Yogyakarta is een van de belangrijkste steden op Java en uitvalsbasis voor een bezoek aan de indrukwekkende Borobudur tempel die een van de topattracties van Indonesië vormt. De naam Yogyakarta (Jogjakarta of Djokjakarta in het Nederlands) wordt vaak afgekort tot Jogja door zowel locals als toeristen. Yogyakarta is de hoofdstad van de regio Centraal Java en de belangrijkste toeristische bestemming op het eiland Java. Veel reizigers brengen naast een bezoek aan de beroemde Borobudur tempel ook vaak een bezoek aan de hindoeïstische Prambanan tempel. In alle reisgidsen over Indonesië vind je dan ook diverse Yogyakarta reistips die vooral over deze tempels gaan.

Over Yogyakarta

Yogyakarta is een stad met een beschermde status. Het is de enige regio van het land waar nog een sultan de macht heeft die niet direct door het volk gekozen wordt. De voorrecht heeft hij te danken aan de rol van zijn vader tijdens de koloniale overheersing van de Nederlanders over Indonesië. Het was de vader van de sultan die zijn enclave, Yogyakarta, aanbod aan de Indonesische regering om als nieuwe hoofdstad te dienen zolang de Nederlanders de echte hoofdstad Jakarta bezetten. Veel verzet tegen de Hollanders kwam ook vanuit deze stad. Na de oorlog krijg de sultan als dank een aantal grote voorrechten als dank voor zijn belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd.

Naast de prachtige architectuur die je in de stad aantreft neemt de stad ook nog een belangrijke rol in als het gaat om traditionele kunst en cultuur. De trotse inwoners van de stad hechten nog veel waarde en de eeuwenoude cultuur en tradities. In de stad vind je dan ook veel museums en kunstgalerijen. Ook zijn er in de stad veel winkelcentra te vinden en kleinere winkels waar prachtig handwerk wordt verkocht.

Naast de culturele aantrekkingspunten van de stad, zijn er ook nog een aantal erg interessante natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving te vinden. Zo ligt Yogyakarta vlak bij de Merapi vulkaan die zo nu en dan weer actief wordt (zoals in 2010), en ligt de stad nabij een breuklijn zodat er een vrij ruig gebergte gevormd is waar je prachtige wandelingen kunt maken en activiteiten als raften en bergbeklimmen kunt ondernemen.

Overnachten in Yogyakarta

Aangezien het een populaire toeristische stad is zijn er voldoende hotels in Yogyakarta te vinden. Ook resorts en guesthouses voor backpackers op budget zijn ruimschoots aanwezig. De accommodaties liggen verspreid door de stad. Veel budgetaccommodaties in Yogyakarta vind je rond Sosrowijayan St en rondom Prawirotaman. Het centrum van Yogyakarta ligt op ongeveer 3 kilometer afstand (zuidelijker).

Budget hotel tips Yogyakarta

Er zijn vrij veel leuke en voordelige guesthouses en hotels te vinden in de stad. Kampoeng Djawa Hotel is absoluut een van de beste deals die je er kunt vinden. Deze sfeervolle accommodatie heeft een gedeeltelijk traditioneel Javaanse inrichting en ligt ten zuiden van het centrum van Yogyakarta. Het hotel ligt in een sfeervolle straat met diverse restaurantjes. Je kan hier al verblijven vanaf $8 per kamer per nacht inclusief ontbijt.

Middenklasse hotel tips Yogyakarta

Ben je op zoek naar iets meer luxe en een zwembad bij je accommodatie in Yogyakarta? Het Grand Palace Hotel Yogyakarta is dan de perfecte plek voor een betaalbare maar vrij lux verblijf. Het hotel is in koloniale stijl gebouwd en biedt ruime en sfeervolle kamers met uitzicht op de prachtige tuin. In de tuin van het hotel ligt een riant zwembad waar je goed kunt bijkomen. Ook in de spa van het hotel kan je goed relaxen. Het hotel ligt vlakbij het kraton in het centrum van de stad. Een overnachting boek je hier vanaf $26 per kamer per nacht. Een absolute aanrader!!

Luxe hotel tips Yogyakarta

Voor een hotel met zwembad op het dak en uitzicht op de Merapi vulkaan moet je bij het 4-sterren Indoluxe Hotel Jogjakarta zijn. Het hoge hotel ligt ten noorden van het centrum van de stad in een redelijk rustige en groene omgeving. Het uitzicht vanaf de panorama lounge op het dak is adembenemend. Een kamer boek je hier vanaf een bescheiden $48 per nacht inclusief ontbijt. Een verblijf in dit hotel is een fantastische ervaring, een echte aanrader.

Hoe kom je in Yogyakarta?

Yogyakarta heeft een centrale ligging op het eiland Java en is goed te bereiken vanuit andere steden en plaatsen op het eiland. Er zijn goede busverbindingen en ook met de trein kan je de stad goed bereiken. Ook zijn er goede verbindingen per vliegtuig met diverse andere belangrijke toeristische locaties in Indonesie zoals Bali/Denpasar, Lombok, Sulawesi, Sumatra en Borneo. De eilanden voor de kust zijn redelijk goed per boot te bereiken.

Per vliegtuig naar Yogyakarta reizen

Vanaf de internationale luchthaven van Yogyakarta, Adisucipto International Airport, worden rechtstreekse vluchten uitgevoerd tussen Yogyakarta en Jakarta, Denpasar en enkele andere bestemmingen op Java, Sumatra, Kalimantan en Sulawesi. De internationale rol van het vliegveld is redelijk beperkt. Er zijn rechtstreekse vluchten naar Kuala Lumpur en Singapore die worden uitgevoerd door AirAsia en er is dagelijks een rechtstreekse vlucht naar Singapore met SilkAir. Vanaf Bangkok heb je een overstap nodig om in Yogyakarta te komen. De luchthaven van Yogyakarta ligt 9 kilometer ten zuidoosten van de stad zelf. Per taxi kan je eenvoudig in de stad komen. Voor ongeveer IND50000 kan je bij de taxi balie een coupon kopen waarmee die je later aan de taxichauffeur overhandigt. De tarieven liggen vast en zijn afhankelijk van je bestemming in de stad. Zoals op veel vliegvelden in Indonesie kan je er ook voor kiezen om een taxi te nemen die net mensen heeft afgezet bij het departure deel van het vliegveld. Zorg ervoor dat de taxi een meter heeft die werkt en betaal conform de prijs op de meter. Je bent dan waarschijnlijk de helft goedkoper uit dan een taxi met een vaste prijs die je aan de balie moet regelen.

Let erop dat bij deze luchthaven een airport tax / luchthavenbelasting van toepassing is. Voor nationale vluchten betaal je bij vertrek IND35000 en IND 100,000 voor internationale vluchten.

Per trein naar Yogyakarta reizen

Vanaf het belangrijkste treinstation van Yogyakarta, Tugu Station, rijden er dagelijks meerdere rechtstreekse dagtreinen en nachttreinen naar Jakarta, Surabaya en Bandung. De reisduur per verbinding verschilt enorm en hangt voornamelijk af van de treinklasse waarmee je reist. Zo kan de reistijd tussen Yogyakarta en Jakarta 8 uur bedragen als je met de snelle Argo Lawu of Argo Dwipangga trein reist. Vooral het traject tussen Kroya en Prupuk is erg mooi en brengt je door het prachtige Javaanse heuvellandschap. Ticketprijzen op dit traject variëren tussen de IND85000 (3e klasse) tot IND350000 (Eksekutif). Andere treinen kunnen bijna 12 uur over het zelfde traject doen. Bekijk tijden en tarieven en boek je online treinticket voor Yogyakarta hier.

Sancaka treinen tussen Yogyakarta en Surabaya rijden 2 maal per dag. Één in de ochtend en één in de middag. Treinen op dit traject doen er ongeveer 6 uur over. De prijs begint bij IND65000. Bekijk tijden en tarieven en boek je online treinticket voor Yogyakarta hier.

Treinen van Yogyakarta naar Bandung doen er ongeveer 8 uur over. Prijzen beginnen bij IND120000 voor economy class.

Ook rijden er een aantal treinen vanaf het Stasiun Lempuyangan treinstation in Yogyakarta. Bestemmingen zijn vooral kleinere plaatsen in de omgeving van Yogyakarta. Veel treinen die vanaf dit station tijden hebben alleen economy class plaatsen.

Er rijden ook dagelijks rechtstreekste treinen van Yogyakarta naar Solo, Semarang, Malang en Cirebon. De route van Bandung naar Solo is erg mooi en brengt je door het Javaanse platteland. De route behoort zeker tot de Yogyakarta reistips. Bekijk tijden en tarieven en boek je online treinticket voor Yogyakarta hier.

Per bus naar Yogyakarta reizen

Bezienswaardigheden in Yogyakarta

Van de top bezienswaardigheden van Yogyakarta staat de Borobudur tempel absoluut op de nummer één positie. De tempel is het grootste boeddhistische gebouw ter wereld. De prachtige tempel is erg populair om bij zonsopkomst te bezichtigen omdat de omgeving van de tempel dan in een dichte nevel verhult is. Vanaf ‘s ochtends 5 uur vertrekken er meerdere mini-vans richting de tempel. De rit neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Het tempelbezoek is meer dan de moeite waard. De prachtige gloed die over de bergachtige omgeving schijnt verandert langzaam van het donkerblauw van de nacht via paars en oranje van de zonsopkomst naar het lichtblauw van het daglicht. Je kan prachtige foto’s maken van de verschillende kleuren en de dichte mist die in het dal hangt.

Wat te doen in Yogyakarta?

Het is een leuke ervaring om de gezellige traditionele markten van Yogyakarta te bezoeken. Markten als Pasar Beringharjo, Pasar Kranggan, en Pasar Klithikan Pakuncen zijn zeker de moeite waard. Je kunt hier goed zien hier de lokale bevolking zijn dagelijkse leven lijdt. Na een bezoek aan de markten van de stad is een cursus yoga of meditatie erg ontspannend. Je vindt diverse cursussen in de stad die goed betaalbaar zijn.

Meer Yogyakarta reistips?

Ben je op zoek naar nog meer Yogyakarta reistips? Vergeet dan vooral niet om voor dat je op reis gaat eerst een goede reisgids over Indonesië te kopen. De betere reisgidsen staan vol met handige Yogyakarta reistips en tips over andere steden en plaatsen in Indonesië. De reisgids zal je niet alleen voorafgaand aan je reis voorzien van handige informatie over het land maar ook zal de gids je tijdens je reis goed van pas komen. Persoonlijk vind ik de Footprint, Lonely Planet en de Trotter de beste reisgidsen voor Indonesië met daarin ook handige Yogyakarta reistips voor backpackers.