Siem Reap is de nummer één bestemming in Cambodja. Je mag een bezoek aan de sfeervolle stad absoluut niet missen. Het is het hoogtepunt van je reis door Cambodja en misschien zelfs wel van je hele backpack avontuur door Zuidoost Azië. Siem Reap is de stad in Cambodja die vrijwel iedere toerist tijdens zijn reis aandoet. De stad is de ideale plek voor een uitstapje naar het op 6 kilometer afstand gelegen tempelcomplex Angkor Wat dat bovenaan de lijst met Siem Reap reistips staat. De tempels van Angkor Wat trekken per jaar meer dan 3 miljoen bezoekers aan en is daarmee de populaireste bestemming van Cambodja. Zelfs populairder dan Phnom Penh. In alle reisgidsen over Cambodja zal je veel Siem Reap reistips terugvinden.

Over Siem Reap

Siem Reap is de 3e stad van het land qua inwonertal met zo`n 148.000 mensen. Opvallend in Siem Reap is de Franse en Chinese architectuur in het oude Franse deel van de stad dat zich vlak achter de oude markt (Psar Chas) bevindt. In de stad is nog veel handwerk te vinden zoals dat in vroegere tijden tijdens het Angkor rijk werd gemaakt. Ook de traditionele Apsaradansers zijn terug te vinden in een aantal scholen en voor toeristen in enkele restaurants (Temple Bar).

Door de hele stad en maar vooral in en om de oude markt kan je souvenir en handwerkwinkeltjes vinden waar je de mooiste Boeddhabeelden kan kopen. Wie een beetje kan afdingen kan zich een hoop geld besparen. Het centrum van Siem Reap is tevens het economisch centrum. In en rond de oude markt bevinden zich veel winkels en winkelcentrums.Ook vindt je de pubstreet met allerlei restaurant en massagesalons. De stad is erg sfeervol en het is er goed vertoeven.

Na een dag tempels bezoeken is het vrijwel overal mogelijk om bij te komen en te genieten van het avond/nachtleven. In Siem Reap tref je overal massagesalons aan waar je je moeie voeten heerlijk kan laten masseren. Ook zijn er zeer goede restaurants waar je kan genieten van de beste Khmer gerechten evenals westerse gerechten. Langs het hart van de stad loopt de Siem Reap rivier. Stroomopwaarts zijn een aantal kleine dorpen te vinden. Stroomafwaarts kom je bij het Tonle Sap meer. Het is mogelijk om via het drijvende dorp Chong Knaes het meer te bereiken. In de buurt van het meer kan je een vogelreservaat bezoeken met zeldzame vogels.

Geschiedenis van Siem Reap
Siem Reap heeft een zeer rijke geschiedenis. Het is de stad in het centrum van het meest culturele deel van Cambodja. Het is de uitvalsbasis om de diverse tempels in de omgeving te bekijken. Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, Angkor Wat, ligt op ongeveer 6km afstand van Siem Reap. Ook belangrijke tempels als Angkor Thom, Bayon en Ta Phrom liggen vlakbij.

De naam van Siem Reap
In en om Siem Reap hebben veel oorlogen plaatsgevonden. Vooral oorlogen met de Champa uit Vietnam, diverse volkeren uit Myanmar (het voormalige Birma) en ook diverse mogendheden uit Thailand. De naam “Siem Reap” betekend letterlijk: Siamezen verslagen. Siam was de vroegere naam van het huidige Thailand. De naam werd verkregen na een belangrijke veldslag met het koninkrijk van Ayutthaya dat door de Khmer werd gewonnen. Raar genoeg werd de stad Siem Reap samen met Battambang en Sisophon door de Fransen overgedragen aan de Thai om zo de onderlinge verstandsverhouding tussen de kolonisator van Indo-China en het grote Thailand in tact te houden. De periode dat Siem Reap tot Thais grondgebied behoorde duurde van 1795 tot 1907.

Te zien & doen in Siem Reap

Siem Reap is de nummer één bestemming in Cambodja. De belangrijkste bezienswaardigheden in Siem Reap bestaan dan ook uit de indrukwekkende tempels van Angkor. Niet alleen Angkor Wat is de moeite waard, zo’n 6 kilometer ten noorden van Siem Reap liggen nog een groot aantal andere tempels die misschien wel net zo indrukwekkend zijn als Angkor Wat zelf. Wat verder te zien & doen in Siem Reap? Het zijn niet alleen tempels die deel uitmaken van de hoogtepunten van Siem Reap. Er zijn nog enkele andere toeristische attracties in Siem Reap te vinden die ook erg de moeite van een bezoek waard zijn.

De beste manier om de tempels te verkennen is per tuk tuk of per fiets. Elke tuk tuk chauffeur kan je rondleiden. Je kunt kiezen uit de kleine tour of de grote tour. De kleine brengt je langs de zuidelijke poort van Angkor Thom, Bayon tempel, Phnom Bakeng, Angkor Wat, Ta Phrom, Angkor Thom en nog enkele tempels daaromheen. De grote route brengt je nog naar iets verder gelegen tempels waarvan de Bantey Srei tempel de belangrijkste is. De kleine tour kost je $14 terwijl de grote richting de $20 gaat (per tuk tuk per dag).

Ook kan je op eigen gelegenheid met de fiets de tempels van Angkor bezoeken. Je kunt voor $2 voor een dag een fiets huren van The White Bicycles. Deze non-profit organisatie zorgt voor filters die de bevolking in de provincie Siem Reap van schoon drinkwater voorziet. Je geld komt dus goed terecht.

De tempels van Angkor
De tempels van Angkor, Angkor Wat, Bayon, Ta Phrom, Angkor Thom, Olifanten terras, Baphuon Preah Khan, Preah Neak Pean, Ta Keo en meer, liggen zo’n zes kilometer ten noorden van de stad Siem Reap. Per tuk tuk kan je de tempels eenvoudig bezoeken. Voor ongeveer $14 kan je op elke hoek van de straat in Siem Reap je tuk tuk regelen. Ook via je hotel of guesthouse kan je een tour boeken maar reken er dan op dat je wat meer betaalt. Vrijwel alle tuk tukchauffeurs spreken goed tot redelijk Engels en kennen tevens prima de weg. Ze voorzien je van handige tips om bijvoorbeeld de grote meute Zuid-Koreaanse toeristen te ontlopen en ze weten precies op welk moment van de dag je de mooiste foto’s van een bepaalde tempel kunt nemen. Ook letten ze op je bagage terwijl je de tempels bezoekt en wachten ze je op zodat je niet tussen de soms honderden tuk tuk’s jouw tuk tuk hoeft te herkennen. Een fooitje achteraf wordt zeker gewaardeerd.

Het huren van een fiets is ook mogelijk. Vanaf $2 per dag kan je al een fiets huren via je hotel of guesthouse. Het kan erg warm zijn dus draag een pet of andere vorm van bescherming en smeer je goed in. Een tuk tuk is vrij ideaal aangezien die je na de beklimming van een steile tempel een welkome frisse wind biedt.

Brommers/scooters (of motorbikes) huren is niet meer mogelijk voor buitenlandse toeristen.

Ongeveer 4 kilometer ten noorden van Siem Reap tref je de ticketbalie of ticket loket aan waar je een entreekaartje (ticket) voor de tempels kunt kopen. Met dit ticket krijg je toegang tot de nabijgelegen tempels. De verderop gelegen tempels zijn niet inclusief. Hiervoor moet je extra betalen (Banteay Srei, Kbal Spean, Phnom Kulen, Beng Malea). Er zijn verschillende entreekaarten voor Angkor Wat en de andere tempels mogelijk. Zo kan je een eendaagse pas kopen ($20), een driedaagse pas ($50) en een weekpas ($70). Je hoeft geen foto meer mee te nemen want er worden digitale foto’s van je genomen die op je pas komen. Bij het bezoek aan elke tempel moet je de pas tonen. Raak je hem kwijt, dan moet je een nieuwe aanschaffen.

Tip: Je kan een pas kopen voor de volgende dag waarmee je op de dag van aanschaf al de zonsondergang vanaf de Phnom Bakeng tempel mag bekijken. Je pas is de volgende dag tot 18:30 geldig.

Angkor Wat

Het grootste religieuze gebouw ter wereld, Angkor Wat, blijft bij uitstek de grootste toeristische attractie van Siem Reap en zelfs Cambodja. Deze prachtige tempel ligt te midden van andere tempels zo’n 6 kilometer ten noorden van de stad Siem Reap. Om de tempel heen ligt een brede gracht die ter verdediging diende en waar volgende de verhalen vele krokodillen leefden zodat het niet makkelijk was om via de gracht de tempel te bereiken die het hart van de stad Angkor vormde en rond het jaar 1200 zijn hoogtepunt kende. De stad was destijds de grootste stad ter wereld. Zelfs groter dan Londen of Parijs. Meer informatie over Angkor Wat vind je hier.

Bayon tempel

De Bayon tempel is totaal anders dan Angkor Wat. De tempel is voorzien van 216 gezichten die vermoedelijk het gezicht van de bouwer van de tempel, koning Jayavarman VII, moeten lijken. Op elk van de torens op de Bayon tempel tref je vier gezichten aan. Elk van de vier gezichten wijst in een andere windrichting. De stenen van de tempel zijn bijna naadloos op elkaar aangesloten, een staaltje vakwerk. Niet alleen bovenop de tempel valt er veel te bewonderen. Ook onder in de gangen van de tempel maken de prachtige reliëftekeningen grote indruk. Op sierlijke wijze zijn grote veldslagen en feesten in de zandstenen gehouwen.

Bayon tempel
Bayon tempel
Ta Phrom tempel
Ta Phrom tempel
Drijvende dorp van Chong Kneas

Ten zuiden van Siem Reap ligt het Tonle Sap meer (het grote meer). Het is het grootse meer en tevens meest vis dichtrijke meer ter wereld. In het noorden van het meer en vlakbij de haven van Siem Reap (Phnom Krom) ligt het drijvende dorp van Chong Kneas. Alles woningen en andere gebouwen in de dit zijn gebouwd op grote drijvers die bestaan uit boomstammen en ander hout. De drijvers zitten vervolgens weer met touw was aan palen die in het water staan. De woningen drijven zo op een vaste plek op het water en passen zich zodoende eenvoudig aan aan de stand van het water van het Tonle Sap meer. Naast woningen vind je drijvende tempels, drijvende scholen, een drijvende kerk en een drijvend gemeentehuis (community house). Ook zijn er tal van viskwekerijen en krokodillenkwekerijen te vinden. Zeker een bezoek waardig. Een toch met een bootje kan je eenvoudig via je hotel of guesthouse regelen of ter plekke bij de haven die 11 kilometer ten zuiden van Siem Reap ligt.

Angkor National Museum

Het belangrijkste museum van Siem Reap is het Angkor National Museum. Je komt er langs als je de tempels gaat bezoeken. Het museum zit in een prachtig nieuw gebouw dat in Angkoriaanse stijl gebouwd is. In het museum vind je alles terug over de tempels van Angkor en de Khmer cultuur. Vooral de ruimte waarin 1000 Boeddhabeelden te vinden zijn is er indrukwekkend. Een bezoek aan het nationaal museum in Siem Reap kost je $12 maar is zeker de moeite waard. Openingstijden van het nationaal museum in Siem Reap: Dagelijks tussen 08:30 en 18:00.

Wat Preah Prom Rath tempel

De Wat Preah Prom Rath tempel in Siem Reap is ook zeker een bezoek waard. De tempel ligt net iets ten noorden van het centrum aan de Siem Reap rivier en op loopafstand van de centrale markt. De tempel is ruim 500 jaar oud en gesticht door een monnik die met zijn zinkende boot aan de oever van de Siem Reap rivier op dit punt strandde. Zodra je door de opvallende poort loopt die geïnspireerd is op de Bayon tempel, zie je de boot direct liggen. Ook vind je een liggende Boehddha terug op het terrein van de tempel. Entree is gratis. De tempel is de gehele dag geopend.

Wat Thmei Temple & Stupa Memorial

Ten noorden van het centrum van Siem Reap op weg naar de tempels van Angkor ligt de Wat Thmei tempel. Op het complex leven nog altijd monniken. Vroeger werd het complex gebruikt als Killing Field. Het was dan ook de grootste Killing Field in Siem Reap. Bij de tempel op het complex is ter nagedachtenis aan de slachtoffers een stupa gebouwd met daarin schedels van overledenen.

Wat Bo

Een van de oudste tempels in Siem Reap is Wat Bo. Deze tempel ligt ten oosten van de rivier en is gebouwd in een mix van Khmer, Franse en Thaise stijlen. DE tempel is de gehele dag geopend.

Landmijn museum

Het landmijn museum in Siem Reap geeft je een goed beeld van de oorlog ten tijden van de Rode Khmer. De grote hoeveelheid tanks, luchtafweergeschut, landmijnen, geweren en ander oorlogtuig is erg indrukwekkend. Het landmijn museum ligt wel een stuk buiten de stad. Je komt er in 30 minuten per tuk tuk. Elke tuk tukchauffeur kan je erheen brengen. Het museum is van 08:00 tot 17:00 geopend.

Overnachten in Siem Reap

Siem Reap is de meest populaire bestemming in Cambodja. Vanwege de aanwezigheid van de tempels van Angkor is de stad zelfs populairder dan de hoofdstad Phnom Penh. Het vinden van een goed plek om te overnachten in Siem Reap is dan ook vrij eenvoudig. Het aanbod hotels, guesthouses en resorts in Siem Reap is erg groot. Siem Reap is een erg gezellige en sfeervolle stad maar veel hotels liggen een stuk buiten het centrum zodat je eerst nog een stuk met een tuk tuk moet rijden voordat je in het centrum bent. Sommige hotels liggen zelfs bij het vliegveld, een stuk buiten de stad. Let daarom goed op waar je hotels of guesthouses is gelegen. De leukste plek om te overnachten in Siem Reap is rondom pub street en de oude markt (Psah Leu). Ze liggen naast elkaar. Ook de sfeervolle nachtmarkt van Siem Reap ligt op nog geen 5 minuten lopen vanaf het bruisende pub street.Booking.com

Budget hotel tips Siem Reap

Ben je op zoek naar een goedkoop hotel in Siem Reap? Het Golden Papaya Guesthouse biedt kamers aan vanaf $10 per nacht. Het sfeervolle guesthouses is schoon, vriendelijk en het personeel is erg behulpzaam. Het guesthouses ligt in het centrum van Siem Reap nabij de nachtmarkt. Het is een van de betere deals als je op zoek bent naar een goedkoop maar leuk hotel of guesthouses in Siem Reap.

Middenklasse hotel tips Siem Reap

Wil je iets meer comfort, dan is het Popular Boutique Hotel dat op 3 minuten lopen ligt van het centrum, de oude markt en nachtmarkt, een goede optie. Het hotel heeft een riant zwembad dat in zeer goede aard zal vallen na een snikhete dag de tempels te hebben bezocht. Vanaf $18 kan je er al een overnachting boeken in dit leuke hotel.

Luxe hotel tips Siem Reap

Wil je een stuk meer luxe tijdens je verblijf, dan kom je terecht bij het Terrasse des Elephants Hotel. Dit hotel ligt in het absolute centrum van de stad in een koloniaal pand. Op het dak bevindt zich het zwembad van het 4 sterren hotel waar je vanaf $79 je overnachting kunt boeken. Dit hotel is perfect gelegen en van alle gemakken voorzien. Een echte aanrader.

Voor backpackers die voor nog minder geld een overnachting in Siem Reap willen boeken zijn er via Booking.com nog goedkopere opties te vinden.

Bekijk hotelaanbiedingen in Siem Reap!

Angkor Wat
Angkor Wat

Hoe kom je in Siem Reap?

Hoe kom je in Siem Reap? Er zijn verschillende mogelijkheden om naar de populairste bestemming van Cambodja te reizen. Je kunt vliegen naar Siem Reap of per bus of boot naar Siem Reap reizen. Siem Reap ligt in het noordwesten van Cambodja en net ten noorden van het Tonle Sap meer, het grootste meer van Zuidoost-Azië. De verbindingen met de stad zijn erg goed.

Per bus naar Siem Reap reizen

Er zijn veel busverbindingen tussen Siem Reap en andere grotere steden in Cambodja. Vanaf Phnom Penh rijden er elke dag vrijwel ieder uur bussen naar Siem Reap tot halverwege de middag. De busrit duurt 5 uur en kost tussen de $8 en $15 per persoon, afhankelijk of je een reguliere lijnbus neemt of een luxe toeristenbus met airco. De meeste lijnbussen hebben ook airco en zijn voorzien van een TV met videospeler waar gretig gebruik van wordt gemaakt tijdens de rit. Vrijwel de hele rit moet je rekenen op Cambodjaanse Karaoke of nagesynchroniseerde Thaise of Chinese films. Je busticket kan je op het station boeken, via je hotel regelen of online boeken.

De bus die vanaf Phnom Penh naar Siem Reap rijdt stopt ook in Kampong Thom. Hier kan je halverwege uitstappen of instappen.

Ook vanaf Battambang ten zuiden van Siem Reap rijden er dagelijks meerdere bussen naar Siem Reap. De rit neemt 4 tot 5 uur in beslag en kost $8. De bus komt langs Sisophon waar je dan ook kunt opstappen of uitstappen.

Vanaf Stung Treng rijdt er dagelijks 1 bus naar Siem Reap. Dus rit duurt de hele dag dus zorg dat je hem niet mist. Hij vertrekt rond 10:00. Regel je buskaartje alvast vooruit via je guesthouses. Een busticket kost $16 per persoon. Ook vanaf Kratie en Kampong Cham in het oosten van Cambodja rijden er enkele bussen op dagbasis naar Siem Reap. Kaartjes kosten rond de $12 voor de rit.

Reis je vanuit Sihanoukville naar Siem Reap per bus, dan zijn er twee opties. Je kan eerst met de dagbus de bijna 5 uur durende rit naar Phnom Penh maken om daar vervolgens over te stappen op een bus die naar Siem Reap rijdt. Kosten zijn $5 en $8 voor de twee ritten. Een tweede optie is de nachtbus. De nachtbus van Sihanoukville naar Siem Reap rijdt niet elke dag maar een aantal maal per week. De bus vertrekt rond 20:00 vanuit het centrum en rijdt via Phnom Penh en Kampong Thom naar Siem Reap waar hij in de ochtend rond 07:00 aankomt. Een kaartje inclusief bed kosten $16 per persoon. Je ligt naast elkaar in bed, gescheiden door een ijzeren buis.

In Siem Reap komen alle bussen in het oostelijk gelegen busstation aan. Vanaf daar kan je een aansluitende tuk tuk regelen voor $3 per tuk tuk. Je kan ter plekke een tuk tuk regelen. Dit is gereguleerd.

Er rijden ook bussen vanuit Bangkok naar Siem Reap. De route staat echter bekend om de scamroute. Veel reizigers kochten in Bangkok een ticket. De rit verliep echter moeizaam en bij de grens werd expres veel vertraging opgedaan zodat een overnachting nodig was voordat je in Siem Reap aankwam. De buschauffeur en zijn hulpje kregen zo een leuke commissie van de hotelier. Tegenwoordig gaat het aanzienlijk beter. Koop je busticket in Bangkok bij een betrouwbaar ogend reisbureau en vraag naar de situatie. Neem een rechtstreekse bus en niet een met een overstap bij de grens (Poipet). Dagelijks rijden er meerdere bussen tussen Bangkok en Siem Reap. De rit duurt ongeveer 8 uur.

Online kan je kaartjes voor de volgende busverbindingen boeken:

Met de boot naar Siem Reap reizen

Vanaf Phnom Penh kan je met de boot naar Siem Reap reizen. De haven van Phnom Penh ligt in het centrum aan de Tonle Sap rivier ten hoogte van de Wat Phnom. Voor $25 kan je met een snelle overdekte boot de 5 uur durende tocht maken naar de haven van Siem Reap. Vanaf de haven moet je nog per tuk tuk de laatste 6 kilometer naar het centrum van Siem Reap afleggen. Voor $2 kan je dit ter plekke regelen. Veel tuk tuk’s zullen je op staan te wachten. De Boottocht van Phnom Penh naar Siem Reap voert je over de Tonle Sap rivier en over het Tonle Sap meer naar Siem Reap. Je passeert kleine plaatsjes en spelende kinderen. Ook zal je vissers en andere boten tegenkomen.

Mocht je de kans krijgen, dan moet je absoluut de boottocht van Battambang naar Siem Reap maken. De rit duurt 5 tot 8 uur, afhankelijk van de periode waarin je reist. Vanaf de haven in het centrum van Battambang brengt een boot je over de Sangker rivier richting het Tonle Sap meer. In het regenseizoen bereik je het meer vrij snel maar in de droge tijd staat het water laag en is het meer veranderd in een smalle vaargeul die je door bebost gebied brengt langs kleine drijvende dorpen waar krokodillen worden gekweekt en vissen worden gevangen. Je kan prachtige foto’s maken van de drijvende huizen, kerkjes, tempels, scholen enz. Dit reisje behoort absoluut een van de hoogtepunten van Cambodja en is een van de top Siem Reap reistips!! Informeer bij je hotel of guesthouse voor de mogelijkheden. Tickets kosten ongeveer $20. Ben je met een groep, dan kan je ook een boot charteren.

Per vliegtuig naar Siem Reap reizen

Siem Reap heeft een eigen vliegveld, Siem Reap International Airport. De luchthaven van Siem Reap is nog vrij nieuw maar kan nu al de hoeveelheid toeristen niet meer aan. Er zijn al plannen voor een nieuw vliegveld. Het vliegveld van Siem Reap vervoert meer toeristen dan het vliegveld in de hoofdstad Phnom Penh. Directe binnenlandse vluchten worden met Angkor Air en Bayon Air uitgevoerd en zijn mogelijk naar Phnom Penh en Sihanoukville. Binnen het uur ben je op je bestemming voor $40 tot $90 per vlucht.

Vanaf veel landen in Zuidoost-Azië gaan er directe vluchten naar Siem Reap. Van zowel Bangkok, Ho Chi Minh stad, Hanoi, Vientiane, Pakse, Kuala Lumpur en Singapore kan je vaal meerdere malen per dag naar Siem Reap vliegen. Vanaf steden als Peking, Shanghai, Tokyo, Seoul, Guangzhou, Osaka en Taipe, kan je ook rechtstreek op Siem Reap vliegen. Bekijk tijden en prijzen. via Momondo.nl kan je eenvoudig vliegtickets naar Siem Reap vergelijken en boeken. Boeken is ook mogelijk via WTC.nl

Per trein naar Siem Reap reizen

Er bestaand vergaande plannen om het spoor vanaf Battambang naar Siem Reap door te trekken. De realisatie daarvan zal helaas nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Ook de treinen die al besteld zijn zullen voorlopig alleen tussen Sihanoukville en Phnom Penh gaan raden. Later ook tussen Phnom Penh en Battambang.

Meer Siem Reap reistips

Ga je backpacken in Siem Reap en ben je op zoek naar nog meer Siem Reap reistips, dan mag een goede reisgids niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Cambodja is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol Siem Reap reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Cambodja. De beste Siem Reap reistips vind je naar mijn mening in de Trotter, Capitool en Lonely Planet.

Wachters zuidpoort Angkor Thom
Wachters zuidpoort Angkor Thom
Zuidpoort Angkor Thom
Zuidpoort Angkor Thom
Bayon gezicht
Bayon gezicht
Olifant rijden bij Angkor
Olifant rijden bij Angkor
Backpacken Siem Reap boot van Battambang
Boot Battambang naar Siem Reap
Backpacken Siem Reap Airport
Siem Reap Airport
Backpacken Siem Reap reistips bus
Bus naar Siem Reap