Luang Namtha ligt op de route van de Thais/Laotiaanse grensplaats Ban Huay Xai naar de Chinees/Laotiaanse grensplaats Boten. De plaats verleent zijn naam aan de Nam Tha rivier die langs de stad stroomt. Luang Namtha is op zich niet een heel interessante plaats. Het is een klein dorp met enkele hotels en guesthouses, een eigen vliegveldje en wat winkels en marktjes. De belangrijkste reden dat reizigers backpacken in Luang Namtha is omdat het de ideale uitvalsbasis is voor een trekking door het omringende gebergte waarbij je diverse dorpen van de Hmong bevolking tegenkomt en prachtige natuur ontdekt. Vrijwel alle Luang Namtha reistips in reisgidsen over Laos gaan over deze fantastische trekkingen door het Laotiaanse bergland.

Over Luang Namtha

Tijdens de Vietnamoorlog is er in het gebied rondom Luang Namtha hevig gevochten. Veel gebouwen zijn vernietigd en alleen een deel van het oude centrum is bespaard gebleven. Door het openstellen van de landsgrenzen voor toeristen heeft Luang Namtha een grote ontwikkeling doorgemaakt. Er is een nieuw 2e centrum ontstaan dat ongeveer 6km ten zuiden van het oude centrum ligt. In het nieuwe de van Luang Namtha bevinden zich vrijwel alle hotels en guesthouses. In het oude deel ligt het vliegveld van Luang Namtha en “The Nam Tha boatlanding”. Ofwel de plek waar de boten aanmeren. De plaats was vroeger een begrip omdat het de eerste en enige plek in de stad was waar ecotoerisme plaatsvond. Tijdens het jaarlijkse drakenbootraces festival aan het einde van het regenseizoen komen duizenden locals uit de regio naar de spectaculaire races op de Nam Tha rivier kijken.

Luang Namtha homestay
Homestay
Luang Namtha berglandschap
Berglandschap

Naast een bezoek aan het museum van Luang Namtha, een dagje kanoën op de Nam Tha rivier, rondfietsen op het platteland of een bezoekje brengen aan de 60 jaar oude tempels Wat Ben Vieng Thai en Wat Van Luang Khon, kan je ook doen waar veruit de meeste backpackers voor naar Luang Namtha komen: Een trekking maken in de ruige bergen in de omgeving. Via veel lokale reisorganisaties kan je een trekking boeken van 2 of 3 dagen waarbij je een aantal uur per dag door de dichte jungle van Luang Namtha loopt en daarbij bossen van bamboe, kleine watervallen en authentieke dorpjes van bepaalde bergvolkeren passeert. Tevens overnacht je in een dorp van de Khamu, Thai Dam of Thau Lue. De trekking is puur en primitief. Je loopt lang en over steile paden en drinkt gekookt water uit de rivier. Ook eet je mee met de bergstammen waar je altijd gastvrij wordt onthaald. Wassen doe je in de rivier. De trekking is een zeer unieke ervaring die je niet mag missen als je in de omgeving bent.

Luang Namtha jungle
Jungle
Luang Namtha varken
Dieren in Hmongdorp
Luang Namtha trekking brug
Brug

Te zien & doen in Luang Namtha

De meeste backpackers en andere reizigers die Luang Namtha bezoeken komen maar voor één ding, een trekking maken in het prachtige Nam Ha National park. Een meerdaagse trekking met 1 of twee overnachtingen in een dorp van de bergvolken Khmu of Lanten in een erg primitieve omgeving behoort absoluut tot de Luang Namtha reistips en mag eigenlijk niet ontbreken aan je reis door Laos. De prachtige dorpjes waar de huizen van bamboe zijn en met leeft van de rivier en de rijst die verbouwd wordt doet denken aan de middeleeuwen. De varkens, kippen en honden lopen er heerlijk rond tussen de eenvoudige huisjes waar je als gast in mag overnachten op de rieten vloer. Een prachtige ervaring die je niet snel vergeet.

