Pakse (of Paxe)is de hoofdstad van de provincie Champasak, de op een na grootste stad van Laos en ligt op het punt waar de Se Don rivier in de Mekong rivier uitkomt. De stad werd in 1905 door de Franse overheersers gesticht. De stad heeft daarom een koloniaal uiterlijk met Franse en Chinese invloeden. Vrijwel alle backpackers die door het zuiden van Laos reizen komen door Pakse heen. Je komt niet heel veel Pakse reistips tegen in de meeste reisgidsen over Laos. Toch is de stad zeker een bezoek waardig.

Over Pakse

Pakse is niet zo zeer een erg populaire bestemming maar is door haar centrale ligging tussen Thailand, Champasak en het Bolaven plateau een belangrijk knooppunt in de regio. Veel handel tussen Thailand en zuidelijk Laos verloopt via de centrale markt in Pakse nabij de Mekong rivier. Pakse heeft een goede verbinding met Thailand via de Laotiaanse/Japanse vriendschapsbrug over de Mekong rivier. Op de markt in Pakse worden veel producten verhandeld die afkomstig zijn van het vruchtbare Bolaven plateau ten oosten van de stad.

Er zijn wel degelijk interessante bezienswaardigheden in de stad. In de stad woonde tot 1974 de koning van Champasak en had er een paleis dat nu tot een hotel is omgebouwd. In het oude Franse kwartier in het centrum zijn nog tal van Franse koloniale woningen en gebouwen te vinden die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Niet ver buiten de stad zijn ook enkele zijdeweverijen te vinden waar hoogwaardige producten wordt gemaakt. Veel toeristen zullen Pakse alleen kennen als tussenstop op weg naar het Bolaven plateau, Champasak, de 4000 eilanden van Si Phan Don of de grens met Cambodja. De stad heeft ook een internationaal vliegveld waar redelijk wat toeristen landen.

Reistips backpacken Pakse
Pakse
Reistips backpacken Pakse Champasak Palace hotel
Champasak Palace hotel

Overnachten in Pakse

Pakse is de tweede stad van Laos en heeft daarom een redelijk aanbod hotels en guesthouses. De meeste hotels in Pakse vind je in het centrum van de stad bij de Xe Don (of Se Don) rivier of aan de Mekong rivier. Je vindt ook een aantal accommodaties langs de N13, de snelweg die van noord naar zuid Laos loopt. Er zijn zowel budget, middenklasse als luxe hotels in Pakse te vinden.

budget hotel tips Pakse

Reis je op budget en ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Pakse, dan is het Sedone River Guesthouse een echte aanrader. Het guesthouse ligt vlakbij de Xe Don rivier en op loopafstand van het busstation van Pakse. De accommodatie heeft een leuke tuin. De kamers zijn eenvoudig maar schoon. Een tweepersoons kamer boek je hier vanaf $9 per nacht.

Middenklasse hotel tips Pakse

Verblijf je in Pakse, dan is het absoluut een leuke ervaring om in het voormalig paleis van Prins Boun Oum te overnachten. Het paleis is omgebouwd tot hotel maar heeft zijn luxe en charme behouden. Je kan al vanaf $38 per kamer in het Champasak Palace Hotel overnachten. Zeker doen als je de kans krijgt, een overnachting in dit speciale hotel behoort absoluut tot de Pakse reistips.

Luxe hotel tips Pakse

Ben je op zoek naar een overnachting in Pakse met wat meer luxe en comfort, dan is het Athena Hotel de beste optie in Pakse. Het hotel heeft een fijn zwembad waar je lekker kunt bijkomen. Vanaf het hotel loop je zo naar de Xe Don rivier en het busstation van Pakse. De kamers in het hotel zijn comfortabel en voorzien van airconditioning, kabel-tv, een zithoek, een eigen balkon en een eigen badkamer met een douche. Een tweepersoons kamer inclusief ontbijt boek je hier vanaf $70 per nacht.

Bekijk hotelaanbiedingen in Pakse!
Reistips backpacken Pakse Champasak Palace hotel
Champasak Palace hotel maquette
Reistips backpacken Pakse uitzicht
Uitzicht

Hoe kom je in Pakse?

Pakse heeft een centrale ligging in het zuiden van Laos. Pakse is een knooppunt omdat het vlakbij Thailand en Vietnam ligt. De route via Pakse is dan ook vrij populair bij handelaren maar ook toeristen. Er bestaan diverse goede verbindingen per bus, boot en vliegtuig tussen Pakse en andere steden en plaatsen in Laos.

