Midden in de dichte Cambodjaanse jungle, omringt met prachtige watervallen en grotten, ligt het kleine plaatsje Chi Phat. Enkele jaren geleden was Chi Phat nog een bolwerk van illegale houtkappers en houthandelaren. Tegenwoordig is het een plek waar je als toerist een prachtig en nog weinig bekend stukje Cambodja kan ontdekken. Chi Phat ligt namelijk in één van de laatste ongerepte stukken tropisch regenwoud in Zuidoost Azië. Tijdens je verblijf kan je de indrukwekkende omgeving ontdekken. Zo hoort een bezoek aan de dragon fish rivier, de chhay chhrey waterval en de Chhay K’pos waterval zeker tot de Chi Phat reistips.

Overnachten in Chi Phat

In Chi Phat zijn een dertigtal accommodaties te vinden. Aan guesthouses in Chi Phat is geen gebrek. Vrijwel alle accommodaties bestaan namelijk uit guesthouses die door de “Wildlife alliance” in samenwerking met de bewoners van Chi Phat zijn opgericht. Het doel van de organisatie is om op een verantwoorde manier met de omgeving om te gaan. De locals hebben op deze manier tevens een bron van inkomsten zodat ze niet meer van boskap afhankelijk zijn. Vrijwel alle guesthouses bevinden zich nabij het centrum van Chi Phat en op ongeveer 200 meter van de Chi Phat rivier. De accommodaties zijn erg basic dus verwacht geen grote luxe en veel comfort. Kamers met airconditioning zijn er niet. De kamers zijn doorgaans voorzien van klamboe en een fan. Hier en daar vind je slaapplaatsen iets buiten het centrum.

Budget hotel tips Chi Phat

De voordeligste guesthouses kan je al boeken vanaf $5 per tweepersoons kamer per nacht (excl. ontbijt). Het Otter Guesthouse is een leuke optie. Het gezellige maar basic guesthouses ligt erg centraal. De kamers zijn schoon en de gastvrouw en gastheer zijn erg gastvrij. De kamers hebben een fan en klamboe. Er is een gedeeld terras en een gezamenlijke huiskamer.

Middenklasse hotel tips Chi Phat

Een absolute aanrader in Chi Phat is het sfeervolle Fireflies Lodge. De nieuwe en prachtige bungalows van deze accommodatie liggen verspreid over een groot stuk land waar prachtige fruitbomen staan (jackfruit), koeien worden gehouden en vissen worden gekweekt. De accommodatie ligt naast de rustige Chi Phat rivier waar je elke avond de prachtige lichten van vuurvliegjes kunt bekijken. De kamers zijn schoon en eenvoudig en voorzien van een fan. Bij de kamers zit een eigen badkamer met douche en toilet. Een overnachting in een tweepersoons kamer boek je hier vanaf $15 per nacht.

Luxe hotel tips Chi Phat

De meest luxe en comfortabele accommodatie in Chi Phat is Vanna’s Bungalows. De van bamboe gevlochten privé bungalows zijn sfeervol ingericht en hebben een veranda waar je kunt zitten. De traditionele bungalows worden gekoeld met een ventilator en beschikken over rieten daken en natuurlijke materialen. De bungalows hebben een klamboe en een eigen badkamer met een douche en toilet. De bungalows liggen 200 meter van de Chi Phat river. Een overnachting in een tweepersoons privé bungalow boek je vanaf $18.

Hotelaanbiedingen in Chi Phat bekijken!

Wat te zien & doen in Chi Phat?

Wat te zien & doen in Chi Phat? Er is genoeg te doen in de omgeving van Chi Phat. Op interessante bezienswaardigheden in Chi Phat moet je niet rekenen. Alleen de begrafenis potten zijn zeker de moeite waard. Je bezoekt Chi Phat echt puur voor de natuur. Zo vind je de prachtige O’Mallu watervallen buiten het dorp die erg indrukwekkend zijn in het regenseizoen. Ook zijn er andere watervallen en stroomversnellingen in de buurt. Ook de grotten met vleermuizen zijn erg de moeite.

Naast het bekijken van dit natuurschoon kan je ook actief bezig zijn in Chi Phat. Zo kan je Kayaking, krabvissen, Mountain biken en vogels spotten. Ook kan je een scooter of fiets huren om de prachtige omgeving van het dorp te verkennen.

Hoe kom je in Chi Phat?

Chi Phat ligt in het binnenland van Cambodja en in het Cardamon gebergte. Om er te komen zal je vanuit Phnom Penh, Sihanoukville, Kampot, Kep of Koh Kong eerst per bus tot aan de plaats Andoung Teuk (of Andoung Tuek geschreven) moeten reizen. Vanaf Andoung Teuk kan je per motorbike of per boot naar Chi Phat reizen.

Vanuit Phnom Penh, Sihanoukville, Kampot of Kep naar Andoung Tek reizen

Reis je vanuit de richting Phnom Penh, Sihanoukville, Kampot of Kep naar Chi Phat, dan neem je de bus richting Koh Kong aan de Thaise grens. Vanaf de nationale weg N4 die van Phnom Penh en Sihanoukville loopt slaat de bus op een gegeven moment de N48 weg in. Na 10 kilometer passeer je de brug bij de plaats Sre Ambel. Vaak stopt de bus hier om te lunchen en voor een toilet stop. Zodra de bus weer verder rijdt kom je na ongeveer 30 kilometer weer een brug tegen. Dit is de brug van Andoung Teuk. Voor het over gaan van de brug moet je uitstappen. Geef van te voren aan bij de chauffeur dat je in Andoung Teuk wil uitstappen. Toon Andoung Teuk eventueel op de kaart. Je busticket voor de bus van Phnom Penh naar Koh Kong kan je online boeken.

Vanuit Koh Konh (Thaise grens) naar Andoung Teuk reizen

Kom je vanuit Thailand Cambodja binnen bij de grensovergang Koh Kong, dan neem je een willekeurige bus naar Phnom Penh, Sihanoukville, Kampot of Kep. Al deze bussen rijden de zelfde route. Ze rijden vanaf Koh Kong de N48 af tot ze op de N4 ieder hun weg gaan. Als je in Koh Kong in stapt is het een rit van 1,5 tot 2 uur. Bij het passeren van de derde brug moet je direct uitstappen en ben je in Andoung Teuk. Geef van te voren aan bij de chauffeur dat je in Andoung Teuk wil uitstappen. Toon Andoung Teuk eventueel op de kaart.

Vanuit Andoung Teuk naar Chi Phat reizen

Eenmaal in Andoung Teuk aangekomen kan je kiezen of je per motorbike of per boot naar Chi Phat reist. In beide gevallen kan je het vervoer regelen bij het restaurant met de blauwe pilaren dat 50 meter ten oosten van de brug ligt. Via sommige guesthouses in Chi Phat kan je een transfer per motorbike bij boeken. Als je dit hebt gedaan is dit ook de plek waar je zal worden opgewacht. Heb je geen transfer bijgeboekt, dan kan je hier een motorbike regelen die je naar Chi Phat brengt.

Kosten variëren maar liggen rond de $5 per persoon. De rit duurt ongeveer 45 minuten en brengt je over een 17 kilometer lange onverharde weg. In het regenseizoen kan de rit een half uur langer duren. De motorbike chauffeur zal je bij de ferry afzetten. De ferry gaat constant heen-en weer, je bent zo aan de overkant. Je bevindt je gelijk in het centrum van Chi Phat. De overtocht kost 1000 Riel per persoon (€0,20). Reis je zelf per motorbike dan betaal je 2000 Riel extra.

Wil je per boot van Andoung Teuk naar Chi Phat reizen, dan kan je voor $10 bij het restaurant een kaartje voor de boot kopen. De prachtige rit duurt ongeveer 2 uur. Met wat geluk zie je apen en tropische vogels. Het geluid van de motor is vrij hard, oordoppen zijn geen overbodige luxe. De boot vertrekt normaal tussen 12:30u en 13:00u maar wacht tot maximaal 14:00u op de bus van Virak Buntham (uit Phnom Penh) als deze vertraagd is. Heb je letterlijk de boot gemist, dan kan je een privé boot huren voor ongeveer $40. De boottocht van Andoung Teuk naar Chi Phat behoort zeker tot de Chi Phat reistips en is een echte aanrader.

Terug reizen vanuit Chi Phat

Als je de andere kant op reist kan je op je laatste dag weinig meer doen. Je kan de geplande boot van 07:00 proberen te halen of een motorbike (vertek maximaal om 11:00u)nemen zodat je een aansluiting naar Bangkok haalt. Reis je naar Phnom Penh, Sihanoukville, Koh Kong, Kampot of Kep, dan moet je de boot van 07:00 of een motorbike van uiterlijk 08:30 nemen om je aansluiting te halen. Bestemmingen als Siem Reap en Battambang zijn niet op één dag te halen. Een overnachting in Phnom Penh is dan mogelijk of je kan de nachtbus vanuit Phnom Penh nemen. Soms rijden er minivans vanuit Chi Phat naar Phnom Penh toe. Je kan dan eventueel meerijden ($5) tot Andoung Toeuk om daar op de bus naar Koh Kong (1,5 uur) of Sihanoukville (2 uur) te stappen.

Als je geluk hebt kan je mee met een bus toeristen die bijvoorbeeld richting Phnom Penh rijdt. Je kan dan vaak tot de snelweg meerijden voor ongeveer $5 per persoon. Daar kan je de bus nemen naar je bestemming.

Meer Chi Phat reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Chi Phat reistips, vergeet dan zeker niet om een goede reisgids aan te schaffen. Een goede reisgids zal je niet alleen maar voorzien van handige Chi Phat reistips en andere informatie over Cambodja, maar de reisgids zal ook goed van pas komen voorafgaand aan je reis. Naar mijn mening zijn de Trotter, Rough Guide en Lonely Planet de beste reisgidsen voor Cambodja en bevatten ze de beste Chi Phat reistips.

Veelgestelde vragen over Chi Phat


Prachtige watervallen, ruige rivieren, diepe grotten, ongerepte jungle, trekking met home-stay bij locals, bergvolken.
Voor een overnachting in Chi Phat raden wij Sok Sinoen guesthouse aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Chi Phat en aanbiedingen.
Bus vanuit Phnom Penh, Sihanoukville, Kampot of Koh Kong tot Andoung Teuk (Online bustickets). Dan per boot of motorbike naar Chi Phat.
Wil je genoeg tijd hebben om alles in Chi Phat te zien en te doen, dan raden wij je aan om 2 - 3 dag(en) in Chi Phat te verblijven.
Een goed hotel in Chi Phat is Fireflies Lodge dat op korte afstand van veel bezienswaardigheden in Chi Phat ligt.
Je moet er op rekenen dat je ongeveer $20 - $30 per dag uitgeeft in Chi Phat voor verblijf in een budget accommodatie, eten & drinken en vervoer.
2020-10-06T13:41:22+00:00