
Nam Khan rivier
Backpacken in Laos koninklijk paleis
Koninklijk paleis

Hoe kom je in Luang Prabang?

Luang Prabang is goed en op verschillende manieren te bereiken. Aangezien Luang Prabang in de binnenlanden van Laos ligt, moet je vaak wel lang reizen voordat je er bent.

Per vliegtuig naar Luang Prabang reizen

Luang Prabang ligt in het binnenland van Laos en de weg er naartoe is daarom vrij lang. De makkelijkste en snelste manier om er te komen is per vliegtuig. Luang Prabang heeft een internationale luchthaven die aan de rand van de stad ligt. Vanaf de luchthaven ben je binnen tien minuten in het centrum. Tuk tuks staat bij de luchthaven te wachten en brengen je naar het centrum. In het centrum is het eenrichtingsverkeer om te voorkomen dat het verkeer de kleine weggetjes laat dichtslibben. In het absolute hart van het centrum zijn voertuigen zelfs verboden. Soms moet je dus nog een klein stuk lopen.

Vanaf Bangkok, Chiang Mai, Hanoi, Siem Reap, en Seoul zijn er directe internationale vluchten naar en vanaf Luang Prabang. Ook zijn er binnenlandse verbindingen van Luang Prabang naar Vientane, van Luang Prabang naar Pakse en van Luang Prabang naar Oudomxai. Bekijk hier de voordeligste vliegtickets en de hier.

Per boot naar Luang Prabang reizen

Naast het vervoer per vliegtuig kan je ook per boot naar Luang Prabang reizen. Veruit de meeste backpackers beginnen hun reis door Laos vanuit noord Thailand. Ze reizen naar Chiang Rai en vervolgens naar het plaatsje Chiang Khong in het uiterste noorden van Thailand een de zuidoever van de Mekong rivier. Na (meestal) een overnachting in Chiang Kong te hebben gehad checken ze uit bij de Thaise douane in Chiang Khong en varen ze met kleine bootjes de rivier over. Voor 5.000Kip (€0,80) ben je aan de overkant in het Laotiaanse plaatsje Ban Huay Xai waar de immigratiedienst zich bevindt.

Hier kan je ter plekke in een half uur je visum regelen of uiteraard gewoon een stempel halen. Vanaf Ban Huay Xai kan je kiezen of de met de slow boat de Mekong rivier afzakt of met de fast boat. De Slow boat is comfortabel maar, zoals de naam al doet vermoeden, langzaam. Je doet er 2 dagen over om in Luang Prabang aan te komen waarbij je een overnachting in het mooie maar kleine dorpje Pak Beng hebt, ongeveer halverwege de route. Het uitzicht is erg mooi en de tocht is relaxed in een overdekte boot met fijne stoelen.

Je kan ook voor de fast boat kiezen. In een tijd van ongeveer 6 tot 8 uur scheur je de Mekong rivier af. Je draagt daarbij een helm en reddingsvest. De rivier kan erg gevaarlijk zijn omdat de stand van het water erg kan variëren in het regen of droge seizoen. Rotsen kunnen dan onopvallend vlak onder het wateroppervlak liggen waardoor je een harde aanvaring kunt hebben. Hier zijn al aardig wat ongelukken mee voorgekomen. Soms is het zelfs ook niet mogelijk om met de fast boat te reizen. Tevens moet je er rekening mee houden dat je lang met je benen opgetrokken moet zitten op een zeer kleine ruimte. Je komt gebroken aan in Luang Prabang. De fast boat kan tot 80km per uur varen waarbij regendroppels zeer pijnlijk aanvoelen. Grote winst is dat je maar 1 dag een het reizen bent. Als je weinig tijd hebt is dit misschien de beste optie.

Vervoer in Laos bus
Bus
Vervoer in Laos fast boat
Fast boat
Vervoer in Laos slow boat
Slow boat
Vervoer in Laos vliegtuig
Vliegtuig

Per bus naar Luang Prabang reizen

Vanaf diverse steden zoals Vientiane, Luang Namtha, Udomxia, Ponsawan en Vang Vieng rijden dagelijks bussen naar Luang Prabang. De rit duurt vaak vrij lang omdat Luang Prabang diep in Laos is gelegen. Dagelijks rijden er minimaal 2 bussen per verbinding. Reken op een bedrag van rond de 8000Kip per uur dat je in de bus zit. Bustickets zijn eenvoudig via je hotel of guesthouse te boeken.

Indien je vanuit het Ban Huay Xai van plan bent een trekking in bijvoorbeeld Luang Namtha of Muang Singh te gaan doen, dan heeft de fast of slow boat uiteraard geen zin voor je omdat je dan naar het noorden van Laos zal moeten reizen. Het koninklijke paleis in het centrum van de stad is ook zeker een bezoek waard. Vooral de binnenkant van het paleis is erg mooi en staat vol met oude voorwerpen die soms eeuwen terug gaan.

Wat te doen in Luang Prabang

Luang Prabang wordt vaak genoemd als mooiste plaats in Zuidoost Azië. Je kan niet om de prachtige oude tempels in Luang Prabang heen. Je kan je de hele dag vermaken met het bezoeken van tempels zoals de Wat Xieng Thong, Wat Mai, Wat Mahathat, Wat Wisunalat, Wat Kili, Wat Sene, Wat Pa Huak en de Wat Xieng Muan. Stuk voor stuk zijn het indrukwekkende tempels die erg de moeite waard zijn. Als je het tempelhoppen zat bent kan je je richten op de andere bezienswaardigheden in Luang Prabang.

Wil je iets minder cultureels doen en even relaxen, dan brengt een leuke kookcursus in Luang Prabang uitkomst. Je kan op diverse plaatsen in Luang Prabang een kookcursus volgen. De kookcursus van Tamnak Lao is erg aan te raden. In de ochtend bezoek je eerst de lokale markt om producten in te slaan. Op de markt krijg je uitleg over de diverse verse producten en ingrediënten die gebruikt worden in de Laotiaanse keuken. Na het bezoek aan de markt ga je per tuk tuk naar het Tamnak Lao restaurant waar je in de prachtige groene achtertuin gaat koken. Je maakt diverse gerechten uit de Laotiaanse keuken zoals green papaya salad en wontons. Een kookcursus in Luang Prabang is één van de Luang Prabang reistips.

Er is een andere bezienswaardigheid in Luang Prabang die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad. Een bezoek aan de grotten van Pak Ou is een absolute must. Op het punt waar de Nam Ou rivier in de Mekong rivier uitkomt liggen de grotten van Pak Ou. De grotten bevinden zich in een rechte rots die uit de Mekong rivier steekt. De grotten staan vol oude boeddhabeeldjes. Het uitzicht vanuit de grotten is misschien wel net zo indrukwekkend als de groten zelf. Je kijk prachtig uit over de karstbergen tussen de rivier die samen prachtig contrasteren. In Luang Prabang worden de excursies naar de Pak Ou grotten op veel plaatsen aangeboden. Voor een dollar of $10 kan je al heen en terugvaren naar de grotten. De tocht duurt ongeveer een half uur en behoort absoluut tot de Luang Prabang reistips.

Meer Luang Prabang reistips

Ga je backpacken in Luang Prabang en ben je op zoek naar nog meer leuke Luang Prabang reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Luang Prabang reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en ontdek de beste Luang Prabang reistips.