Over het algemeen kan je door vrijwel heel Indonesië goed en veilig reizen. Vulkaanuitbarstingen (Java, Bali, Lombok, Sumatra) en aardbevingen komen regelmatig voor. Soms gaan ze gepaard met modderlawines en aardverschuivingen in de bergachtige gebieden en met tsunami’s in de kustgebieden. Reizigers worden aangeraden om altijd voor het begin van hun reis door Indonesië het actueel reisadvies Indonesië. Situaties kunnen soms snel veranderen en gebieden kunnen dan beter worden vermeden of toegang wordt zelfs verboden.

Zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent als je gaat reizen in Indonesië. Ziekenhuisopname kan erg duur zijn. Er bestaan goedkope maar complete reisverzekeringen voor backpackers.


Corona in Indonesië

Laatste update: 8 november 2020
Nog altijd is er vanuit de Nederlandse overheid vanwege het coronavirus een reisverbod naar Indonesië. Heel Indonesië is oranje gebied. Kom je terug uit Indonesië, dan wordt 10 dagen thuisquarantaine ten zeerste aangeraden!

De laatste ontwikkelingen

Indonesië is een land waar veel natuurrampen voorkomen. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen en aardverschuivingen komen vrij regelmatig voor. Af en toe zijn er ook demonstraties in het land. Houd daarom altijd goed de actuele reisinformatie over Indonesië in de gaten als je door het land gaat reizen.

Ook wordt aangeraden om goed de actuele situatie omtrent het coronavirus in de gaten te houden als je op korte termijn door Indonesië wilt gaan reizen.

28/09/2018 – Aardbeving bij Sulawesi / tsunami bij Palu
In de zee bij het Indonesische eiland Sulawesi heeft een aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaalt van Richter op vrijdag 28 september 2018 een aardbeving plaatsgevonden. Diverse gebouwen en huizen zijn daarbij ingestort. Aanvankelijk viel het aantal dodelijke slachtoffers mee. Echter ontstond door de aardbeving een tsunami die de kust van de stad Palu met krachtige golven bereikte. In de stad in het noorden van Sulawesi met ruim 350.000 inwoners zijn hierdoor honderden doden te betreuren.

Reizigers kunnen het noordelijk deel van Sulawesi wel bezoeken maar dat wordt wel afgeraden. Door de tsunami is veel overlast van water. Ook is er instortingsgevaar van huizen en gebouwen en liggen epidemieën op de loer.


06/08/2018 – Aardbeving op Lombok
(Laatst gewijzigd op: 06-08-2018)

Op zondag 5 augustus 2018 heeft in het noorden van het Indonesische eiland Lombok een zware aardbeving plaatsgevonden. Bij de aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter zijn door onder andere het instorten van gebouwen bijna 100 doden en meer dan 200 gewonden gevallen. Ook op de Gili eilanden en Bali is schade ontstaan en zijn doden gevallen. Na de beving zijn nog enkele naschokken waargenomen. Sommige wegen op Lombok hebben veel schade opgelopen. Het wordt erg afgeraden om naar Lombok af te reizen evenals naar de Gili Eilanden die via Lombok te bereiken zijn. Reizigers die zich in het getroffen gebied bevinden worden gevraagd om contact met het thuisfront (familie / vrienden) op te nemen en in te lichten over hun situatie. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd er rekening mee dat de situatie in het verkeer chaotisch kan zijn door extra belasting van wegen die nog wel in tact zijn en de grote hoeveelheden toeristen die het eiland Lombok en/of de Gili eilanden willen verlaten. Veerboten kunnen erg vol zitten en kunnen gevaarlijk zijn. Door diverse vliegtuigmaatschappijen worden extra vluchten ingezet. Deze extra vluchten zijn vrijwel volgeboekt voor de komende twee dagen.

Ook worden extra boten ingezet om toeristen van de Gili eilanden en van Lombok te evacueren.
Hoewel veel vervoer naar andere eilanden volgeboekt is, hebben diverse hotels op Lombok nog kamers vrij.


Aardbeving Lombok 28 juli 2018
Op 28 juli heeft er op het toeristische eiland Lombok een aardbeving plaatsgevonden. De kracht van de aardbeving was 6.4 op de schaal van Richter. Er zijn 14 doden gevallen en tientallen gewonden. Ook zijn er enkele naschokken geweest.


