De beste reistijd voor Laos is van november tot februari. In deze periode is het regenseizoen voorbij dus kan je over het algemeen goed door Laos reizen. Het weer in Laos laat maakt het eigenlijk mogelijk om het hele jaar door in Laos te backpacken. In de periode van november tot februari zijn de weersomstandigheden echter het gunstigst en heb je het minst last van overstromingen of hevige regenbuien die je reis kunnen verstoren. In de andere maanden is de kans groter op regen. Vaak heeft de neerslag de vorm van korte maar hevige tropische buien of motregen dat de hele dag kan aanhouden. Sluit altijd een goede reisverzekering af. Soms zijn er overstromingen in Laos of is er ander natuurgeweld. Er bestaat een speciale reisverzekering voor backpackers.

Droge seizoen in Laos

Vanaf begin november tot eind april is het officieel het droge seizoen in Laos. De hoeveelheid neerslag die kan vallen is zeer beperkt zodat je tijdens je reis geen last hebt van wegen die in modderpoelen zijn veranderd of zelfs gedeeltelijk zijn weggespoeld en ook zijn kleine overstromingen niet meer aan de orde. Je kunt rustig reizen door heel Laos zonder echt rekening te hoeven houden met de weersomstandigheden. Deze periode is dan ook de beste reistijd voor Laos. De droge periode moet echter wel in tweeën worden verdeeld. De eerste maanden van de droge periode zijn namelijk een stuk aangenamer dan de laatste drie maanden.

Laos Lage waterstand Mekong rivier
November tot januari

Van november tot en met januari is de temperatuur door heel Laos aangenaam. Het vocht is uit de atmosfeer en de benauwdheid is daardoor zeer beperkt (voor Laotiaanse begrippen). In de bergen in het noorden van Laos kan het zelfs af en toe koel of kil aanvoelen aangezien de temperatuur in de bergen per 1000 meter 6 graden daalt. Het is de beste reistijd voor Laos. De heldere luchten met hier een daar wat wolken vormen een perfect contrast met de groene jungle, de bruine Mekong rivier en de felgekleurde tempels om foto’s te maken. Ook het reizen op zich kan je langer volhouden. Het voordeel van deze periode is ook dat de waterstand in de rivieren als de Mekong rivier nog hoog is van het regenseizoen. De rivieren zijn goed te bevaren dus een tocht met de slow-boot of fast-boot van Ban Huay Xai naar Luang Prabang is goed te doen en met weinig risico’s.

Beste reistijd voor trekking in Laos
Februari tot mei

In de laatste drie maanden van de droge periode in Laos, februari tot mei, loopt de temperatuur een paar graden op en kan het erg heet zijn in sommige delen van Laos. Vooral het centrale deel en het zuidelijke deel van Laos zijn dan erg warm. In het bergachtige noorden is de temperatuur ook hoger dan in andere maanden. Vanwege de hogere ligging ten opzichte van de rest van Laos is de temperatuur echter niet heel hoog. Je kan in de bergen temperaturen van 20 tot 32 graden verwachten terwijl het centrum en het zuiden van Laos temperaturen kent van soms boven de 40 graden. In deze periode is een toch met de slow-boot of fast-boot over de Mekong soms niet uitvoerbaar vanwege de te lage waterstand. Rotsen onder het wateroppervlak zijn niet goed te voorspellen en vormen risico’s voor de boten. Al hoewel deze periode niet de beste reistijd voor Laos is, kan je nog altijd goed reizen in deze periode als je met de warmte rekening houdt.

Laos overstroming
Laos zandbank in Mekong bij Vientiane

Het regenseizoen in Laos

Backpacken tijdens het regenseizoen in Laos is op zich ook goed te doen. Het is wel een stuk benauwder in het grootste deel van Laos en door de aanwezigheid van meer bewolking is het ook niet de periode om de mooiste foto’s te kamen maar de omstandigheden zijn nog redelijk om te reizen. Ook betekend het regenseizoen niet automatisch dat het de hele dag door regent. Vaak wordt het gedurende de dag steeds benauwder doordat het vochtgehalte in de lucht oploopt. De kleine waterdeeltjes hechten zich gedurende de dag aan elkaar totdat ze te zwaar worden en uit de wolk vallen en zo een regenbui veroorzaken. Vaak gebeurt dit aan het einde van de middag tussen 16:00 en 18:00. Het kan dan even flink hard regenen maar daarna zal het weer even lekker opklaren en verfrissend aanvoelen. Hou rekening met deze buien en pas op dat je kostbare spullen als je telefoon en fototoestel niet nat worden.

In het regenseizoen is ook de stand van het water hoger. Je kan dan vaak met de slow-boot of fast-boot richtig Luang Prabang reizen. Hoewel deze periode zeker niet de beste reistijd voor Laos is, kan je nog redelijk goed reizen. Ben je gebonden aan de zomervakantie, ga gerust naar Laos.

Meer informatie over beste reistijd voor Laos?

Ben je op zoek naar nog meer informatie over de beste reistijd voor Laos? In de betere reisgidsen over Laos kan je nog meer aanvullende informatie vonden over het weer en klimaat in Laos zodat je je goed op je reis kunt voorbereiden. Gidsen als de Trotter, Rough Guide en Lonely Planet staat vol handige informatie doe je goed van pas zullen komen tijdens maar ook voorafgaand aan je reis. Je kan ze online bekijken en aanschaffen in papier-en digitale vorm.