Si Phan Don betekend “de 4.000 eilanden” en, zoals de naam al doet vermoeden, is een groep van kleine eilanden in de Mekong rivier in zuidelijk Laos. Si Phan Don ligt in de provincie Champasak vlakbij de grens met Cambodja in een rustig afgelegen deel van Laos. De bestemming is erg geliefd onder backpackers omdat je even heerlijk niks kunt doen in Si Phan Don. Je kan er heerlijk relaxen in een hangmat van je bungalow aan de oever van de Mekong rivier of een boottochtje maken naar een van de vele mooie eilanden in het gebied. In veel reisgidsen over Laos staan handige Si Phan Don reistips.

Over Si Phan Don

De vele kleine eilandjes on de regio variëren van grootte. Don Khong is het grootste eiland van de groep en de meeste hotels en guesthouses zijn dan ook op dit eiland gevestigd. Naast het eiland Don Khong zijn de eilanden van Don Det en Don Khon ook twee belangrijke eilanden. Het oppervlak van de eilanden neemt af in de regenperiode omdat het water in de Mekong rivier dan een stuk hoger staat en zo delen van de eilanden onder water komen te staan. Veel woningen en guesthouses langs de oevers zijn dan ook op palen gebouwd. Veel backpackers die Si Phan Don gaan bezoeken verblijven een dag of 3 op de eilanden. De Si Phan Don reistips die in veel reisgidsen terug te vinden zijn gaan over een bezoek aan de Khone Phapheng watervallen, de Don Det – Don Khon spoorlijn en de zeldzame Irrawaddy dolfijnen in de Mekong rivier.

De Khone Phapheng watervallen zijn de grootste watervallen van Zuidoost Azië. De watervallen zijn met een maximale hoogte van 21 meter niet zo zeer hoog maar juist erg breed. De watervallen van Khone Phapheng zijn dan ook de oorzaak van het feit dat de Mekong rivier niet helemaal tot China te bevaren is. De Fransen vonden daar tijdens hun aanwezigheid in Indo-China een oplossing voor. Ze legden de enige spoorlijn in Laos aan van het eiland Don Kohn naar het eiland Don Det over een spoorbrug. Zo werd het toch mogelijk om goederen en personen verder de Mekong rivier op te krijgen. Op het eiland kan je zodoende niet alleen de machtige Khone Phapheng watervallen vinden maar ook het enige stuk spoor, een oude locomotief en de spoorbrug die de twee eilanden van Don Det en Don Kohn met elkaar verbindt. De eilanden zijn per boot eenvoudig te bereiken. Als je geluk hebt kan je onderweg nog de zeldzame Irrawaddy dolfijnen spotten.

Op het eiland Don Khong kan je ook heel goed fietsen en een kijkje nemen in het dagelijks leven van de eilandbewoners. De sfeer op de eilanden is gemoedelijk en de locals zijn erg vriendelijk en toegankelijk.

Backpacken Laos Si Phan Don Don Kohn eiland
Don Kohn eiland
Backpacken Laos Si Phan Don Khong eiland
Don Khong eiland
Backpacken Laos Si Phan Don Don Det eiland
Don Det eiland
Backpacken Laos Si Phan Mekong rivier
Mekong rivier

Overnachten op Si Phan Don (Don Khong en Don Det)

Op zowel Don Khong, Don Det als Don Kohn kan je goed overnachten. Don Khong is het grootste eiland. Op Don Khong eiland vind je dan ook de grootste hotels waar vaak groepen reizigers overnachten die onderdeel van een georganiseerde rondreis uitmaken. Het hotels en guesthouses op het eiland hebben wat meer luxe en comfort te bieden dan de andere eilanden in de Si Phan Don regio.

Hotel tip op Don Khong

Ben je op zoek naar een goedkoop maar leuk hotel op Si Phan Don? Souksabay Guesthouse is een erg sfeervol onderkomen aan de Mekong rivier. Voor $25 kan je er al een komen reserveren. Het Pon Arena Hotel heeft een zwembad waarin je prachtig over de Mekong rivier uitkijkt. Vanaf $50 kan je hier een kamer boeken.

Budget hotel tips op Don Kohn

Veel backpackers overnachten op de zuidelijker gelegen eilanden van Don Kohn en Don Det en vlakbij de toeristische trekpunten van de regio. Op deze eilanden zijn veel goedkope guesthouses en bungalows te boeken maar vaak prachtige uitzicht op de Mekong rivier vanuit je hangmat op je privé balkon. Zo kan je al vanaf $6 overnachten in Vixay guesthouse en heb je een eigen balkon met hangmat.

