Kep is een rustige en kleine badplaats gelegen in het zuiden van Cambodja aan de golf van Thailand en vlakbij de grens met Vietnam (grensovergang Ha Tien). De stad, gemeente en provincie dragen allemaal dezelfde naam. De stranden van Kep bestaan uit zwart zand. Hier en daar zijn witte stranden te vinden. Zand uit Sihanoukville is verscheept naar Kep om meer toeristen te trekken. In vrijwel alle reisgidsen over Cambodja staan Kep reistips.

Over Kep

Ooit was Kep de populairste badplaats van Cambodja. Vooral tijdens de Franse overheersing kende de plaats hoogtijdagen. Door de burgeroorlog en de Rode Khmer-periode raakte de plaats erg in verval. De koloniale Franse bungalows werden verlaten en raakte erg verwaarloost. De ruime boulevard en trottoirs en grote standbeelden geven je een beeld van de stad zoals die voor ogen was. Ook het paleis van de koning in de bergen aan de kust verhullen de ideeën die de bewoners met de stad voor hadden. Veel plannen zijn niet tot uiting gekomen. Tegenwoordig is Kep weer in trek. Het aantal toeristen neemt erg toe en de stad groeit met de dag. Restaurantjes en barretjes schieten als paddenstoelen uit de lucht. Ook het aantal resorts, hotels en guesthouses neemt sterk toe.

Reistips backpacken Kep krabstandbeeld
Krabstandbeeld
Reistips backpacken Kep markt
Markt
Reistips backpacken Kep pier
Pier
Reistips backpacken Kep zonsondergang
Zonsondergang

Kep is van oudsher bekend om zijn zeer smakelijke krab. Wie in Kep is geweest moet zich minimaal eenmaal tegoed hebben gedaan aan de lokale specialiteit. Een bezoek aan de beroemde krabmarkt staat dan ook bovenaan de lijst met Kep reistips. In combinatie met saus die gemaakt wordt met Kampot peper, geniet je optimaal. Op en rond de markt tref je overal eetkraampjes aan waar je de verse krab kunt nuttigen. De krab is goedkoop

De gemeente Kep bedraagt een oppervlakte van 336 vierkante kilometer. De gemeente grenst aan de noord, oost en westkant aan Kampot. In het zuiden grenst het aan de golf van Thailand. Kep is hoger gelegen dan de meeste andere provincies in Cambodja, aangezien het op de uitlopers van het Domrey gebergte ligt. door de hogere liggen is er niet vaak sprake van wateroverlast tijden het regenseizoen. Ook zie je af en toe boven de rijstvelden karstgebergte uitkomen indien je richting de Vietnamese grens gaat.

Geschiedenis van Kep
In 1908 is Kep door de Fransen gesticht tijdens de koloniale overheersing. De naam Kep is ontleend aan het Franse woord “Cap” dat letterlijk “Kaap” betekend ofwel: een smal stuk land dat uitsteekt in zee. De Fransen bouwden mooie villa`s en begonnen met het aanleggen van diverse plantages in en rondom Kep. Er zijn dan ook diverse plantages te vinden waar voornamelijk vruchten worden verbouwd.

In de jaren 60 vond de stad zijn grootste ontwikkeling en werd een populair oord voor de rijken en overheidsfunctionarissen. De stad was erg in trek en iedere hoge functionaris wilde een villa bouwen op de bergen die uitkeken op de golf van Thailand en het voor de kust gelegen eiland Koh Tonsay (konijnen eiland).

Wat te zien & doen in Kep?

Wat te zien & doen in Kep? Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden in Kep. Vooral het bezichtigen van de oude koloniale huisen en het oude koloniale paleis zijn erg de moeite waard. Je vindt ze langs de kust. Ook de prachtige stranden van Kep hebben een grote aantrekkingskracht. Naast een bezoek aan de sfeervolle krapmarkt kan je bij de haven gaan kijken waar tal van vissersbootjes met hun vers gevangen krab en vis aankomen. Verderop langs de kust vind je meerdere zoutvelden. Hier wordt steeds wat zeewater over het land binnengelaten dat vervolgens weer door de zon verdampt. Zo blijft er een laagje zout achter. Door dit proces vaak te herhalen ontstaat er een flinke zoutlaag die later wordt afgeschraapt. Leuk om te zien.

In de nabije omgeving van Kep zijn verder nog tal van mango-en peperplantages die je kunt bezoeken. Het huren van een motorbike of scooter in Kep is erg aan te raden. Je kunt zo rustig de omgeving verkennen.

Overnachten in Kep

Kep is niet alleen populair onder de westerse toeristen maar ook zeker onder de Khmer zelf. Vooral de Khmer die wat meer te besteden hebben komen graag naar Kep om daar te zwemmen en vooral om te genieten van de heerlijke krab. Er zijn dan ook relatief veel hotels en guesthouses in Kep. Zeker in verhouding met de omvang van het kleine plaatsje. De meeste hotels en resort vind je aan de westkant van de berg die centraal in de stad ligt. Ook bij de krabmarkt van Kep vind je nog wat hotels en aan de oostkant van het centrum staan een aantal nieuwe en grote hotels. De westkant is absoluut het meest sfeervolle deel van Kep.

Budget hotel tips Kep

Ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Kep? Voor backpackers is de ideale accommodatie in Kep de Kepmandou Lounge-Bar. De accommodatie ligt aan zee en heeft een restaurant en rooftop bar. Vanaf $6 kan je al een kamer boeken. De accommodatie is sfeervol en ligt niet ver van de krabmarkt.

Middenklasse hotel tips Kep

Vanaf $18 kan je een kamer boeken in het sfeervolle en luxere Botanica Guesthouse dat net ten noorden van het centrum van Kep ligt. Het guesthouse heeft een prachtige tuin met een riant zwembad. Het guesthouse ligt vlak bij zee. Het 3-sterren Palm House Kep is trouwens ook een goed alternatief. Het ligt iets dichter in het centrum van Kep en valt in de zelfde prijsklasse.

Luxe hotel tips Kep

Met kamerprijzen vanaf $65 valt Le Ponton Hotel in het luxere segment. Het hotel biedt een buitenzwembad met een bar, een tropische tuin en een restaurant en ligt op loopafstand van zowel het centrum van Kep als het strand. De vrijstaande bungalows zijn sfeervol en ruim ingericht. Nog niet lux genoeg? Het bekijk dan het Samanea Beach Resort. Het resort heeft elegant klassieke Khmer-inrichting, een privéstrand en een gigantisch zwembad.

Meer hotels en guesthouses in Kep
Ben je op zoek naar nog goedkopere guesthouses of hostels, kijk dan eens op Booking.com.

Bekijk hotelaanbiedingen in Kep!
Reistips backpacken Kep inktvis BBQ
Inktvis
Reistips backpacken Kep vis eten
Vis eten
Reistips backpacken Kep krabfuiken
Krabfuiken
Reistips backpacken Kep krabfuiken
Krabfuik

Hoe kom je in Kep?

Je kunt Kep alleen over land bereiken vanuit zuidelijk Vietnam, Phnom Penh of Sihanoukville en Kampot. De wegen naar Kep toe zijn in vrij goede staat. Het laatste deel bij de kust is wat heuvelachtig. Het dichtst bijzijnde vliegveld is dat van Sihanoukville.

Bus van Phnom Penh naar Kep

Vanaf Phnom Penh rijden er dagelijks enkele bussen naar Kep. De meeste vertrekken in de ochtend maar er vertrekt er ook een in het begin van de middag. Kaartjes koop online, op het station van Phnom Penh of via je hotel of guesthouse. Je betaald ongeveer $7 voor de rit met een comfortabele bus. Eventueel kan je ook per gedeelde taxi naar Kep rijden. De rit van 170 kilometer duurt ongeveer 4 uur. Je betaalt dan ongeveer $14 per persoon.

Bus van Sihanoukville naar Kep

Er rijdt dagelijks tweemaal een bus van Sihanoukville naar Kep via Kampot (en andersom). De rit neemt ongeveer 2,5 uur in beslag en kost je ongeveer $8. Je kan de bustickets online boeken.
Reis je van Sihanoukville naar Kep, dan kan je een gedeelde taxi regelen die je in 2,5 uur via Kampot naar Kep brengt. Een plek in zo’n taxi kost je ongeveer $10. Regel je een privé taxi met meerdere mensen, dan kan je al voor $25 een enkele reis regelen als je goed kunt onderhandelen (of een local dat voor je laat doen).

Ook vanuit Kampot kan je met de bus naar Kep reizen. Hoewel de rit van 24 kilometer ook eenvoudig en sneller per motorbike op tuk tuk af te leggen is kan je ook de bus nemen vanaf $3 per enkele reis. De verbinding gaat drie maal per dag.

Bus van Vietnam naar Kep

Reis je vanuit Vietnam door naar Cambodja, dan kan je vanaf een aantal plaatsen rechtstreeks doorreizen naar Kep per bus: Ha Tien, Chau Doc, Can Tho, en Phu Quoc. De bus van Can Tho naar Kep is een mooie optie net als de bus van Chau Doc naar Kep. De prachtige bootreis van Chau Doc naar Phnom Penh is echter een hele mooie route en kan je dus beter boeken als je voldoende tijd hebt. De bus vertrekt 2 maal per dag van Can Tho naar Kep en doet er 6 uur over om Kep te bereiken inclusief de stop bij de grens. De rit kost je ongeveer $16. De rit van Chau Doc naar Kep neemt slecht 3 uur in beslag en kost iets minder.

De ferry en bus van Phu Quoc naar Kep kan je ook online boeken. De reis duurt 2 a 3,5 uur.
Het stuk van grensplaats Ha Tien naar Kep is maar kort. Je kan dit eventueel ook per motorbike of taxi doen.

Ga je op tijd de grens over, dan zal dat geen problemen moeten opleveren. Reis je niet per rechtstreekse bus, let dan op de openingstijden aan de grens.

Meer Kep reistips

Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Kep reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Kep reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet.