De drie Gili eilanden die voor de kust van Lombok liggen zijn absoluut een van de hoogtepunten van een bezoek aan Indonesië. De prachtige turquoise wateren rondom de eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan lenen zich uitstekend om te snorkelen en om te duiken. Het kleurrijke en visrijke koraalrif behoort tot de mooiste riffen ter wereld. De prachtige zeedieren en zeeplanten maken van dit gebied een waar paradijs op aarde. In veel reisgidsen over Indonesië kom je veel Gili eilanden reistips tegen.

Over Gili Air

Het meest oostelijk gelegen eiland van de drie Gili-eilanden is Gili Air. Het is het eerste eiland dat je tegenkomt als je de ferry neemt vanaf Lombok. Gili Air is een klein eiland met een redelijk ronde vorm. Het eiland heeft een breedte van ongeveer 1100 meter en een lengte van zo’n 1600 meter. Het zuidelijk en oostelijk deel van Gili Air is het meest interessante deel omdat de stranden hier het best zijn. Je vindt op dit deel van het eiland ook bijna alle hotels, guesthouses en restaurants. De pier waar de ferry aankomt en vertrekt ligt in het zuiden van Gili Air. Hotels en guesthouses op het eiland zijn relatief goedkoop.

Over Gili Meno

Gili Meno is het middelste eiland, heeft een ovale vorm en is ongeveer 800 meter breed en 1300 meter lang. Het eiland is rustige dan Gili Air en zeker rustiger dan het populaire Gili Trawangan. Er komt vaak een water ander publiek (oudere reizigers en backpackers) op Gili Meno af. Publiek dat vooral voor de rust en het natuurschoon komt en wat minder voor de feesten en het uitgaansleven. Op Gili Meno vind je ook een stuk minder hotels en guesthouses dan op de andere 2 Gili eilanden. Aan de oostkant van het eiland liggen de meeste hotels, guesthouses en restaurants. Accommodaties op Gili Meno zijn over het algemeen wat duurder dan op de andere twee eilanden.

Over Gili Trawangan

Het meest westelijk gelegen eiland van de drie Gili eilanden is Gili Trawangan. Het is gelijk ook het grootste van de drie eilanden met een breedte van ongeveer 1800 meter en een lengte van ongeveer 2200 meter. Gili Trawangan is het party eiland en ook de beste plek om te duiken en snorkelen. op het eiland vind je diverse duikscholen en zelfs duikresorts. In de wateren rondom het eiland liggen prachtige riffen zoals het Halik rif (Halik reef) en het Turbo rif (Turbo reef). Ook kan je bijvoorbeeld bij “Shark Point” tussen haaien zwemmen. Ook op het oostelijk deel van Gili Trawangan vind je het grootste deel van de hotels, resorts, guesthouses, bungalows en restaurants. Er is ook een goede medische post op het eiland aanwezig. De prijzen van de accommodaties op Gili Trawangan liggen gemiddeld lager dan op de andere twee eilanden.

Hoe kom je op de Gili eilanden?

Er varen dagelijks meerdere ferries vanaf Bali en Lombok naar de Gili eilanden. Niet alle ferries doen alle eilanden aan. De meeste varen alleen naar Gili Trawangan. Tussen de eilanden kan je eenvoudig met een soort shuttle bootje varen. Voor een paar Rupiah ben je al aan de overkant. Vrijwel elk hotel en guesthouse op het eiland of op Bali en Lombok kan je een combi-tickets voor bus en boot (ferry) verkopen. Kosten liggen rond de $12 per enkele reis per persoon. Een ticket voor de ferry kan je ook online boeken via peramatour.

Overnachten op de Gili eilanden

Het barst van de low-budget guesthouses en goedkope hotels op de Gili eilanden. Op alle drie de eilanden vind je een redelijk ruim aanbod van goedkope maar leuke accommodaties. Ook zijn er veel homestays en hostels te vinden waar je een bed op een slaapzaal kunt boeken. Ook kan je een klein aantal luxe resorts of bungalows vinden op de eilanden.

Hotel tips Gili Air

Zoek je een goedkoop hotel op Gili Air, dan is het Gusung Indah Bungalow & Restaurant en echte aanrader. Hoewel het niet het goedkoopste hotel op het eiland is, is het wel een erg leuke plek om te verblijven tegen een meerprijs van een aantal dollar. Vanaf $22 per nacht heb je je eigen bungalow op Gili Air, op het zuidelijke deel van het eiland waar de meeste hotels en restaurants te vinden zijn. De sfeervolle en romantische privé bungalows liggen op steenworp afstand van het strand. Vanaf het zwembad en restaurant van de accommodatie heb je uitzicht op de zee.

Wil je liever in een luxer resort overnachten, dan is het Grand Sunset Gili Air zeker een goede optie.

Hotel tips Gili Meno

Voor een goedkoop hotel op Gili Meno is PepayaMeno Bungalows de beste optie. Voor $11 kan je hier overnachten (incl. ontbijt) in je eigen sfeervolle bungalow. Het is één van de voordeligste accommodaties op Gili Meno maar zeker niet de minste. De accommodatie ligt in een prachtige groene omgeving in het centrum van het eiland.

Voor een luxe verblijf op Gili Meno is het Karma Reef een echte aanrader. Deze luxe accommodatie ligt pal aan het strand en bestaat uit bungalows van 2 verdiepingen. De slaapkamer met balkon (en uitzicht op zee) bevindt zich bovenin de bungalow.

Hotel tips Gili Air

Voor een goedkoop hotel op Gili Trawangan is Gili Bong een leuke keuze. Voor $11 kan je hier overnachten in een eigen bungalow met terras met relaxhoek. De kamers zijn uitgerust met een bank, een eigen badkamer en bieden uitzicht op de oceaan en op de mooie tuin. De accommodatie ligt op het oostelijk deel van het eiland waar de meeste accommodaties zijn gelegen.

Voor meer luxe is het 4-sterren Kokomo Resort een perfecte keuze. Dit luxe resort ligt aan zee en heeft een fijn zwembad. De kamers hebben een eigen zwembad. Het ligt op 5 minuten lopen van de restaurants en bars het populaire gebied Sentral.

Meer Gili eilanden reistips

Wil je meer handige Gili eilanden reistips lezen? In de betere reisgidsen over Indonesië kan je nog meer handige Gili eilanden reistips vinden. Een goede reisgids voorziet je niet alleen voorafgaand aan je reis van handige tips en informatie maar zal ook tijdens je reis je houvast en lijdraad zijn. Goede reisgidsen over Indonesië zijn bijvoorbeeld de Rough Guide, de
Lonely Planet en de
Trotter.