De Vlakte der kruiken in het noorden van Laos is een mysterieuze plek. Op verschillende plekken in en rond de plaats Phonsawan bevinden zich vlakten met kruiken. Hoe, door wie, wanneer en waarom deze kruiken hier geplaatst zijn is niet bekend. Er zijn meerdere verhalen die de ronde doen. De plaats is erg geliefd bij backpackers vanwege het opvallende landschap en het mysterie rond de kruiken. Lees de Vlakte der kruiken reistips en ontdek meer over deze mysterieuze kruiken. Ook in veel reisgidsen over Laos kom je dan ook vlakte der kruiken reistips tegen.

Over Phonsawan

Phonsawan (Phonsavan) is de hoofdstad van de provincie Xieng Khuang in het noorden van Laos aan de grens met Vietnam. Als je vanaf Phu Khoun richting de stad reist, lijkt het alsof je door een teletubbie landschap rijdt. De flauw-glooiende heuvels zijn met kort groen gras bedekt en af en toe kom je een klein huisje tegen. Backpacken in Phonsawan is vrij populair. De stad op zich zelf is weinig interessant maar de omgeving van de stad is de toeristen trekkende factor. Om Phonsawan heen zijn meerdere “vlakte der kruiken” of ook wel “plain of jars” te vinden.

Vlakte der kruiken
Russische tank op de vlakte der kruiken
Russische tank op de vlakte der kruiken

De stad Phonsawan zelf heeft weinig te bieden. De huizen ogen saai en het stratenpatroon is ook weinig enerverend. Ook is er vrij weinig te doen in de stad en moet je redelijk goed zoeken naar een leuk restaurant. Voor de stad zelf hoef je niet naar deze regio te gaan. In de stad wonen naast Laotianen ook veel Vietnamezen aangezien de grens vrij dichtbij is. In de oorlog was de plaats dan ook een belangrijke plaats waar veel gestreden is door de communisten en kapitalisten.

Ho Chi Minh route
De beruchte Ho Chi Minh route (Ho Chi Minh trail) liep door dit gebied heen. Deze Ho Chi Minh route liep van het communistische noorden van Vietnam via Oost-Laos en Oost-Cambodja vervolgens naar Zuid-Vietnam. De route kwam uit in de Mekong Delta en de Cu Chi regio van waar de communistische Vietcong en het Noord-Vietnamese leger de guerrillaoorlog tegen de Amerikanen en Zuid-Vietnamezen voerden. Via de Ho Chi Ming route werd het zuidelijk bolwerk verzien van wapens, munitie, kleding en eten om zo de hevige strijd voort te kunnen zetten.

Nadat de Amerikanen lucht kregen van deze aanvoer-en bevoorradingsroute, voerden de Amerikanen veelvuldig bombardementen uit op de plek waar ze dachten dat de Ho Chi Minh route liep. Naast het feit dat zowel Laos als Cambodja feitelijk niet deelnamen aan de Vietnamoorlog en dus soeverein waren, wisten de Amerikanen ook niet precies waar de Ho Chi Minh route liep. De route was erg smal en goed verborgen in de dichte jungle van Laos en Cambodja. De Amerikanen hebben gigantische hoeveelheden bommen in het gebied afgeworpen om zo te proberen de toevoer van goederen te stagneren. Wat weinig mensen weten is dat Laos het meest gebombardeerde land ter wereld is. In Laos zijn alleen al meer bommen afgeworpen dan tijdens de 2e wereldoorlog in Europa bij elkaar.

De term UXO kom je dan ook vaak tegen in dit. Het staat voor “unexploded ornaments” ofwel niet geëxplodeerde voorwerpen. Zeer veel van de afgeworpen B52 bommen, clusterbommen en granaten zijn niet afgegaan maar liggen nog wel door het landschap verspreidt. Jaarlijks komen nog altijd tientallen mensen om als ze bijvoorbeeld hun land bewerken en op een onontplofte granaat stuiten. Veel van de bomhulzen worden tegenwoordig gebruikt door de bewoners van de regio. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als tuinhekje, voederbak voor de koeien of als palen om huizen op te bouwen. Overal in de omgeving zie je dan ook de bomhulzen terug.

De Ho Chi Minh trail is te bezoeken vanuit Phonsawan. Via je hotel of guesthouse kan je eenvoudig een tour naar de Ho Chi Minh trail regelen. Per mini-van wordt je naar een deel van de route gebracht. Probeer een gids te regelen die je kan voorzien van interessante informatie over de route.

