De maanden december tot en met april zijn de beste reistijd voor Cambodja. Het droge seizoen valt in deze periode en zodoende valt de minste neerslag in dit deel van het jaar. De laatste maanden van het regenseizoen, oktober en november, zijn niet de allerbeste reistijd voor Cambodja maar vaak is het ook vrij aangenaam in die periode. De temperatuur is nog niet zo hoog als in de maanden december tot april en het is daarom iets beter te verdragen omdat het meer bewolkt is. Dit heeft echter wel tot gevolg dat het een stuk benauwder is.

Het regenseizoen in Cambodja

Cambodja kent een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen in Cambodja loopt van mei tot en met november. In de maanden september en oktober valt doorgaans de meeste neerslag. In november neemt de hoeveelheid neerslag af om in december vrijwel helemaal te stoppen. Het regent meestal niet de hele dag door in Cambodja. Het regenseizoen in Cambodja houd meestal in dat er aan het einde van de dag even een grote stortbui plaats vindt. Meestal rond 17:00 uur gaat het helemaal los voor ongeveer een half uur. Door de aanwezigheid van de moesson raakt de lucht verzadigd met kleine waterdruppels. Vaak neemt aan het einde van de dag hoeveelheid waterdruppels toe en hechten ze aan elkaar. Zodra de druppels te zwaar worden, vallen ze als regen neer op aarde. Over dag voel je dan ook duidelijk de benauwdheid. Na de regenbui klaart de lucht weer op en is ook de benauwdheid weg.

Tijdens het regenseizoen willen de straten van Phnom Penh en Siem Reap nog wel eens flink onder water staan. Dit komt door de slechte riolering en afvoer. Het regenseizoen is niet de beste reistijd voor Cambodja maar als je rekening houd met wat regen en benauwdheid is het op zich goed te doen.

Het droge seizoen in Cambodja

Het droge seizoen in Cambodja loopt van december tot en met mei. De droge periode kent weer een “koele” en warme periode. De eerste maanden van het droge seizoen in Cambodja zijn ook de koelste. Gemiddeld ligt de dagtemperatuur van december tot februari rond de 31 graden. Aanzienlijk hoger liggen de dagtemperaturen in de maanden daarna. In de maanden februari, maart en april ligt de gemiddelde dagtemperatuur in Cambodja op ongeveer 35 graden. Dit zijn uiteraard de temperaturen in de schaduw. Aanzienlijk heter is het pal in de zon. Het is lastig om het daar lang uit te houden. Tijdens het droge seizoen is de benauwdheid nog wel aanwezig maar stukken minder dan in het regenseizoen. De drukkende benauwdheid ligt dan ongeveer 20 tot 25% lager dan in het regenseizoen.

Aan het einde van de droge periode, vanaf eind maart en april, neemt de benauwdheid weer langzaam aan toe. Dan staat het regenseizoen weer voor de deur. Binnen de droge periode is de maand februari tot en met april de beste reistijd voor Cambodja

Het droge seizoen in Cambodja
Het droge seizoen in Cambodja
Het regenseizoen in Cambodja
Het regenseizoen in Cambodja

Het waterfestival in Cambodja

Aan het einde van het regenseizoen halverwege de maand november wordt het waterfestival in Cambodja gehouden (zie Feestdagen in Cambodja). Cambodjanen vieren dat het water van de Tonle Sap rivier de andere kan op stroomt. Tijdens het regenseizoen wordt het Tonle Sap meer opgevuld met regenwater dat via de Tonle Sap rivier bij Phnom Penh in de Mekong rivier stroomt. De Mekong rivier komt via de Vietnamese Mekong delta uit in de Zuid-Chinese zee. Aan het einde van het regenseizoen stroomt het water uit de Mekong rivier via de Tonle Sap rivier weer naar het Tonle Sap meer. De stroomrichting van de Tonle Sap rivier is hiermee veranderd. Cambodjanen vieren dit met het waterfestival. In diverse grotere steden worden er drakenbootraces gehouden. In Phnom Penh komen zeer veel mensen bij een om hier naar te kijken. Drie dagen lang kan je de sfeer proeven tijdens dit indrukwekkende festival. Boek je hotel wel ruim vooruit als je er heen wilt gaan want alle hotels zitten volgeboekt tijden het waterfestival in Phnom Penh.

Klimaatgrafiek van Cambodja

Hieronder een klimaatgrafiek van Cambodja met daarin de hoeveelheid neerslag per maand, luchtvochtigheid en minimum en maximum temperaturen.

 

  • Neerslag in cm
  • Temperatuur in ℃
  • Vochtigheid in %

Conclusie: De beste reistijd voor Cambodja

Hoewel je het hele jaar door over het algemeen vrij goed door Cambodja kunt reizen zijn de omstandigheden in de periode van december tot april het best en is dit dan ook de beste reistijd voor Cambodja. Doorgaans valt er dan ook weinig regen. In de eerste helft van deze periode zijn de temperaturen het meest aangenaam. In de tweede helft van het droge seizoen kan het flink heet worden in Cambodja.