Ban Lung is een kleine plaats in de dichte jungles in het noord-oosten van Cambodja. De plaats ligt te midden van diverse indrukwekkende watervallen, rubberplantages en Yeak Laom, een groot kratermeer. Vanuit Ban Lung kan je prachtige excursies ondernemen die meerdere dagen duren. Je kan tijdens deze trekkingen overnachten in het dorp van diverse bergvolken zoal de Hmong. Tijdens de trekking kom je cashewbomen, rode peperplanten, sesamplanten en diverse andere soorten planten en bomen tegen. Dit afgelegen deel van Cambodja is totaal anders dan de rest van het land. In veel reisgidsen over Cambodja vind je diverse Ban Lung reistips.

Over Ban Lung

Ratanakiri is de naam van de provincie in het noordoosten van Cambodja waar de stad Ban Lung de hoofdstad van is. De provincie grenst in het noorden aan Laos en in het oosten aan Vietnam. In het zuiden grenst Ratanakiri aan de provincie Mondulkiri en in het westen aan de provincie Stung Treng. Ratanakiri is dun bevolkt, het heeft slechts 150.000 mensen. Ze leven in de dorpen van 20 tot 60 gezinnen. Het woord Ratanakiri is een afgeleide van twee Cambodjaanse woorden. Samen gevoegd (Ratanakiri) betekent het “plaats van edelstenen en bergen”

Ban lung is de plek van waaruit excursies en wandelingen gemaakt kunnen worden. In de beurt kan je de Khmer Loeu dorpen bezoeken, of de jungle, de watervallen, of de edelsteenmijnen. Beroemd in Ratanakiri is ook het vulkanische meer Yeak Laom. Een uitstapje naar het meer behoort absoluut tot de Ban Lung reistips. De stadje Ban lung is vrij klein, maar het heeft een aantal interessante winkeltjes en een paar fatsoenlijke hotels. De belangrijkste markt, Phsar Ban lung, is een buitengewone traditionele markt en biedt het gebruikelijke assortiment artikelen aan, dat bestemd is voor de lokale consumptie.

Ban lung Motorfiets taxi’s (motodup), gehuurde motorfietsen en gewone fietsen zijn de gebruikelijke manieren om in de stad en de directe omgeving te bekijken. Motodups kosten 500 – 1500 riel voor een ritje in de stad en $ 7 – $ 10 als je er de gehele dag gebruik van wil maken voor het gebied rond Ban lung. Goed Engels sprekende bestuurders, die als gidsen met je meegaat, kunnen iets meer vragen. Een motodup van het vliegveld naar de stad is ongeveer 1000 riel. Het landschap van de provincie Ratanakiri is heel divers. Het heeft glooiende heuvels, bergen, plateaus, laagland, stroomgebieden en kratermeren. Twee grote rivieren, Tonle San en Tonle Srepok, stromen van oost naar west door de hele provincie. De provincie staat bekend om zijn weelderige bossen. In 1997 was 70-80% van de provincie bebost, ofwel met oerbos, of met zelf geplant bos voor de oogst van rubber of fruit.

In het uiterste noorden van de provincie is het berggebied van de Animistische Range. Het gebied wordt gekenmerkt door dichte breedbladige, altijd groene bossen. De grond is relatief arm, maar er is een overvloed aan flora en fauna. In de hooglanden, tussen de Tonle San en Tonle Srepok, is een heuvelachtige basalt plateau en dit biedt vruchtbare rode grond. Dit gebied is ook de thuisbasis van de overgrote meerderheid van de bevolking van Ratanakiri. Rubber was vroeger een grote inkomensbron, maar tegenwoordig lijkt het graven naar edelstenen en het toerisme de belangrijkste inkomstenbron te zijn. In verschillende delen van de provincie wordt zirkoon gewonnen en deze heeft een goede kwaliteit en de prijzen laag zijn in vergelijking met het Europa. Echter, op de lange termijn, heeft het toerisme de toekomst. Dankzij de overvloedige natuurlijke natuur van de provincie. Er komen al toeristen naar het vulkanische meer Yeak Lom maar ook het Virachay National Park blijkt populair te zijn.

Wat te zien & doen in Ban Lung?

Wat te zien & doen in Ban Lung? Als je Ban Lung gaat bezoeken doe je daar eigenlijk voornamelijk voor de prachtige natuur. Bij de afgelegen stad in het noordoosten van Cambodja ligt een prachtig kratermeer, Yeak Laom. Hier kan je heerlijk in het heldere water zwemmen en afkoelen.

Aan de andere kant van Ban Lung vind je een aantal indrukwekkende watervallen zoals de 18 meter hoge Cha Ong waterval. De Kan Chang waterval is weliswaar minder hoog maar je kan er heerlijk in zwemmen. Verderop ligt nog enkele andere watervallen zoals de Ou’Sean Lair Waterval en Ou’Sensranoh waterval.

Het Veal Rum Plan is een veld dat met lavasteen bedekt is. Midden in de jungle is dit een nogal eigenaardig verschijnsel dat je hier zeker niet verwacht. Het steen is door het afkoelen van een lavastroom ontstaan.

De Wat Rahtanharahm tempel ligt aan de voet van de berg Eisey Patamak en ongeveer 1 kilometer buiten de stad. Op de berg vind je een grote liggende Boeddha. Vanaf die plek heb je een prachtig uitzicht over het platteland en de jungle. Per gehuurde brommer of fiets kan je er zo naartoe rijden.

In de omgeving van Ban Lung vind je tal van rubberplantages. Ze zijn in de tijd van de Franse overheersers aangelegd. De Cambodjanen maken er nog altijd volop gebruik van. Vaak kom je iemand tegen die het witte rubber tapt van de rubberbomen. De rubberplantages behoren ook tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Ban Lung en heel Ratanakiri provincie.

Trekking maken in Ban Lung, Ratanakiri

Ban Lung leent zich uitstekend voor het maken van trekkingen. In de omgeving zijn tal van etnische minderheden en bergvolken te vinden. Tijdens trekkingen die in Ban Lung worden aangeboden bezoek je ook veel van de dorpen van deze minderheden en in sommige gevallen verblijf je er ook tijdens de nacht. Tijdens een homestay slaap je in de woningen van de minderheden en eet je ook mee met ze. Vaak wordt je door dorpshoofd uitgenodigd voor een toost met rijstwijn. De avonden met de minderheden in Cambodja zijn vaak erg gezellig. Mede ook door de sterke rijstwijn die ze schenken.

Via je hotel of guesthouse in Ban Lung kan je eenvoudig eendaagse of meerdaagse trekking boeken. Krijg je de kans, grijp hem. Je zal door prachtig bergland lopen en veel verschillende platen en bomen tegenkomen die je normaal niet snel ziet. Een trekking behoort absoluut tot de beste Ban Lung reistips.

Overnachten in Ban Lung

Ban Lung trekt aardig wat toeristen op jaarbasis. De stad is wat afgelegen en soms wat lastig te bereiken. Om de omgeving goed te kunnen verkennen zijn drie overnachtingen perfect. Je keert vaak niet na 1 dag terug aangezien de weg naar Ban Lung toe vrij lang is. Er zijn tientallen kleinschalige accommodaties in Ban Lung te vinden. De meeste liggen rondom het centrum van Ban Lung. Een aantal andere accommodaties liggen rondom het Ken Sang meer dat direct naast het centrum ligt. Deze accommodaties zijn vaak iets duurder maar bieden een prachtig uitzicht over het meer.

Budget hotel tips Ban Lung

Ben je op zoek naar een leuk maar goedkoop hotel in Ban Lung, dan is het Mean Mean Guest House met kamerprijzen van nog geen $8 per nacht een echte aanrader. Het guesthouse ligt in het centrum van Ban Lung en is volledig op backpackers ingericht. De kamers zijn goed, vrij ruim en schoon.

Middenklasse hotel tips Ban Lung

Ben je in voor iets meer comfort en wil je wel iets meer betalen, dan is de Green Plateau Lodge een goede keuze. Deze lodge ligt ten noorden van het Kan Seng meer en heeft sfeervolle en comfortabele kamers die je vanaf $26 kunt boeken inclusief je ontbijt. In de lodge kan je excursies en tickets boeken.

Luxe hotel tips Ban Lung

Een luxere en betere accommodatie dan Terres Rouges Lodge zal je niet vinden in Ban Lung. De lodge ligt in een natuurgebied en wordt omgeven door tropische tuinen langs de rivier Boeung Kansaing. De lodge beschikt over een buitenzwembad, een spa en een restaurant. Kamers van je vanaf $58 per nacht boeken, inclusief ontbijt. De lodge ligt niet ver van het centrum van Ban Lung af.

Hotelaanbiedingen in Ban Lung bekijken!

Hoe kom je in Ban Lung

Vanaf Phnom Penh rijdt er dagelijks een bus naar Ban Lung. De rit duurt 10 tot 14 uur, afhankelijk van het seizoen. In het regenseizoen zijn de wegen soms erg slecht begaanbaar en is de reistijd soms 14 uur. Je kan ook vanaf Kampong Cham, Kratie en Stung Treng de bus opstappen. Kaartjes boek je vanaf $18 als je vertrekt vanaf Phnom Penh busstation. Kaartjes voor de bus naar Ban Lung kan je online kopen of op het bustation aanschaffen. Vanaf de tussenliggende steden kan je ook een deel-taxi nemen. Vanaf Stung Treng zijn deel-taxi’s ook mogelijk. Je betaald dan ongeveer $10 voor een plek. De rit duurt ongeveer 4 uur.

Reis je vanuit Laos naar Ban Lung, dan kom je met de bus aan in Stung Treng waar je vervolgens op de bus over moet stappen naar Ban Lung. Je kunt ook een gedeelde taxi nemen.

Ban Lung heeft ook een vliegveld. Sinds enkele jaren wordt het vliegveld van Ban Lung helaas niet meer gebruikt voor commerciële vluchten. Het dichtstbijzijnde vliegveld in Cambodja is dat van Phnom Penh. In Laos ligt het vliegveld van Pakse het dichtstbij.

Meer Ban Lung reistips?

Ga je backpacken in Ban Lung en ben je op zoek naar nog meer Ban Lung reistips, dan mag een goede reisgids niet ontbreken aan je bagage. Een goede reisgids voor Cambodja is je leidraad tijdens je reis. De gids staat vol Ban Lung reistips en handige tips over veel andere bestemmingen in Cambodja. De beste Ban Lung reistips vind je in Lonely Planet en de Trotter .

Veelgestelde vragen over reizen naar Ban Lung

Hoe kom je in Ban Lung (Ratanakiri)?
Vanuit Phnom Penh en Kampong Cham reis je per bus, mini-van of taxi eenvoudig naar Ban Lung toe. Je kunt online tickets boeken. Ook vanuit Laos kan je naar Ban Lung reizen.

Hoelang duurt een busrit naar Ban Lung?
Reis je vanuit Phnom Penh per bus naar Ban Lung, dan moet je op 8 tot 11 uur reistijd rekenen, afhankelijk van het seizoen.

Waar kan je een busticket naar Ban Lung boeken?
Via 12go.asia kan je snel en eenvoudig aan je buskaartje naar Ban Lung komen.

Wat is een leuk hotel in Ban Lung?
Uit eigen ervaring kunnen wij Green Plateau Lodge aanraden. Dit hotel behoort tot onze Ban Lung hotel tips!

Wat is een leuk guesthouse in Ban Lung of andere low-budget accommodatie?
Wil je goedkoop in Ban Lung overnachten, dan is Mean Mean Guest House een echte aanrader.