Pailin is een afgelegen plaats in het Kardamom gebergte in het oosten van Cambodja. Pailin ligt tussen de grote stad Battambang en de Thaise grens in en staat vooral bekend om twee dingen: edelstenen en de Rode Khmer. Sinds een halve eeuw worden er op grote schaal edelstenen uit diverse mijnen in Pailin gewonnen. In en rondom Pailin worden diverse edelstenen als saffier, robijnen, zirkonia en amethist gewonnen van zeer goede kwaliteit. De edelstenen staan hoog aangeschreven. Nadat ze in 1979 door het Vietnamese leger waren verslagen trok de Rhode Khmer zich terug in Pailin. Ze wonnen daar op grote schaal edelstenen om hun strijd aam de frontlinie bij Battambang tegen het regeringsleger voort te zetten. Pas in 1997 viel ook het Rode Khmer bolwerk Pailin. In diverse reisgidsen over Cambodja vind je ook Pailin reistips.

Over Pailin

Pailin was vroeger een snelgroeiende en populaire stad. De stad ligt redelijk afgelegen en door de grootschalige winning van de edelstenen in en rondom Pailin zijn er nog maar weinig edelstenen over. Het verhaal gaat dat tegenwoordig veel edelstenen worden geïmporteerd om vervolgens weer verder te worden verhandeld. Nog altijd worden er in de stad veel edelstenen verhandeld. De ligging nabij de grens met Thailand is hierbij van groot belang. Veel edelstenen worden door Thai gekocht en worden nabijgelegen Thaise steden als Chantaburi en Aranyaprathet doorverkocht in Thailand. Het is erg leuk om de vele winkels met prachtige edelstenen en sieraden in Pailin te bekijken. In de shops vind je mooie en betaalbare armbanden, ringen en kettingen. De prijzen zijn vrij gunstig en je betaald er aanzienlijk minder voor de in bijvoorbeeld Nederland of België.

Naast de edelstenen heeft de naam van de stad als voormalig Rode Khmer bolwerk ook een aantrekkingskracht op Cambodjanen en toeristen uit het buitenland. Diverse voormalige kopstukken van het Rode Khmer bewind leven nog altijd een onbedreigd bestaan in de regio. Naar schatting is 70% van oudere mannelijke bevolking van de regio een soldaat in het Rode Khmer leger geweest. Hoewel er diverse hooggeplaatste voormalige Rode Khmer strijders in de afgelopen paar jaar zijn opgepakt en hun strijd uit hebben moeten vechten in de rechtszaal in Phnom Penh, lopen er dus nog altijd vele misdadigers rond in dit deel van Cambodja.

Wat te zien & doen in Pailin?

Wat te zien & doen in Pailin? Er is een klein aantal bezienswaardigheden in Pailin te vinden. Een van de top-bezienswaardigheden van Pailin is Wat Phnom Yat. Deze pagoda is in 1922 door Birmese (Burmese) immigranten uit de Shan staat gebouwd in Birmese stijl. De immigranten kwamen of op de edelsteen-rijke regio en bouwden de tempel om zo in gedachten terug te kunnen gaan naar hun thuisland. De pagoda ligt ten zuiden van de stad Pailin op een 500 meter hoge berg die Phnom Yat heet. De pagoda is mooi en zeker de moeite waard. Het prachtige uitzicht vanaf de berg is misschien nog wel meer de moeite waard. Je kan ver uitkijken over het landschap. Je kan er ook lekker uitwaaien, iets wat je zeker nodig hebt want de klim naar de top is vrij intensief. Toegang is gratis. Aangezien ook Cambodjanen erg gek zijn op de pagoda kan het erg druk zijn op de top, vooral tijdens feest-en zondagen.

Ook de watervallen van O’Tavao behoren tot de top-attracties van Pailin. De waterval ligt langs een weg die te bereiken is vanaf snelweg NH57. Entree voor de watervallen is $1. De waterval is niet er diep dus het is meer pootjebaden dan zwemmen maar de waterval is mooi en de afkoeling is een fijne bijkomstigheid nadat je de vrij lastige weg per motorbike bent afgereden om bij de watervallen te komen. De watervallen liggen ook ten zuiden van Pailin.

De Boyaca Vallei (Boyaca Valley) is ook een populaire plek in Pailin. In de vallei zijn meerder watervallen en bergen te vinden en de uitzichten zijn soms fenomenaal. De vallei ontleent zich uitstekend voor activiteiten als fietsen, wandelen, bergbeklimmen en zwemmen. Het Memoria Palace & Resort ligt in de vallei en is een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de vallei.

