Battambang reistips

  • Battambang reistips

Battambang reistips

Battambang is een rustige maar vrij grote stad in Cambodja. De stad ligt vlakbij het Tonle Sap meer en staat vooral bekend vanwege het prachtige landschap dat je net buiten de stad kunt vinden. De prachtige groene golvende rijstvelden die uit het bruin-oranje zand omhoogsteken onder de krachtige, blauwe Cambodjaanse zon leveren prachtige foto’s op in dit indrukwekkende deel van Cambodja. Het platteland om Battambang heen geeft een goed beeld van het echte Cambodja. Ben je in de mogelijkheid om deze stad te bezoeken, dan moet je dat zeker doen. De boottocht van Battambang naar Siem Reap hoort absoluut tot een van de hoogtepunten van Cambodja. In veel reisgidsen over Cambodja vind je ook diverse handige Battambang reistips.

Reistips backpacken Battambang stuwdam
Battambang stuwdam
Reistips backpacken Battambang koloniaal gebouw
Koloniaal gebouw
Reistips backpacken Battambang Wat Eck Phnom
Wat Eck Phnom

Over Battambang

Battambang is na Phnom Penh de 2e stad van Cambodja qua inwoneraantal. Met zo`n 250.000 inwoners is de stad een belangrijk economisch punt in het land. Vanwege de ligging nabij Thailand en de grote rijst-en vruchtenoogsten, speelt de handel een grote rol. Toen de provincie Battambang tegelijk met Siem Reap aan Thailand was afgestaand diende het ook als belangrijke hub tussen de 2 landen. Battambang werd gesticht in de elfde eeuw en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het was vroeger de hoofdstad van Monton Kmer en ligt in het hart van noord-westelijk Cambodja.

Het land rondom Battambang is vruchtbaar. Veel rotsgrond zoals in andere provincies ontbreekt waardoor er veel landbouwproducten worden verbouwd. Voor de tijd dat vrijwel alle infrastructuur in en rondom Battambang werd verwoest, was Battambang de rijstschuur van Cambodja. Ook de visvangst is van belangrijke invloed op Battambang. De Sangker rivier loopt door het centrum van de stad en komt uiteindelijk uit in het Tonle Sap meer.
Battambang is een rustige en overzichtelijke stad aan de oevers van een rivier. De stad heeft nog een oud koloniaal centrum waar nog goed de Franse bouwstijlen te herkennen zijn. Waarschijnlijk heeft de stad samen met Kampot de best bewaarde koloniale gebouwen van Cambodja.

De naam Battambang betekend letterlijk “de verloren stok” en refereert aan de legende van Preah Bat Dambang Kranhoung (Kranhoung de stokkoning) Sinds de infrastructuur in maar vooral rondom Battambang aanzienlijk zijn verbeterd is Battambang goed te bereiken voor toeristen. Het is zeker de moeite waard om een aantal dagen door te brengen in de stad. Vanuit de stad zijn vele uitstapjes mogelijk naar nabijgelegen tempels (Phnom Banon of Wat Ek Phnom bijvoorbeeld), een bezoek aan het platteland, of een bezoek aan vissersdorpen in de buurt.

Geschiedenis van Battambang
Thailand of Cambodja
Battambang is in de geschiedenis vaak veranderd van eigenaar. Soms waren het de Thai (toen der tijd Siam genaamd) en later weer de Khmer die Battambang tot grondgebied hadden gemaakt. Vanaf de 15e eeuw tot de Franse overheersing van Indochina is Battambang vrijwel altijd van Thailand geweest. In 1907 kregen de Fransen de Thai zo ver om het weer terug te geven aan “Cambodja” dat toen uiteraard in Franse handen was. In 1941 namen de Thai Battambang met behulp van de Japanners weer in. Het duurde tot 1947 voor de regio Battambang weer bij Cambodja hoorde. Onder grote internationale druk werd Thailand gewezen op het feit dat de regio oorspronkelijk tot Cambodja behoorde. De Thai werden vriendelijk doch dringend gevraagd de provincie weer over te dragen aan zijn rechtmatige eigenaar.

Reistips backpacken Battambang phnom sampov
Phnom Sampov
Reistips backpacken Battambang Wat Banan
Wat Banan

De Fransen
De Fransen maakten een aantrekkelijk centrum in Battambang. Aan de oevers van de Sangker rivier bouwden ze mooie koloniale panden. Het gebied was van economisch groot belang vanwege de handelsroute en de productie van rijst en fruit.

Rode Khmer
Battambang werd na de val van de Rode Khmer in Phnom Penh het bolwerk van de Rode Khmer. Nadat het Vietnamese leger Phnom Penh was binnengedrongen zochten de Rode Khmer hun heil in het noord-westen van Cambodja, tegen de grens met Thailand. Battambang was vaak het middelpunt van diverse conflicten tussen het regeringsleger en de Rode Khmer. De Rode Khmer hadden in steden als Pailin, Anlong Veng en Battambang nog veel aanhangers. Battambang was echter de frontlinie waar diverse slagen werden uitgevochten. Broer nr 3, Ieng Sary, die zijn hoofdkwartier in Pailin had, had de regie over de Rode Khmer troepen in de regio. Het heeft tot 1998 geduurd tot de laatste Rode Khmer strijders verdreven waren. Pol Pot kwam op natuurlijke wijze te overlijden in de noordelijke stad Anlong Veng

Battambang is omringt door een aantal heuvels of bergen. Op deze heuvels hadden de Rode Khmer goed zicht op de vijand. De bekendste berg is Phnom Sampeau (Boot berg). Op deze berg tref je nog een howwitzer en een grote mitrailleur aan die getuigen van de strijd. Ook zijn de “Killing Caves” te vinden op de berg. Een aantal burgers is hier van bovenaf in een grot gegooid. Vaak niet gelijk door maar zwaar gewond. Mensen overleden aan hun verwondingen en van honger of dorst.

Overnachten in Battambang

Accommodaties in Battambang zijn vrij eenvoudig te vinden. De grote stad heeft een vrij groot aanbod hotels en guesthouses. Veel hotels en guesthouses liggen in en om het centrum van de stad ten westen van de Sangker rivier. Ook een de oostkant van de rivier kom je een aantal accommodaties tegen. Vanaf de meeste hotels en guesthouses in Battambang loop je binnen een paar minuten het centrum in. Een klein aantal hotels en resort die duurder zijn liggen aan de rand van de stad.

Budget hotel tips Battambang

Ben je op zoek naar een leuk en goedkoop hotel in Battambang, dan is het 333 Guesthouse een ideale keuze. Het guesthouse ligt in het centrum van Battambang en biedt kamers vanaf $5 per nacht. De kamers zijn vrij ruim, eenvoudig en schoon. Je deelt een balkon met de buren. Vanaf het balkon kijk je mooi over de stad uit.

Middenklasse hotel tips Battambang

Heb je wat meer geld te besteden en zoek je iets meer luxe en comfort, dan is het King Fy Hotel een absolute aanrader. Het hotel heeft een zwembad en ruime kamers. Het hotel ligt aan de oostelijke oever van de Sanker rivier en vlakbij het centrum van Battambang. Het hotel is hoog dus veel kamers bieden een mooi uitzicht over de stad. Kamers kan je vanaf $25 per nacht boeken.

Luxe hotel tips Battambang

Een echte aanrader is het Battambang Resort dat net ten zuiden van de stad ligt in een rustige en natuurlijke omgeving. Het 4 sterren resort ligt tussen de rijstvelden in en heeft een prachtig zwembad. De kamers zijn ruim opgezet en het resort heeft ook een restaurant waar je heerlijk kunt eten. De eigenaar is Nederlands. Het Battambang resort is een plek waar je even helemaal tot rust kunt komen. Een kamer boek je al vanaf $65 per nacht inclusief ontbijt.

Bekijk hotelaanbiedingen in Battambang!
Reistips backpacken Battambang centrale markt
Centrale markt
Reistips backpacken Battambang Tonle Sap boot
Tonle Sap boot

Hoe kom je in Battambang?

Hoe kom je nu eigenlijk in Battambang? Battambang is over land en over water goed te bereiken. Hoewel Battambang een eigen luchthaven heeft, wordt deze niet meer gebruikt. Battambang is vanuit zowel het oosten, het westen en het noorden goed te bereiken. Ten zuiden van Battambang ligt het onherbergzame Kardamongeberte waar je doorgaans erg lastig doorheen kunt reizen.

Per bus naar Battambang reizen

Vanaf Phnom Penh kan je eenvoudig naar Battambang reizen. De reistijd ligt tussen de 6 en 8 uur en brengt je langs steden als Kampong Chnnang en Pursat. De busrit kost $7. Je kan je kaartje via je hotel of guesthouse kopen of op het station. Verschillende busmaatschappijen bieden hun diensten aan. Er vertrekken dan ook ongeveer tien bussen per dag van Phnom Penh naar Battambang. De meeste vertrekken vanaf het busstation bij de centrale markt in Phnom Penh (Phsar Thmei).

Ook vanuit Siem Reap kan je eenvoudig per bus naar Battambang komen. Dagelijks rijden er 8 bussen tussen de steden. De rit neemt 5 uur in beslag en een kaartje kost $6. Kaartjes koop je op het busstation, via je guesthouse, hotel of reisbureau op straat.

Battambang heeft meerdere busstations. Elke maatschappij heeft een eigen opstap/uitstapplek en vaak is dat net buiten de stad. Vanaf daar heb je nog een tuk-tuk nodig. Die zijn vrij goedkoop in Battambang. Voor een dollar wordt je meestal naar je hotel gebracht. Verlaat je Battambang per bus, dan is het handig om je kaartje te laten regelen via hotel of guesthouse. Je wordt vaak opgepikt bij je hotel en per mini-van naar het busstation gebracht. Als ze je vergeten op te halen kan je hotel regelen dat je alsnog wordt opgepikt.

De internationale bus van Bangkok naar Battambang is ook mogelijk. Je kan in Bangkok via veel reisbureautjes een buskaartje naar Battambang kopen voor ongeveer $18. De rit duurt ongeveer 8 uur.

Je online busticket naar Battambang boek je via Busonlineticket of 12goasia.com.

Per boot naar Battambang reizen

Het is ook mogelijk om vanuit Siem Reap per boot naar Battambang te reizen. Krijg je de kans, dan moet je dat zeker doen. De route brengt je langs diverse drijvende dorpen compleet met tempels, kerkjes, scholen en restaurantjes en over het grote Tonle Sap meer. Ook kom je de mangrovebossen tegen vlakbij Siem Reap. In het regenseizoen vaar je in 5 uur tijd naar Battambang terwijl de reistijd in het droge seizoen tot 8 uur kan oplopen. De reis per boot van Siem Reap naar Battambang is een van de hoogtepunten van Cambodja.

Per Vliegtuig naar Battambang reizen

Het vliegveld van Battambang is sinds enkele jaren helaas niet meer in gebruik voor personenvervoer. Wil je naar Battambang vliegen vanuit Bangkok of bijvoorbeeld Kuala Lumpur of Pakse in Laos, dan kan je beter naar het vliegveld van Siem Reap vliegen. Er zijn dagelijks vluchten met bijvoorbeeld de chartermaatschappij Air Asia naar Siem Reap voor weinig geld vanaf Bangkok of Kuala Lumpur. Je boekt vliegtickets voor Air Asia het voordeligst (zonder extra boekingskosten) via Expedia.nl.

Bezienswaardigheden in Battambang

Battambang is een grote en oude stad die erg belangrijk was voor de Franse handel ten tijde van hun overheersing van Indo-China. In de stad zijn dan ook op verschillende plaatsen nog oude koloniale gebouwen te vinden. Maar eens een wandeling door deze rustige en overzichtelijke stad en je vindt er genoeg.

Naast deze koloniale gebouwen is het prachtige platteland van Battambang een top-attractie op zich. Het is eigenlijk de belangrijkste bezienswaardigheid van alle bezienswaardigheden in Battambang. Huur voor een dag een motorbike (brommer) voor ongeveer $6 bij één van de shops in het centrum van de stad of via je guesthouse of hotel en verken op je gemak het omringende platteland van Battambang. Je kan ook eenvoudig een tuk tuk regelen met een chauffeur die je naar de mooiste plaatsen van de stad zal brengen. Aangezien de afstanden redelijk groot zijn, betaal je wel aardig wat voor een dag in een tuk tuk worden rondgereden. Reken op ongeveer $20 tot $25 dollar.

