Er zijn op zich vrij veel verschillende reisroutes door Cambodja mogelijk. Echter reizen de meeste backpackers vaak via dezelfde route. Je reisroute is uiteraard erg afhankelijk van de tijd die je van plan bent te gaan doorbrengen in Cambodja en of je alleen door Cambodja gaar reizen of dat je een bezoek aan Cambodja combineert met een bezoek aan een ander land of aan meerdere landen. Voor veel reizigers maakt hun een reis door Cambodja onderdeel uit van een reis door Indo-China (Cambodja, Laos en Vietnam) of een groter deel van Zuidoost Azië (met bijvoorbeeld Thailand erbij).

Hoe lang door Cambodja reizen?

Het plannen van je reisroute door Cambodja begint bij de vraag: Hoelang ga je door Cambodja reizen? Heb je ruim de tijd omdat je een aantal maanden aan het rondreizen bent, dan hoef je niet veel te plannen. Heb je beperkt de tijd, dan moet je keuzes gaan maken.

Zo kan je prima drie weken door Cambodja reizen zonder dat je je verveelt. Je hebt dan de tijd om de meeste bezienswaardigheden te bezoeken en te genieten. Heb je wat minder tijd, dan kan je ook veel zien en doen in twee weken. Hoogtepunten als de tempels van Angkor in Siem Reap, de nalatenschap van de Rode Khmer in de hoofdstad Phnom Penh en een bezoek aan de prachtige stranden van Sihanoukville en Koh Rong liggen dan voor de hand.

Ook zijn er toeristen voor wie Cambodja eigenlijk het einde van hun reis betekend. Ze reizen vanuit Laos of Vietnam via Cambodja door naar Bangkok om van daaruit terug te vliegen naar Nederland. Ze hebben dan soms slechts een week of zelfs minder te besteden. Vaak pikken ze dan Phnom Penh en Siem Reap mee. De twee absolute hoogtepunten van Cambodja.

Uiteindelijk komt het dus neer op tijd en keuzes. Deze factoren bepalen grotendeels jouw reisroute door Cambodja.

Reisroute Cambodja, 3 weken

Ben je van plan om ongeveer drie weken of meer door Cambodja te gaan reizen? Aan de hand van onderstaande voorbeeld krijg je een goede indruk of de beste reisroute door Cambodja. Reis je vanuit Laos richting Thailand en heb je zo’n drie weken de tijd om Cambodja te ontdekken, dan sluit onderstaande reisroute prima aan op je reis. Kom je vanuit Vietnam Cambodja binnen, dan kan je eerst naar Phnom Penh reizen (bus Ho Chi Minh stad – Phnom Penh), dan naar Battambang en vanuit Siem Reap de nachtbus naar Kampot of Sihanoukville nemen.

Beste reisroute door Cambodja, drie weken door Cambodja reizen

Vanuit Laos naar Cambodja reizen
Reis je vanuit Laos naar Cambodja, dan kan je vanaf Si Phan Don (de 4000 eilanden) een minibus nemen die je rechtstreeks naar Siem Reap brengt. De minivan vertrekt vanaf Don Det eiland om 08.00 uur en komt om 18.45 uur aan in Siem Reap. Ook gaat er dagelijks een minibus vanuit Pakse naar Siem Reap. Je kan online prijzen en tijden vinden en je kaartje boeken. Het is erg aan te raden om je ticket vooraf te boeken omdat de verbinding erg populair is en er maar beperkt vervoer is. Mocht je wat minder tijd hebben maar wat meer geld, dan kan je een vlucht boeken van Pakse naar Siem Reap. Je bent dan in minder dan een uur in Siem Reap. Vliegtickets naar Siem Reap boek je vanaf €70 (bekijk prijzen en tijden).

Reis je vanuit Laos eerst naar Stung Treng om bijvoorbeeld de jungle van Ban Lung of de zeldzame rivierdolfijnen bij Kratie te gaan bekijken, dan kan je ter plekke je busticket naar Stung Treng regelen.

Vanuit Vietnam naar Cambodja reizen
Reis je vanuit Vietnam naar Cambodja, dan kan je de rechtstreekse bus van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh nemen. Je kan deze bus tegenwoordig online boeken. Voor een paar dollar kan je al een busticket kopen. Inclusief de grensformaliteiten ben je ongeveer 6 uur onderweg. Vanuit Phnom Penh kan je later doorreizen naar Battambang en Siem Reap. Vanaf Siem Reap kan je een nachtbus naar Kampot of Sihanoukville nemen.

Er rijdt ook een rechtstreekse bus van Ho Chi Minh stad naar Siem Reap. Het is een lange zit van ongeveer 13 uur (incl. grensformaliteiten). Buskaartjes boek je online.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om voor een paar tientjes extra te vliegen van Ho Chi Minh stad naar Siem Reap.

Grensformaliteiten duren 30 tot 60 minuten. Ging je vroeger nog per ferry de Mekong over, tegenwoordig ligt er helaas een brug over de rivier.

Je kan tegenwoordig trouwens ook per directe bus van Ho Chi Minh stad naar Kampot of Sihanoukville reizen.

(1) Siem Reap
3 a 4 nachten

Siem Reap

De betoverende tempels van Angkor Wat nabij de sfeervolle en koloniale stad Siem Reap

Siem Reap
Siem Reap is de nummer één bestemming in Cambodja. Je mag een bezoek aan de sfeervolle stad absoluut niet missen. Het is het hoogtepunt van je reis door Cambodja en misschien zelfs wel van je hele backpack avontuur door Zuidoost Azië. Siem Reap is de stad in Cambodja die vrijwel iedere toerist tijdens zijn reis aandoet. De stad is de ideale plek voor een uitstapje naar het op 6 kilometer afstand gelegen tempelcomplex Angkor Wat dat bovenaan de lijst met Siem Reap reistips staat. De tempels van Angkor Wat trekken per jaar meer dan 3 miljoen bezoekers aan en is daarmee de populairste bestemming van Cambodja. Zelfs populairder dan Phnom Penh. Lees meer over Siem Reap.

Drie nachten verblijven in Siem Reap is het minimale aantal. Er is genoeg te doen in deze erg sfeervolle stad. Zelfs naast het bezoeken van de tempels zal je je niet snel vervelen.

Hoteltip
Ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Siem Reap? Dan is het Popular Boutique Hotel dat op 3 minuten lopen ligt van het centrum, de oude markt en nachtmarkt, een goede optie. Het hotel heeft een riant zwembad dat in zeer goede aard zal vallen na een snikhete dag de tempels te hebben bezocht. Vanaf $18 kan je er al een overnachting boeken in dit leuke hotel.

Er zijn nog voordeligere hotels in Siem Reap te vinden. Het Golden Papaya Guesthouse biedt kamers aan vanaf $10 per nacht. Het sfeervolle guesthouses is schoon, vriendelijk en het personeel is erg behulpzaam. Het guesthouses ligt in het centrum van Siem Reap nabij de nachtmarkt. Het is een van de betere deals als je op zoek bent naar een goedkoop maar leuk hotel of guesthouses in Siem Reap.

Vanuit Siem Reap kan je op twee manieren naar Battambang reizen. De snelste en goedkoopste manier is per bus. Als je per bus van Siem Reap naar Battambang reist ben je in nog geen drie uur op je bestemming voor een paar dollar. Er rijden een paar bussen per dag. Je kunt online je buskaartje naar Battambang kopen.

De tweede optie is per boot. Je bent langer onderweg, betaalt meer maar je zal een onvergetelijke reis meemaken over het Tonle Sap meer, langs drijvende dorpen en over de Sangker rivier bij Battambang. De boottocht duurt 6 tot 8 uur, afhankelijk van het seizoen. Je betaalt ongeveer $15 voor je bootticket van Siem Reap naar Battambang. Je ticket kan je ter plekke kopen. De boot is meestal open en heeft een zonnedek. Ook is er een koelbox en toilet aan boord. Een absolute aanrader!!

(2) Battambang
2 a 3 nachten

Battambang

Battambang, groene parel van Cambodja

Battambang
Battambang is een rustige maar vrij grote stad in Cambodja. De stad ligt vlakbij het Tonle Sap meer en staat vooral bekend vanwege het prachtige landschap dat je net buiten de stad kunt vinden. De prachtige groene golvende rijstvelden die uit het bruin-oranje zand omhoogsteken onder de krachtige, blauwe Cambodjaanse zon leveren prachtige foto’s op in dit indrukwekkende deel van Cambodja. Het platteland om Battambang heen geeft een goed beeld van het echte Cambodja. Ben je in de mogelijkheid om deze stad te bezoeken, dan moet je dat zeker doen. De boottocht van Battambang naar Siem Reap hoort absoluut tot een van de hoogtepunten van Cambodja.

Een verblijf van 2 tot 3 nachten in Battambang is zeker aan te raden als je de tijd hebt.

Hoteltip
Het King Fy Hotel een absolute aanrader in Battambang. Het hotel heeft een zwembad en ruime kamers. Het hotel ligt aan de oostelijke oever van de Sanker rivier en vlakbij het centrum van Battambang. Het hotel is hoog dus veel kamers bieden een mooi uitzicht over de stad. Kamers kan je vanaf $25 per nacht boeken.

Ben je op zoek naar een leuk en erg goedkope accommodatie in Battambang, dan is het 333 Guesthouse een ideale keuze. Het guesthouse ligt in het centrum van Battambang en biedt kamers vanaf $5 per nacht. De kamers zijn vrij ruim, eenvoudig en schoon. Je deelt een balkon met de buren. Vanaf het balkon kijk je mooi over de stad uit.

Vanaf Battambang kan je momenteel alleen over de weg naar Phnom Penh reizen. Je kunt online vanaf $5 al een busticket naar Phnom Penh boeken. De rit duurt ongeveer 5 uur. Er rijden regelmatig bussen en minivans van Battambang naar Phnom Penh. Bekijk tijden en prijzen.

Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om de trein van Battambang naar Phnom Penh te nemen. Momenteel wordt er hard gewerkt om de oude spoorlijn nieuw leven in te blazen. Prognose is eind 2018, begin 2019.

(3) Phnom Penh
3 nachten

Phnom Penh

Phnom Penh, de parel van Indo-China

Phnom Penh
Phnom Penh is de bruisende hoofdstad van Cambodja en mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Cambodja. De hoofdstad kent een interessante geschiedenis. Veel backpackers kennen de stad voornamelijk van de Killing Fields en de S21 martelgevangenis die tijdens de overheersing van de Rode Khmer wereldwijd in het nieuws kwamen. Tussen 1975 en 1979 werden er tijdens het bewind van de Rode Khmer tussen de 2 en 3 miljoen Cambodjanen vermoord door de Rode Khmer. De Killing Fields van Choeung Eck en de S21 (security 21) martelgevangenis zijn hiervan het best overgebleven bewijs. Naast deze twee indrukwekkende bezienswaardigheden heeft Phnom Penh nog meer te bieden. Het prachtige National Museum in Phnom Penh laat een veel glorieuzere kant van de Cambodjaanse geschiedenis zien, die van het machtige Khmer rijk dat tussen 800 en 1300 heeft bestaan. Het indrukwekkende museum is echt een must. Ook het imposante koninklijke museum van Phnom Penh mag je niet overslaan. De prachtige paleizen op het complex zijn erg mooi en de moeite waard. De groene tuinen maken het geheel compleet.

Je kunt in Phnom Penh zeker 3 nachten doorbrengen.

Hoteltip
Een erg leuk hotel in Phnom Penh met uitzicht over de Tonle Sap rivier, de Mekong rivier en de Sisowath Quay boulevard is het Luxury Boutique Hotel. Dit zeer centraal gelegen hotel ligt ook loopafstand van het national museum en het koninklijk paleis. Voor $25 kan je hier al een kamer boeken. De sfeervolle kamers van dit leuke en gezellige hotel zullen zeker in de smaak vallen.

Goedkopere opties zijn er uiteraard ook in Phnom Penh. Het Aura Thematic Hostel is een goede deal. Voor $12 kan je er al overnachten. Het hostel zit direct achter het prachtige Royal Palace en te voet bereik je binnen een paar minuten de boulevard, het national museum en het koninklijk paleis van Phnom Penh zelf. In tien minuten loop je naar de psah thmey, de centrale markt van Phnom Penh en Sorya shopping mall.

Vanaf Phnom Penh rijden er dagelijks meerdere bussen naar Kep. Je kunt voor de bus van Phnom Penh naar Kep online je ticket boeken voor een paar dollar. De rit duurt 3 a 4 uur. Bekijk prijzen en tijden. Sla je Kep over, dan kan je ook de rechtstreekse bus van Phnom Penh naar Kampot nemen dat 24 kilometer van Kep vandaan ligt.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om per trein van Phnom Penh naar Kep te reizen. In het weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) rijdt er een trein van Phnom Penh naar Kep. Vaak vertrekt deze in de (vroege) ochtend. Treintickets naar Kep kan je op het treinstation in Phnom Penh kopen. De trein rijdt via Takeo naar Kep en dan door naar Kampot en Sihanoukville. Je betaalt ongeveer $6 voor de mooie rit naar Kep.

(4) Kep
2 nachten

Kep

Kep, voormalig vakantieoord van de elite en krabwalhalla van Cambodja.

Kep
Kep is een kleine kustplaats in het zuiden van Cambodja aan de golf van Thailand. Kep was ooit een belangrijke plaats voor de Cambodjaanse elite en de Franse kolonisten. De plaats was populair door de verfrissende zeewind en de heerlijke verse krab met pepersaus. De krab is nog altijd zeer populair. Zeker in combinatie met de pepersaus die afkomstig is van de plantages in Kampot. De sfeervolle maar rustige kustplaats is makkelijk te overzien, zeker als je een brommer huurt. Twee overnachtingin in Kep zijn ideaal, je kan dan de hele plaats verkennen inclusief de prachtige omgeving en de zoutvelden.

Hoteltip
Vanaf $18 kan je een kamer boeken in het sfeervolle en luxere Botanica Guesthouse dat net ten noorden van het centrum van Kep ligt. Het guesthouse heeft een prachtige tuin met een riant zwembad. Het guesthouse ligt vlak bij zee. Het 3-sterren Palm House Kep is trouwens ook een goed alternatief. Het ligt iets dichter in het centrum van Kep en valt in de zelfde prijsklasse.

Kep ligt slechts 24 kilometer van Kampot vandaan. Je kan de afstand per tuk tuk of motorbike afleggen. Voor de rit per motorbike betaal je $3. Per tuk tuk ben je $7 kwijt. Je kunt vaak via je hotel of guesthouse in Kep je vervoer naar Kampot regelen. Een ritje per minivan is ook mogelijk. Je kunt al voor $3 van Kep naar Kampot reizen per minivan. Online kan je een ticket boeken en tijden vinden.

(5) Kampot
3 nachten

Kampot

Kampot, beroemd van Bokor Hill station en de Kampot peper.

Kampot
Kampot is een kleine koloniale stad in het zuiden van Cambodja. De rustige maar erg sfeervolle stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die aan de golf van Thailand ligt. Kampot is om twee dingen bekend. De spookstad Bokor Hill ligt vlak bij Kampot op een hoge berg waar vandaan je een prachtig uitzicht over de stad en de zee hebt. De temperatuur is erg aangenaam. Naast deze toeristische attractie zijn de ook peperplantages van Kampot erg bekend. Vroeg had vrijwel elk restaurant in Parijs wel een potje Kampot peper op tafel staan. De peper is beroemd vanwege de uitstekende kwaliteit. Ook zijn er tegenwoordig aan de stranden van Kampot zoutvelden te vinden.

Het is aan te raden om minimaal twee maar beter drie nachten in Kampot door te brengen. Je hebt zo genoeg tijd om Bokor Hill te bezoeken maar ook om de koloniale stad en zijn prachtige platteland en kust te ontdekken.

Hoteltip
De perfecte accommodatie in Kampot is Villa Vedici. Dit hotel heeft ruime en sfeervolle kamers die je vanaf $30 voor een nacht kunt boeken. Vooral de locatie is een groot pluspunt evenals de twee heerlijke zwembaden. Vanaf sommige kamer in het hotel dat aan de Kampot rivier ligt kijk je op de berg Bokor uit. Een perfecte keuze als je het niet erg vind om een hotel buiten de stad te hebben. Wil je liever in de stad verblijven maar ook aan de rivier, dan zijn de Natural Bungalows een goede alternatief.

Vanuit Kampot kan je vrij eenvoudig naar Sihanoukville doorreizen. Er rijdt regelmatig een bus van Kampot naar Sihanoukville. Vanaf $6 kan je online al een buskaartje boeken. De busrit duurt ongeveer 2,5 uur.

Je kunt ook per privé taxi van Kampot naar Sihanoukville reizen. Je betaalt dan ongeveer $35. Er kunnen ongeveer 4 westerlingen in één taxi. Je betaalt dan dus per persoon ongeveer $9. Je wordt bij je hotel in Kampot opgepikt en bij je hotel in Sihanoukville afgezet. Erg handig. Ook een taxi naar Sihanoukville kan je online regelen.

Op vrijdagen, zaterdagen en zondagen rijdt er ook een trein van Kampot naar Sihanoukville. Treinkaartjes zijn alleen ter plekke op het station te verkrijgen en kosten een paar dollar.

Ook is het mogelijk om een combi-ticket van Kampot naar Koh Rong eiland te boeken. Je reist dan eerst per bus naar Sihanoukville om daar over te stappen op de ferry naar Koh Rong. Je transfer is dan gelijk goed geregeld en je bent voordeliger uit dan het los te boeken.

(6) Sihanoukville
3 nachten

Sihanoukville

Sihanoukville, kilometers lange witte zandstranden met palmbomen en het feestparadijs van Cambodja!

Sihanoukville
Sihanoukville is de “relax” stad van Cambodja. Het is na Siem Reap en Phnom Penh de meest populaire bestemming in Cambodja. Backpacken in Sihanoukville wordt dan ook veel gedaan. De vele stranden, eilanden, bergen en een bruisend nachtleven zorgen hier voor veel vertier. In de houten en met riet en palmbladeren bedekte restaurants aan het strand vang je koele zeewind op terwijl je van je cocktail of biertje geniet kijkend naar de ondergaande zon die wegzakt in de zee. Het is de ideale plek om even bij te komen tijdens je reis en even lekker te genieten.

Geniet minimaal 3 dagen van de prachtige stranden en het fantastische uitgaansleven in Sihanoukville.

Hoteltip
Het bast van de hotels en guesthouses in Sihanoukville. Ze zijn echter niet allemaal even leuk en mooi gelegen. Een leuk budget hotel op een mooie locatie in Sihanoukville is Raksa Bar & Bungalows. Deze sfeervolle familie accommodatie ligt pal aan het strand van Serendipity Beach en heeft kamers met prachtig uitzicht over de baai van Sihanoukville. Voor $10 kan je hier al een sfeervolle en schone bungalow boeken vlak bij het strand.

Een luxere accommodatie met fijn zwembad en uitzicht op zee is het Serendipity Beach Resort. Het is een echte aanrader. Voor $40 kan je daar al een overnachting boeken.

Vanaf de pier in Sihanoukville (Ou Chheuteal beach) kan je per fast ferry naar Koh Rong of Koh Rong Samloem reizen. De rit duurt 40 minuten en brengt je naar Koh Toch pier op Koh Rong of de pier op Koh Rond Samloem. De overtocht kost je $12 per enkele reis. Je kunt online je ticket voor de ferry boeken. Voor een retourtje (open retour) betaal je $22 per persoon.

Er zijn dagelijks meerdere afvaarten mogelijk. Vrijwel elk uur tussen 08:00 en 17:00 kan je de ferry nemen. Bij aankomst op één van de eilanden loop je eenvoudig naar je hotel of guesthouse. Let erop dat het erg druk is op de eilanden en hotels vaak snel vol zitten. Boek je hotel op Koh Rong of Koh Rong Samloem dus op tijd!

(7) Koh Rong
3 nachten

Koh Rong

Koh Rong, overdag duiken en snorkelen, ‘s avonds feesten en relaxen!

Koh Rong
Hagelwitte zandstranden, ongerepte natuur, visrijke koraalriffen, romantische strandbungalows, verkoelende watervallen en een sfeervol nachtleven. De paradijselijke Cambodjaanse eilanden van Koh Rong net ten zuiden van Sihanoukville hebben het allemaal. Pas zeer recentelijk zijn de eilanden van Koh Rong ontdekt door het toerisme. Eigenlijk raar aangezien de eilanden de ideale mogelijkheden bieden als het om snorkelen, duiken, vissen, uitgaan of gewoon relaxen gaat.

Drie nachten doorbrengen op één van de paradijselijke eilanden van Cambodja is zeker aan te raden.

Hoteltip
Voor een hotel op Koh Rong met spectaculair uitzicht moet je zeker High Land Beach Bungalow boeken. De bungalows bieden een fantastisch uitzicht op zee en zijn erg sfeervol en romantisch ingericht. Een absolute aanrader. Een bungalow boek je vanaf $40 per nacht.

Zoek je een leuk maar goedkoop hotel in Koh Rong, dan is White Rose guesthouse een goede optie. Het guesthouse ligt pal aan het strand en is erg in trek bij backpackers. Een overnachting boek je al vanaf $12 per nacht. Het guesthouse ligt op het populairste deel van Koh Rong.

Chi Phat ligt in het binnenland van Cambodja en in het Cardamon gebergte. Om er te komen zal je vanuit Sihanoukville eerst per bus tot aan de plaats Andoung Teuk (of Andoung Tuek geschreven) moeten reizen. Vanaf Andoung Teuk kan je per motorbike of per boot naar Chi Phat reizen.

Vanuit Koh Rong neem je eerst de ferry naar Sihanoukville. Op het busstation neem je de bus van Sihanoukville naar Koh Kong (aan de grens met Thailand). Regel op voorhand (online) je buskaartje want het kan soms druk zijn.
Je stapt vervolgens in Andoung Teuk uit. Het is handig om vooraf bij de chauffeur kenbaar te maken dat je de bus wilt verlaten in Andoung Teuk bij de brug. Het Cambodjaanse woord voor brug is “spin”.

Daar kan je naast de rivier eenvoudig je vervoer naar Chi Phat regelen. Dit kan per boot (erg mooie tocht) of per motorbike over de weg. Als je gelukt hebt kan je ook per SUV reizen. Je betaalt een paar dollar voor de tocht van Andounh Teuk naar Chi Phat. Voor de boot $10 wat zeker de moeite is.

(8) Chi Phat
2 a 3 nachten

Chi Phat

Chi Phat, maagdelijke plek met watervallen en grotten middenin de Cambodjaanse jungle.

Chi Phat
Midden in de dichte Cambodjaanse jungle, omringt met prachtige watervallen en grotten, ligt het kleine plaatsje Chi Phat. Enkele jaren geleden was Chi Phat nog een bolwerk van illegale houtkappers en houthandelaren. Tegenwoordig is het een plek waar je als toerist een prachtig en nog weinig bekend stukje Cambodja kan ontdekken. Chi Phat ligt namelijk in één van de laatste ongerepte stukken tropisch regenwoud in Zuidoost Azië. Tijdens je verblijf kan je de indrukwekkende omgeving ontdekken. Zo hoort een bezoek aan de dragon fish rivier, de chhay chhrey waterval en de Chhay K’pos waterval zeker tot de Chi Phat reistips.

Verblijf minimaal 2 maar beter 3 nachten in Chi Phat om de prachtige omgeving optimaal te kunnen verkennen.

Hoteltip
De Fireflies Lodge in Chi Phat is een echte aanrader. De accommodatie ligt net buiten het centrum aan de rivier. In de avond en nacht kan je bij de rivier duizenden vuurvliegjes zien. De ruime bungalows hebben een veranda waar vandaan je de prachtige tuin kunt zien. Je boekt hier al een kamer voor $15 per nacht.

De voordeligste guesthouses kan je al boeken vanaf $5 per tweepersoons kamer per nacht (excl. ontbijt). Het Otter Guesthouse is een leuke optie. Het gezellige maar basic guesthouses ligt erg centraal. De kamers zijn schoon en de gastvrouw en gastheer zijn erg gastvrij. De kamers hebben een fan en klamboe. Er is een gedeeld terras en een gezamenlijke huiskamer.

Het laatste deel van je reis door Cambodja brengt je van Chi Phat naar de grensplaats Koh Kong om vervolgens Thailand in te reizen.

Vanaf Chi Phat kan je wederom per boot, motorbike of SUV naar Andoung Teuk reizen. Het is handig om je vervoer de dag voor vertrek te regelen in Chi Phat. Voor een paar dollar kom je weer terug in Andoung Teuk. Daar neem je de bus (regel vooraf je kaartje via je hotel/guesthouse of online) richting Koh Kong. Soms rijden er bussen, soms rijden er minivans. Als je in de ochtend vertrekt (+/- 08:00) dan kom je rond 12:00 in Koh Kong (centrum) aan. Vertrek niet later dan 11:00 anders kom je niet meer op dezelfde dag in Thailand aan.

Vanaf Koh Kong moet je per tuk tuk of motorbike naar de grens (Hat Lek / Cham Yeam) doorreizen. Daar kan je een visum on arrival voor Thailand regelen. Grensformaliteiten kosten je ongeveer 20 minuten. De rit van Koh Kong naar de grens is 6 kilometer en kost je $3. Vanaf het Thaise deel van de grens (Hat Lek) kan je per songthaew naar de stad Trat doorreizen. Je bent er in ongeveer 2 uur voor Baht 200 (€5). Er staan bij de grens genoeg songthaews op je te wachten. Vanaf Trat kan je eenvoudig doorreizen naar Bangkok (per bus in 6 uur). Je boekt vanaf $9 je tickets online.

Ook kan je per minivan en ferry (online combi-ticket) naar Koh Kut of Koh Chang doorreizen.

Twee weken door Cambodja reizen, de beste reisroute

Heb je beperkt de tijd om door Cambodja te reizen, een week of twee, dan moet je keuzes maken en kan je niet alles zien en bezoeken. Afstanden zijn vaak vrij lang en aangezien de wegen niet in optimale voor zijn duurt het lang om afstanden tussen plaatsen of te leggen. Tijdens je bezoek van ongeveer twee weken aan Cambodja heb je voldoende tijd om de echte hoogtepunten van Cambodja te bezichtigen. Zo zijn de tempels van Angkor bij Siem Reap een must en mogen ook de Killing Fields en de S21 martelgevangenis in Phnom Penh niet aan je lijstje ontbreken. Om je reis aan te vullen met een ontspannen uitstapje, is een bezoek aan de prachtige stranden van Sihanoukville ook erg aan te raden. Naast deze top bestemmingen in Cambodja kan je onderweg nog enkele ander plaatsen aandoen die zeker de moeite waard zijn.

Meer reisroutes door Cambodja

Uiteraard zijn er naast de hierboven getoonde reisroute nog meer reisroutes door Cambodja mogelijk. In diverse reisgidsen zal je ook nog tal van mogelijkheden vinden. Boven getoonde route is echter de meeste gebruikte route en goed met het openbaar vervoer te bereizen. Er zijn natuurlijk naar eigen smaak nog aanpassingen te doen aan de reisroutes door Cambodja die op deze website woorden getoond.