Champasak is een zuidelijk gelegen provincie van Laos en ligt tegen de Thaise grens aan. Aan de westelijke oever van de Mekong rivier ligt het gelijknamige plaatsje Champasak. Het plaatsje loopt parallel aan de Mekong rivier en is daarom langgerekt. Er wonen weinig mensen in Champasak maar de guesthouses en restaurants aan de Mekong gelegen bieden een prachtig vergezicht over de Mekong rivier. Toch is backpacken in Champasak erg in trek. Jaarlijks overnachten vrij veel backpackers in Champasak om het vlakbij gelegen indrukwekkende UNESCO werelderfgoed Wat Phu Champasak te bezoeken.
Het tempelcomplex Wat Phu Champasak dat ten tijde van het grote en machtige Khmer-rijk is gebouwd, was aanvankelijk Hindoeïstisch maar is later veranderd in een boeddhistische tempel. Het is het kleinere broertje van Angkor Wat in Cambodja. In elke reisgids over Laos vind je Champasak reistips terug.

Over Wat Phu Champasak

Vanaf het plaatsje Champasak moet je nog een paar kilometer rijden naar de Wat Phu Champasak tempel. Je kan hiervoor een fiets of motorbike bij je guesthouses huren of, als je vanuit Pakse komt, met een mini-van meerijden. Tussen de tempel en Champasak ligt nog een museum over de tempel. Je vind het museum bij de ingang van het complex. Entree voor het complex bedraagt $3 per persoon.

Reistips backpacken Wat Phu Champasak promenade
Promenade
Reistips backpacken Wat Phu Champasak ruïne
Ruïne
Reistips backpacken Wat Phu Champasak heilige tempel
Heilige tempel
Reistips backpacken Wat Phu Champasak uitzicht
Uitzicht

Wat Phu Champasak bestaat uit drie plateaus. Het laaggelegen deel ligt in het dal van de Mekong rivier aan de voet van de heilige berg Phu Pasak en bestaat uit twee vijvers met prachtige lotusbloemen. Een promenade versierd met lingas ligt loopt tussen de vijvers door en brengt je naar een stenen trap aan de voet van de berg.

Via de trap kom je bij een het tweede plateau uit waar je twee vierkante zandstenen ruïnes aantreft waarin hele mooie graveringen zijn gemaakt. De ene ruïne is een heilig paviljoen van mannen en de andere ruïne is een heilig paviljoen voor vrouwen. De ruïnes verkeren in slechte staat waardoor je niet overal binnen mag gaan. Op het plateau vind je ook nog enkele andere gebouwen. Vanaf het tweede plateau loopt er een lange trap van lateriet naar het derde plateau. De trap is begroeid met mos en overgroeid met boomwortels. Langs de trap kan je de grootste dvarapala’s (wachters) uit het Khmer-rijk vinden.

Het derde plateau is tevens het meest heilige van de drie. Het is de plek waar de heilige linga werd bewaard. Er is een grot waar een watersysteem was aangelegd dat de hindoegoden van heilig water voorzag. Op het plateau kan je onder meer een grote rots met graveringen van een krokodil vinden die tijdens de Angkor-periode zijn gemaakt. De krokodil was een heilig dier. Ook kan je een steen met een gegraveerde olifant vinden maar die dateert uit de 16e eeuw. Bovenop het plateau heb je een geweldig uitzicht op het dal van de Mekong, het Bolaven plateau en de lager gelegen plateaus van Wat Phu Champasak.

Reistips backpacken Wat Phu Champasak olifanten rots
Olifanten rots
Reistips backpacken Wat Phu Champasak lateriet trap
Trap
Reistips backpacken Wat Phu Champasak trappen
Trap van 2e naar 3e plateau

Wat te doen in Champasak

Champasak is een rustige plek aan de oevers van de Mekong rivier. Het is niet een plek om dagenlang te verblijven maar een bezoek aan Wat Phu Champasak is goed te combineren met een overnachting in het rustige en sfeervolle dorpje. Je kan een fiets huren om de omgeving te verkennen en de tempel te bezoeken. Ook kan je heerlijk eten in een van de restaurantjes die pal boven de Mekong rivier gebouwd zijn. De meeste bewoners maken graag contact met toeristen zodat een goed gezelschap gegarandeerd is.

Overnachten in Champasak

In het plaatsje Champasak vind je een aantal gezellige en betaalbare guesthouses. Het Dok Champa Guesthouse is goed betaalbaar, heeft mooi en schone kamers en het guesthouses heeft een sfeervol restaurant met uitzicht over de Mekong rivier. Wil je meer luxe, een zwembad met uitzicht op de Mekong rivier, een ruime kamer met prive-balkon met uitzicht op de Mekong rivier en gratis veerboot service naar het eiland Don Daeng, dan is La Folie Lodge de perfecte accommodatie. Via Booking.com kan je vaak tot kort voor aankomst nog gratis annuleren en betaal je vaak pas bij je verblijf. Via Trivago.nl kan je diverse boekingssites vergelijken en betaal je dus nooit te veel.

Bekijk hotelaanbiedingen in Champasak!

Vervoer naar Champasak

Champasak ligt eigenlijk ingesloten tussen de bergketen van Phu Pasak in het westen en de Mekong rivier in het oosten. Champasak is daarom het beste via de Mekong rivier te bereiken. Vanuit Pakse rijden er vrijwel de hele ochtend tot halverwege de middag bussen en sawngthaews naar Ban Muang. De rit kost je ongeveer 25000KIP (€4) Vanuit Bang Muang varen er de gehele dag ferry’s naar Ban Phaphin aan de andere kant van de oever van de Mekong rivier. De overtocht kost ongeveer 2000KIP per persoon. Met een motorbike betaal je het dubbele. Vanaf Ban Phaphin is het nog 1,5 tot 2 kilometer tot je guesthouses of andere accommodatie in Champasak. Je kan ook vanuit Phaphin per boot naar de aanlegplaats in Champasak varen. Vervoer over land is sneller en makkelijker.

Reis je later verder naar Cambodja, dan zal de zelfde reis terug weer moeten maken aangezien je aan de westkant van de Mekong rivier geen mogelijkheid hebt om de grens met Cambodja over te steken.

Reistips backpacken Wat Phu Champasak Ban Muang ferry
Ban Muang ferry
Reistips backpacken Wat Phu Champasak Ban Muang ferry
Ban Muang ferry
Reistips backpacken Wat Phu Champasak uitzicht
Uitzicht
Reistips backpacken Champasak ferry
Ferry naar Champasak

Meer Champasak reistips

Ga je backpacken in Champasak en ben je op zoek naar nog meer leuke Champasak reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Champasak reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en ontdek de beste Champasak reistips.