Cambodja is een goedkoop land om in te reizen. Voor weinig geld kan je in een guesthouse (hostel) of in een homestay overnachten. Hotels zijn vaak ook niet erg duur. Het budget voor backpacken in Cambodja is samen met het budget voor Laos de laagste van de landen in Zuidoost Azië. Voor een budget van $20 per dag kan je al goed rondkomen en overnachten. Uiteraard is de hoogte van je budget grotendeels afhankelijk van de mate van luxe waarin je wilt reizen.

Kosten voor overnachten in Cambodja

Je budget voor backpacken in Cambodja hoeft niet heel groot te zijn. Cambodja kent veel hotels en guesthouses, vooral in de grote steden of op plaatsen waar veel te zien of te doen is. In Phnom Pehn en Siem Reap zijn grote 5-sterren hotels en luxe resorts. Als backpacker ben je meestal afhankelijk van een bepaald budget en daarom meer geïnteresseerd in hotels of guesthouses die niet al te duur zijn maar wel sfeervol zijn, goed te bereiken, redelijk schoon en het liefst ook nog met zwembad erbij. Op veel plaatsen is dat mogelijk als je even goed zoekt. Via vergelijkingswebsite Trivago.nl kan je de verschillende accommodaties goed vergelijken. Je kan je hotel of guesthouse zoeken op basis van bepaalde voorwaarden zoals een zwembad, airco, ontbijt of locatie. Via websites als Booking.com of agoda.com kan je voordelige guesthouses (hostels) vinden. Een overnachting in een gemiddeld hostel in Cambodja kost ongeveer $5 per nacht. Een degelijk hotel in Cambodja kost rond de $10 a $15 per nacht. Met zwembad erbij kom je rond de $25 per nacht uit. De prijzen verschillen uiteraard per stad of locatie. Het grote voordeel in Zuidoost Azië en ook Cambodja is dat je niet per persoon betaald voor je overnachting maar per kamer. Reis je samen met iemand, dan kan je mooi de kosten delen en kan je je budget voor backpacken in Cambodja hierop aanpassen.

Hieronder een overzicht van de kosten voor verblijf in Cambodja.

Plaats Verblijf Prijs (per kamer) Accommodatie
Phnom Penh Guesthouse $4 #10 Lakeside Guesthouse
Middenklasse hotel $20 Asia Hotel
Lux hotel / resort $80 Lotus Luxury Villa
Siem Reap Guesthouse $7 Golden Papaya Guesthouse
Middenklasse hotel $18 Popular Boutique Hotel
Lux hotel / resort $79 Terrasse des Elephants Hotel
Sihanoukville Guesthouse $8 Raksa Bar & Bungalows
Middenklasse hotel $37 Serendipity Beach Resort
Lux hotel / resort $82 Sokha Beach Resort
Kampot Guesthouse $6 Kampot River Bungalow
Middenklasse hotel $30 Villa Vedici
Lux hotel / resort $95 Two Moons Hotel
Battambang Guesthouse $5 333 Guesthouse
Middenklasse hotel $25 King Fy Hotel
Lux hotel / resort $65 Battambang Resort

Kosten van eten & drinken in Cambodja

Ook de kosten voor eten en drinken in Cambodja zijn laag dus maken ze maar een klein deel uit van je budget voor backpacken in Cambodja. Voor een maaltijd zoals de gemiddelde Cambodjaan die eet betaald je $1,50 tot $2. Je hebt dan een bord rijst met wat groente en vlees of vis. Je kan uiteraard ook westerse maaltijden nuttigen in Cambodja. Zeker in de grote steden en de toeristische gebieden kom je veel westerse restaurants tegen waar je pizza kan eten, hamburgers, spaghetti, pannenkoeken enz. Je betaald daar uiteraard ook meer voor dan voor een Cambodjaanse schotel. Als je ook veel bier bij of na het eten drinkt zal je budget uiteraard ook hoger zijn dan wanneer je het drinken beperkt tot water en af en toe een frisdrankje of een biertje.

Hieronder een overzicht van de kosten voor eten & drinken in Cambodja.

Eten & Drinken Prijs Voorbeeld
Lokale maaltijd $1.50 Noodles of rijst met vlees
Westerse maaltijd $4 Hamburger met friet of bord spaghetti
Pizza $6 – $7 Medium pizza
Flesje water $0.25 – $0.50 Op straat (uit oranje koelboxen)
Blikje cola $0.50 0,33 cl
Glas cola $1 Gelijk aan 1 flesje van 0,33 cl
Kop koffie $1.50 Cappuccino
Blikje bier $1 Angkor bier (Heineken is duurder)
Bier van de tap $0.50 Draft bier (Angkor of Anchor)

Kosten voor vervoer in Cambodja

Per bus, trein, tuk tuk of vliegtuig reizen in Cambodja je niet duur. Kosten voor vervoer in Cambodja zijn doorgaans erg laag en redelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld Laos en Thailand. Zo betaal je voor een ritje van een paar kilometer per tuk tuk vaak $2 a $3 (ook afhankelijk van je eigen onderhandelings skills), een bus-of treinrit van een paar uur ongeveer $1 tot $1,50 US Dollar per uur en voor een binnenlandse vlucht van Sihanoukville naar Phnom Penh of Siem Reap beginnen de prijzen bij $27 en lopen ze op tot ongeveer $120 per vlucht.

De hele dag tempelen in Siem Reap kost ongeveer $15 voor de kleine route of $22 voor de grote route (incl. Bantey Srey tempel).