Op het oude spoor van Battambang dat het eindpunt van de spoorlijn is van de route Sihanoukville – Kampot – Phnom Penh – Battambang, wordt tegenwoordig met de bamboetrein (Bamboo train) gereden. Feitelijk worden er 2 assen met elk 2 wielen op het spoor geplaatst. Vervolgens wordt er op de twee assen een bamboe frame gelegd waar de passagiers op kunnen zitten. In het frame zit een gat van een half meter waarboven een motor wordt geplaatst. Vanaf de motor wordt een aandrijfband naar de achteras doorgetrokken die voor de stuwkracht zorgt zodat de bamboo train vooruit komt. De trein kan snelheden rond de 30 kilometer per uur bereiken en rijdt over hobbelig spoor dat door ruig struikgewas gaat. Na een 15 tal minuten keer je om en wordt je weer teruggereden naar je opstappunt. Indien je op het enkelspoor een tegenligger tegenkomt wordt er gekeken welke bamboo train zwaarder is belast. De minst zwaarbeladen trein moet van het spoor worden getild zodat de zwaardere kan doorrijden. De trip is erg leuk en brengt je door prachtige landschappen. Tegenwoordig kost de tocht $5 per persoon maar de tocht is zeker je geld waard.

Verken tijdens je rit vooral de berg Phnom Sampov (Phnom Sampeau) waarop een tempel gebouwd is. Tegen de berg staat een gigantische Boeddha die niet mag worden afgebouwd. Op de berg kan je ook een killing cave vinden waar tijdens de Rode Khmer periode diverse personen naar beneden zijn gegooid waarbij ze een langzame dood vonden omdat ze met diverse gebroken botten niet konden ontkomen. De berg ligt 15km buiten de stad en is goed te bereiken. Op de berg vind je ook nog een oude howitzer die door de Rode Khmer werd gebruikt op de frontlinie tegen het regeringsleger.

Een van de andere top bezienswaardigheden in Battambang is Wat Banan. Deze tempel ligt op een berg langs de rivier. De berg ligt een flink stuk buiten de stad maar is ook goed te bereiken. De tempel op de berg lijkt erg op Angkor Wat in Siem Reap. Volgens sommigen is de tempel gebruikt als voorbeeld voor Angkor Wat. Om de tempel te bereiken moet je een steile berg beklimmen van 368 treden. Neem vooral een fles water mee als je omhoog gaat. Een entreekaartje kost $1 per persoon.

Tijdens je tocht moet je ook zeker de Wat Eck Phnom aandoen. Deze tempel staat naast een gigantisch grote boeddha en ligt in het noord-oosten van Battambang. De tempel leent zich perfect voor het maken van prachtige foto’s en behoort zeker tot de Battambang reistips.

Een bezoek aan de Kamping Puoy stuwdam is ook zeker een bezoek waardig. Hoewel het een minder drukke en bekende attractie of bezienswaardigheid in Battambang is voor toeristen, is een bezoek er goed te combineren met een bezoek aan de vlakbij gelegen Phnom Sampov. De stuwdam werd door de Rode Khmer aangelegd om later het land te laten onderlopen indien er sprake was van een grote aanval. Aan de rand van het gigantische meer vind je meerdere eetgelegenheden waar je voor weinig geld van verse vis of een vers gefrituurd vogeltje kunt genieten.

Meer Battambang reistips?

Ga je backpacken in Battambang en ben je op zoek naar meer Battambang reistips, dan mag een goede reisgids niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Cambodja is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol Battambang reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Cambodja. Persoonlijk vind ik dat reisgidsen als de Rough Guide, Lonely Planeten Trotter de beste Battambang reistips en andere Cambodja reistips bevatten.

Battambang reistips
3.4 (68%) 50 votes
2018-03-28T11:04:59+00:00
Inline
Inline