Phnom Penh is de bruisende hoofdstad van Cambodja en backpacken in Phnom Penh is erg populair vanwege de gemoedelijke sfeer maar ook vanwege de aanwezigheid van de killing fields en het Tuol Sleng genocide museum in de stad. Beide populaire toeristische attracties in Phnom Penh geven een goede indruk van de gruweldaden die het Rode Khmer regime tussen 1975 en 1979 begin. In alle reisgidsen over Cambodja vind je dan ook diverse Phnom Penh reistips over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Phnom Penh en eigenlijk heel Cambodja.
Over Phnom Penh
Cambodja’s hoofdstad Phnom Penh is met officieel 1.200.000 inwoners ook gelijk de grootste stad van Cambodja. De stad heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis. De stad is door de aanwezigheid van de Fransen ontwikkeld tot een volwassen stad met een redelijk goed infrastructuur, mooie koloniale panden en goede scholen (hoewel het scholensysteem tijdens de Rode Khmer periode weer geheel vernield is).
In het zuid-oosten van de stad komen de Mekong rivier en de Tonle Sap rivier samen. Vlak voor het punt van samenkomst is de Mekong al in 2 delen opgesplitst zodat een drietal kleine eilanden is ontstaan. De grootste ervan is Koh (eiland) Dach. Later splitst de samengekomen rivier (nu Mekong genaamd) zich weer op in 2 delen. Phnom Penh is vrijwel geheel omringt door rivieren en meertjes en heeft vaak met wateroverlast te maken in het regenseizoen.
Aangezien er veel armoede heerst in Cambodja, zoeken mensen hun heil in Phnom Penh. Vanaf het platteland reizen ze naar Phnom Penh af om werk te zoeken. Soms lukt dit echter zijn de lonen zo laag ze er nauwelijks van rond kunnen komen. Vooral in het regenseizoen.
Het hart van Phnom Penh bevindt zich in het gebied rond de centrale markt (Psar Thmei). Hier is veel bedrijvigheid te vinden. Vlakbij dit opvallende gebouw kan je tal van grotere winkels vinden. Sorya warenhuis is het grootste winkelgebied van Cambodja. Het warenhuis heeft 6 verdiepingen die per lift, per trap of roltrap te bereiken zijn. In het gebouw tref je een supermarkt, elektronicawinkel, eetgelegenheden, Pizzaworld, BB-world (soort Mac Donalds), een grote speelhal, veel kledingwinkels en diverse andere winkels aan. Op het dak is een rollerskatebaan te vinden. Vanaf het open dak heb je een zeer mooi uitzicht en overzicht over de stad. Je kan het nationaal museum en het koninklijk paleis zien liggen evenals de Meking en Tonle Sap rivier.
Geschiedenis van Phnom Penh
Phnom Penh is volgens een mythe ontstaan in het jaar 1372 toen een welgestelde weduwe, mevrouw Daun Penh, na een overstroming een boom aantrof in het slib op de plaats waar de Mekongrivier en de Tonle Sap rivier bij elkaar komen. Mevrouw Penh trof in de boom een viertal Boeddhabeelden aan die uit een pagoda in Laos afkomstig waren. Mevrouw Penh nam de beelden mee naar de heuvel (Phnom) waarop ze woonde. Later verhoogde ze de heuvel en plaatste er een pagoda (wat) op. Zo kwam de heuvel aan haar naam: Wat Phnom Daun Penh (tempel op de heuvel van mevrouw Penh).
Phnom Penh als hoofdstad
Het was in het jaar 1431 dat koning Ponhea Yat vluchtte vanuit Siem Reap en bij de Wat Phnom van mevrouw Penh de nieuwe hoofdstad van het Khmer-rijk stichtte: Chattumuk. Het duurde niet lang voor de stad weer verlaten werd. In 1866 werd de stad opnieuw de hoofdstad van het land onder Koning Norodom. Hij liet het koninklijk paleis en de zilveren pagoda bouwen. Hij ging een samenwerkingsverband met de latere kolonisator Frankrijk aan. Het waren voornamelijk de Fransen die de stad opbouwden. Zo legen ze een groot kanalenstelsel aan in en om de stad en diverse wegen en de haven.
Door zijn mooie tempels en paleizen kreeg Phnom Penh de naam “Parel van Azië”.