Overnachten in Pailin

Het aantal manieren om te overnachten in Pailin is zeer beperkt. De stad is niet heel toeristisch en er zijn dan ook niet heel veel hotels of guesthouses te vinden. Via hotel boekingswebsites kan je een beperkt aantal hotels boeken. Ter plekke is het mogelijk om een overnachting in een guesthouse te regelen. Vooruit boeken is aan te raden omdat het soms druk is en het aanbod accommodaties in Pailin beperkt is.

Budget hotel tips Pailin

Als je op zoek bent naar een goedkoop hotel in Pailin, dan is het Bamboo Natural Restaurant & Guest House de voordeligste optie. Dit sfeervolle complex met bungalows ligt aan de rand van de stad en biedt vanaf $26 overnachtingen. De privé bungalows zijn ruim en schoon.

Middenklasse hotel tips Pailin

Net buiten de stad vind je het 3-sterren Memoria Palace & Resort dat te midden van de groene jungle en de bergen ligt. De accommodatie is rustig gelegen en heeft een fijn zwembad. Per motorbike kom je vrij snel in de stad. De accommodatie biedt privé bungalows (Cottages) met airconditioning en een zithoek. Vanuit de bungalows heb je uitzicht op de mooie tuin van de accommodatie. Een overnachting inclusief ontbijt boek je vanaf $35 per nacht.

Hoe kom je in Pailin?

Waar je vroeger soms 5 uur over stoffige of modderige wegen moest reizen om Pailin te bereiken, kan je de stad tegenwoordig vrij snel en eenvoudig bereiken. Pailin ligt redelijk goed verscholen in de binnenlanden van Oost-Cambodja. De stad is alleen over de weg te bereiken. Een treinstation heeft Pailin niet. Er ligt wel een vliegveld in de stad maar die wordt niet meer gebruikt. Vanuit zowel Thailand als vanuit Cambodja zelf is de stad redelijk te bereiken.

Per bus naar Pailin reizen

De Cambodjaanse stad waarvandaan je het beste naar Pailin kunt reizen is Battambang. Sinds enige jaren ligt de goed onderhouden NH57 asfaltweg (National Highway 57) tussen de twee steden in op het 80 kilometer lange traject. Er is één Cambodjaanse busmaatschappij die busritten op het traject aanbiedt: Paramount Bus Company. Voor $4 kan je in 2 uur het traject overbruggen. Dit is de meest goedkope manier van vervoer om in Pailin te komen vanuit Battambang (afgezien van vervoer per motorbike uiteraard).

Vanuit Thailand naar Pailing reizen is ook goed te doen. Vanaf de grotere Thaise stad Chantaburi kan je per bus naar de Thaise grensstad Ban Pakard reizen. Bij de Ban Pakard / Phsar Prom kan je de grens oversteken en komt je uit in Cambodja op de National Highway 57 die richting Battambang loopt. Er rijden geen bussen naar Pailin dus zal je een motorbike moeten regelen voor de 18 kilometer lange rit naar Pailin. Er is genoeg aanbod. Voor $4 dollar kom je per motorbike in Pailin aan.

Uiteraard is het ook mogelijk een taxi vanuit Battambang naar Pailin te nemen. Je bent dan ongeveer $25 kwijt voor een privé taxi die je bij het station of via je hotel kunt regelen.

Meer Pailin reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Pailin reistips? In diverse reisgidsen over Cambodja vind je handige Pailin reistips en meer informatie over Cambodja. Een goede reisgids mag zeker niet ontbreken aan de reisuitrusting. Je zal er voorafgaand en tijdens je reis zeker veel aan hebben. Naar mijn mening staan de beste Pailin reistips en andere handige Cambodja reistips in National Geographic, Capitool en Lonely Planet.

Edelstenen, Wat Phnom Yat, watervallen van O Tavao en Boyaca vallei.
Voor een overnachting in Pailin raden wij Bamboo Natural Guest House aan, een leuke en goed betaalbare accommodatie!
Bekijk een overzicht van accommodaties in Pailin en aanbiedingen.
Bus van Siem Reap of Phnom Penh naar Battambang (online bustickets). Dan bus vanaf Battambang naar Pailin. Of bus vanaf grens met Thailand.
Wil je genoeg tijd hebben om alles in Pailin te zien en te doen, dan raden wij je aan om 1 - 2 dag(en) in Pailin te verblijven.
Een goed hotel in Pailin is Pailin City Hotel dat op korte afstand van veel bezienswaardigheden in Pailin ligt.
Je moet er op rekenen dat je ongeveer $20 - $25 per dag uitgeeft in Pailin voor verblijf in een budget accommodatie, eten & drinken en vervoer.
2020-11-07T21:03:57+00:00