Middenklasse hotel tips op Don Kohn

vind je het fijn om een guesthouses met zwembad te hebben, dan is Long Island Guesthouse al voor $20 te boeken. Dit gezellige guesthouse ligt op een prachtige locatie bij de Mekong rivier. Het ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland en de strandjes. Het is een van de beste deals op het eiland.

De regio is populair en hotels en guesthouses zitten vaak vol dus wees slim en reserveer je hotel of guesthouse in Don Det, Don Khong of Don Kohn vooruit.

Bekijk hotelaanbiedingen op Si Phan Don!
Backpacken Laos Khone Phapheng watervallen
Khone Phapheng watervallen
Backpacken Laos Si Phan Don Kohn eiland
Badderende buffel en vrouw
Backpacken Laos Si Phan ferry
Ferry
Backpacken Laos grens Voen Kham
Grens Voen Kham

Hoe kom je in Si Phan Don?

De eilanden van Si Phan Don zijn alleen per ferry te bereiken vanaf het vaste land.

Vervoer naar Don Khong

Bussen rijden vanaf Pakse naar het plaatsje Hat Xai Khun waar je vervolgens de ferry naar Don Khong kunt nemen. De busrit van Pakse naar Hat Xai Khun duurt ongeveer 3 tot 4 uur. De ferry overtocht kan inclusief het laden en lossen van voertuigen oplopen tot een half uur. De busrit kost ongeveer 20000KIP terwijl de ferry je 5000KIP zal kosten. Je kan ook een mini-van regelen in Pakse. Dit kost je rond de 50000KIP. Van het centrum van Don Khong rijden er bussen terug naar Pakse. Voor 20000KIP kan je de 5 a 6 uur durende rit (incl. ferryovertocht) regelen.

Vervoer naar Don Det en Don Kohn

Ga je vanaf Pakse naar Don Det of Don Kohn, dan je de bus nemen tot Ban Nakasang en vanaf daar de ferry nemen naar Don Det eiland. Vanaf Don Det kan je lopen naar Don Kohn. Bussen vanaf Pakse rijden vrijwel elk uur en kosten ongeveer 25000KIP. Ook de ferry van Ban Nakasang naar Don Det kost 5000KIP. Reis je terug naar Pakse, regel dan je vervoer via je guesthouse of hotel. Ze kunnen je goed helpen en het kost je niks extra’s.

Vervoer vanaf Si Phan Don naar de Cambodjaanse grens

Vanaf Don Khong kan je voor 50000KIP per mini-van naar de Cambodjaanse grens (Voen Kham) komen als je het vervoer via je hotel en guesthouse regelt. Je kan ook eerst met de ferry naar de overkant varen en dan vanaf Ban Xai Khun naar de nabij gelegen hoofdweg nr13 de bus nemen naar de grens. Je betaalt dan rond de 25000KIP. De bus rijdt niet heel vaak dus informeer goed naar de tijden bij je guesthouses of hotel. Je kan bij de grens een visum voor Cambodja on arrival regelen. Vanaf de grens kan je per boot of per bus reizen naar de stad Stung Treng in Cambodja. Via Stung Treng kan je richting Phnom Penh of Siem Reap reizen.

Reis je vanaf Don Det of Don Kohn naar Voen Kham grens, dan kan je voor 30000KIP je vervoer per mini-van regelen bij je hotel of guesthouse. Ga je eerst met de ferry terug naar Ban Nakasang en pak je vervolgens vanaf daar de bus naar Voen Kham grens, dan betaal je rond de 20000KIP voor de ferry en busrit samen.

Vliegen naar Pakse

Pakse heeft een eigen internationaal vliegveld met directe vluchten naar en van Bangkok, Siem Reap, Vientiane, Danang en Luang Prabang. Vanaf het vliegveld van Pakse kan je eenvoudig naar de stad komen per sawngthaew. Vanaf het centrum kan je per bus richting Don Khong of Don Det en Don Kohn reizen. Tickets naar Pakse kan je hier bekijken en vergelijken.

Meer Si Phan Don reistips

Ga je backpacken in Si Phan Don en door andere delen van Laos, dan is het erg aan te raden om een goede reisgids voor Laos mee te nemen. Naast handige Si Phan Don reistips die je goed op weg helpen als je gaat backpacken in Si Phan Don, zal de reisgids je leidraad zijn tijdens de rest van je backpack avontuur. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en ontdek de beste Si Phan Don reistips..