Precies op de grens die Cambodja met Thailand deelt ligt de indrukwekkende Khmer tempel Preah Vihear. De tempel zelf is niet heel indrukwekkend, het is meer de locatie die ervoor zorgt dat de tempel zo spectaculair is. De tempel ligt namelijk op de punt van een steile klif waar vandaan je een schitterend uitzicht over de omgeving hebt. Krijg je de kans om deze tempel te bekijken, dan moet je die zeker grijpen! In sommige (maar lang niet alle) reisgidsen over Cambodja vind je Preah Vihear reistips terug.

Over Preah Vihear

De Preah Vihear tempel is gewijd aan de hindoeïstische god Shiva en werd in de 9e eeuw gebouwd. De tempel is in verloop van tijd nog enkele keren uitgebreid. Wie de tempel heeft laten bouwen is niet geheel duidelijk. Vermoedelijk was dat in opdracht van koning Jayavarman II of Yasovarman I. Sinds 2008 staat de tempel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Omdat de tempel ongeveer op de grens van Cambodja met Thailand ligt is er regelmatig een conflict tussen beide landen geweest. De weg naar de tempel toe is vanuit Thailand te bereiken terwijl de tempel zelf op Cambodjaans grondgebied ligt. Er is meerdere malen gevochten om de tempel waarbij in 2011 nog tientallen doden gevallen zijn aan beide kanten. Door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is de tempel al meerdere malen aan Cambodja toegeschreven. Hoewel militairen zich hebben moeten terugtrekken rond de tempel is het er nog altijd niet helemaal veilig. Erg veel toeristen bezoeken te tempel niet omdat deze vrij afgelegen ligt. De meeste tempels in Cambodja vind je in en rondom de stad Siem Reap. Angkor Wat is daar de bekendste tempel van.

Preah Vihear hotel tips

Ben je op zoek naar een leuk hotel in Preah Vihear of omgeving? Het aanbod is niet heel erg groot. De regio waar de tempel zich bevindt is niet erg toeristisch en ook niet altijd even veilig vanwege de ruzie om de tempel tussen Thailand en Cambodja. Toch kan je wel een handje vol hotels bij Preah Vihear vinden.

Sok San Guesthouse. Het ligt op een aantal kilometer afstand ten zuiden van de tempel. Het is een prima maar eenvoudig hotel. De kamers hebben airco en gratis Wifi. Ook is er een restaurant in het hotel te vinden. Vanaf €14 per nacht voor een tweepersoonskamer is dit een prima optie!

Preah Vihear Boutique Hotel. Het hotel is vrij nieuw en is in Cambodjaanse stijl gebouwd. De kamers zijn erg ruim en hebben airco en gratis Wifi. Bij het hotel is een groot zwembad te vinden evenals een bar en restaurant. De lokale markt ligt op 5 minuten loopafstand. Een kamer in dit hotel boek je vanaf €30 per nacht inclusief ontbijt.

Hoe kom je bij Preah Vihear?

Waar je vroeger vanuit Siem Reap of Phnom Penh nog zo’n acht uur onderweg was om over stoffige wegen de tempel te bereiken kan je vandaag de dag in een uur of vier vanuit Siem Reap naar Preah Vihear reizen. Je kunt tegenwoordig online tickets voor de bus naar Preah Vihear boeken. Ook kan je in Siem Reap (of eventueel Phnom Penh) via je hotel of een toeristenbureau je vervoer naar Preah Vihear regelen.

By William Brehm (Preah Vihear Temple) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons