Mataram is de hoofdstad van West Nusa Tenggara en Lombok en ook gelijk de grootste stad van het eiland. De stad ligt aan de westkust van Lombok. Mataram geeft een goed beeld van de cultuur op Lombok. In de stad zijn gezellige winkeltjes waar je leuke souvenirs kunt kopen. Ook vind je in de stad nog de nalatenschap van de Nederlanders die er tijdens de V.O.C. flink hebben huisgehouden om de opstandelingen de kop in te drukken. Mataram is niet heel druk en heel toeristisch maar je kan je er zeker een dag goed vermaken. In de betere reisgidsen over Lombok en Bali vind je handige Mataram reistips.

Over Mataram

De stad Mataram, of Kota Mataram zoals de stad officieel heet, wordt gevormd door meerdere kleinere plaatsen die aan elkaar gegroeid zijn. In totaal wonen er ongeveer 420.000 mensen in de stad. Mataram is de belangrijkste stad van de regio als het gaat om de overheid, educatie, economie, diensten en industrie. Mataram was ooit een machtig koninkrijk dat grote invloed had op de regio, waaronder op Bali. In en rondom de stad zijn tijdens de Nederlandse overheersing grote en gruwelijke slagen uitgevochten. In de stad kan je hier nog enkele herinneringen aan terugvinden. In de laatste tientallen jaren zijn door de snelle ontwikkeling de kleinere plaatsen Ampenan, Mataram, en Cakranegara aan elkaar vastgegroeid. In de stad vind je tal van verschillende culturen terug. De moslims zijn veruit in de meerderheid in de stad maar er is ook een aanzienlijk deel van de inwoners dat van Chinese origine is. Een ander deel van de inwoners is Hindoe. Diverse aspecten van de verschillende culturen vind je terug in de stad in de vorm van tempels en winkels.

Overnachten in Mataram

Ben je van plan om te overnachten in Mataram omdat je de stad wilt bezoeken of omdat je een late of vroege vlucht vanaf het nabijgelegen vliegveld hebt? Het aanbod hotels in Mataram is redelijk te noemen. Er is een aardige keuze te maken uit hotels of guesthouses in Mataram. De meeste hotels in de stad liggen ten westen van het Taman Mayura park.

Budget hotel tips Mataram

Voor een goedkoop hotel in Mataram behoort het 3-sterren Minabi Guest House zeker tot de beste keuzes. Het schone en sfeervolle guesthouse ligt op een mooie centrale locatie op ongeveer 500 meter van het winkelcentrum van de stad. In de accommodatie is gratis WIFI aanwezig en een terras. Kamers boek je hier vanaf $16 per kamer per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Mataram

Wil je iets meer uitgeven en iets luxer overnachten, dan is het Lombok Garden Hotel een echte aanrader. Dit grote hotel heeft twee buitenzwembaden en een prachtige tropische tuin. Het hotel ligt op 5 minuten lopen van het winkelcentrum Mataram. De ruime kamers zijn sfeervol ingericht en hebben WIFI en een balkon (vaak met uitzicht op de tuin). Een overnachting met ontbijt boek je hier vanaf $34 per kamer per nacht.

Luxe hotel tips Mataram

Voor een hotel met nog meer luxe en comfort moet je zeker bij het Hotel Santika Mataram zijn. Het hotel heeft een groot zwembad en is centraal gelegen in de stad op loopafstand van diverse bezienswaardigheden in Mataram. Op de ruimte en schone kamers van het hotel kan je gebruikmaken van gratis WIFI. Een overnachting in dit hotel boek je vanaf $53 per nacht inclusief ontbijt.

Hoe kom je in Mataram?

Mataram is goed te bereiken per vliegtuig, boot of over land. De hoofdstad van het eiland Lombok staat in verbinding met diverse andere steden en plaatsen op Lombok maar ook met de grotere steden en toeristische plaatsen in Indonesië zelf. Vervoer naar Mataram is over het algemeen goed geregeld en eenvoudig.

Meer Mataram reistips?

Ben je op zoek naar nog meer handige Mataram reistips? Vergeet dan vooral niet om een goede reisgids mee te nemen op reis. In de betere reisgidsen over Bali en Lombok staan praktische Mataram reistips die je voorafgaand maar ook tijdens je reis goed van pas zullen komen. Naar mijn mening staan de beste Mataram reistips en andere handige Lombok reistips in Lonely Planet, National Geographic en Capitool.