Vlakte der kruiken
De vlakte der kruiken in Phonsawan is de hoofdreden voor veel backpackers om een bezoek te brengen aan deze stad. De vlaktes met de mysterieuze kruiken trekken veen toeristen aan. In totaal zijn er meer dan 20 vlaktes ontdekt waar grote steden kruiken staan opgesteld in rij. De kruiken zijn gemaakt van een soort zandsteen en variëren in grootte van een halve meter hoog tot anderhalve meter hoog en anderhalve meter breed. De wanden van de kruiken zijn soms meer dan 15 centimeter dik. Het gebruik van de kruiken is het grote mysterie en de vraag op wie de kruiken heeft gemaakt is tot nu toe ook nog onbeantwoord gebleven. Je kan vanaf Phonsawan een tour boeken via je guesthouse of hotel of via een van de reisbureaus in de stad. Je kan ook de vlakten te voet bekijken als onderdeel van een van de vele wandeltochten die worden georganiseerd. Een bezoek aan dit aparte gebied in Laos is absoluut de moeite waard.

Overnachten in Phonsawan

Het aanbod guesthouses en hotels bij de vlakte der kruiken in Phonsawan is beperkt. Ben je van plan om de vlakte der kruiken of de Ho Chi Minh route te gaan boeken, boek dan vast je hotel of guesthouse on Phonsawan vooruit. Het kan soms druk zijn dus verzeker je zelf van een overnachting.

Budget hotel tips Phonsawan

Het Namchai Guesthouse is voor backpackers op budget een echte aanrader. Het guesthouse ligt centraal in de stad en biedt kamers aan vanaf $11 per nacht. De meeste accommodaties in de stad zijn budget hotels of guesthouses met niet al te veel sfeer, comfort en luxe.

Middenklasse hotel tips Phonsawan

Voor een middenklasse kamer is The Hillside Residence een aanrader. Dit hotel biedt kamers met balkon en ontbijt aan vanaf $30 per nacht. Het is een van de meest sfeervolle hotels in de stad.

Nog luxer en duurder? Helaas zijn er in Phonsawan geen hotels met meer dan 3 sterren. Ook hotels met zwembad zal je er niet tegenkomen. Bekijk en vergelijk nog meer hotels en guesthouses in Phonsawan via Trivago.nl. Boek je hotel of guesthouse in Phonsawan eenvoudig via Booking.com.

Bekijk hotelaanbiedingen in Phonsawan!
Tuinhek van B52 bomhulzen
Tuinhek van B52 bomhulzen
V oederbak van een B52-bomhuls
V oederbak van een B52-bomhuls

Hoe kom je in de vlakte der kruiken?

De vlakte der kruiken liggen in Phonsawan. Deze rustige en vrij kleine plaats ligt in het noordoosten van Laos in heuvelachtig gebied. De beste manier om er te komen is per bus of per vliegtuig. Phonsawan heeft een eigen vliegveld dat in de Vietnamoorlog veel werd gebruikt.

Per bus naar Phonsawan reizen
Vanaf veel plaatsen in de regio kan je per bus naar Phonsawan reizen. Vanaf plaatsen als Muang Kham, Muang Sui, Nong Haet, Lat Khai en Muang Khoun rijden regelmatig lijnbussen en sawngthaews die je tussen de $2 en $4 naar je bestemming brengen. Reistijden liggen tussen de 30 minuten en 4 uur. Ook zijn er busverbindingen met de meer toeristische steden als Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane. Op deze trajecten tijden zowel lijnbussen als toeristenbussen die wat luxer zijn. Vertrek je vanuit Vientiane of Luang Prabang, dan moet je rekenen op een reistijd van 10 uur. Kosten variëren van $8 tot $12, afhankelijk van het type bus. Vanaf Vang Vieng is je reistijd 6 uur en betaal je $7. Er rijden enkele bussen per dan van deze drie plaatsen naar Phonsawan. Buskaartjes voor de bus naar Phonsawan kan je via je hotel of guesthouse regelen.

Het is ook mogelijk om met de bus naar Vietnam door te reizen. Wekelijks gaan er een aantal bussen van Phnonsawan naar Vinh in Vietnam. De rit is vrij ruig en lang. Reken op 11 uur reistijd en $12 voor een busticket.

Per vliegtuig naar Phonsawan reizen
Vanaf het vliegveld in Phonsawan vliegen wekelijks enkele vliegtuigen naar zowel Luang Prabang als Vientiane. Ticketprijzen beginnen bij $45 per enkele reis. Het vliegveld van Phonsawan is erg klein en bestaat uit een klein gebouw. Daarnaast staat een houten restaurant waar reizigers wat kunnen eten. Bekijk hier tijden en tarieven.

Meer vlakte der kruiken reistips reistips?

Ga je backpacken in Phonsawan en ben je op zoek naar nog meer leuke vlakte der kruiken reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige vlakte der kruiken reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos en ontdek nog meer vlakte der kruiken reistips.