Kampong Cham is een stad aan de oevers van de Mekong rivier zo’n 2 uur rijden ten noorden van de hoofdstad Phnom Penh. De gelijknamige provincie is de meest dichtbevolkte van Cambodja en de stad Kampong Cham is de 3e stad van het land qua inwoneraantal. De stad was tijdens de Franse overheersing in Cambodja erg belangrijk en diende als handels post. Verschillende koloniale huizen en gebouwen zijn hier nog getuigen van. De meeste zijn nog in zeer goede staat.

Over Kampong cham

Kampong Cham is een rustige en relaxte stad waar je aan de oever van de Mekong rivier even lekker kunt uitrusten tijden je reis. De bevolking is erg gastvrij en aardig en gaan vriendelijk met de toeristen om. President Hun Sen is afkomstig uit Kampong Cham. Hij heeft een huis aan de rand van de stad. Als je in Kampong Cham bent zal je gelijk de grote brug opvallen. De Kizona brug is de langste brug over de Mekong. De brug is belangrijk voor goederen en personenvervoer (toeristen en locals) die richting Laos reizen of de provincies Ratanakiri, Mondulkiri of Stung Treng aandoen. In de meeste reisgidsen over Cambodja vind je Kampong Cham reistips.

Kampong Cham staat bekend om zijn vruchtbaarheid. Het land in Kampong Cham is erg vruchtbaar (het meest vruchtbare land van heel Cambodja tevens). Dit is ook goed te zien aan de rode kleur van de aarde. Veel producten worden hier verbouwd om vervolgens vooral in Phnom Penh te worden verkocht. Veel verbouwde en verkochte producten uit de stad zijn: Sojabonen, rubber, tabak, sinaasappels en naar een aantal tropische vruchten.

Centrum van Kampong Cham

Centrum van Kampong Cham

Wat te zien & doen in Kampong Cham?

Wat te zien & doen in Kampong Cham? Hoewel Kampong Cham vaak niet de eerste stad is waaraan je denkt als je het over Cambodja hebt valt er toch behoorlijk wat te zien en doen in de stad. De In de omgeving van Kampong Cham is minstens net zoveel te doen als in de stad zelf. Het is daarom aan te raden om een brommertje (motorbike) te huren zodat je op eigen houtje en in eigen tempje de verrassend mooie omgeving van deze leuke stad kunt leren kennen

Bamboebrug in Kampong Cham
Bovenaan de lijst met bezienswaardigheden in Kampong Cham staat de bamboe brug. De bamboe brug in Kampong Cham ligt ten zuiden van de grote brug. De brug verbindt het vaste land en het eiland Koh Paen dat te midden van de Mekong rivier ligt. In het droge seizoen wordt er een brug van bamboe gemaakt om snel het eiland of andersom het vaste land te kunnen bereiken. Op het eiland woont een grote Cham gemeenschap. Brommers, fietsers, auto’s maar ook trucks kunnen over de bamboe brug heenrijden. De brug is een paar honderd meter lang en wordt in het regenseizoen altijd door de harde stroming weer weggespoeld. Elk jaar wordt de brug aan het einde van het regenseizoen weer opgebouwd. Tijdens het regenseizoen kan het eiland Koh Paen alleen per boot worden bereikt.

Bamboe brug Kampong Cham

Bamboe brug in de Mekong rivier

Bamboebrug in Kampong Cham

Als je tijdens je reis Kampong Cham aandoet en de brug ligt er dan moet je er zeker even overheen rijden. Een fiets is makkelijk te huren in de stad en een ritje over de brug is een belevenis op zich. Kijk wel uit voor tegenliggers. Het eiland en zijn gemeenschap zijn ook erg interessant.

Bezoek Wat Nokor
Een bezoek aan Wat Nokor mag ook zeker niet ontbreken aan je bezoek aan Kampong Cham en behoort ook zeker tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Kampong Cham. Het bezoeken van de prachtige 11e-eeuwse Angkoriaanse tempel staat ook hoog op de lijst met Kampong Cham reistips. In de tempel vind je nog botten en tanden van slachtoffers van het Rode Khmer regime. De tempel ligt een kilometer buiten het centrum en is perfect per fiets of gehuurde scooter of motorbike te bereiken.

Uitzicht vanaf Phnom Hanchey
Vanaf Phnom Hanchey heb je een fenomenaal uitzicht over de Mekong rivier bij Kampong Cham. Op de berg vind je ook een mooie Khmer tempel. De berg ligt op 20 kilometer afstand van de stad maar is zeker de moeite van een bezoek waard. De weg er naartoe op zich is erg mooi. Je komt langs mooie landschappen en gezellige kleine dorpjes.

Beklim Phnom Pros en Phnom Srey
Een beklimming van de Phnom Pros en Phnom Srey is ook een aanrader. Vanaf deze 2 bergen heb je ook een mooi uitzicht op Kampong Cham. Op Phnom Pros vind je 5 kleine pagoda’s en op Phnom Srey een oude tempelruïne. Tussen de bergen in ligt het grootste Killing field van Kampong Cham.

Reistips backpacken Kampong Cham tempel
Houten tempel Wat Maha Leap
Ongeveer 20 kilometer buiten de stad vind je een van de weinige houten tempels in Cambodja, Wat Maha Leap. De tempel is prachtig versierd en wordt goed onderhouden. Zeker een aanrader. Ook de tocht erheen is erg vermakelijk.

Moskee in Kampong Cham

Moskee in Kampong Cham

Overnachten in Kampong Cham

Kampong Cham is niet heel toeristisch maar er zijn wel een aantal accommodaties waar je kan verblijven. De meeste guesthouses en hotels in Kampong Cham vind je bij de boulevard aan de Mekong rivier. Een aantal andere vind je iets meer in het centrum rondom de markt. Overnachting in Kampong Cham kan je online regelen of ter plekke. Tijdens feestdagen kan het vrij druk zijn. Boek dan je hotel vooruit.

Budget hotel tips Kampong Cham

Zoek je een leuk maar goedkoop hotel in Kampong Cham, dan is het Mekong Sunrise Guesthouse & Restaurant de voordeligste optie die je tegenkomt. Het guesthouse ligt direct aan de Mekong en de boulevard bij de vriendschapsbrug. De kamers zijn eenvoudig maar schoon. Vanaf $8 kan je hier een kamer boeken.

Middenklasse hotel tips Kampong Cham

Voor een hotel met iets meer luxe en comfort moet je zeker bij het Reasmey Cheanich Hotel zijn. Dit moderne hotel ligt niet aan de boulevard maar in het centrum van de stad een biedt mooie kamers vanaf $17 per nacht.

Luxe hotel tips Kampong Cham

Veel luxere hotels dan het Daly Hotel zal je niet vinden in de stad. Het hotel is gevestigd in een traditioneel gebouw in Khmer-stijl en ligt op slechts 3 minuten loopafstand van de Mekong rivier. De smaakvol ingerichte kamers zijn uitgerust met gratis WiFi. Vanaf $20 kan je een kamer boeken.

Hotelaanbiedingen in Kampong Cham bekijken!

Hoe kom je in Kampong Cham?

Kampong Cham is vooral goed te bereiken per bus of gedeelde taxi. Vanuit Phnom Penh rijden er dagelijks ongeveer 10 bussen tussen de twee steden. De rit neemt 2,5 tot 4 uur in beslag en kost $4 per persoon. Vooral de drukte op de wegen in Phnom Penh bepaalt hoelang je over de rit doet. De meeste bussen vertrekken vanuit Phnom Penh in de ochtend vanaf het centrale busstation bij de centrale markt (Phsar Thmei). Bustickets koop je eenvoudig aan het loket op het station of online. Er zijn ook maatschappijen die vanuit het noorden van de stad vertrekken. Regel je het buskaartje via hotel of guesthouse, informeer dan goed waar je op moet stappen.

Kom je vanuit het noorden van Cambodja, dan kan je ook per bus vanaf Ban Lung, Stung Treng (vanuit Laos) en Kratie naar Kampong Cham reizen. De rit van Kratie naar Kampong Cham duurt ongeveer 3 uur en kost $4. Vanaf Stung Treng moet je op 6 uur rekenen en een prijs van $8. Vanaf Ban Lung kost het je 9 tot 10 uur en betaal je $13.

Het is ook mogelijk om per boot van Kratie naar Kampong Cham te reizen. De rit neem ook 3 uur in beslag en kost $8 per persoon. Een mooie tocht. In het droge seizoen varen de boten niet altijd.

Bamboe brug Kampong Cham droneview

Bamboe brug drone view

Meer Kampong Cham reistips

Vergeet voor aanvang van je reis naar Cambodja niet om een goede reisgids voor Cambodja te kopen. In de betere reisgidsen vind je veel handige Kampong Cham reistips en andere reistips over Cambodja. De reisgids helpt je een eind op weg en is je leidraad tijdens je backpack avontuur. Reisgidsen waarin je meer Kampong Cham reistips kunt vinden zijn bijvoorbeeld de Trotter, Rough Guide en de Lonely Planet.