Als je vanaf Ban Huay Xai met de slow boat of fast boat naar Luang Prabang reist kom je halverwege het kleine plaatsje Pak Beng tegen. Dit kleine maar mooie plaatsje aan de noordelijke oever van de machtige Mekong rivier dient voornamelijk als overnachtingsplaats voor toeristen die op doorreis zijn naar Luang Prabang. In elke reisgids over Laos staan Pak Beng reistips vermeld.

Over Pak Beng

Pak Beng (ook wel Ban Pak Beng of Muang Pakbèng genoemd) is de afgelopen 10 jaar snel gegroeid en heeft flink geprofiteerd van het openstellen van de Laotiaanse grenzen. Er zijn veel toeristen die jaarlijks met de stroom van de Mekong rivier naar het zuiden reizen om vervolgens in Luang Prabang aan te komen. Een groot deel van de toeristen laat zich per slow boat vervoeren. De slow boat van Ban Huay Xai naar Luang Prabang doet er ongeveer 2 dagen over waardoor een stop-over noodzakelijk is. Pak Beng ligt ongeveer halverwege de twee plaatsen en leent zich uitstekend als overnachtingsplaats. Er komen steeds meer hotels en restaurantjes bij die de toeristen voorzien van een degelijk overnachting en een goede maaltijd.

Backpacken reistips Pak Beng Laos zonsondergang
Zonsondergang

Omdat Pak Beng niet op een centraal elektriciteitsnet is aangesloten moet je wel rekening houden met het feit dat je slechts tussen 17:00 en 19:00 elektriciteit hebt die door een generator wordt opgewekt. Er wordt nog altijd veel gebruik gemaakt van kaarsen want naast het uitvallen van de ventilator (fan), werkt ook het licht niet meer zodra de generator wordt afgezet. Gelukkig houdt de Mekong rivier de wind koel en is een fan eigenlijk ook niet nodig.

Backpacken reistips Pak Beng Laos slow boat
Slow boat

Overnachten in Pak Beng

Er zijn een aantal goede hotels in Pak Beng voorzien van restaurant waar je voor het slapen gaan nog even heerlijk kunt bijkomen op een terrasje en uitkijkend op op Mekong rivier en de zon die langzaam achter de bergen wegzakt. De ochtenden zijn vaak erg mooi. Vaak hangt er een nevel over de Mekong rivier die door de steile bergen wordt vastgehouden. De meeste hotels en guesthouses in Pak Beng liggen aan de oever van de Mekong in bieden een fantastisch uitzicht over de rivier.

Budget hotel tips Pak Beng

Ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Pak Beng, dan is het Sarika Guesthouse een goede keuze. Deze accommodatie is niet de aller goedkoopste die te vinden is in het dorp maar absoluut je geld waard. Het vrij nieuwe guesthouse biedt schone, eenvoudige kamers maar het is vooral het verbluffende uitzicht over de Mekong rivier wat de meerwaarde van deze accommodaties bepaald. Vanaf $25 kan je hier een tweepersoons kamer boeken.

Middenklasse hotel tips Pak Beng

Ben je op zoek naar een overnachting in Pak Beng met wat meer luxe, bekijk dan het DP Guesthouse. Dit sfeervolle guesthouses is een echte aanrader. Een aantal kamers zijn voorzien van een terras of een balkon waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Mekong rivier. Ideaal om de mooie zonsopkomst te bekijken. Vanaf $32 per nacht kan je hier een tweepersoons kamer boeken.

Luxe hotel tips Pak Beng

Wil je overnachten in Pak Beng in een sfeervolle en luxe bungalow met subliem uitzicht over de Mekong rivier? Dan moet je absoluut de Mekong Riverside Lodge boeken. In je privé bungalow heb je gratis WIFI en een badkamer met toilet en douche. Deze romantische accommodatie moet je absoluut boeken als je iets meer uit te geven hebt en echt wilt genieten van je verblijf in Pak Beng. Vanaf $50 boek je hier een overnachting in je privé bungalow inclusief ontbijt!

Via Trivago.nl kan je een aantal hotels vergelijken.

Bekijk hotelaanbiedingen in Pak Beng!
Backpacken reistips Pak Beng Laos Mekong rivier
Mekong rivier
Pak Beng slow boot
Pak Beng slow boot

Hoe kom je in Pak Beng?

Je kan in Pak Beng komen via de rivier de Mekong. Dit is veruit de makkelijkste manier. Dit kan vanuit het noorden Ban Huay Xai bij de Thaise grensplaats Chiang Kong of vanuit het zuiden (Luang Prabang). Uiteraard duurt de tocht naar het noorden langer omdat je dan stroomopwaarts vaart. Via reisorganisaties als 333Travel.nl en Riksjatravel.nl kan je een bouwsteenreis boeken waarin je ook de slow boat naar Pak Beng en Luang Prabang kunt boeken.

Pak Beng is tegenwoordig ook goed via de weg te bereiken. Je kan daarom ook na een boottocht van 1 dag je reis over land vervolgen. Je kan bijvoorbeeld eerst een trekking doen in het noorden van Laos om vervolgens vanaf Pak Beng met de boot naar Luang Prabang door te reizen. Er rijden geen reguliere buslijnen dus je moet in je hotel je vervoer regelen. Meestal een gedeelde mini-van.

Meer Pak Beng reistips

Ga je backpacken in Pak Beng en ben je op zoek naar nog meer leuke Pak Beng reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Pak Beng reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos.