Het Bolaven plateau ligt in het uiterste zuiden van Laos tegen de grens met zowel Vietnam als Cambodja. Backpacken op het Bolaven plateau is erg geliefd vanwege de prachtige natuur, diverse bergstammen en de serene rust. Je kan even goed tot rust komen op het plateau en al genietend van een goed boek en van wijn uit de regio soms ook een glimp opvangen van de zeldzame neushoornvogels die over de indrukwekkende Tad Fane waterval heen vliegen. De meeste Bolaven plateau reistips die in diverse reisgidsen over Laos staan vermeld gaan over mogelijkheden tot het maken van trekkingen en het bezichtigen van de prachtige watervallen op het plateau en het bezoeken van de diverse bergstammen. Krijg je de kans om het plateau te bezoeken, dan moet je die kans zeker niet laten schieten.

Reistips backpacken Bolaven plateau Tadlo waterval
Tadlo Waterval
Reistips backpacken Bolaven plateau
Bolaven plateau
Reistips backpacken Bolaven plateau Tad Fane waterval
Tad Fane waterval
Reistips backpacken Bolaven plateau olifant rijden
Olifant rijden

Over het Bolaven plateau

De populariteit van het Bolaven plateau is vooral te danken aan de prachtige natuur. De vele indrukwekkende watervallen in het gebied zoals de Tad Fane en Tadlo waterval trekken jaarlijks vele backpackers en andere reizigers aan. Het plateau ligt 1500 hoger dan het gebied ten westen van het plateau nabij de Mekong rivier waardoorhet er een stuk koeler is. Er valt dan ook een stuk meer neerslag in het gebied zodat de prachtige watervallen vrijwel altijd krachtig stromen. Het waren de Fransen die tijdens hun controle over Indo-China diverse rubberplantages, koffieplantages, theeplantages en bananenplantages aanlegden omdat ze merkte dat het gebied op het Bolaven plateau erg vruchtbaar was. Vandaag de dag onderhouden de Laotianen zelf de plantages en exporteren onder andere de robusta koffie en de thee.

Naast de prachtige natuur die te vinden is op het plateau is ook de aanwezigheid van diverse minderheden een belangrijke aantrekkingsfactor voor toeristen. Stammen als de Laven, Mon-Khmer Alak en Katu leven in kleine groepen in het gebied. Tijdens de diverse trekkingen die worden aangeboden kan je naast het bekijken van de prachtige watervallen ook een bezoek brengen aan een aantal dorpen van minderheden en zien hoe hun dagelijkse leven eruit ziet.

Reistips backpacken Bolaven plateau theeplant
Theeplant
Reistips backpacken Bolaven plateau tropische plant
Tropische plant
Reistips backpacken Bolaven plateau theeplukster
Theeplukster

Overnachten op het Bolaven plateau

Nabij de Tad Fane waterval en de Tadlo waterval zijn sfeervolle en kleinschalige ecoresorts en bungalows gebouwd zodat je ideaal en verantwoord kunt overnachten op het Bolaven plateau. Het Tad Fane Resort nabij de gelijknamige waterval is een absolute aanrader. De losse bungalows liggen tussen de koffieplantages en de Tad Fane waterval in. Het restaurant in het hoofdgebouw biedt uitzicht op de prachtige watervallen. Als je geluk heb kan je de zeldzame neushoornvogels zien overvliegen. Vanuit het Tad Fane resort worden trekkingen georganiseerd die al voor $5 per persoon mogelijk zijn. Meer Bolaven plateau reistips vind je de diverse Laos reisgidsen.

Bekijk hotelaanbiedingen op het Bolaven plateau!

Vervoer naar het Bolaven plateau

Hoe kom je op het Bolaven plateau? Het Bolaven plateau is vrij geïsoleerd en eigenlijk maar goed te bereiken vanuit twee richtingen. De meest logische en makkelijke manier om naar het Bolaven plateau te reizen is via de stad Pakse (of Paxe) aan de voet van het plateau. Vanaf daar rij je in nog geen uur per bus het plateau op. Ook kan je eenvoudig per mini-van van Pakse naar het Bolaven plateau reizen. Pakse is eenvoudig te bereiken vanuit de andere grotere steden in Laos zoals Savannakhet of Vientiane per directe bus. Ook kan je de stad vanuit Cambodja of Si Phan Don in het zuiden van Laos bereiken per bus.

Je kan rechtstreeks van Vientiane naar Pakse vliegen. Ook kan je rechtstreeks vanuit Bangkok naar Pakse vliegen. Vanuit Siem Reap in Cambodja kan je ook een rechtstreekse vlucht op Pakse boeken.

Een tweede manier om naar het Bolaven Plateau te reizen is vanuit Vietnam. Vanaf Vietnamese steden als Danang, Hoi An, Pleiku en Kon Tum kan je ook in een paar uur naar Pakse reizen. De wegen zijn niet in heel goede staat.

Reistips backpacken Bolaven plateau ecolodge
Ecolodge
Reistips backpacken Bolaven plateau olifant rijden
Olifant rijden
Reistips backpacken Bolaven plateau hangbrug
Hangbrug

Wat te doen op het Bolaven Plateau

Verwacht geen hopen toeristen op het Bolaven Plateau. De belangrijkste bezienswaardigheid op het Bolaven Plateau is de prachtige natuur op zich. Er zijn diverse prachtige watervallen te bezichtigen zoals de Tad Fane en Tad Lo waterval. Ook de thee-en koffieplantages op het plateau zijn erg de moeite waard. Ook de verscheidene oriëntaalse en tropische planten zoals de indigo plant maken van de omgeving een waar paradijs. Het plateau ontleent zich dan ook uitstekend voor het maken van trekkingen. Vaak kan je via je accommodatie een trekking van een dag of zelfs met overnachting boeken. Tijdens zo’n trekking kom je langs de mooiste natuurgebieden maar ook loop je door de diverse dorpen van de minderheden die op het Bolaven plateau leven. Als je een overnachting boekt in een van de prachtig gelegen bungalows van het Tad Fane Resort, dan kan je eenvoudig via je accommodatie je trekking regelen. Je kan ook zelf op pad gaan maar dan mis je ongetwijfeld een aantal hoogtepunten en uitleg. Ook liggen er nog veel ongeëxplodeerde mijnen in het gebied waar tijdens de Vietnamoorlog de beroemde “Ho Chi Minh route” liep.

Ook het rijden op een olifant is mogelijk.

Meer Bolaven plateau reistips

Ga je backpacken op het Bolaven plateau en ben je op zoek naar nog meer leuke Bolaven plateau reistips? Een goede reisgids mag dan niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Laos is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol handige Bolaven plateau reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Laos. Bekijk het aanbod reisgidsen voor Laos.