Per bus naar Pakse reizen

Er zijn 3 busstations in Pakse. Kijk altijd goed waar je bus vandaan vertrekt. Op zich is de indeling logisch.

Noordelijke busstation
Vanaf het noordelijke busstation vertrekken bussen in noordelijke richting naar bestemmingen als Savannakhet, Thakek en Vientiane. Bussen vertrekken hier overdag elk uur. Kosten en tijden zijn respectievelijk $4 4-5 uur, $6 7-8 uur en $9 15 tot 17 uur. Het noordelijke busstation ligt ongeveer 7 km ten noorden van het centrum.

Zuidelijke busstation
Reis je richting het Bolaven plateau in het oosten of richting Cambodja, Si Phan Don of Champasak in het zuiden, dan gebruik je het zuidelijke busstation. Dagelijks rijden er bussen en sawngthaews naar Hat Xai Khun om vervolgens met de ferry naar Muang Khong op Dong Kong eiland te varen. De kosten liggen rond de $4 incl. de ferry-overtocht en de hele reis duurt ongeveer 3 uur, afhankelijk van de drukte bij de ferry. Reis je richting de zuidelijker gelegen eilanden van Don Det of Dong Khon, dan reis je naar de plaats Ban Nakasang in 4 uur. Kosten liggen ook rond de $4 inclusief ferry-overtocht. Reis je naar Champasak, dan kan je na een half uu uitstappen en de ferry naar de overkant nemen voor $1,50 per persoon excl. de ferry.

VIP busstation
Diverse VIP-bussen rijden van Pakse naar diverse steden in de regio en naar Vientiane. Bij je guesthouse kan je bustickets kopen voor deze luxere maar uiteraard ook duurdere bussen.

Reizigers die naar Cambodja reizen kunnen de bus nemen richting Voen Kham voor zo’n $5 om daar de bus naar Stung Treng in Cambodja te nemen.
Ook diverse bestemmingen op het Bolaven plateau zijn per rechtstreekse bus te bereiken. Verbindingen rijden meerdere malen per dag. Een buskaartje naar bijvoorbeeld de plaats Paksong bereik je voor $2 in anderhalf uur. De bus rijdt altijd langs de watervallen van Tad Fane waar je eventueel kunt uitstappen.

Per vliegtuig naar Pakse reizen

Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten tussen Vientiane en Pakse. Voor ronde de 100 dollar boek je al een enkele reis. Er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten van Vientiane naar Pakse. Enkele keren per week kan je vliegen van Luang Prabang naar Pakse voor rond de $140 per enkele reis. Internationale vluchten naar Siem Reap en Phnom Penh in Cambodja gaan 2 a 3-wekelijks en kosten tussen de $90 en $120. Ook een verbinding met Bangkok is mogelijk en gaat enkele malen per week. Vliegtickets kan je vanaf $100 per enkele reis al kopen. Het vliegveld van Pakse ligt 3 kilometer buiten de stad. Voor $1,50 kan je een transfer naar het centrum regelen op het vliegveld. Bekijk hier directe vluchten naar Pakse.

Per boot naar Pakse reizen

Pakse is goed per boot te bereiken maar er zijn geen bootdiensten die op regelmatige basis worden aangeboden. Ga je naar Savannakhet, Si Phan Don of Champasak, dan is een bus of vervoer per Sawngthaek de meest voor de hand liggende en snelste manier om er te komen. Een boot huren is uiteraard mogelijk en kan je eenvoudig via je hotel of guesthouse regelen.

Wat te doen in Pakse

Pakse is een stad waar voldoende te doen is. De bezienswaardigheden in Pakse bestaan vooral uit tempels. De stad telt er meer dan 20 waarvan Wat Luang en Wat Tham Fai de bekendste en meest interessante zijn. De Wat Luang is prachtig versierde tempel waarbij in het hout van de deuren en ramen mooie kervingen zijn gemaakt. In de Wat Tham Fai tempel kan je een voetafdruk van Boeddha terugvinden. Beide tempels zijn zeker de moeite waard maar ook de Chinese tempel en de kerk in de stad zijn erg fraai.

Naast een bezoek aan de tempels is het ook interessant om het Champasak hirstorical heritage museum te bezoeken. Het museum toont de geschiedenis van de provincie Champasak waaronder het tijdperk waarin de Khmer (Cambodjanen) over de regio heersten.

Meer Pakse reistips

Ga je backpacken in Pakse en ben je op zoek naar nog meer leuke Pakse reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Pakse reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en ontdek zo de beste Pakse reistips.