Sumatra is het meest westelijke eiland van Indonesië. Het eiland wordt stukken minder bezocht door toeristen dan Java, Bali of Lombok. Het eiland heeft echter genoeg te bieden. Zo kan je er genieten van het groene Toba meer, de ongerepte jungle en de prachtige stranden. Ook de cultuur die op het eiland te vinden is maakt een bezoek aan Sumatra absoluut de moeite waard. In de meeste reisgidsen vind je tal van Sumatra reistips die vooral over het Toba meer (Lake Toba) en de eeuwenoude cultuur van Sumatra gaan.

Over Sumatra

Sumatra is één van de minst bezochte eilanden van Indonesië. Eilanden als Java, Bali en Lombok zijn vele malen populairder. Toch heeft Sumatra veel te bieden. Naast de eeuwenoude cultuur is er op het gebied van flora en fauna genoeg te ontdekken. Zo is het eiland bekend vanwege de Sumatraanse tijger en de Sumatraanse neushoorn. Ook leven er nog tal van minder bekende dieren op het eiland. Naast bijzondere dieren kent het eiland ook een ander bijzonder verschijnsel. Je vindt er namelijk het indrukwekkende Tobameer. In dit kratermeer vind je een eiland van redelijk formaat waar je door de enorme vruchtbaarheid de meest prachtige planten terug vindt. Een bezoek aan het meer behoort daarom zeker tot de Sumatra reistips!

Ook vind je op het eiland interessante steden zoals het in het noorden gelegen Banda Atjeh en de zuidelijk gelegen steden Medan en Palembang.

Te zien en doen op Sumatra

Op Sumatra draait het voornamelijk om de prachtige natuur. Cultuur en historie spelen een aanzienlijk minder belangrijke rol. De natuur op Sumatra is overweldigend. Grote delen van het eiland zijn door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Je op het eiland grote nationale parken zoals Bukit Barisan Selatan National Park, Gunung Leuser National Park en Kerinci Seblat National Park.

Bezoek de nationale parken
In de parken vind je hoge bergen, vulkanen (zoals Mount Kerinci, met 3805 meter de hoogste vulkaan van Indonesië), kratermeren zoals het Tobameer (grootste kratermeer ter wereld) en ongerepte jungles. In de gigantische jungles die behoren tot het oudste regenwoud ter wereld vind je diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, de Sumatraanse neushoorn en de Sumatraanse Orang-oetang.

Maak een trekking
Er worden op allerlei plekken tours en excursies naar diverse delen van het eiland aangeboden. Vaak komen delen van de opbrengst ten goede aan het behoud van de flora en fauna op het eiland. Wil je een trekking door Indonesië maken, dan is Sumatra daar de perfecte plek voor.

Ga surfen
Aan de westkant van Sumatra ligt een eilandengroep waar je perfect kunt surfen. Vooral het eiland Pulau Nias wordt door surfers beschouwd als een waar surferswalhalla. Je vindt hier fantastische golven.