Phnom Penh in de Vietnamoorlog
Tijdens de Amerikaanse oorlog (zoals Vietnamese de oorlog in Vietnam noemden) heeft het oosten van Cambodja zwaar geleden. Vele bommen werden door de Amerikanen afgeworpen om te proberen “the Ho Chi Minh trail” of Ho Chi Minh route te bombarderen zodat de communisten geen bevoorrading meer van het Noorden van Vietnam naar het zuiden konden aanvoeren. Aangezien deze route door het oosten van Cambodja liep, kwamen veel mensen naar Phnom Penh om niet ten prooi te vallen aan de grote hoeveelheden bombardementen. Bombardementen die tegen diverse verdragen ingingen en de soevereiniteit van Cambodja schonden.
Door deze trek van het platteland naar de stad groeide het inwoneraantal van Phnom Penh snel uit naar zo`n 2.000.000.
Phnom Penh en de Rode Khmer
Aan het einde van de Vietnamoorlog greep de Rode Khmer de macht in Cambodja. Op 17 april (Cambodjaans nieuwjaar) trokken grote groepen Rode Khmer soldaten Phnom Penh binnen. Ze werden gesteund door China. Alle inwoners van Phnom Penh, evenals alle andere steden in Cambodja, werden gedwongen hun huizen te verlaten en moesten op het platteland gaan werken. Families werden uit elkaar gehaald en moesten op andere locaties op het platte land gestationeerd worden. Iedereen werd naar het platteland gestuurd om te gaan werden voor de landbouwstaat. Cambodja werd terug in de tijd gestuurd en werd een marxistische landbouwstaat. Cambodja wilden veel landbouwproducten exporteren om zo veel wapens te kunnen kopen om uiteindelijk het Khmer grondgebied, dat uit tot Cambodja behoorde, weer terug te veroveren op de Thai en Vietnamezen.
Elke potentiële vijand werd op gruwelijke wijze verhoord en vermoord. Het Tuol Sleng museum (voormalige Chao Ponhea Yat High School vernoemd naar de koning die Phnom Penh tot hoofdstad maakte) en the Killing Fields (Choeung Ek) in Phnom Penh zijn hier nog getuigen van. De voormalige school Tuol Sleng, bijgenaamd S21 (security 21), werd omgebouwd tot een martelgevangenis waar intellectuelen, leraren, dokters of bril dragende mensen werden verhoord. Indien ze niet bezweken tijdens de gruwelijke verhoren werden ze naar de killing fields net buiten Phnom Penh getransporteerd. Daar werden ze onthoofd met scherpe kartels van palmbladeren, met geweerkolven doodgeslagen of op andere wijze omgebracht.
Het duurde 3 jaar, 8 maanden en 20 dagen voordat Phnom Penh een spookstad geworden was. Van een inwoneraantal van 2 miljoen naar geen enkele inwoner.
Na de Rode Khmer
Nadat de Vietnamezen Cambodja waren binnengevallen begon een periode van oorlog. Redelijk snel hadden de Vietnamezen Phnom Penh ingenomen en de Rode Khmer tot aan de de dichte jungles met Thailand verdrongen. Phnom Penh werd weer een stad met inwoners. Rond het jaar 2000 woonden er weer zo`n 900.000 mensen in Phnom Penh.
Te zien en doen in Phnom Penh?
Er is genoeg te zien en doen in Phnom Penh. Met het bekijken van alle bezienswaardigheden in Phnom Penh kan je jezelf zeker twee dagen vermaken. Phnom Penh is een interessante oude koloniale stad waar je nog veel Franse invloeden tegenkomt maar ook nog duidelijk de sporen kunt vinden die het gruwelijke regime van Pol Pol’s Rode Khmer heeft achtergelaten. De echte hoogtepunten van Phnom Penh kan je op één hand tellen. Maar de andere, minder bekende highlights van Phnom Penh zijn ook zeker een bezoekje waardig. Wat is er naast de bekende hoogtepunten verder te zien en doen in Phnom Penh? Hieronder een overzicht met meest populaire bezienswaardigheden in de stad.
Killing Fields van Choeung Ek
Bovenaan het lijstje met Phnom Penh reistips staat natuurlijk de killing fields. De grootste en bekendste killing fields in Cambodja zijn de killing fields van Choeung Ek net buiten Phnom Penh. Het voormalige Chinese kerkhof werd door de Rode Khmer gebruikt om tegenstanders van het regime of beoogde opponenten te vermoorden. Vanuit de S21 martelgevangenis kwamen hier tienduizenden mensen aan die vervolgens op gruwelijke wijze de dood vonden. Om kogels te besparen werden de scherpe kartels van palmbladeren gebruikt die als zaag fungeerden. Kinderen werden met geweerkolven om het leven gebracht en in een van de vele kuilen gegooid. De stoepa in het midden van het terrein geeft een indrukwekkend zicht op het macabere verleden op deze gruwelijke plek waar je tijdens je tocht nog diverse botten, tanden en kledingresten tegenkomt. Choeung Ek is gruwelijk maar je reis is niet compleet zonder een bezoek aan de killing fields en staat bovenaan de Phnom Penh reistips!
Entree: $5, Openingstijden: 08:00 – 17:00
Tuol Sleng genocide museum
Naast een bezoek een de killingfields van Choeung Ek mag een bezoek aan het Tuol Sleng genocide museum zeker niet ontbreken tijdens je verblijf in Phnom Penh. Het Tuol Sleng genocide museum, ook wel S21 (security 21) gevangenis genoemd, is een voormalige school waar tijdens het Rode Khmer regime enkele duizenden mensen werden gemarteld. Velen stierven ook in het complex in het zuiden van de stad maar veruit de meeste gevangenen werden op transport gezet naar de iet verderop gelegen killing fields van Choeung Ek. De martelgevangenis was de grootste van het land en toont op indrukwekkende manier wat er zich zoal heeft afgespeeld in de cellenblokken en lokalen van dit gruwelijke gebouw. Martelwerktuigen, bloedspetters op de muren en kleine cellen zullen je beter inzicht geven hoe het er aan toe ging. Net als de killing fields staat een bezoek aan de S21 gevangenis bovenaan de Phnom Penh reistips.
Entree: $5, Openingstijden: 08:00 – 17:00
Koninklijk paleis in Phnom Penh
Het Royal palace van Phnom Penh (of koninklijk paleis), ligt pal naast het nationaal museum. Een bezoek aan beide is dus goed te combineren. Binnen de paleismuren vind je naaste de mooie tropische tuinen ook diverse gebouwen zoals de prachtige zilveren pagoda, het Paviljoen van Napoleon, de troonzaal en het paleis van koning Sihamoni zelf. Een bezoek aan het paleis mag je zeker niet overslaan en staat ook hoog in de lijst met Phnom Penh reistips.
Entree: $7, Openingstijden: 08:00 – 17:00
Wat Phnom
Het historisch hart van de stad dat bestaat uit de Wat Phnom is zeker een bezoek waardig. De oude tempel op de top van een berg die in het midden van een gigantische rotonde ligt is ideaal om de dag mee te beginnen. De tempel is gratis te bezoeken en je kan zelfs een ritje op een olifant maken ($10) rondom de rotonde. Bovenop de berg bij de tempel kan je geld wisselen tegen kleingeld (coupures) die je kan uitdelen onder de vele bedelaars die je tegenkomt als je weer naar beneden loopt. Aangezien de ouderen of gehandicapten in Cambodja geen pension of uitkering krijgen zal een paar honderd Riel goed van pas komen en dankbaar in ontvangst worden genomen. Die paar centen moet je vast kunnen missen.
Entree: gratis, Openingstijden: 08:00 – 18:00
Nationaal museum
Het nationaal museum in Phnom Penh (Siem Reap heeft er ook een) is erg indrukwekkend en toont een overzicht van de glorie van het ooit zo machtige Khmerrijk. In het museum dat ontworpen is in een mix van Franse-, Chinese-en Khmer-bouwstijl, vind je nog veel belangrijke objecten uit de Angkor periode. In de prachtige binnenplaats van het museum kan je even lekker bijkomen of de kleurrijke goudvissen voeren.
Entree: $5, Openingstijden: 08:00 – 17:00
Koloniale Franse architectuur
In de binnenstad van Phnom Penh vind je op diverse plekken nog prachtige koloniale gebouwen die de Fransen tijdens hun verblijf in Indochina bouwden. Een mooi voorbeeld is het gebouw waar UNESCO momenteel in gevestigd is en dat nabij het nationaal museum en koninklijk paleis te vinden is.
Markten in Phnom Penh
Er zijn behoorlijk wat markten in Phnom Penh te vinden die behoorlijk van elkaar verschillen. Ze liggen behoorlijk verspreid door de stad heen.