Trekkingen in Luang Namtha kan je eenvoudig in het dorp zelf regelen bij één van de erkende reisbureaus. Een gids is verplicht. Voor een paar tientjes kan je al een trekking maken. Als je met een groep bent kan je de kosten delen

Overnachten in Luang Namtha

In het nieuwe deel van Luang Namtha zijn een flink aantal hotels en guesthouses te vinden. Overnachten in Luang Namtha is daarom geen probleem. De meeste hotels en guesthouses in Luang Namtha zijn budget en middenklasse accommodaties. Veel luxe accommodaties zal je er niet vinden. Je komt tenslotte naar Luang Namtha om een trekking te gaan doen. Tijdens je trekking heb je ook geen luxe en comfort.

Budget hotel in Luang Namtha

Reis je op budget dan is Taidam Guesthouse een goede keuze. Voor $9 kan je er al overnachten. Het sfeervolle guesthouse ligt centraal in Luang Namtha op loopafstand van de markt. Kamers zijn schoon en vrij ruim. Een echter aanrader als je op budget reist.

Middenklasse hotel in Luang Namtha

Voor iets meer luxe is Vila Hotel en echter aanrader. Erg vriendelijke staf, ruime en schone kamers en op loopafstand van het centrum. Het hotel is een fijne plek om te verblijven in een mooie omgeving. Vanaf $20 kan je hier overnachten in een tweepersoons kamer.

Bekijk hotelaanbiedingen in Luang Namtha!

Hoe kom je in Luang Namtha?

Er zijn uitgebreide mogelijkheden om in Luang Namtha te komen omdat de stad centraal is gelegen. De makkelijkste manier om Luang Namtha te bereiken vanuit Thailand, Vietnam of China is over land. Luang Namtha is ook redelijk goed per vliegtuig of boot te bereiken.

Per bus naar Luang Namtha reizen

Sinds de aanleg van de door China betaalde snelweg tussen China en Thailand duurt de rit van de Thais/Laotiaanse grensplaats Ban Huay Xai naar Luang Namtha slechts nog 5 uur waar dat voorheen soms 8 uur duurde. Kosten voor de busrit (of Sawngthaew) liggen rond de 70000KIP. Ook kan je per Sawngthaew naar Muang Sing reizen. In anderhalf uur ben je er tegen een prijs van rond de 10000KIP. Regel je vervoer eenvoudig via je hotel of guesthouse in Luang Namtha.

Ook is het mogelijk om naar Vientiane te reizen per bus. De weg is lang, en je zal over steile en smalle wegen rijden. De rit kan tot 20 uur duren en voert je langs Luang Prabang. Luang Prabang is dan ook een punt waar je met de bus kunt komen vanuit Luang Namtha. De rit naar Vientiane kost gemiddeld 120000KIP terwijl de rit naar Luang Prabang rond de 45000KIP ligt. Ook de stad Udomxai (Muang Xai) is per bus te bereiken in 3 a 4 uur voor 30000KIP.

Per boot naar Luang Namtha reizen

Vanuit Ban Huay Xai kan je ook per boot naar Luang Namtha reizen. Je moet er wel 2 dagen voor reserveren want de rivier is niet zo groot als de Mekong rivier en kent veel bochten. Halverwege slaap je een een klein plaatsje dat Ban Khon heet. Je betaald per boot dus hoe meer mensen er mee varen, hoe voordeliger het wordt. Kosten voor de boot hangen of van je onderhandelingsvaardigheden. Reken op ongeveer $100 voor de volledige 2 daagse reis. Voor je overnachting en eten onderweg betaal je nog 40000KIP per persoon extra.

Per vliegtuig naar Luang Namtha reizen

Luang Namtha heeft een eigen vliegveldje langs de hoofdweg in het oude deel van de stad. Vanaf het vliegveld van Luang Namtha gaan er 3-wekelijks vluchten naar Vientiane. Je betaalt voor een vliegticket naar Luang Namtha ongeveer $130 per enkele reis vanaf Vientiane. Bekijk de prijzen en tijden hier.

Luang Namtha trekking
Bergdorp
Luang Namtha trekking door rivier
Trekking door rivier

Meer Luang Namtha reistips

Ga je backpacken in Luang Namtha en ben je op zoek naar nog meer leuke Luang Namtha reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Luang Namtha reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos.