Vlak naast de NH4, de weg die Phnom Penh met Sihanoukville verbindt, ligt het prachtige Kirirom. Het is het oudste nationale park van Cambodja en bestaat uit heldere meren, indrukwekkende watervallen en bergen die begroeid zijn met dennenbomen. De hoogste bergtop van Kirirom dat “blije berg” betekend, is 675 meter hoog. Kirirom national park is eenvoudig te bereiken vanuit Phnom Penh en Sihanoukville en daarom ook in de weekenden erg populair onder Cambodjanen en expats uit de stad om even bij te komen van de drukte in de stad. In diverse reisgidsen vind je Kirirom reistips.

Over Kirirom

Het nationale park Kirirom ligt verspreid over de Cambodjaanse provincies Kampong Speu en Koh Kong. Kirirom is onderdeel van het oostelijk deel van het Cardamom gebergte. Het was koning Monivong die in 1930 de naam aan Kirirom gaf. Voor die tijd heette het park Phnom Vorvong Sorvong, vernoemd naar de mythe van twee broers en prinsen en naar de twee opvallende bergen die je er nog altijd terugvindt. In 1940 liet koning Norodom een weg aanleggen door de dichte jungle. Hij liet ook een heuvel station bouwen die diende als een retraite of vakantie locatie tijdens de hete zomers. De temperatuur in Kirirom is namelijk een stuk lager dan in de lager geleden delen van Cambodja. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig stond het gebied bekend als toevluchtsoord van de Rode Khmer die uit handen van de nieuwe overheid wilden blijven.

De plaats Chambok ligt in het hart van Kirirom en is een gemeenschap die erg afhankelijk is van het eco-toerisme. In 2014 won het eco-toerisme project dat in Chambok is opgezet een belangrijke toerisme prijs in Berlijn op de ITB-beurs. De inwoners van de plaats leven van het toerisme waar ze vroegen van de illegale houtkap leefden. Dit project is speciaal opgezet om ze de inwoners een betere levensstandaard te geven en de natuur te redden.

Overnachten in Kirirom

Er is een aantal leuke en goede hotels in Kirirom te vinden. Ze liggen in de plaats Chambok in het Kirirom national park en even verderop in Kampong Speu. Er zijn goedkope hotels in Kirirom te vinden maar ook de wat duurdere en luxe accommodaties en budget hotels en guesthouses. Let erop dat het soms erg druk kan zijn. Vooral tijdens feestdagen in Cambodja en weekenden trekken veel Khmer naar Kirirom om even heerlijk bij te komen. Ben je van plan om in een drukke periode Kirirom te bezoeken, boek dan je hotel in Kirirom ruim op tijd.

Budget hotel tip Kirirom

Vooral aan de rand van het Kirirom national park vind je de budget accommodaties. Eigenlijk zijn het homestays waarbij je een prive kamer boekt of een kamer met andere deelt (slaapzaal). Voor $5 boek je al een bed op een slaapzaal met 8 personen in de Vang Sambath Homestay. Voor een eigen kamer kan je voor $10 bij Thy Nhem Homestay overnachten. De accommodaties in Chambok bestaan enkele jaren en maken deel uit van een programma waarbij de lokale bevolking wordt geholpen.

Middenklasse hotel tip Kirirom

Voor een erg leuk middenklasse hotel in Kirirom is het Kirirom Hillside Resort de beste keuze. De accommodatie ligt op korte afstand van Kirirom en heeft een riant zwembad en een tennisbaan. De bungalows hebben elk een terras of balkon met uitzicht op de tuin en airconditioning. In de openbare ruimtes is gratis WIFI. Vanuit het hotel kan je eenvoudig excursies en vervoer regelen naar Kirirom. Een overnachting in een tweepersoonskamer boek je hier vanaf $55 inclusief ontbijt.

Luxe hotel tip Kirirom

De meeste luxe accommodatie in Kirirom die je zal vinden is het 4-sterren vKirirom Pine Resort. Het resort ligt midden in het gebergte van het Kirirom national park omgeven door weelderig groen. De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben gratis WIFI. Er zijn verschillende accommodaties te boeken zoals een Khmer cottage of luxe suite. Een overnachting inclusief ontbijt boek je hier vanaf $60 per nacht.

Wat te zien en doen in Kirirom?

Er is genoeg te zien en te doen in Kirirom en omgeving. Er zijn volop bezienswaardigheden in het national park Kirirom te vinden. Vooral de indrukwekkende watervallen waarvan de hoogste 40 meter is zijn er populair onder toeristen. Er zijn bij de watervallen diverse meertjes en poelen waar je heerlijk kunt zwemmen. Je kunt ze eenvoudig te voet bereiken of per fiets, vaak gratis bij je verblijf te lenen. Ook kan je in Kirirom een motorbike huren op veel plaatsen. Ook de grotten met vleermuizen zijn een populaire bezienswaardigheid in Kirirom.

In Kirirom komen wilde ossen, olifanten, luipaarden en andere zeldzame dieren voor die jij tijdens georganiseerde excursies kunt gaan bekijken. Er schijnen ook nog tijgers in Kirirom voor te komen maar die zijn al lange tijd niet gezien.

Het is ook mogelijk om een tocht per ossenkar te maken door de omgeving. Je komt door diverse dorpen van de Chambok gemeenschap waar jij ook kookcursussen kunt volgen.

Hoe kom je in Kirirom?

Vanaf zowel Phnom Penh als Sihanoukville kom je snel en eenvoudig in Kirirom. Tussen beide steden rijden dagelijks tientallen bussen. Vanaf Sihanoukville gezien liggen Kampong Speu en Chambok net iets over de helft. Je kunt hier uitstappen. Reis je naar Chambok, dan heb je nog een motorbike nodig om daar te komen (15 – 30 minuten). Een busticket naar Kampong Speu kan je online boeken.

Meer Kirirom reistips?

Wil je meer weten over Kirirom en ben je op zoek naar nog meer Kirirom reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids voor Cambodja mee te nemen op reis. In de betere reisgidsen vind je tal van handige Kirirom reistips en andere nuttige tips over Cambodja. De beste reisgidsen voor Cambodja zijn de Lonely Planet, Rough Guide en Trotter.