Als je naar Cambodja reist en je bent geen inwoner van Laos, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Vietnam, Thailand, of Indonesië, dan heb je een visum voor Cambodja nodig. Je kunt op verschillende manieren aan je visum voor Cambodja komen.

Voorwaarden aan het visum voor Cambodja

Voor reizigers die wel een visum voor Cambodja nodig hebben zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Een single entry visum is 3 maanden geldig vanaf de datum waarop het visum verkregen is. Vanaf het moment dat je Cambodja binnenkomt is het visum voor een periode van 30 dagen geldig. Cambodja vereist, net als veel andere landen, dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig is op het moment dat je Cambodja binnenkomt.

Kort samengevat zijn de voorwaarden aan het visum voor Cambodja:

  • Geldigheidsduur is 3 maanden (vanaf afgifte datum)
  • Eenmalig toegang (single entry)
  • Lengte van het verblijf in Cambodja is maximaal 30 dagen
  • Geldigheidsduur van je paspoort moet minimaal 6 maanden zijn

2 soorten visums voor Cambodja

Er bestaan 2 soorten visums voor Cambodja. Je hebt uiteraard een regulier visum voor Cambodja maar daarnaast heb je sinds 2013 ook de mogelijkheid om een elektronisch visum voor Cambodja (e-visum) aan te schaffen. De voorwaarden verschillen wel per visum. Let goed op bij het plannen van je reis welk visum je nodig hebt.

Regulier visum

Het reguliere of ouderwetse visum voor Cambodja is bij elke grens en luchthaven te gebruiken voor zowel in-als uitreizen. Je kunt het visum bij alle landgrenzen en grenzen die je per boot passeert gebruiken. Je kan op 4 verschillende manieren aan je visum voor Cambodja komen.

  1. Van te voren in Nederland bestellen. Je kan in Nederland een Visum Cambodja bestellen via diverse visumbureaus. De service bespaart je veel tijd en zorgen.
  2. Zelf aanvragen in Brussel.
    Bij het Cambodjaanse consulaat in Brussel kan je zelf je visum voor Cambodja aanvragen. Je moet wel op en neer reizen naar Brussel, vaak 2 keer, je bent ook veel tijd kwijt.
  3. In grotere steden in Zuidoost Azië zelf het visum aanvragen.
    In grote steden als Bangkok, Ho Chi Minh stad, Kuala Lumpur, Hanoi en Vientiane kan je tijdens je reis zelf bij de Cambodjaanse ambassade je visum aanvragen. Ook dit kan een paar dagen duren. Op feestdagen uiteraard nog langer.
  4. Je visum bij de grens of luchthaven regelen.
    Je kan je visum bij de grensovergang zelf aanvragen (visa on arrival). Dit kan niet bij alle grensovergangen dus bekijk eerst waar het mogelijk is. Op zowel de luchthaven van Phnom Penh (Pochentong) en Siem Reap (Angkor International Airport) is de aanvraag zo gepiept. Binnen 10 minuten ben je in het bezit van je visum.
  5. Je moet bij de visa on arrival wel een recente pasfoto hebben, je visumaanvraagformulier (application form) ingevuld hebben, je arrival card ingevuld hebben en $30 contact geld meenemen om af te rekenen. Op beide luchthavens zijn ook pinautomaten waar je dollars kunt pinnen.

E-visum

Sinds 2013 heeft het Cambodjaanse ministerie van buitenlandse zaken een elektronisch visum op de markt gebracht. Dit e-visum kan je vrij eenvoudig online aanvragen via de website van het Cambodjaanse ministerie. Je hoeft zodoende niet meer op een andere manier je visum te regelen. Belangrijk is wel dat je niet bij elke grensovergang terecht kunt met het e-visum. Je kunt wel Cambodia via elke grensovergang verlaten met een e-visum maar je kan niet met het e-visum via elke grensovergang Cambodja binnenkomen. Kijk eerst dus goed bij welke grensovergangen het gebruik van het e-visum mogelijk is.

Voor de aanvraag voor het e-visum moet je beschikken over een geldige creditcard. Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld en hebt ge-upload krijg je binnen 3 werkdagen het e-visum toegestuurd per e-mail. Aan de aanvraag van het e-visum zijn voorwaarden verbonden:

  • Verwerkingstijd van 3 werkdagen.
  • Visumkosten van USD30 + USD7 (verwerkingskosten).
  • Inwoners van Afghanistan, Algerije, Saoedi-Arabië, Bangladesh, Iran, Irak, Pakistan, Sri Lanka, Sudan en Nigeria komen niet in aanmerking voor het e-visum.
  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij het binnengaan van Cambodja.
  • Je moet in het bezit zijn van een creditcard.
  • Je moet een recente pasfoto in digitaal formaat (JPEG of PNG formaat) opsturen.

Langer dan 30 dagen in Cambodja verblijven

Misschien bevalt Cambodja je wel zo goed dat je hebt besloten om langer dan 30 dagen in Cambodja te verblijven. Je kan dat op twee manieren regelen. Op veel plaatsen bieden reisbureaus, hotels, guesthouses en zelfs supermarkten (Samudera in Sihanoukville) aan om een “extended visa” voor je te regelen. Je mag in Cambodja eenmalig je visum met een periode van nog eens 30 dagen verlengen. Het verlengde visum ziet er dan blauw uit in plaats van groen. Je kan het verlengen dus uitbesteden maar je kan ook zelf je visum verlengen. Ik raad je aan om dit te laten doen. Voor 10USD kan je vaak uit verlengen van je visum uitbesteden. Dit scheelt je zelf een hoop tijd (lange wachtrijen) en waarschijnlijk ook (reis)geld.
De tweede manier van een verlenging van je verblijf in Cambodja is om je visum te “overstayen”. Voor elke dag die je langer in Cambodja verblijft dan je visum toelaat moet je bij het verlaten van het land een “boete” van $10 per overschreden dag betalen. Indien je bijvoorbeeld 34 dagen in Cambodja verblijft moet je dus 34 dagen – 30 dagen (visum) = 4 dagen x $10 = $40 betalen. Betalen van de boete kan zowel bij de landgrenzen als de luchthavens van Cambodja.