Bloedige aanslagen in Surabaya
Na twee bloedige aanslagen op meerdere kerken op 13 en 14 mei 2018 in Surabaya is het actueel reisadvies voor Indonesië aangescherpt. In de tweede stad van Indonesië in het noordoosten van Java vielen meerdere doden. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken is er verhoogd risico op terroristische activiteiten in het hele land waardoor het reisadvies voor Indonesië is aangepast. Er wordt aangeraden om alert te blijven. Zeker tijdens het bijeenkomen van grote groepen mensen. Check daarom regelmatig het actueel reisadvies Indonesië.

Actieve vulkanen op Java en Bali
Naast het aangepaste advies vanwege de bloedige aanslagen in Indonesië wordt ook gewaarschuwd voor de situatie omtrent twee actieve vulkanen in Indonesië. Zo is er op 11 mei 2018 een uitbarsting van van vulkaan Mount Merapi op Java geweest. Je mag van de autoriteiten niet in een straal van 3 kilometer om de vulkaan heen komen. Ook is het nog niet veilig rondom de Mount Agung vulkaan op Bali waar eind 2017 nog duizenden mensen moesten worden geëvacueerd vanwege uitbarstingen. Ook hier is alertheid noodzakelijk.

27 november 2017
Sinds 26 november is de Agung vulkaan actief. De vulkaan spuwt as kilometers hoog de lucht in waardoor er gevaar dreigt voor het luchtverkeer. Vliegtuigen mogen niet landen of opstijgen bij het enige vliegveld op Bali, Denpasar International Airport. Ook op het naastgelegen eiland Lombok is vliegverkeer momenteel niet mogelijk.

De tienduizenden getroffen reizigers kunnen over land naar Java reizen om daar via het vliegveld van Surabaya, Yogyakarta of Jakarta naar andere vliegvelden of terug naar Nederland te vliegen.

Toeristen mogen naast de hinder voor het vliegverkeer ook niet in een straal van 10 kilometer om de vulkaan komen. De meeste toeristische (zoals Ubud, Kuta of Lovina) plaatsen liggen echter op veilige afstand.

26 september 2017
De Agung vulkaan op Bali is actief. Er werden sinds augustus al aardschokken gevoeld en ook kwam er flinke rook en as uit de vulkaan. Sinds 24 september is de activiteit flink toegenomen en wijst alles erop dat een uitbarsting van de Agung vulkaan aanstaande is. Mensen die rondom de vulkaan wonen wordt aangeraden om op minimaal 12 kilometer afstand van de vulkaan te blijven. Al ruim 75.000 Balinezen hebben dit advies opgevolgd.

De Agung vulkaan ligt in het oosten van Bali en op aanzienlijke afstand van toeristische plekken. De toeristische badplaats Kuta ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van de vulkaan terwijl het populaire Ubud op ongeveer 40 kilometer afstand ligt. Ben je in een van deze gebieden, dan ben je in principe veilig. De afstand tussen deze plaatsen en de vulkaan is te groot om geraakt te kunnen worden door de uitbarsting. Wel is het mogelijk dat je iets hinder ondervind door vulkanisch as dat door de wind kan worden meegevoerd. MinBuZa adviseert Nederlandse reizigers om zich te registreren via de website nederlandwereldwijd.nl. Ingeschreven reizigers worden zo up-to-date gehouden en worden voorzien van belangrijke informatie omtrent de situatie.

Het grootste gevaar van vulkaan Angung zit hem eigenlijk voor toeristen in het vliegverkeer. Mogelijk kunnen er tijdelijk geen vluchten vanaf en naar het vliegveld van Denpasar worden uitgevoerd door de as in de lucht. Het vliegveld kan tijdelijk worden gesloten. De as van de vulkaan kan een gevaar vormen voor de motoren en het zich flink belemmeren. Ook is het mogelijk om via de westelijke kan van het eiland Bali naar Java te reizen om daar een vlucht te nemen indien je terug naar Nederland moet komen.

Agung vulkaan op Bali
Ligging van de Agung vulkaan op Bali.

Share on FacebookGoogle+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

Op 14 januari 2016 vond in het centrum van Jakarta in de buurt van het Sari Pan Pacific Hotel en Sarinah Plaza op Jalan M.H. Thamrin een bomaanslag plaats. Mijd in Jakarta het gebied rond de wijk Thamrin.

Let in heel Indonesië op bij druk bezochte plekken, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte door dit reisadvies, de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta en de media.

