Er zijn flink wat evenementen en feestdagen in Cambodja. Sterker nog, Cambodja is zelfs één van de landen waar ze de meeste feestdagen kennen. Westerse feestdagen als kerst, Pasen en Pinksteren kennen ze in Cambodja uiteraard niet aangezien het christelijke feesten zijn. Vanwege de aanwezigheid van veel westerse backpackers en reizigers wordt op sommige plaatsen wel eenvoudig kerst gevierd, meer eigenlijk meer als excuus om een gezellige avond (met veel bier) te hebben. Ook spelen restaurants en bars in op de westerse feestdagen om wat extra te kunnen verdienen.

Hieronder kan je een overzicht vinden van alle feestdagen in Cambodja. Het meemaken van een van de feestdagen in Cambodja tijdens je reis kan erg leuk en interessant zijn. Let er wel op dat, bijvoorbeeld rond het waterfestival, nieuwjaar of Pchum Ben (uitgesproken: pjom ban) het erg druk is. Vooral in Phnom Penh maar ook andere steden als Sihanoukville wordt dan volop feest gevierd. boek je hotel of guesthouse vooruit want het zal niet meevallen dank een geschikte kamer te vinden. Let tijdens deze dagen goed op je spullen. Vooral tijdens het waterfestival is het erg druk in Phnom Penh en zijn er zakkenrollers actief.

Datum Feestdag Omschrijving
1 januari Nieuwjaarsdag De eerste dag van het jaar in onze Westerse/Gregoriaanse kalender is niet een officiële feestdag, veel bedrijven zijn wel gesloten.
7 januari Overwinningsdag De overwinning op de het Rode Khmer regime wordt gevierd.
14 februari Meak Bochea Dag van de herdenking van de preken van Boeddha door de monniken
8 maart Internationale Vrouwendag Herdenken van vrouwen met moed en bijzondere prestaties over de hele wereld.
14, 15 en 16 april Chaul Chnam Thmey Khmer nieuwjaar. Een periode van 3 dagen feest. Een van de 3 belangrijkste feestdagen in Cambodja. Iedereen is vrij en zoekt familie op.
1 mei Dag van de arbeid De internationale dag van de arbeid
5 mei Pithi Chrat Preah Neangkol Koninklijke ploegceremonie, begin van het plantseizoen
24 september Dag van de constitutie Cambodja viert dat het op 24 september 1993 weer een Koninkrijk werd
11, 12 en 13 oktober Pchum Ben Herdenken van overleden voorouders. Veel Cambodjanen zijn vrij en offeren voedsel aan monniken (ze bezoeken tempels). Een van de drie belangrijkste feestdagen in Cambodja.
29 oktober Kroningsdag Dag waarop koning Sihamoni werd gekroond
30 oktober Verjaardag van koning Sihanouk Verjaardag van de vader van de koning, verjaardag van de oude koning
9 november Onafhankelijkheidsdag Cambodja viert dat het land onafhankelijk werd van Frankrijk in 1953.
24, 25 en 26 november Bon Om Thook Water Festival, het einde van het regenseizoen. Er wordt gevierd dat de Tonle Sap rivier van stroomrichting veranderd.

Enkele belangrijke feestdagen in Cambodja uitgelicht

Van het grote aantal feestdagen die Cambodja kent, zijn er een aantal zeker de moeite waard. Als je (toevallig) op reis en je hebt de kans om één van de evenementen of feestdagen in Cambodja mee te maken, dan moet je die kans zeker grijpen. Vooral de belangrijkste feestdagen in Cambodja die je hieronder terug vindt zijn erg leuk zijn om mee te maken:

Het festival Phnum Ben

Phnum Ben is een Cambodjaans religieus festival waarbij voorouders worden geëerd en herdacht. Het festival vindt plaats in de tiende maand van de Khmer Kalender aan het einde van de boeddhistische lente. Op de westerse (Gregoriaanse) kalender valt het festival meestal in begin oktober.

Tijdens het festival geeft men offers aan Buddha in tempels door heel het land. De offers bestaan uit eten. Cambodjanen geloven dat in deze periode de poorten van de hel tijdelijk worden open gezet zodat kwade geesten kunnen ontsnappen. Na de ontsnapping zullen de geesten weer terugkeren en meer kwaad doen aan de overleden voorouders. Om de geesten tevreden te stellen worden offers in de vorm van eten gemaakt. Niet alleen kwade geesten maar ook de voorouders worden op deze manier geëerd.

Cambodjaans oud en nieuw (Khmer new year)

Het Cambodjaanse oude en nieuw (in Khmer Chaul Chnam Thmey) is de belangrijkste feestdag in Cambodja. Het Khmer oud en nieuw duurt drie dagen en vindt plaats in de maand april. Het nieuwe jaar wordt groots ingeluid en gevierd. De meeste mensen zijn vrij en zoeken hun familie op op het platteland. De eerste vrije dag is de eerste dag in het nieuwe jaar. Meestal is dat 13 of 14 januari. Alle drie dagen van het Khmer nieuwjaar hebben een eigen naam en hun eigen rituelen:

Maha Songkran, door het branden van kaarsen en wierook eren de Khmer Boeddha
Virak Wanabat, de minder bedeelden uit de samenleven ontvangen geld en voorouders worden in tempels vereerd.
Virak loeurng Sak, Boeddhabeelden en ouderen worden “gewassen” met geparfumeerd water. Dit brengt geluk.
Waterfestival
Het waterfestival in Cambodja, door de Khmer Bon Om Thook genaamd, is het festival dat wordt gehouden om het einde van het regenseizoen in Cambodja te vieren. Het festival wordt in de maand november gehouden. Feitelijk wordt gevierd dat het water van de Tonle Sap rivier in noordelijke richting stroomt. In het regenseizoen stroomt de grote hoeveelheid water vanuit het Tonle Sap meer via de Tonle Sap rivier de Mekong rivier in om vervolgens bij de Mekong delta in zuidelijk Vietnam uit te komen in de Zuid-Chinese zee. In het droge seizoen stroomt het wat juist vanuit de Mekong rivier de Tonle Sap rivier in om vervolgens het Tonle Sap meer aan te vullen. Een unieke gebeurtenis in de wereld. Om dit te vieren worden er op de Tonle Sap rivier in Phnom Penh (maar ook in bijvoorbeeld Siem Reap) bootraces gehouden in prachtige lange drakenboten waar soms 30 man op rij in kan. Het is een eer om als eerste de finish over te gaan. In aanloop naar de festiviteiten wordt er door de roeiers hard getraind. Tijdens het waterfestival is het gigantisch druk in Phnom Penh. Iedereen komt naar de stad toe om de bootraces te zien. Hotels zijn snel volgeboekt dus boek op tijd je hotel! Let ook op zakkenrollers als je van plan bent te gaan.

Meer evenementen en feestdagen in Cambodja

Er zijn nog tal van andere evenementen en feestdagen in Cambodja. Ze zijn wel een stuk minder belangrijk en minder populair dan de eerder genoemden. Sommige dagen worden nier gevierd of zijn alleen van belang voor een bepaald deel van de bevolking. Zo heb je bijvoorbeeld speciale moslimfeestdagen of internationale feestdagen waar eigenlijk geen waarde aan wordt gehecht. Kijk hier voor een compleet overzicht van deze speciale dagen.

Feestdagen in Cambodja
3.8 (75.38%) 13 vote[s]
2018-05-15T12:22:32+00:00