Phsar Thmei
De opvallendste van allemaal is de Phsar Thmei, de centrale markt van Phnom Penh. Het art-deco gebouw werd in 1937 door een Franse architect ontworpen en was in die tijd de grootste markt van Azië. De markt werd in de Frans-Thaise oorlog flink beschadigd door Thaise vliegtuigbommen. Na WOII werd de markt gerenoveerd. Ook onlangs is de prachtige markthal gerenoveerd. Het opvallende gele gebouw is een doom met vier armen die diagonaal door het gebouw lopen. Het is zo gebouwd dat er geen zonlicht binnenkomt maar wel wind/lucht zodat het er lekker koel blijft.
Phsar Toul Tompoung
Ook de Phsar Toul Tompoung of ook wel de Russische markt genoemd, is een populaire markt in Phnom Penh, vooral voor toeristen. De bouw stelt niet veel voor maar in de krappe gangpaden kom je veel goedkope “merkkleding”, kleding met opgedrukte teksten (zoals “Same same but different” en “No money no honey”) tegen maar ook veel leuke souvenirs. Als je de tijd heb moet je hier zeker even naartoe gaan. De markt vind je in het zuiden van Phnom Penh. Als je de killing fields van Choeung Ek hebt bezocht en weer terug gaat naar de stad kom je er praktisch langs. Je tuk tuk chauffeur weet je er zo heen te brengen.
Phsar Beoung Keng Kang
Ben je op zoek naar (erg) goedkope (soms 2ehands) kleding, dan moet je in de zuidelijk gelegen markt Phsar Beoung Keng Kang zijn. Je kunt hier heerlijk slenteren. De paden zijn een stuk ruimer dan die van de Russische markt.
Psah Sorya
Vlakbij de centrale markt van Phnom Penh vind je de moderne Psah Sorya. Eigenlijk is het geen markt maar meer een winkelcentrum van 6 etages hoog waar je vooral moderne apparaten kunt kopen, kleding kunt winkelen en goed kunt eten (zowel lokaal als pizza’s en hamburgers). Op de bovenste etage vind je een entertainmenthal waar je videogames kunt spelen, basketballen in een netje kunt gooien of zelfs kunt skaten op een baan. Op het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad en verkoeling!
Sisowath Quay boulevard
Er zijn behoorlijk wat marten in Phnom Penh te vinden die behoorlijk van elkaar verschillen. De opvallendste van allemaal is de Phsar Thmei, de centrale markt van Phnom Penh. Het statische gebouw is onlangs prachtig gerenoveerd. Als je het gebouw van bovenaf bekijkt herken je duidelijk een kruisvorm.
Onafhankelijksheidsmonument
Op de kruising van de straten Norodom Boulevard en Sihanouk Boulevard vind je het 37 meter hoge onafhankelijksheidsmonument in Phnom Penh. Het werd in 1958 ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Frankrijk gebouwd als lotusvormige stupa in opdracht van koning Norodom Sihanouk. Veel nationale vieringen worden bij het monument gehouden. In de avond wordt het monument prachtig verlicht.
Overnachten in Phnom Penh
Phnom Penh reistips over hotels en guesthouses mogen niet ontbreken. Phnom Penh is een grote stad die jaarlijks door veel toeristen wordt bezocht. Overnachten in Phnom Penh is dan ook vrij eenvoudig. Er is een groot aanbod van goedkope guesthouses, middenklasse hotels en luxe hotels. Aangezien Phnom Penh een grote stad is moet je wel even opletten waar je terecht komt. Je wilt niet in een afgelegen deel van de stad overnachten. De beste plek om te overnachten in Phnom Penh is bij de zogenaamde “riverside”. Hiermee wordt het bruisende hart van de stad een de Tonle Sap rivier bedoeld waar zich veel hotels, guesthouses, restaurants en barretjes bevinden. Alles is hier op loopafstand te bereiken en het is relatief veilig sinds de nieuwe boulevard is afgebouwd.
Budget Hotel tips Phnom Penh
Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Phnom Penh of een goedkoop guesthouse, dan is het Aura Thematic Hostel een goede deal. Voor $12 kan je er al overnachten. Het hostel zit direct achter het prachtige Royal Palace en te voet bereik je binnen een paar minuten de boulevard, het national museum en het koninklijk paleis van Phnom Penh zelf. In tien minuten loop je naar de psah thmey, de centrale markt van Phnom Penh en Sorya shopping mall.
Middenklasse hotel tips Phnom Penh
Een erg leuk hotel in Phnom Penh met uitzicht over de Tonle Sap rivier, de Mekong rivier en de Sisowath Quay boulevard is het Luxury Boutique Hotel. Dit zeer centraal gelegen hotel ligt ook loopafstand van het national museum en het koninklijk paleis. Voor $25 kan je hier al een kamer boeken. De sfeervolle kamers van dit leuke en gezellige hotel zullen zeker in de smaak vallen.
Luxe hotel tips Phnom Penh
Wil je een keer goed uitpakken en het er van nemen? Het Harmony Phnom Penh Hotel is een absolute aanrader. Op het dak van het hotel vind je een zwembad waar vandaan je een fantastisch uitzicht over de hele stad heb inclusief de Mekong en Tonle Sap rivier. Door de hoogte van het hotel staat er op het dakterras een aangenaam windje. Een echte aanrader.
Meer hotels in Phnom Penh
Nog meer hotels, guesthouses en hostels in Phnom Penh vind je snel en eenvoudig via Trivago.nl of Hostelsclub.com .
Hoe kom je in Phnom Penh?
Hoe kom je in Phnom Penh? De stad ligt erg centraal en is vrij goed en eenvoudig op verschillende manieren te bereiken. Phnom Penh heeft een internationale luchthaven, een haven aan de Tonle Sap rivier die ook vlakbij de Mekong rivier ligt en ook de verbindingen over land zijn vrij redelijk te noemen.
Per vliegtuig naar Phnom Penh reizen
Pochentong International Airport is de internationale luchthaven van Phnom Penh. Tussen Phnom Penh en diverse andere steden in Zuidoost Azie zijn dagelijks rechtstreekse vluchten mogelijk. Vanaf het vliegveld van Phnom Penh vlieg je direct op andere Zuidoost Aziatische steden als Kuala Lumpur, Bangkok, Ho Chi Minh Stad, Hanoi, Vinh, Vientiane, Singapore en Yangon. Er zijn ook verbindingen met diverse steden in de volgende landen in Azie: China (Macau Hong Kong, Guangzhou, Shanghai, Nanning, Beijing e.a.) Japan (Tokyo), Zuid-Korea (Seoul–Incheon), en Taiwan (Taipei).
Vooral luchtvaartmaatschappijen als AirAsia, Bangkok Airways, Bassaka Air (nieuw), Cambodia Angkor Air, Cambodia Bayon Airlines, China Southern Airlines en Vietnam Airlines zijn erg actief op internationale vluchten naar Cambodja.
Binnen Cambodja zijn er momenteel 3 vliegvelden in gebruik op nationaal niveau: Phnom Penh (Pochentong International Airport), Siem Reap (Angkor International Airport) en Sihanoukville (International Airport). De vluchten worden uitgevoerd door het nieuwe en goedkope Bassaka Air, Cambodia Angkor Air en Cambodia Bayon Airlines. De vluchten tussen Siem Reap en Phnom Penh en Siem Reap en Sihanoukville worden dagelijks uitgevoerd. Een enkele reis van Siem Reap Phnom Penh ongeveer kost $60 per enkele reis. Bekijk hier tijden en tarieven. Je vliegticket naar Phnom Penh boeken kan eenvoudig online.
Per bus naar Phnom Penh reizen
Er zijn goede directe busverbindingen tussen Phnom Penh en andere steden in Cambodja. Zo kan je rechtstreeks naar Phnom Penh reizen per bus vanaf Siem Reap, Sihanoukville, Kampot, Kep, Koh Kong, Kampong Thom, Kampong Cham, Kratie, Battambang, Stung Treng en Bavat. Je kan tegenwoordig online je busticket kopen via 12go.asia.
Naast bustickets binnen Cambodja kan je ook rechtstreekse internationale busverbindingen aar Phnom Penh boeken via 12go.asia. Zo kan je onder andere rechtstreeks met de bus reizen van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh en vanaf Bangkok naar Phnom Penh. Tijden en prijzen zijn tevens via de website te vinden.
Meer Phnom Penh reistips?
Ben je op zoek naar nog meer Phnom Penh reistips? Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Phnom Penh reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur.
Reisgidsen waarin je meer Phnom Penh reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld deTrotter, Rough Guide en de Lonely Planet. Via Bol.com vind je eenvoudig nog meer reisgidsen met handige Phnom Penh reistips.