Regelmatig komt ernstige luchtverontreiniging in grote delen van Indonesië voor. Vooral de provincies Riau (Sumatra) en West en Centraal Kalimantan (Borneo). Tot in Maleisië en Singapore is dit merkbaar. Dit komt door aanhoudende bosbranden en enorme droogte. Hierdoor ontstaan veel gezondheidsproblemen. Regelmatig worden vliegvelden voor kortere of langere tijd gesloten.

Ook het vliegverkeer van en naar Bali ondervindt regelmatig hinder van de aswolk van een vulkaan op Lombok.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen door bijvoorbeeld het plaatselijke en lokale media te volgen. Meer regionale informatie is beschikbaar via de Engelstalige website van het Singaporees Meteorologisch Instituut.

Veiligheid van vervoer en verkeer in Indonesie

Vervoer per boot naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Zeker tijdens de regentijd maar ook daarbuiten is er een risico. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt. Vaak zijn veerboten in Indonesië ook overbeladen. Er varen veel meer mensen op mee dan is toegestaan.

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer chaotisch in Indonesië. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Ook kunnen de wegen de vaak grote hoeveelheid auto’s niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files.

Natuurgeweld in Indonesië

In Indonesië kunnen aardbevingen voorkomen. Vooral in de zuidelijk gelegen eilanden als Sumatra en Java kunnen aardbevingen voorkomen die vaak gepaard gaan met modderlawines en aardverschuivingen. Ook tsunami’s kunnen hier voorkomen. In Indonesië kunnen van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Maar ook buiten deze periode komen regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar.

Er zijn veel vulkanen in Indonesie te vinden. Indonesië is onderdeel van de zogenaamde ‘ring of fire’. In het recente verleden waren er verschillende uitbarstingen. Dit zorgde voor het instellen van lokale veiligheidszones en ernstige verstoring van het vliegverkeer. De vulkaan Mount Ruang op Oost-Java spuwt as uit. Dit resulteert soms in (lange) vertragingen als u van en naar Bali en omliggende eilanden reist.

Onveilige gebieden in Indonesie

Al langere tijd (sinds september 2011) is het onrustig in de provincie Papua. Op verschillende plaatsen vonden soms ernstige ongeregeldheden plaats, waarbij ook doden vielen. Er wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken geadviseerd om niet te reizen naar onderstaande bestemmingen vanwege gevaarlijke situatie’s en om voorzichtig te zijn in de overige gebieden van Papua.

  • Puncak Jaya in de provincie Papua
  • Timika in de provincie Papua

Ook zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Indonesië. Wees extra voorzichtig in de volgende gebieden:

  • Centraal-Sulawesi, vooral in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. In dit gebied komt al jaren geweld voor. De situatie blijft gespannen
  • Aceh, vooral buiten Banda Aceh in afgelegen gebieden. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen
  • Noord-Molukken, Molukken en Ambon. In dit gebied bestaat het risico op plots oplaaiende ongeregeldheden.

Naast de gevaarlijke gebieden die je beter kunt vermijden of waar extra alertheid zeker nodig is, zijn er ook gebieden en plaatsen waar voorheen
terroristische activiteiten plaatsvonden. Momenteel is er een verhoogd risico. Vooral op plaatsen waar veel mensen komen.

In het verleden vonden in Indonesië diverse aanslagen plaats :

  • 2002 en 2005 op Bali
  • 2003 op het Marriott Hotel in Jakarta
  • 2004 op de Australische ambassade in Jakarta
  • 2009 op het Ritz Carlton en Marriott Hotel

Gezondheidsrisico in Indonesië

Naast gevaren als natuurgeweld, (politiek)onrust en terroristische dreigingen is het ook aan te raken om waakzaam te zijn met eten en drinken. Drink als je in Indonesië gaat reizen geen lokaal gestookte arak. Arak is een illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. Er zijn al tientallen doden gevallen door het drinken ervan. Ook worden er soms op Bali drugs aangeboden. Vaak zijn ze van slechte kwaliteit en kan je er goed ziek van worden. Ook staan er hoge straffen op het gebruiken en verhandelen van drugs in Indonesië. De doodstraf wordt jaarlijks meerdere malen uitgevoerd op drugshandelaren of druggebruikers.

Meer actueel reisadvies Indonesië?

Toeristen worden sterk aangeraden om voordat ze op reis gaan altijd het actueel reisadvies Indonesië op de website van het ministerie van buitenlandse zaken te raadplegen. Op de website vind je de meest actuele informatie over bepaalde gevaarlijke situaties in het land. Ook kan je er een handige app downloaden die je tijdens je reis eenvoudig kunt gebruiken om actueel reisadvies Indonesië te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid.nl